+ Odgovori na temu
Stranica 1 od 3 1 2 3 PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 1/43

Tema: Partizanski rat u Jugoslavii (Drugi Svetski rat)

Početnik Hi_Stalker avatar
    Datum registracije
    Oct 2019

Question Partizanski rat u Jugoslavii (Drugi Svetski rat)

Dobar dan! Zna li netko gdje se mogu naći materijali i arhiva o povijesti partizanskog pokreta u Jugoslaviji tijekom Drugog svjetskog rata? Posebno me zanima priča o paljenju zagrebačkog stadiona (na temelju koje je snimljen film "Akcija stadiona"). U filmu se događaji ne prikazuju baš onakvi kakvi stvarno jesu. Postoje li pouzdani povijesni izvori iz kojih možete saznati stvarnu kronologiju događaja i sudbinu ljudi koji su sudjelovali u partizanskom pokretu?

Ova me tema zanima već gotovo godinu dana i želim provesti ozbiljnu studiju kako bih u budućnosti napisala članak ili malu knjigu o tome.

Imaš milijun knjiga. Ako si iz Zagreba na sajam antikviteta nedjeljom na Britanac i za 200 kuna kupiš knjiga o partizanskom pokretu za čitat cilu godinu.
    Slava Ukrajini-Herojima slava

Zbog Eline i bokala vina
    zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
    da ja nisam dolazio džaba

Citiraj Prvotno napisano od Hi_Stalker Vidi poruku
    Dobar dan! Zna li netko gdje se mogu naći materijali i arhiva o povijesti partizanskog pokreta u Jugoslaviji tijekom Drugog svjetskog rata? Posebno me zanima priča o paljenju zagrebačkog stadiona (na temelju koje je snimljen film "Akcija stadiona"). U filmu se događaji ne prikazuju baš onakvi kakvi stvarno jesu. Postoje li pouzdani povijesni izvori iz kojih možete saznati stvarnu kronologiju događaja i sudbinu ljudi koji su sudjelovali u partizanskom pokretu?

Ova me tema zanima već gotovo godinu dana i želim provesti ozbiljnu studiju kako bih u budućnosti napisala članak ili malu knjigu o tome.
    Što se stvarno dogodilo na kasnije spaljenom zagrebačkom stadionu, pisalo je u opširnom članku u "Hrvatskom tjedniku" (ili još pod imenom "Hrvatski list"). Za razliku od laži iz "Akcija stadiona" i Vrdoljakove "Duge mračne noći", tamo nije bilo nacističkih zastava, pa čak prijetećih govora i odvajanja Židova... Uglavnom, to je već uobičajena komunistička laž. Kao što partizanska eskadrila nije oborila gomilu njemačkih aviona, kao što nije oko Dubrovnika kružio Ustaški autobus u kojem kolju ljude itd.
    Meni osobno, zanimljive su bile radijske emisije "Ljudi 20. stoljeća", gdje su ljudi svjedočili osobna iskustva i bilo je dosta zanimljivih informacija koja ruše predrasude nametnute nam od ove komunističke "povijesti" i "povjesničara".
    Npr. slušao sam svjedočenje jednog partizana iz Brezovice, koji je rekao kako su nakon Brezovice bježali (koliko se sjećam preko neke rijeke), a onda ih je kod sebe prihvatio Vasilj Gaćeša (partiz. narodni heroj) "koji je još tada bio četnik".
    Također, bilo je i svjedočenje neke žene, koja je pričala o tome kako je granica (NDH-Italija) bila kod Sušaka i kako su tamo stražarili Ustaše i Talijani (svaki sa svoje strane), te da su se mrzili, znali se potući, pa čak i pucati jedni na druge iz pištolja. Daleko od priče koja nam se servira o međusobnoj ljubavi i idili.
    Ili priča iz ratnog Dubrovnika, kojega su iako je pripao NDH, talijanski okupatori pokušavali prisvojiti i bili u konfliktu sa Ustašama. A Ustaše kako bi im prkosili, emitiraju program na hrvatskom, sa tajne "piratske" radio postaje.
    Uglavnom, ako je to sačuvano, pa postoji kakva arhiva iz koje bi se to moglo izvaditi i preslušati, to bi bilo nešto vrijedno proučavanja.

Citiraj Prvotno napisano od goran2hr Vidi poruku
    Što se stvarno dogodilo na kasnije spaljenom zagrebačkom stadionu, pisalo je u opširnom članku u "Hrvatskom tjedniku" (ili još pod imenom "Hrvatski list"). Za razliku od laži iz "Akcija stadiona" i Vrdoljakove "Duge mračne noći", tamo nije bilo nacističkih zastava, pa čak prijetećih govora i odvajanja Židova... Uglavnom, to je već uobičajena komunistička laž. Kao što partizanska eskadrila nije oborila gomilu njemačkih aviona, kao što nije oko Dubrovnika kružio Ustaški autobus u kojem kolju ljude itd.
    Meni osobno, zanimljive su bile radijske emisije "Ljudi 20. stoljeća", gdje su ljudi svjedočili osobna iskustva i bilo je dosta zanimljivih informacija koja ruše predrasude nametnute nam od ove komunističke "povijesti" i "povjesničara".
    Npr. slušao sam svjedočenje jednog partizana iz Brezovice, koji je rekao kako su nakon Brezovice bježali (koliko se sjećam preko neke rijeke), a onda ih je kod sebe prihvatio Vasilj Gaćeša (partiz. narodni heroj) "koji je još tada bio četnik".
    Također, bilo je i svjedočenje neke žene, koja je pričala o tome kako je granica (NDH-Italija) bila kod Sušaka i kako su tamo stražarili Ustaše i Talijani (svaki sa svoje strane), te da su se mrzili, znali se potući, pa čak i pucati jedni na druge iz pištolja. Daleko od priče koja nam se servira o međusobnoj ljubavi i idili.
    Ili priča iz ratnog Dubrovnika, kojega su iako je pripao NDH, talijanski okupatori pokušavali prisvojiti i bili u konfliktu sa Ustašama. A Ustaše kako bi im prkosili, emitiraju program na hrvatskom, sa tajne "piratske" radio postaje.
    Uglavnom, ako je to sačuvano, pa postoji kakva arhiva iz koje bi se to moglo izvaditi i preslušati, to bi bilo nešto vrijedno proučavanja.
    Prošao sam DR i sjećam se laži koje je suprotna strana proizvodila (pa tako sve do danas). A što bi tek bilo da smo izgubili rat, pa napravili bi od nas najgore zlo koje je hodalo po Zemlji.
    Tako da vrlo oprezno sa partizanskim "materijalima" (zaštiti se bolje nego od Corona virusa), jer ista je to ekipa lažljivaca.

Puno se materijala može naći o Drugom svjetskom ratu, partizanima i njihovim akcijama, ali pouzdani povijesni izvori, hm, mislim da toga nema, bar ne u tzv. službenoj historiografiji stvaranoj u bivšoj državi, a i danas jer je i današnja povijesna znanost u Hrvatskoj samo ljubomorno čuvanje povijesnih dogmi. Ne daj Bože da se nešto istražuje i preispituje, odmah se Klasićeve zečje okice zamagle i vrište " revizija povijesti, " rehabilitacija ustaštva", a kabinetski mu cimer Jakovina dodaje maramice da obriše znojno čelo i ublaži getsemanske muke, sve pod paskom mentora Ive. Dok god takvi diletanti i priučeni povjesničari( kojima su pojedine izjave ravno za kaznenu prijavu) imaju mjesto i u emisijama i općenito u znanstvenom životu, naša će povijest hodati s utegom na nogama.
    Najbolji su povijesni izvor svjedočanstva sudionika i svjedoka tih zbivanja, ali su rijetki danas živi, a opet i to treba uzimati cum grano salis jer vjerovali ili ne- ljudi znaju i lagati.

Poštovana potpuno se slažem s vašim opisem. Nažalost vraćaju se jugoslavenska vremena.

Prenosim sadržaj "Žestoka Reakcija" dra. Hasanbegovića. Vrijedno pročitati.
    LP.
    http://otporas.com/zestoka-reakcija-...sravniti-i-rad

Yaya je uglavnom sve rekla, kao i goran.

Da su "partizani" pobijedili i devedesetih, danas bi hrvatska djeca ucita istoriju o povampirenim ustasama koji jedu malu djecu i antifasistima spasiteljima.

Mislim da je zapovjednik americkog zrakoplovstva tijekom WWII rekao najbolju recenicu, "da smo izgubili ovaj rat, meni bi sudili kao ratnom zlocincu".

Citiraj Prvotno napisano od crni bombarder Vidi poruku
    Yaya je uglavnom sve rekla, kao i goran.

Da su "partizani" pobijedili i devedesetih, danas bi hrvatska djeca ucita istoriju o povampirenim ustasama koji jedu malu djecu i antifasistima spasiteljima.

Mislim da je zapovjednik americkog zrakoplovstva tijekom WWII rekao najbolju recenicu, "da smo izgubili ovaj rat, meni bi sudili kao ratnom zlocincu".
    Da su " partizani" pobijedili i 90ih, ne znam bi li bilo hrvatske djece da nešto uče. Ako bi, pitanje je koliko.

A nije da i danas nešto puno bolju situaciju imamo, dovoljno je prolistati udžbenike iz povijesti za osnovnu i srednju školu. I onda s tim temeljima mladi idu studirati povijest na FF. To je faks na kom sam studirala i studiram (nasreću, ne povijest) i preporuka svima nek ne idu tamo ako ih povijest zanima jer će dobiti samo prežvakano ponavljanje nametnutih povijesnih " istina" od strane izuzetno ostrašćenih ideologiziranih profesora koje predvodi spomenuti trojac. Kažu da je katedra za povijest puno bolja na Hrvatskim studijima i uopće ne sumnjam da je tako. Dakle, ne slušati "stručnjake" s FF-a.
    Inače što se tiče literature ima ciklus Tomislava i Višeslava Aralice "Hrvatski ratnici kroz stoljeća " i čini mi se da je 4. knjiga o oružanoj sili KPH i KPJ od 41' do 45'. Davno sam imala to u rukama i nisam nešto detaljno gledala, ali mi se činilo zanimljivim za one koje zanima vojna povijest.
    Posljednje uređivanje od Yaya : 27-02-2020 at 20:40

Bi, bilo bi hrvatske djece, eto mi smo kao pobijedili a opet oni vladaju.

Kako god okrenes, oni su pobjednici, samo nisu dobili na bojnom polju.

Njihova pobjeda bi bila da mi nismo uspjeli, ne moraju oni u Zagreb uci kao u Vukovar, dovoljno je da opstane Jugoslavija na krilima JNA. A hrvatskih juda ima na bacanje, naslo bi se i antifasista da im sluze. Pobijene Hrvate se ne bi ni spominjalo, kao sto se manje vise ne spominje ni danas, na zalost.

O partizanima ce se uciti i govoriti objektivno tek kad recidivi Jugoslavije nestanu, a od toga smo za sada daleko. Do tada ce nas trovati lazima.

"Partizanska povijest" je prepuna lazi, izmisljotina, presucenih njima neodgovarajucih cinjenica, neke stvari koje vecina nas zna jer cujes ili si mogao cuti iz prve ruke. Ali ne moze se i nemas gdje o tome govoriti, jer se svako preispitivanje partizanskih mitova naziva ustasenjem i u startu sprjecava.
    I dalje se o svemu tome govori ispotiha, u krugu prijatelja, obitelji, kao i prije 40 ili 50 godina, jer danasnja RH je isto sto i SRH. Nasi djedovi i bake su saputali o tome, a sapucemo i mi, ili pisemo po forumima i netu.

Mislim da se sjećam imena, ali nisam siguran, a ne da mi se trošiti vrijeme na proučavanje. Uglavnom, još za vrijeme Jugoslavije jedna zagrebačka partizanka (u ratu je imala neku višu dužnost zajedno sa svojim suprugom) izdala je knjigu. Među ostalim i o tome kako su osvojili Jastrebarsko. I unutra lijepo piše, kako su zarobljene domobrane pitali da pređu na partizansku stranu i mali broj je pristao. Ostale (većina) su likvidirali i bacili u jamu (mislim da je to bila Jazovka).
    E sad dolazi zanimljivi dio. Ta partizanka doživjela je Tuđmanovu Hrvatsku. A ta njena knjiga, zapravo je priznanje ratnog zločina koji je izvršila. Suđenje je moglo biti gotovo za 15 minuta. Zbog toga su je neki prozivali. Međutim, suđenja nije bilo i pustili su je da na miru umre, uz dobru hrvatsku mirovinu.
    I tako, za povijesne knjige, da li su partizani zločinci? Pa niti jedan nije osuđen?! Ali zato ne nedostaje osuđenih hrvatskih branitelja, Ustaša, Domobrana, od "narodnih", "hrvatskih", pa sve do "uglednog" suda u Hagu. Zaključak je?! Sada već naši mladi nemaju pojma, a kako vrijeme prolazi biti će još gore.

Citiraj Prvotno napisano od goran2hr Vidi poruku
    Mislim da se sjećam imena, ali nisam siguran, a ne da mi se trošiti vrijeme na proučavanje. Uglavnom, još za vrijeme Jugoslavije jedna zagrebačka partizanka (u ratu je imala neku višu dužnost zajedno sa svojim suprugom) izdala je knjigu. Među ostalim i o tome kako su osvojili Jastrebarsko. I unutra lijepo piše, kako su zarobljene domobrane pitali da pređu na partizansku stranu i mali broj je pristao. Ostale (većina) su likvidirali i bacili u jamu (mislim da je to bila Jazovka).
    E sad dolazi zanimljivi dio. Ta partizanka doživjela je Tuđmanovu Hrvatsku. A ta njena knjiga, zapravo je priznanje ratnog zločina koji je izvršila. Suđenje je moglo biti gotovo za 15 minuta. Zbog toga su je neki prozivali. Međutim, suđenja nije bilo i pustili su je da na miru umre, uz dobru hrvatsku mirovinu.
    I tako, za povijesne knjige, da li su partizani zločinci? Pa niti jedan nije osuđen?! Ali zato ne nedostaje osuđenih hrvatskih branitelja, Ustaša, Domobrana, od "narodnih", "hrvatskih", pa sve do "uglednog" suda u Hagu. Zaključak je?! Sada već naši mladi nemaju pojma, a kako vrijeme prolazi biti će još gore.
    Najgore od svega kada se neki od hrvatskih branitelja služe komunističkom retorikom i počnu buncati da su i oni "antifašisti" koji su se borili protiv "crvenih fašista" a zemljostrateg, zemljopolitičar Davor Domazet isto počinje buncati o krivoj i pravoj strani povijesti.

Ne postoji kriva i prava strana povijesti.

Citiraj Prvotno napisano od crni bombarder Vidi poruku
    O partizanima ce se uciti i govoriti objektivno tek kad recidivi Jugoslavije nestanu, a od toga smo za sada daleko. Do tada ce nas trovati lazima.
    Bez obzira na rezoluciju EU koja osuđuje zločinačke totalitarne komunističke režime na koje se neki naivno pozivaju i time priznaju tuđi autoritet umjesto onoga što oni smatraju ispravnim, budući da su u Rijeci bile egzibicije s crvenom zvezdom petokrakom i jugokomunizmom, to govori kako EU vođe prešutno odobravaju komunizam.

Recidivi Jugoslavije ne nestaju jer se prenose kao mit s koljena na koljeno a očajna ekonomska i društvena situacija u Hrvatskoj dodatno raspiruje jugoslavenske mitove.

Prijatelju Hi_Stalker drago mi je da ste otvorili ovu temu na koji bi se trebali uzroci tražiti kako je došlo i zašto je došlo i tko je bio huškač da dođe do te "Akcije stadion" 26 svibnja 1941., dakle mjesec i pol poslije Proglašenja Hrvatima Hratske Države. Hrvati su uvijek imali pravo na svoju državu bez obzira na političke prilike i političke režime. Vi u ovom Vašem otvoranju teme tražite istinu što je za pohvaliti. Ali u ovom slučaju je istina ta da su se Hrvati osloboditi srpsko-kraljevske jugoslavenske diktature, obnovili svoju staru državu Hrvatsku; i prije nego je tavariš Staljin dao mig 21 lipnja 1941. za pokret jugoslavenskoj komunističkoj partiji u borbu protiv tada još uvijek nepostojećeg "fašizma" u Hrvatskoj, već 26 svibnja 1941. dižu se neprijatelji Hrvatske u borbu protiv tek pelenama novostvorene Hrvatske Države, koja je tek počela stvarati administrativnu državnu upravu na svim područjima Hrvatske.

Tako je nova hrvatska vlast (kao što i jugoslavenska 1945. i sve druge nove vlasti to činile i davale novi poredak) novostvorene Hrvatske Države koristila stadium na Maksimiru za hrvatsku mladež i studente kako bi im tumačila da je nastupilo novo stanje, nove prilike i da su sada u svojoj zemlji Hrvatskoj i u svojoj Državi Hrvatskoj. Ali to se nije svidjelo neprijateljima svih tedencija i svih boja Hrvatske bez obzira koje narodnosti su ti neprijatelji bili, pa su u nekoliko navrata nastojali zapaliti taj stadijum, ali nisu uspjeli. Naposljetku su uspijeli što su komunisti kasnije iskoristili kao da je to bio prvi početak borbe protiv nepostojećeg fašizma u Hrvatskoj. Kasnije su ti isti komunisti u četničke borbe protiv mirnog hrvatskog pučanstva u Srbi prozvali "narodnim ustankom" protiv "fašizma". Mišljenja sam da bi naslov bio prikladniji i istinitiji da ste stavili "Partizanski rat u Hrvatskoj", jer su se partizani borili protiv Hrvatske a ne protiv Jugoslavije.

Prilažem poveznicu koja danas upravo o tome piše http://www.antifasisticki-vjesnik.or...lendar/5/26/7/, a tko piše Ivo Godetien. Pametnome dosta čim čuje za to ime.

Datum registracije
    Oct 2019
    Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    Imaš milijun knjiga. Ako si iz Zagreba na sajam antikviteta nedjeljom na Britanac i za 200 kuna kupiš knjiga o partizanskom pokretu za čitat cilu godinu.
    činjenica je da sam iz Rusije. Ne znam hoću li ikada imati priliku doći u Zagreb ... ali hvala na savjetu

činjenica je da sam iz Rusije. Ne znam hoću li ikada imati priliku doći u Zagreb ... ali hvala na savjetu
    Možeš puno toga nabaviti i online. Ne znam s kakvim ciljem želiš to proučavati i otkud interes za to područje, je li čisto znanstveni interes, možda studiraš povijest, ali literature stvarno ima puno. Problem je, kao što je već napisano, odrediti što je tu vjerodostojno.

Iz Rusije?. Pa tako dobro govoriš tj pišeš hrvatski.

Nešt mi tu nije jasno.

Zbog Eline i bokala vina

I tito je naučio u Rusiji hrvatski. Hrvatski jezik se širi kao i vira Isusova...

Datum registracije
    Oct 2019
    Citiraj Prvotno napisano od Bobani Vidi poruku
    Prijatelju Hi_Stalker drago mi je da ste otvorili ovu temu na koji bi se trebali uzroci tražiti kako je došlo i zašto je došlo i tko je bio huškač da dođe do te "Akcije stadion" 26 svibnja 1941., dakle mjesec i pol poslije Proglašenja Hrvatima Hratske Države. Hrvati su uvijek imali pravo na svoju državu bez obzira na političke prilike i političke režime. Vi u ovom Vašem otvoranju teme tražite istinu što je za pohvaliti. Ali u ovom slučaju je istina ta da su se Hrvati osloboditi srpsko-kraljevske jugoslavenske diktature, obnovili svoju staru državu Hrvatsku; i prije nego je tavariš Staljin dao mig 21 lipnja 1941. za pokret jugoslavenskoj komunističkoj partiji u borbu protiv tada još uvijek nepostojećeg "fašizma" u Hrvatskoj, već 26 svibnja 1941. dižu se neprijatelji Hrvatske u borbu protiv tek pelenama novostvorene Hrvatske Države, koja je tek počela stvarati administrativnu državnu upravu na svim područjima Hrvatske.

Tako je nova hrvatska vlast (kao što i jugoslavenska 1945. i sve druge nove vlasti to činile i davale novi poredak) novostvorene Hrvatske Države koristila stadium na Maksimiru za hrvatsku mladež i studente kako bi im tumačila da je nastupilo novo stanje, nove prilike i da su sada u svojoj zemlji Hrvatskoj i u svojoj Državi Hrvatskoj. Ali to se nije svidjelo neprijateljima svih tedencija i svih boja Hrvatske bez obzira koje narodnosti su ti neprijatelji bili, pa su u nekoliko navrata nastojali zapaliti taj stadijum, ali nisu uspjeli. Naposljetku su uspijeli što su komunisti kasnije iskoristili kao da je to bio prvi početak borbe protiv nepostojećeg fašizma u Hrvatskoj. Kasnije su ti isti komunisti u četničke borbe protiv mirnog hrvatskog pučanstva u Srbi prozvali "narodnim ustankom" protiv "fašizma". Mišljenja sam da bi naslov bio prikladniji i istinitiji da ste stavili "Partizanski rat u Hrvatskoj", jer su se partizani borili protiv Hrvatske a ne protiv Jugoslavije.

Prilažem poveznicu koja danas upravo o tome piše http://www.antifasisticki-vjesnik.or...lendar/5/26/7/, a tko piše Ivo Godetien. Pametnome dosta čim čuje za to ime.
    Hvala na detaljnom odgovoru! Koliko razumijem iz članka koji ste poslali, događaji koji su prikazani u filmu su se zbilja dogodili, a oni se u filmu prilično precizno odražavaju. To je zapravo pokušaj odvajanja Židova i Srba od Hrvata i to nije izum redatelja? Bilo bi kul pronaći još sjećanja na Vida Mihotića. Može li se knjiga Ive Goldsteina spomenuta u članku smatrati objektivnim izvorom? Ako je tako, hvala na savjetu.

Čuo sam i za Staljinovu naredbu komunistima da započnu partizanske akcije u Jugoslaviji. Međutim, koliko znam, partizani su do tada već započeli podzemnu aktivnost. Iako je, naravno, za komuniste, napad na SSSR poslužio kao moćan signal za akciju.

Datum registracije
    Oct 2019
    Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    Iz Rusije?. Pa tako dobro govoriš tj pišeš hrvatski.

Nešt mi tu nije jasno.
    Nažalost, gotovo ne znam hrvatski, koristim Google i Yandex prevoditelje (stoga oprostite zbog pogrešaka). U Hrvatskoj nikada nije bio, živim u st. Petersburgu.

Usput, hrvatski je pomalo nalik ruskom, a ja to sada pokušavam naučiti, zanimljivo je.
    Posljednje uređivanje od Hi_Stalker : 02-03-2020 at 22:19

Daj mi reci tko je osnovao St Petersburg, kako se zove muzej u njemu., kako se zvao grad do 90- tih, što se pojavilo u 2.- om svjetskom ratu u St. Petersburgu kao posljedica njemačke opsade i kako se zvalo jezero, zaleđeno, preko kojeg je išla opskrba na kapaljku.

Brzo brzo bez Googlea

Nisi ti Ruskinje ni vidjela.

Zbog Eline i bokala vina

+ Odgovori na temu

Tags for this Thread

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor