Prvotno napisano od
goran2hr
Ne, ne, nije on kriv. On nije o ničemu odlučivao i ništa nije potpisao.
Od prvog trena, kada je to izašlo u javnost znao sam da je to idiotarija, a nije mu bila jedina, nego samo jedna u nizu. Rado, bi sada, sa vremenskim odmakom, priznao da nisam bio u pravu, kao, činilo mi se loše, kad ono vidi - ispalo baš dobro. Ne, ispalo je čak i gore. Hrvati su danas u BiH poražen narod, a ni mi ovdje u Hrvatskoj nismo daleko od toga.
Nijemci su u II sv. ratu kao sumanuti potapali savezničke brodove, ovi pak njima rušili tvornice kugličnih ležajeva i pogone za proizvodnju sintetskog benzina ili gume. Ideološki neprijatelji šalju Sovjetima astronomske količine oružja, strojeva i hrane...
Ali ne, on zna bolje. Hinjeni saveznici se okrenu protiv tvojega naroda i ti im svejedno dopuštaš logistiku. Neviđeni povijesni presedan.
A potpisivao je neviđene i nečuvene stvari. I te ludorije (kako što se tiče RH, tako i BiH), bi se mogle dugo nabrajati. U sebi je vidio velikog diplomata, koji probleme rješava potezom pera i tako ulazi u povijest. No prije će biti da se radilo o starom bedaku, koji nije svjestan što čini. Sjećam se jednog prosvjeda hrvatskih prognanika i transparenta "UZMITE MU NALIVPERO". Pritisci su jedno, ali kada im (zapadnjacima) nešto potpišeš, e onda si pečen kao zec. Gledao sam nedavno dokumentarac, kako u Norveškoj (vjerojatno i drugdje) nazivaju kojekavi muljatori ljude i nude koješta. Obećaju, gnjave, dosađuju... Ciljaju mahom na starije osobe i doseljenike. Fora je u tome, da se razgovor snima i da te navedu da kažeš DA (znači slažeš se). A poslije se teško izvući, jer cilj je da te opelješe, ako treba i tuže na sudu... A naš genijalac je na sve što su mu gurnuli pod nos - stavio svoje DA (potpisao). I nije ništa "prodao" (dobio solidnu plaću), on je dao badava.
Trebao je inzistirati na konstitutivnosti i jednakopravnosti Hrvata, pa entitet svima ili nikomu. Drugo, Srbima je ponuđeno 49%, ali oni to nisu htjeli, nije im bilo dosta. Pa zašto bi onda u trenu kada su poraženi i nemaju više niti 49%, ta stara obećanja više bila bitna? I baš Hrvati da im poklone teritorij kako bi se vratili na 49%?! Suludo, ali i to je netko u ime Hrvata prihvatio, a taj netko nije bio moj stric. I Nijemci su dobili Austriju, Češku - pa nisu bili zadovoljni, te krenuli po još. Zanimljivo, kako to 1945. nije bilo više nikome bitno, nego su im još i uzeli njihovog teritorija.. Povijesna činjenica, ali povjesničaru nije palo na pamet da povuče kakvu paralelu.
I opet, ne da je danas sve sjajno i bajno, nego da je - dobro, ja Vam ne bi proturječio. Osvrnite se oko sebe, pa možda više nećete mantrati o velikom i dragom vođi - "koji nije učinio niti jednu stratešku grešku". Ako je bio genijalac, veliki vizionar koji ne radi strateške greške - pa što nam se to dogodilo?
Za ono uobičajeno, "dijeljenje Bosne" i "agresiju na BiH", ja ga ne krivim, ali da je sve ostalo uprskao - to je činjenica.