+ Odgovori na temu
Prikaz rezultata str. 1/4

Tema: Elektorski izborni sustav

 1. #1

  Elektorski izborni sustav  Ovako izgledaju rezultati predsjedničkih izbora po županijama. Kao i uvijek, većinu županija dobije gubitnički HDZ. Ispada da su izbori za predsjednika zapravo izbori za gradonačelnika Zagreba, tko dobije Zagreb taj je predsjednik. Najveća HR županija Ličko-senjska je praktički ne bitna na izborima zbog malog broja stanovnika.

  Ameri imaju odličan sustav koji priječi najmnogoljudnijim državama poput Kalifornije i Texasa da sami vječno biraju svakog predsjednika svim ostalim državama, a taj je sustav elektora koji se biraju svake 4 godine u državama.
  Funkcionira na način da svaka država ima onoliki broj elektora koliko imaju mjesta u gornjem i donjem domu parlamenta te tko od kandidata za predsjednika dobije većinu glasova u jednoj državi, svi elektorski glasovi idu tom kandidatu.

  To bi kod nas značilo da svaka županija ima 12 elektorskih glasova za predsjednika i da onaj kandidat koji dobije većinu županija bude predsjednik.

  Naravno, možda nije pravedno da Ličko-senjska i grad Zagreb imaju isti broj elektora pa bi se to ispravilo tako da bi se vratio županijski dom Sabora pa bi se broj elektora dao prema broju mjesta u gornjem i donjem domu Sabora, pri čemu razlika Zagreba i Ličko-senjske ne bi smjela biti prevelika.

  Što mislite o elektorskom izbornom sustavu koji vlada u SAD-u i trebamo li ga uvesti u Hrvatsku.
  Posljednje uređivanje od Grunf : 07-01-2020 at 19:40

 2. #2
  Ne znam je li to moguće u nas, bilo bi dobro svakako, bilo bi logičnije. Znači Dalmacija, Slavonija, lika plus Karlovačka županija nisu za predsjednika Zorana. A jbg, Zagreb zbog broja stanovnika vodi glavnu riječ, to je ona centralizacija o kojoj se pisalo, Zagreb i okolica potpomognuti Varaždinskom i Međimurskom županijom.

 3. #3
  I da li bi usput trebalo vratiti predsjednički sustav kao devedesetih?

 4. #4
  Izlaznost Hrvata na izbore iznosi 5%. Što učiniti da se ukine onemogućavanje izlaska dijaspore na izbore?

  Treba li uvesti elektronsko glasovanje i u kojem roku?

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

 • Ne možeš otvoriti novu temu
 • Ne možeš ostaviti odgovor
 • Ne možeš stavljati dodatke
 • Ne možeš uređivati svoje postove