+ Odgovori na temu
Stranica 2 od 3 PrviPrvi 1 2 3 PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 21/43

Tema: Partizanski rat u Jugoslavii (Drugi Svetski rat)

Početnik Hi_Stalker avatar
    Datum registracije
    Oct 2019
    Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    Daj mi reci tko je osnovao St Petersburg, kako se zove muzej u njemu., kako se zvao grad do 90- tih, što se pojavilo u 2.- om svjetskom ratu u St. Petersburgu kao posljedica njemačke opsade i kako se zvalo jezero, zaleđeno, preko kojeg je išla opskrba na kapaljku.

Brzo brzo bez Googlea

Nisi ti Ruskinje ni vidjela.
    Ох, ну ладно. Санкт-Петербург основал Пётр 1 в 1703 году. В Питере много музеев, главные - Эрмитаж и Русский музей. Мне лично больше нравится филиал Эрмитажа в Главном Штабе. Город назывался Санкт-Петербург изначально, был переименован в Петроград во время Первой Мировой войны из-за того, что старое название ассоциировалось с немцами. После революции переименован в Ленинград (понятно, в честь кого). В годы Второй Мировой была блокада из-за окружения города немецкими частями, не хватало продовольствия, поэтому продукты везли по воде Ладожского озера, обратно увозили мирное население. Когда вода в озере замерзала, продовольствие везли по льду на грузовиках - это вошло в историю, как Дорога Жизни. Быстро ответить не смог, сообщение увидел 5 минут назад.
    ///
    Oh, ok. Sankt Peterburg osnovao je Petar 1 1703. godine. U Sankt Peterburgu postoji mnogo muzeja, glavni su to Ermitaž i Ruski muzej. Osobno mi se više sviđa ogranak Ermitage u zgradi Generalštaba. Grad se izvorno zvao Sankt Peterburg, preimenovan je u Petrograd tijekom Prvog svjetskog rata zbog činjenice da je staro ime bilo povezano s Nijemcima. Nakon revolucije preimenovan je u Lenjingrad (naravno, u čast kome). Tijekom Drugog svjetskog rata došlo je do blokade zbog opkoljavanja grada od strane njemačkih jedinica, nije bilo dovoljno hrane, pa su se proizvodi transportirali kroz vodu Ladoškog jezera, a civile su odveli natrag. Kad se voda u jezeru smrznula, hrana se kamionima prevozila ledom - ušla je u povijest kao Put života. Nisam mogao brzo odgovoriti, poruku sam vidio prije 5 minuta.

Datum registracije
    Oct 2019
    Općenito, nedavno sam kupio jednu knjigu o povijesti partizanskog pokreta u Jugoslaviji, ali napisala ju je vojska i, čini mi se, knjiga je više propagandna nego povijesna. Zna li netko nju ili njenog autora?
    (ime - Užički partizanski odred. Autor -Nikola Ljubičić)
    photo_2020-03-02_23-20-05.jpgphoto_2020-03-02_23-20-05 (2).jpg
    Posljednje uređivanje od Hi_Stalker : 03-03-2020 at 01:55

Nisi spomenuo/la koji se fenomem od gladi razvio Lenjingradu/St.Petersburgu. Ovo drugo se sve da izguglat.
    Slava Ukrajini-Herojima slava

Zbog Eline i bokala vina
    zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
    da ja nisam dolazio džaba

Mislim da je to isto općepoznata stvar.

Drago mi je da smo čitani i u carskom Petrogradu.

Datum registracije
    Oct 2019
    Nisi spomenuo/la koji se fenomem od gladi razvio Lenjingradu/St.Petersburgu. Ovo drugo se sve da izguglat.
    Ako mislite na blokadu, onda sam o tome pisao. Općenito, na sva vaša pitanja možete odgovoriti putem Interneta. Mislite li da sam Hrvat i da se pretvarate da sam Rus? Zašto mi treba ovo? Koja bi bila praktična svrha takvih akcija? Ako ste iznenađeni mojim zanimanjem za povijest Jugoslavije, mogu objasniti. Oduvijek me zanimala povijest ratova, posebno 20. stoljeća. Za gerilski rat u Jugoslaviji počeo sam se zanimati nakon gledanja filma "Akcija Stadion", o kojem sam napisao u prvoj poruci, a potom i drugom filmu, "Okupacija u 28 slika". Borbe na Balkanu zanimljive su jer se, uslijed okupacije zemlje, građanski rat zapravo odvijao u mjerilu kakav je bilo gdje drugdje u Europi. Stoga proučavam ovu temu. Ne vidim ništa čudno u ovome.
    Posljednje uređivanje od Hi_Stalker : 03-03-2020 at 15:23

A koja saznanja dosad imaš o " gerilskom ratu u Jugoslaviji" tj. od kojih postavki polaziš? Ne znam odakle si i nije mi bitno, ( eventualno bi bilo dobro znati jesi li muško ili žensko s obzirom da pišes u oba roda) niti je čudno što se zanimaš za tu temu, ali valjda imaš nekakav cilj i neko apriorno gledište o tim zbivanjima, a ono je bitno za zauzimanje početnih pozicija u bilo kom istraživanju.

Inače, ako misliš na Zafranovićev film " Okupacija u 26 slika" imaj u vidu da je riječ o filmu koji kao povijesni izvor ne vrijedi gotovo ništa, kao uostalom bilo koji drugi iz tog vremena , a i kasnije. Pusti filmove, oni su proizvod tendencija njihovih autora. Kao i mnoge knjige. Zato treba pažljivo raditi s tom problematikom i imati jasno definiranu metodologiju.
    Posljednje uređivanje od Yaya : 03-03-2020 at 16:53

Al tu ustaše kolju ljude i maljem udaraju u glavu u autobusu koji kruži oko Dubrovnika.

Di će to preskočit.

Ajde milo moje reci odakle si točno.

Zbog Eline i bokala vina

Citiraj Prvotno napisano od Hi_Stalker Vidi poruku
    Ako mislite na blokadu, onda sam o tome pisao. Općenito, na sva vaša pitanja možete odgovoriti putem Interneta. Mislite li da sam Hrvat i da se pretvarate da sam Rus? Zašto mi treba ovo? Koja bi bila praktična svrha takvih akcija? Ako ste iznenađeni mojim zanimanjem za povijest Jugoslavije, mogu objasniti. Oduvijek me zanimala povijest ratova, posebno 20. stoljeća. Za gerilski rat u Jugoslaviji počeo sam se zanimati nakon gledanja filma "Akcija Stadion", o kojem sam napisao u prvoj poruci, a potom i drugom filmu, "Okupacija u 28 slika". Borbe na Balkanu zanimljive su jer se, uslijed okupacije zemlje, građanski rat zapravo odvijao u mjerilu kakav je bilo gdje drugdje u Europi. Stoga proučavam ovu temu. Ne vidim ništa čudno u ovome.
    Ova dva filma koji ste naveli kompletna su laž. Otprilike, kao da u Nijemci porazili (okupirali) Rusiju u II sv. ratu, a poslije snimali filmove o tome kakvi u su "bili" Rusi. I naravno, Ruse natjerali da plaćaju te i takve filmove. Tako da su jugoslavenski partizanski filmovi (za one koji znaju povijest) negledljive budalaštine.
    Pa tako oni snime film "Partizanska eskadrila" u kojem obaraju veliki broj njemačkih lovaca, u zračnim borbama - u stvarnosti niti jednog. Ali zaborave snimiti podvig partizanskih pilota, koji napadaju školsko igralište u Bihaću, pa tamo pobiju i osakate malu djecu.
    Ni njihovim knjigama ne treba previše vjerovati, ali nađe se tamo ponešto istine, ne što oni vole istinu, nego su glupavi, pa napišu i nešto što im zapravo nije u prilog. Tako sam u knjizi jednog partizana Hrvata, čitao kako su u Bosni, Hrvati (civili) od njih bježali, Muslimani prema njima bili nepovjerljivi, a Srbi ih prihvaćali kao svoje. Zapravo, on, Hrvat, bio je neprijatelj svog naroda. Također i o partizanima koji (tokom dana) mijenjaju kape iz partizanskih u četničke i obratno. Daleko od idile koju nam prodaju antife o međunacionalnoj idili, bratstvu i jedinstvu. Ili kada partizani ponosno opisuju svoje ratne zločine, nešto što bi bilo za suđenje. I te knjige su u bivšem režimu prolazile kroz kontrole i uljepšavanja, tako da u njima tražiti istinu?!
    Uvjek su mi bila draža osobna svjedočenja, iako je i tu bilo stvari, kojima se može više ili manje vjerovati. Npr. kao dijete, slušao sam priču jednog partizana Dalmatinca, o tome kako je on bio privlačan, pa mu je dok je bio u Lici, Srbin u krevet doveo svoje dvije kćeri, neka se provedu??!! Ili kada skupina Dalmatinaca, sve bivši partizani, kroz smijeh priča kako su nakon rata, muljali (varali) sa kuglicama, tj. na referendumu o budućnosti Jugoslavije.

Inače, te ratne izmišljotine nisu strane ni drugim narodima. Npr. Amerikanci snime ratne filmove o tome kako su zarobili njemačku podmornicu i na njoj uređaj "Enigma" (laž). Ili kako su američki komandosi - ubili Hitlera (neopisiva laž). I tsl.
    Posljednje uređivanje od goran2hr : 03-03-2020 at 17:29

da si ti proučavao bilo što o Jugoslaviji onda bi znao da Jugoslavija nije bila "zemlja" nego zemlje. "Okupacija u 28 slika"?, lol. Jel' to treći nastavak "okupacije u 26 slika"? Jedan od najglupljih i najpokvarenijih propagandnih uradaka kontra Hrvatske. Bilo bi ti bolje da si
    "proučavao" čitajući Mirka i Slavka.

Ajde, trebalo bi otvoriti temu o tim partizanskim filmovima i njihovoj vjerodostojnosti i kvaliteti. Jer izgleda da ima onih koji vjeruju u tamo prikazane stvari. Ono, baš vjeruju. Sjećam se da je podavno bila na fhr tema o tome gdje su bili vaši preci u WWII, na kojim stranama i sl. I bilo je zanimljivih priča/ svjedočanstava, ali bilo je nemoguće ne primijetiti da su neki doslovno prepričavali scene iz spomenitih filmova ili svoje priče oblikovali prema njima. A kao ispričao im to djed.
    Očito je utjecaj takva propagandnog smeća bio prevelik. Pa i danas znaju biti na programu. I onda pokretač/ica teme navodi njih ko izvor, i to Zafranovićev festival morbidnosti. Nebitno je li on/ ona iz Sankt Petersburga ili Klinča Sela, ali to nešto govori o utjecaju tih filmova i da bi ih se trebalo već jednom početi ismijavati, a ne ozbiljno shvaćati.i uvažavati.
    Posljednje uređivanje od Yaya : 03-03-2020 at 17:47

Datum registracije
    Oct 2019
    Citiraj Prvotno napisano od Yaya Vidi poruku
    A koja saznanja dosad imaš o " gerilskom ratu u Jugoslaviji" tj. od kojih postavki polaziš? Ne znam odakle si i nije mi bitno, ( eventualno bi bilo dobro znati jesi li muško ili žensko s obzirom da pišes u oba roda) niti je čudno što se zanimaš za tu temu, ali valjda imaš nekakav cilj i neko apriorno gledište o tim zbivanjima, a ono je bitno za zauzimanje početnih pozicija u bilo kom istraživanju.

Inače, ako misliš na Zafranovićev film " Okupacija u 26 slika" imaj u vidu da je riječ o filmu koji kao povijesni izvor ne vrijedi gotovo ništa, kao uostalom bilo koji drugi iz tog vremena , a i kasnije. Pusti filmove, oni su proizvod tendencija njihovih autora. Kao i mnoge knjige. Zato treba pažljivo raditi s tom problematikom i imati jasno definiranu metodologiju.
    Pa, naravno, nisam glup, ne razumijem ni gore od vas da u vojnim filmovima snimljenim tijekom godina komunističke vlade može doći do dijela propagande. stoga sam pokrenuo ovu temu tako da sudionici na ovom forumu iznose svoje mišljenje i preporučuju svoje izvore, objektivne u svom mišljenju.

Živjeti u postsovjetskoj zemlji, vjerujte mi, ni manje ni više nego što znate o lažima komunističke propagande, ali problem je u tome što mnoge stvari još nisu proučene (posebno događaji Drugog svjetskog rata), pa često ne postoji alternativa „komunističkim pričama“, ili još je neprimjerenija i daleko od stvarnosti od verzije komunista. Svi pokušavaju interpretirati povijest na svoj način, ali ja samo želim otkriti što je najbliže istini. Stoga ću vam biti zahvalan na bilo kakvim odgovorima, čak i ako kritizirate moje poznavanje povijesti.

Ja se ne držim niti jedne ideologije, iako, naravno, ne isključujem utjecaj bilo kojeg proizvoda masovne kulture na mene. Moja jedina metodologija, čiji je i cilj, je da sagledam događaj sa svih stajališta, pronađem što više informacija, pouzdanih povijesnih izvora.

Što se mene tiče, stvarno sam iz Sankt Peterburga, muškarac sam i imam 23 godine. Vjerovali ili ne, na vama je. Oprosti na pogreškama, još uvijek ne znam dobro hrvatski jezik.

Pa, naravno, nisam glup, ne razumijem ni gore od vas da u vojnim filmovima snimljenim tijekom godina komunističke vlade može doći do dijela propagande. stoga sam pokrenuo ovu temu tako da sudionici na ovom forumu iznose svoje mišljenje i preporučuju svoje izvore, objektivne u svom mišljenju.

Živjeti u postsovjetskoj zemlji, vjerujte mi, ni manje ni više nego što znate o lažima komunističke propagande, ali problem je u tome što mnoge stvari još nisu proučene (posebno događaji Drugog svjetskog rata), pa često ne postoji alternativa „komunističkim pričama“, ili još je neprimjerenija i daleko od stvarnosti od verzije komunista. Svi pokušavaju interpretirati povijest na svoj način, ali ja samo želim otkriti što je najbliže istini. Stoga ću vam biti zahvalan na bilo kakvim odgovorima, čak i ako kritizirate moje poznavanje povijesti.

Ja se ne držim niti jedne ideologije, iako, naravno, ne isključujem utjecaj bilo kojeg proizvoda masovne kulture na mene. Moja jedina metodologija, čiji je i cilj, je da sagledam događaj sa svih stajališta, pronađem što više informacija, pouzdanih povijesnih izvora.

Što se mene tiče, stvarno sam iz Sankt Peterburga, muškarac sam i imam 23 godine. Vjerovali ili ne, na vama je. Oprosti na pogreškama, još uvijek ne znam dobro hrvatski jezik.
    OK, već sam rekla da me ne muči toliko odakle si, eto, vjerovat cu ti na riječ da si Rus . Shvati ti da je ovdje nekima sumnjivo što si baš došao na ovaj forum koji nije toliki mainstream i to s upravo tom temom. Preporučio ti ga netko, Google te doveo..?. Al dobro.

Već sam ti napisala, što se tiče literature na hrvatskom jeziku nećeš pronaći puno toga vjerodostojnog( a i kažeš da ne poznaješ jezik dobro pa je i to problem). Gore sam spomenula knjigu V. i T. Aralice,cini mi se četvrtu knjigu ciklusa " Hrvatski ratnici kroz stoljeća" o partizanskom pokretu. Neki su autori, poput D. Marijana, dobro opisali pojedine bitke (u ovom slučaju kuprešku) , ali ne znam koliko takvih monografija uopće ima. Dosta je toga pisano o temi partizanskog pokreta jer je sama tema široka, ali problem je što kod nas nije dozvoljeno dirati u "svete povijesne istine" pa se oni povjesničari i istraživači koji zagrebu malo dublje optužuju za reviziju povijesti (koja bi u društvu koje se želi otarasiti komunističkog nasljeđa bila i više nego potrebna i poželjna).

Za početak izbjegavaj filmove poput onih koje si spomenuo jer je riječ o najprljavijoj propagandi koja veze s istinom nema. Dakle, nikakve okupacije u slikama( kud baš taj) , nikakva jugoslavenska ratna kinematografija ne dolazi u obzir ako te približavanje istini zanima.
    Posljednje uređivanje od Yaya : 04-03-2020 at 18:17

Ja san radija za jednu nizozemsku firmu di su bili zaposleni i rusi. Uvik su mi bile cudne njihove prepiske sa operatonal menagementom na savrsenom engleskon sta u praksi ka bite pricali s njima nebi bija slucaj. Onda smo otkrili da imaju neki program ala translator koji gotovo savrseno prevodi .
    Malo cudno s obziron da prevodi na hrvatski ali nikad se ne zna s njima ...

Ajde, trebalo bi otvoriti temu o tim partizanskim filmovima i njihovoj vjerodostojnosti i kvaliteti. Jer izgleda da ima onih koji vjeruju u tamo prikazane stvari. Ono, baš vjeruju. Sjećam se da je podavno bila na fhr tema o tome gdje su bili vaši preci u WWII, na kojim stranama i sl. I bilo je zanimljivih priča/ svjedočanstava, ali bilo je nemoguće ne primijetiti da su neki doslovno prepričavali scene iz spomenitih filmova ili svoje priče oblikovali prema njima. A kao ispričao im to djed.
    Očito je utjecaj takva propagandnog smeća bio prevelik. Pa i danas znaju biti na programu. I onda pokretač/ica teme navodi njih ko izvor, i to Zafranovićev festival morbidnosti. Nebitno je li on/ ona iz Sankt Petersburga ili Klinča Sela, ali to nešto govori o utjecaju tih filmova i da bi ih se trebalo već jednom početi ismijavati, a ne ozbiljno shvaćati.i uvažavati.
    Koliko je samo pojedinih pripadnika 2% "Amerikanaca" radilo promidžbene filmove na temu WW2 i Holokau$ta, da ljudima već izlaze na usta od muke i rade kontraučinak od željenog, ali bili su to uspješni filmovi jer su dobro isprali mozak brojnim generacijama bijelih naroda.

Citiraj Prvotno napisano od skater Vidi poruku
    Koliko je samo pojedinih pripadnika 2% "Amerikanaca" radilo promidžbene filmove na temu WW2 i Holokau$ta, da ljudima već izlaze na usta od muke i rade kontraučinak od željenog, ali bili su to uspješni filmovi jer su dobro isprali mozak brojnim generacijama bijelih naroda.
    Sve to stoji, ali je jugokinematografija na temu rata posebna kategorija.
    Da se razumijemo,mozak se u nas generacijama ispirao i preko Velog mista i to nimalo suptilno, čak i uspješnije, ali filmovi poput onih koje je spomenuo Hi_Stalker, ili za Oscara nominirane Neretve, ili Vrdoljakovih ekranizacija Šiblova dnevnika... to da se danas uzima kao nekakav povijesni izvor jednostavno je neprihvatljivo. Danas, 2020. Sve mi to izgleda kao loša parodija ratnih zbivanja i kao takve bi ih se trebalo gledati. Nisu oni nikakav realan prikaz " partizanskog rata u Jugoslaviji" i to treba jasno reći.
    Posljednje uređivanje od Yaya : 04-03-2020 at 21:34

Datum registracije
    Oct 2019
    OK, već sam rekla da me ne muči toliko odakle si, eto, vjerovat cu ti na riječ da si Rus . Shvati ti da je ovdje nekima sumnjivo što si baš došao na ovaj forum koji nije toliki mainstream i to s upravo tom temom. Preporučio ti ga netko, Google te doveo..?. Al dobro.

Već sam ti napisala, što se tiče literature na hrvatskom jeziku nećeš pronaći puno toga vjerodostojnog( a i kažeš da ne poznaješ jezik dobro pa je i to problem). Gore sam spomenula knjigu V. i T. Aralice,cini mi se četvrtu knjigu ciklusa " Hrvatski ratnici kroz stoljeća" o partizanskom pokretu. Neki su autori, poput D. Marijana, dobro opisali pojedine bitke (u ovom slučaju kuprešku) , ali ne znam koliko takvih monografija uopće ima. Dosta je toga pisano o temi partizanskog pokreta jer je sama tema široka, ali problem je što kod nas nije dozvoljeno dirati u "svete povijesne istine" pa se oni povjesničari i istraživači koji zagrebu malo dublje optužuju za reviziju povijesti (koja bi u društvu koje se želi otarasiti komunističkog nasljeđa bila i više nego potrebna i poželjna).

Za početak izbjegavaj filmove poput onih koje si spomenuo jer je riječ o najprljavijoj propagandi koja veze s istinom nema. Dakle, nikakve okupacije u slikama( kud baš taj) , nikakva jugoslavenska ratna kinematografija ne dolazi u obzir ako te približavanje istini zanima.
    Namjerno sam pretraživao hrvatske povijesne forume, a ovo je jedan od njih, gdje sam (odjednom!) Dobio velik odaziv.

Hvala vam na savjetu što pročitati na ovu temu.

Sve to stoji, ali je jugokinematografija na temu rata posebna kategorija.
    Da se razumijemo,mozak se u nas generacijama ispirao i preko Velog mista i to nimalo suptilno, čak i uspješnije, ali filmovi poput onih koje je spomenuo Hi_Stalker, ili za Oscara nominirane Neretve, ili Vrdoljakovih ekranizacija Šiblova dnevnika... to da se danas uzima kao nekakav povijesni izvor jednostavno je neprihvatljivo. Danas, 2020. Sve mi to izgleda kao loša parodija ratnih zbivanja i kao takve bi ih se trebalo gledati. Nisu oni nikakav realan prikaz " partizanskog rata u Jugoslaviji" i to treba jasno reći.
    Sve što si rekla za jugokinematografiju vrijedi i za Hollywood koji je u rukama "dear fellow white people"" (https://knowyourmeme.com/photos/1398...ent-you-jewish) "na poziciji moći".

Neki su uspjeli napraviti vrhunski "trash" s elementima horrora, ne znam namjerno ili slučajno, "Vrhovi zelengore". Ima tifusare, partizane koji se ponašaju poput zombija.

http://youtu.be/HZn3ytQqGMc?t=3555

Teška sprdnja, ne znam kako je prošlo cenzuru ili su mislili da je slobodna umjetnička interpretacija.

Inače, još mi je ostalo urezano u sjećanju iz jednog partizanskog filma kada su partizanskim vojnicima rezali nožne prste zbog pothlađivanja.

Datum registracije
    Oct 2019
    Citiraj Prvotno napisano od Sekstant Vidi poruku
    Ja san radija za jednu nizozemsku firmu di su bili zaposleni i rusi. Uvik su mi bile cudne njihove prepiske sa operatonal menagementom na savrsenom engleskon sta u praksi ka bite pricali s njima nebi bija slucaj. Onda smo otkrili da imaju neki program ala translator koji gotovo savrseno prevodi .
    Malo cudno s obziron da prevodi na hrvatski ali nikad se ne zna s njima ...
    Nisam čuo za to.

Ja sam te pitao koji se fenomen dogodio za vrijeme opsade Lenjingrada. Nisam te pitao za stvari koje se mogu naći na wikipediji.

Pojavio se jedan od oblika kanibalizma.

Kao zanima te povijest borbe na Balkanu a ne znaš povjest vlastitog grada.

Više je njemačkih vojnika ubilo jedno odjeljenje ženske posade protuzračnih topova u Staljingradu nego svi jugoslavenski partizani.

Odakle si sele.

Zbog Eline i bokala vina

Datum registracije
    Oct 2019
    Ja sam te pitao koji se fenomen dogodio za vrijeme opsade Lenjingrada. Nisam te pitao za stvari koje se mogu naći na wikipediji.

Pojavio se jedan od oblika kanibalizma.

Kao zanima te povijest borbe na Balkanu a ne znaš povjest vlastitog grada.

Više je njemačkih vojnika ubilo jedno odjeljenje ženske posade protuzračnih topova u Staljingradu nego svi jugoslavenski partizani.

Odakle si sele.
    I kako sam znao da ste točno imali na umu kanibalizam? Оsim njega, tijekom blokade bilo je tako karakterističnih stvari kao što su neprestano granatiranje, jak mraz (povijesna minimalna temperatura), maskiranje povijesnih zgrada radi zaštite od njemačkih bombi i topništva, radio emisije radi podizanja morala gradskih stanovnika, poznati metronom blokade, dnevnih obroka, jedva dovoljno za preživljavanje, uzgoj usjeva na gradskim ulicama, ledene rupe iz kojih su uzimali vodu, gladni nesvjestica, bolesti povezane s nesanitarnim uvjetima i tablete "Граждане! При артобстреле эта сторона улицы наиболее опасна!”. Na kraju je poznata priča o tome kako je jedna starija žena spasila svoju mačku, čudom ostajući živa, te o tome kako su, nakon probijanja blokade, iz drugih gradova dovedene mačke kako bi se borile protiv glodavaca i infekcije od koje je pretrpjela.

Ne treba me "provjeravati", a zatim tvrditi da ne znam povijest. Nisam sebe učinio idealnim poznavateljem povijesti, nemam specijalizirano povijesno obrazovanje, ali znam nešto. Bio sam u muzeju blokade Sankt Peterburga i pročitao mnoge članke na ovu temu.

Ako dobro poznajete povijest i želite mi savjetovati što da čitam kako bih se upoznao s temom jugoslavenskih partizana - bit će mi samo drago. A o Staljingradu i sam mogu pronaći informacije.

+ Odgovori na temu

Tags for this Thread

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove