ma da on šta vrijedi ne bi on onome savjetnik bio..
častan vukovarski borac nikad to ne bi prihvatio..
Još jedno malo osobno svjedočenje
Opera,Manolići,Mesići,Radovići,Labradori i niz sličnih. Miniranje židovskog groblja,patrizanskog spomenika.......puštanje Arkana,Hadžića
To je atmosfera onoga vremena.
Na drugoj strani branitelji i Bog.
Vukovar je blokiran već u kolovozu.
Prateći vod 2.bojne3.brig ZNG uz vodiča "Zagorca" iz Bogdanovaca probija se u Vukovar budućim Kukuruznim putem.
Javljaju se kod Merčepa u zapovjedništvo.
On je uhićen i odveden u tada nepoznato.
Stupaju u kontakt sa Sajmištem (Arbanas-Lipi) rade izviđanje blokade i zaključuju da se blokada može razbiti.
Sa takvim rezultatom se javljaju Poletu u zgradu MUP(jer je kod Merčepa rasulo zbog uhićenja) no ovaj zabranjuje napadne aktivnosti "Jer na tenkovima su mladi pripadnici JNA namjerno podmetnuti......"
Odbija pružiti pomoć osiguranju Kukuruznog puta jer to nije u mogućnosti.
Osiguranje radi prateći vod 2.bojne,3 brig ZNG, sutradan ih zamjenjuje 2.satnija 3 brig ZNG.pa prva.........
Netko je perfidno uhitio Merčepa, u trenutku kad četnici blokiraju zadnju cestu ka gradu, mladim na oklope postavljenim pripadnicima JNA (vjerojatno i dosta Hrvata te inih... Tko je koga koordinirao??
Od tada svaka ozbiljna evakuacija postaje glupost.
Vukovar nije izdan, da jeste ne bi bilo Kukuruznog puta,ne bi Husar još dva mjeseca uvodio kamione oružja i sanitetske pomoći,ne bi tom cestom spasa stizali dragovoljci.
I dan danas razmišljam što bi bilo da Pole nije zabranio akciju.
Pokidali bi ono malo oklopa,JNA bi dobila snimke ubijenih mladaca,Hrvata,Makedonaca...
Ili bi uz asfaltnu cestu opet pod udarima iz pravca Negoslavaca Vukovar živio nešto duže.
Sudeći po "Labradorskom"tonalitetu upisa pojedinih na različitim forumima što god bi napravili-bili bi krivi.
Odličan sažetak i odličan zaključak .Nekima je izgleda u današnjoj RH , žao što Vukovar nije prodan i predan , ili im je izginula rodbina na suprotnoj strani .Vrlo dobro se sjećam dana pada Vukovara , i naoružanja koje smo imali , i suza u oku vojnika na vijest o padu Vukovara , no mnogi zaboravljaju puno toga , namjerno čini mi se , ali prava i jedina istina je htjeli jesmo , a nismo imali sa čim .Mnogi zaboravljaju , valjda pod uticajem vojne parade 95 , pa uspoređuju HV 95 sa 91.
Godine 91 nismo imali vojsku i nismo imali državu , i najiskrenije kažem danas nakon svega , uspoređujući vojnu snagu tadašnje JNA, i uspoređujući naše snage tada 91 godine , pravo je čudo da smo uspjeli dobiti Državu i srušiti JNA.Pravo čudo , a sve drugo je politikanstvo i ponovno ubijanje Vukovara, i svih poginulih .
ma na onom linku koji sam pejstala. da malo širimo istinu. vidite kako se medijskim spinovima sve polako, na finjaka, promiče nova povijest pisana na jugoslovenski način.
slozio sam nesto,ali je zbrda-zdola..kad nisam vican pisanoj rijeci kao neki od vas
Ovo moram postaviti odgovor na pljuvačke komentare na Jutarnjem listu.
Davor Turk · Česti komentator · ima 41 godina
dragi sdp agitatori,ukoliko niste prebalavi mogli ste točno prije dvadeset godina i deset dana pripomoći u zadnjem pokušaju proboja za vukovar kada je poginulo 35 mojih kolega a ja osobno bio ranjen.sada nekoga vrijeđati na ovakav način naprosto je degutantno.vi većina blage veze nemate uopće o čemu je riječ.ja ovaj članak pišem pod punim imenom i prezimenom i tvrdim da sam osobno išao 2 puta na proboj za vukovar međutim nismo mogli proći nikako.išlo se i pješački i tenkovima i svejedno nismo uspjeli.vrijeđa me kao čovjeka dok netko politički agitira preko vukovara i LAŽE da pokušaja proboja nije bilo.bilo je.
Davor Turk · Česti komentator · ima 41 godina
Natalija Kuntić netko te je krivo učio,ne znam što ti drugo napisati.uostalom fakti su bili ovakvi-varijanta A je bila da tuđman naredi evakuaciju bez otpora dok se još moglo.međutim u tom slučaju doveo bi u opasnost opstanak hrvatske kao države.varijanta B angažirati sve ( skromne nadasve ) snage i frontalno ući u bitku za Vukovar i doživjeti potpuni vojnički slom kao i kraj hrv.države i varijanta C pružati otpor u gradu koliko god možeš i dati hrvatskoj vojsci šansu da se dodatno naoruža,mobilizira i osposobi a politici da diplomatskim putem ishodi prekid sukoba.a pokušaja proboja nije bilo? daj to reci obiteljima izginulih tenkista kod marinaca,specijalcima lučkog,specijalcima iz varaždina,obiteljima izginulih gardista i hosovaca.pa jedva smo odbili napad na nuštar,koji da je pao-pali bi i vinkovci.
Ma treba li dodati još nešto ?Zaustavljeni su u pola Nuštra .To je moj dodatak na ove sjajne komentare.
Sačuvaj Bože Hrvate od srpske dobronamjernosti,bošnjačke merhametli duše i kukuriku vlade
Moji frendovi koji su bili u ATJ Lučko su išli u proboj.
zabili su se koliko su mogli, nešto su i probili ali su ostali sami.
iza njih skoro da nikoga nije ni bilo. neke postrojbe nisu ni ušle u borbu. poginuli su ljudi, izgubili smo i neke tenkove.
na drugoj strani predobro naoružani neprijatelj koji je odmah mogao dovući pojačanja i zatvoriti rupe.
nije se moglo. tko kaže da se nije probalo ili da se iz političkih ciljeva prekinulo uspješne proboje laže. laže.
a pogotovo ovi mladi jugovići koji se vukovara sjete i za njim liju krokodilske suze samo kad trebaju popljuvati i optužiti hdz i tuđmana za izdaju ili političku špekulaciju, dok inače žale štop vukovar nije pao i ranije.
hvala vam, dragi moji. ljubim vas..
sa forum hr-a..nas sidrun,stara torca..
kad krene samarati dokazima i slikama prekrajatelje povijesti,nema mi milijeg..pise i ovdje na forumu..mislim da je nick bandira
Ono što sam želio reć, je to da po meni nije trebalo ni pod kakvim pritiscima popustit, i pod svaku cijenu ostavit HRHB dok god postoji RS. Kakav božji Dayton, i federacija s muslimanima, dok Srbi imaju 49 posto teritorija? Ako mogu oni, možemo i mi, i takav je odjeb trebalo lansirat ovim glupim amerima, koji su nas i gurnuli u ovu situaciju u kojoj se nalazimo trenutno, kad je BiH u pitanju. Naravno da je Tuđman mislio da neće doć do ovoga, al eto došlo je i pokazala se totalno pogrešnim njegova procijena, da će pokraj muslimana Hrvati bit ravnopravni u zajedničkom entitetu. No što je tu je, tema je Vukovar, pa ne treba previše skretat s teme oko tih stvari, samo sam htio napomenut da su pogreške sastavni dio života, i da nema čovjeka koji nije pogriješio, i da je glupo Tuđmana krivit za nekakve propuste, kad su propuste daleko veće napravili oni koji su došli nakon njega, ne samo po pitanju hrvata BiH, već i hrvata u HR.
Vukovar se moglo ponovo osvojit-oslobodit, tek 1995 kad smo imali pravu i organiziranu vojsku, al prije svega u smislu naoružanja. Jer nismo mi imali manje ljudi na raspolaganju nego 1991, već nam je 1991 jednostavno falilo oružja da bi se mogli tuć s ovom bagrom iz JNA i četnicima. Iako ni tada, ne bi bilo lako, i imali bi vrlo vjerojatno dosta gubitaka prije nego bi stoku pobacali u lijepi plavi dunav. Prema tome, onaj tko priča da se moglo i trebalo probit u Vukovar 1991, ne shvaća da bi pri tome počinili harakiri. I zato je Tuđman ajmo reć bio protiv evakuacije, i protiv nekakve snažnije vojne intervencije. Jer uloga Vukovara od prvog dana je bila ta, da zadrži neprijatelja što duže "u svom okruženju", dok HR pregovara oko svog statusa kao zemlja. I dok se naoružava ilegalno, jer su nam jugovići uspjeli predat oružje TO u ruke neprijatelja, i jer su nam uspjeli ispregovarat embargo na oružje(Budimir Lončar- da smo normalna zemlja, gorio bi na lomači al doslovce). I iskreno govoreći nakon svih ovih godina, nekako mi je više žao što njih nismo pobili nego četnike. To kažem i ko čovjek, i ko Hrvat. Nema veće stoke od te stoke, da se njih pitalo, Hrvati nikad al baš nikad ne bi imali svoju državu, a ovi što seru po Franji prije svega moraju znat jednu stvar. ON je imao TRI NEPRIJATELJA, jedan je bio smješten u Beogradu, drugi je bio u Zagrebu, i treći je bio u Bruxellu i Washingtonu dakle po tim europskim i američkim centrima moći, nitko od navedenih nije htjeo slobodnu HR te 1991. Svi su htjeli održat Jugoslaviju pod svaku cijenu, ili ako se ne može spasit Jugoslavija neka ovdje bude Velika Srbija. I to je bio njihov plan, koji im je Franjo s hrvatskim braniteljima samljeo u papar. I zbog svega navedenog, tom ću čovjeku dok sam živ ić na grob, kad god dođem u zagreb. Pravo je čudo, da je pored tolikih mrzitelja hrvata, uspio stvorit državu. Praktički iz ničega, gdje je i dobar dio domaće javnosti, bio protiv svoje države(to su oni kojima je jugovina i danas u srcu).
I sad će netko pametovat o Tuđmanu i prodaji Vukovara, za njih samo jedno staro a jako zanimljivo pitanje- gdje ste bili kad je grmjelo??
A uvijek če bit pametnih.... u to vrijeme sa vojnog aspekta,Hrvatska je imala liniju obrane od preko 800 kilometara,ak ne i više ( npr u oluji je ona iznosila 680 km) i na kojoj su se svakodnevno dešavale aktivnosti,tj drž-nedaj,a sve postrojbe koje su nam mogle donjeti ikakvu prevagu bile su na tim crtama i igrale aktivnu obranu.Izvlaćenjem samo djala njih pitanje je kaj bi se desilo....
Proboj za Vukovar,obzirom na prethodno napisano,zapravo nemoguća misija koja samo još više daje na važnosti i podiže hvalevrijednost onih koji su taj proboj i pokušali a zapravo znajući da idu u smrt.
Ono što se radi svake godine u ovo vrijeme je stvarno degutantno, razumijem svu prljavost politike, ali ovo je već na razini nekrofilskog igranja sa žrtvama, a to je na razini srba.Svake godine ista priča, malo lažne sućuti za vukovarske žrtve i onda počne priča o "prodaji".
I čovjek se već navikne, znaš kako imaš posla sa grotesknim spodobama koje onda to sve prenose na medije i politiku.Ono što me polako počinje iritirati su ljudi poput Borkovića koji svake godine posluži ti grotesknim spodobama kao neki autentični svjedok vremena koji onda naravno daje i na kredibilitetu njihovim lažima. Svake godine on i njegovo" Istina o Vukovaru će se tek saznati". Danas imamo i Nikolu Totha koji kao potvrđuje autentičnost snimke za koju je Tuđman rekao da je KOS-ova namještaljka. I tako on t-portalu kaže "da, snimka je autentična jer sam ja bio prisutan pri nekim razgovorima sa Zagrebom".I nastavi neku tiradu o Tuđmanu i KOS-u i prijeti "pandorinom kutijom".Niti je išta potvrdio niti je dao neki dokaz.
Koji je problem sa njima, meni to više nije jasno, ali ozbiljno. Borkoviću ako nešto znaš reci, nemoj svake godine o "istinama koje se tek trebaju saznati", Toth otvori pandorinu kutiju, neka sve izađe van.Ali to bi njima trebali reći vukovarski branitelji, dosta je više ovih igrica na svaku godišnjicu vukovarske tragedije.
Borković ima osobni problem prema svojoj savjesti jer je napustio Vukovar i osatvio vojsku, iako mu zbog težine situacije i općeg rasula tada to nitko ne zamjera, on se stalno bori sam sa sobom oko toga što bi bilo da je ostao, vodio pregovore i izvršio služebenu vojnu predaju. Najvjerovatnije da bi na taj način sam bio ubijen, a vojsci ne bi pomogao ništa, njega to vjerovatno progoni( nešto u ovom stilu mi je odgovorio vukovarski branitelj s foruma HR Ninđa)
Druga osobna stvar s kojom se Borković ne može pomiriti je optužba za izdaju i rušenje ustavnog poretka, to mu također nitko danas ne zamjera i svi imaju razumjevanje za stanje njihove svijesti nakon pada vukovara kada su mislilii da su izdani, on se s tom optužbom ne može pomiriti iako je takva optužba bila opravdana i njih se tada moralo zaustaviti jer širenje informacija da je Vukovar izdan i pokušaj rušenja vlasti tada je mogao srušiti cijeli sustav i destabilizirati i dovesti u pitanje cijelu državu.
Baš slučajno otvori.Licemjerje do neba .To samo oni mogu
Sačuvaj Bože Hrvate od srpske dobronamjernosti,bošnjačke merhametli duše i kukuriku vlade
E da, da ne zaboravim, treba pohvalit BiH Kardinala Vinka Puljića za odličan govor na M.groblju u VU, povodom obljetnice pada VU.
Rađe bi njega gledo i slušo, na mjestu Bozanića pet puta.
Najbolji mi je dio bio, kad je rekao- "sve je više demokracije, a kršćana sve manje i manje". Još je mogo dodat gdje je demokracije sve više i više, tu je Hrvata i Kršćana-Katolika sve manje i manje. Al i ovako se ne bunim, a zna se na što je mislio kad je prozvao demokraciju, točnije aludirao je na ovu "BiH demokraciju" koja provodi samo sebi znanu demokraciju.
Istaknuo je kako time ne želi izazivati gorčinu, niti mržnju, pogotovo ne osvetu, nego glasno reći da pravi dijalog koji vodi k pomirenju počiva na prihvaćanju istine.