Radni naslov teme bi mogao i biti. Je li nekadašnji okupirani teritorij u Ist. Slavoniji defacto i deiure dio Hrvatske?
Ali bi bio malo predugačak, pa sam ga skratio ali suština je ovaj podnaslov.
Moje mišljenje je da je taj teritorij samo djelimično, formalno pod vlašću RH, neću reć hrvatskom jer upitno je koliko je vlast hrvatska.
Sam Pupovac stalno govori o nekakvom vijeću općina, koje je kao dogovoreno erdutskim sporazumom. Sama situacija koja se tamo događa posebno zadnjih godina dovodi pod upitnik hrvatsku vlast tamo. Tamo stoje spomenici četnicima ( stoje oni doduše i van tog teritorija), tamo je pogotovo Borovo selo van hrvatske vlasti, tamo se rafala iz oružja u raznim prigodama, tamo se oskvrnjuju spomenici palim hrvatskim policajcima, tamo kad pripadnici srpskih navijačkih skupina pretuku nekog Hrvata ili Hrvate to bude vijest od 24 sata i nema nikakve policijske represije. Tamo se uvodi ćirilica pod lažnom statistikom o broju Srba u Vukovaru,Tamo se sve prijave protiv srpskih ratnih zločinaca ne vade iz ladica, tamo slobodno šetaju i rade ratni milicajci i vojnici tzv RSK, tamo se silovatelji slobodno šeću, tamo se radi u hrvatskom Podunavlju a živi u Srbiji ( ne znam kako je to uopće zakonski moguće) čak i u policiji.
Neki dan je neki pripadnik očito srpskih navijačkih skupina dobio neke batine ( bilo javljeno lakše ozljede da bi se kasnije one pretvorile u teže) i odmah su krenula uhićenja.
O tome su progovorili BBB danas ili jučer u Vukovaru..
Situacija je tamo takva da se stvarno svatko može zapitati, što je to potpisano u Erdutu i spada li to nekad okupirano područje u RH? Po granicama spada ali događanja na terenu baš to i ne potvrđuju.