Ja bi lično zabranila sve furke na Balkanu kad je riječ o samoprozvanim antifašistima. Ta luda priča vodi samo u ponizenje i bolesno poricanje prošlosti. Mojoj porodici je neko bliznji ubijen zrtva, dok je nekom Jovanu zločinac. Jer Jovan zivi u takvim uvjerenjima. Ja bi bila bolesna da zarad Jovana, odreknem se svoga pretka nekog. Ali eto to nekom moze stati u kapu (narodski)
Medjutim, Jovan se nikad neće odreći zarad mene ili tebe svog. Poginuo u partizanima ili četnicima. Ma šta četnici, to su gerilci i oslobodioci. Njih se slavi sa partizanima.
A sto se mise tiče, niti je Čoviću i HDZ-u stalo da se ona odrzi, niti Bakiru i SDA i uljebima da je zabrane. Nego igraju igre i zabavljaju narod dok dijele plijen (kredite, malverzacije i kradje) pa Bakir glumata antifasistu a Čović nekog katolika i zaštitnika katoličanstva. U biti su hoštapleri i grobari bošnjačkog i hrvatskog naroda.
Niko me ne moze uvjeriti, da je ovo sa lafo zabranom mise slučajnost. Samo mi nije jasna uloga kardinala.
Hostapleri su uvukli respiratore i afera je slucajno otkrivena. To su novci i Hrvata i Bošnjaka. Kredit MMF-a treba rasdijeliti, a i pomoć od EU i dezava pojedinacno za koronu.
Te novce nece vidjeti sigurno neki Hrvat u Livnu, a ni Bosnjak u Zenici. Vec ce psovati jedan drugog zbog zabrane mise. A hostapleri igrati svoje dugogodisnje uloge zastitnika hr odnosno boš nacionalnih interesa.
Divljanje muslimana i njihovih satrapa u svom najbezobzirnijem izdanju pokazali su se tijekom jučerašnjeg dana kada je na spomenik Ivana Pavla II stavljen crni povez preko očiju, kao histerični ispad kojem su po sarajevskom običaju nalogodavci ostali u sjeni, a pomahnitale antihrvatske i anti crkvene harange iskočila je kroz riječi Željka Komšića te drugih bošnjačkih lidera, koji ultimativno traže od Vinka Kardinala Puljića da ne održi misu za nevine žrtve Bleiburga u sarajevskoj Katedrali pod prijetnjom "nemira"...
Muslimani su krenuli propisivati za koga se može i za koga ne može održati sveta misa, koju oni nazivaju "fašističkim skupom", koji slavi ustaški režim.
Komšić je otišao toliko daleko da traži da Kardinal održi misu za žrtve Luburića i ustaške NDH u Sarajevu, koju su u večini u Sarajevu činili muslimani, što se nastoji zamaskirati.
Tako su muslimani iskoristili Bleiburg da u treći plan stave aferu "respirator" i druge kriminalne radnje i grupe koje su profitirale i pljačkale u tijeku pandemije.
Stavljanje poveza na oči svetom Papi Ivanu Pavlu II, muslimani su pokušali da stave povez cijelom kršćanskom svijetu da se ne vidi što se radi u Sarajevu sa malobrojnim Hrvatima katolicima i njihovom Crkvom.
Trpeća sarajevska Crkva još jednom je pokazala svoje mučeništvo i jezive okolnosti pod kojim se živi u ovom gradu, gdje se samo do neba uzdiže nijemi vapaj o nepravdi i užasu kojem nema kraja i koji je iz dana u dan sve teži i veći.
Ako nikad sada je Crkva sarajevskih Hrvata -katolika u potrebi za potporom i razumijevanjem cjelokupne hrvatske javnosti, javnosti EU i MZ.
Ovog puta je više nego jasno da iza ovog sramotnog čina stoje najviši muslimanski rukovodioci.
Nekako ti Sarafina u cijeloj priči zaboravljaš Komšića i svu ostalu političku scenu bosanskohercegovačkih Muslimana, koja se sva digla na noge. Nije samo SDA kako ti to želiš prikazat. Jesi ti postala Komšićeva jurišnica?
Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 10-05-2020 at 12:54
Slava Ukrajini-Herojima slava
Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba
Povez na ocima Papi mozeš tumačiti na milion načina. Tvoj utisak i tvoja interpretacija ne znače da je to i istina. Odnosno da si razumio poruku. Recimo Orjuna (hrvatska) tvrdi da je povez simbol bolesnih dzihadista, koji prilikom brutalnih smaknuća zarobljenika stavljaju povez zrtvi. Što je svjevrsna šizofrenija.
Ja lično mislim da je povez bio upotrijebljen (nevješto), od strane nekog antifašiste kao poruka da se Papa stidi mise za Blajburg.
I to mi je nekako najlogičnije pojašnjenje. Dakle, nikakvo skrnavljenje nije u pitanju a ni divljanje dzihadlija.
Smanji dozivljaj Sagi u Skandinaviji si. Sto preuveličavaš? Smiješno je.
Zbilja si smiješan lik. I pomalo histeričan. Ne podrzavam antifašiste. Ni HR ni bošnjačke, ali povez na očima Papi značio je najvjerovatnije (ubačen u cjelokupna dešavanja oko zabrane) mise, STID. Papa, katedrala, antifašisti, misa = STID.
Da se htio skrnaviti spomenik kojekakvim konstrukcijama, koje ti ovdje namećeš proizvoljno i svojim subjektivnim tumačenjima, ne bi se čekala misa za Blajburg.
Da igram asocijacija na gore pomenute riječi moj odgovor bi bio stid. A tvoj je smjehotresan.
Posljednje uređivanje od Sarafina : 10-05-2020 at 13:11
Upravo tako je to pojasnio i Kliks i Avaz, kad su vidjeli da su usrali stvar.
Antifašisti u Sarajevu samo pokazuju da u gradu ima i fašista, a tko su oni ?
Vinko Puljić i šačica preostalih Hrvata...
Daj ne budi morbidna kakav antifašista i još musliman se penje na spomenik Ivana Pavla da ko fol Papa ne bi vidio "bruku"...
To bi isto bilo kao kad bi se neki antifašista Hrvat popeo na begovu džamiju i umjesto one zelene stavio praznu crnu zastavu u znaku žalosti zbog genocida Turske nad Armencima.
Bajke o srajevskim antifašistima koji služe da se kaže da ih ima nekom drugom.
U vrijeme NDH u Sarajevu je bilo pod ustaškom uniformom 20.000 muslimana..., a danas svi partizani...
Zamijenila si me za mog brata alij. Sagitariusa, koji više ne piše po portalima, nego je dopisnik itd...
Ne moraš mi drzati časove iz povijesti. Logično mi se nametnuo zaključak, da je povez u očima samoproklamovanih, sarajevskih antifašista STID. Nikakav avaz nije u pitanju. Niti klix. Imam preko 3 banke i dovoljno sam odrasla da sama isčitam nemuštu poruku. Bez histerije i šizofreničnih konstrukcija.
Očekivano je da ćeš zastupati bošnjački mainstream, uživaj u svojim ubjeđenjima, ali užas skrnavljenja spomenika Pape Ivana Pavla II ostaje, jednako kao i pokušaj muslimana da kroje katoličkoj crkvi za koga se smije održati misa , a za koga ne smije.
Ti si u tom filmu i za tebe je to normalno. Ti pripadaš tom miljeu i OK, tebi je to u redu.
Meni nije.
Obrazložio sam.
Ne zamjeram ti, to je tvoj stav i da te informiram : posve očekivan stav.
Tako jednako i Hrvati Herceg Bosne sve vise razmisljaju u stilu zasto se boriti za Hrvatsku, ako njoj nije stalo do nas.
Dodik saveznik i tako dalje, kad nemas Zagreb iza ledja, onda imas Dodika. Prosta racunica. Ne volimo mi njega, ne voli on nas, ali imamo trenutno zajednickog neprijatelja i manje vise rijesene medjusobne probleme. Hoce li velikosrpstvo ugroziti Vukovar ili Osijek ili Zagreb, Hrvata iz Viteza ili Zepca je sve manje briga.
A takvo stanje hercegcetnici samo koriste u svoje svrhe, danas njima nije tesko popljuvati "pereciju" jer kako rekoh prosjecan Jozo iz Busovace to cak i razumije iz svoje nevolje. Ko je tome kriv, ne znam, ali samo primjecujem da je hrvatska domoljubna politika zauzeta sama sobom, vidljivim i nevidljivim HDZ uljezima, medjusobnim prepucavanjem, i Beogradom kao jedinim neprijateljem. Kazem dodrinasi jer za mene osobno su to svi ti slijepi desnicari koji i dalje zive u `41 i da se ne lazemo ima ih podosta.
Ne interesira me sta pod tim pojmom podrazumjevaju herceg cetnici, ja nisam njihov istomisljenik.
Drag si lik i znam te godinama. Za zdravu komunikaciju i općenito promišljanje, dobro je zadrzati odredjenu dozu samokritike.Takodjer je dobro i priče poput ove sagledati bez histerije i ludih nezdravih konstrukcija. Znam da ih ne mozeš objektivno do kraja sagledati jer si i sam Sarajlija. Ali doći ćeš vremenom u krajnost gdje je i HR Orjuna. A to ti ne treba. Iznad toga si uvjek bio.
Prijateljski savjet. A tebi od volje.
Interesantno je vidjeti i na ovom slucaju, kako se islam i nazoviliberalna odnosno antikrscanska ideologija sa zapada odlicno slazu.
Islam se odlicno slagao i sa nacionalsocializom.
Kod Bosnjaka kao suncokreta nije problem ujutro klanjati dovu za "zrtve komunizma" a popodne nazivati misu za zrtve komunizma "ustaskom, fasistickom i nacistickom". Tako dodjemo i do tragikomicnih situacija u kojima Bakir Izetbegovic kaze da su "ustase vladale Sarajevom od 1992. do 1995." a njegov gradonacelnik Sarajeva veli "mi smo se borili protiv antifasizma". Oni kazu da su to lapsusi, ali nisu, to je samo posljedica davno izrecenih Alijinih uputa svojim mladomuslimanima, ujutro mislite jedno a navece nesto sasvim drugo.
Oni se jadni zbune u suncokretanju da zaborave sta trebaju reci.
Slepaju se u antifasizam jednako kao i hrvatski jugoidioti, antifasizam kao zadnje utociste hulja. Danas je famozni antifasist i peder i lezbejka i narkoman sa slikom Bob Marlija na majici i hodza iz dzamije i dijete mjesovitog braka sa krizom identiteta i matori Janez i Mujo i Suljo iz vica a svi zajedno su samo jedna nakupina nicega.
Crni, smjehotresan si sa tvrdnjama o razgraničenju Hrvata i Srba. I Dodikom u ulozi zaštitnika HR nacionalnih interesa. Smjehotresan. Ako ozbiljno misliš.
Nikad se Hrvati i Srbi neće razgraničiti. Nikad. Srbi će uvjek imati pretenzije prema HR i zelju da potlače Hrvate. Dodju do svojih vjekovnih zacrtanih ciljeva. Ti ciljevi nekad su potisnuti. Kao recimo sada u BiH. No Dodik vas Hrvate u BiH ne vidi kao ravnopravne saveznike, niti će ikad vidjeti. Vi njemu i HDZ sluzite isključivo kao poluga za razvaljivanje drzave. Sutra da bošnjačka strana ponudi Šumskoj neke ustupke (prenos nadleznosti sa drzavne razine na entitete ili veću autonomiju) povukao bi za Čovićem vodu.
Nikad vam ni djelić Šumske nije ponudio. Ni djelić vaše Posavine... Koja je u grunt HR. Potpora vam je isključivo gdje vam se interesi poklapaju da razvalite drzavu. Dakle o čemu ti pričaš?
O Srbiji i lepom Aci da ne govorimo.
Kakvo razgraničenje i partnerstvo? Vas Srbi u BiH smatraju polugom. A u HR Hrvati su im otvoreno neprijatelji. Ko to ne shvati, taj je budala.
Posljednje uređivanje od Sarafina : 10-05-2020 at 13:40
Ne dangubi u osobnostima, ako imaš nešto za diskusiju bujrum.
Za sranje u Sarajevu smo ne bitni ni ti ni ja.
Činjenice su činjenice , a na nama je da ih sagledamo.
Ukoliko fakat ne shvataš pokušaj muslimana da pokušavaju odrediti za kog se misa može, a za koga ne može održati, onda si teži slučaj ali ako imaš za to neki kontraargument izvoli.
Znas koliko je se danas Hrvatima Herceg Bosne jebe za drzavu BiH, manje nego jucer.
Dodik je neprijatelj, ali zgodan saveznik, zbog Dodika vam je pala i tuzba za peljeski most, i jos nekoliko tuzbi koje ste planirali. Da ne govorim o onome sto Dzaferovic i Sejdo pokusavaju u predsjednistvu, konstantni planovi za napad na Hrvatsku, sve to Dodik blokira ne sto voli Hrvatsku vec sto je on sljedeci na meti.
Neka medzeda laktaskog u predsjednistvu, i njima pokusavate nametnuti Sejdu kroz SDS, ne smeta vas zlocinacka prolost te stranke, ali ne mozete kao Hrvatima.
Da ne idemo daleko od teme.