6 od 10 najprofitabilnijih firmi Federacije dolazi iz Herceg-bosne.
Tvrtka Lager iz Posušja koju vodi obitelj Bašić samo je jedna od njihovih tvrtki. Ja ne znam znaju li oni sami koliko novaca imaju. I u Jugoslaviji su bili iber bogataši. Na tisuće automobila su bili poslagani u vrtačama gore na brdu Vranić. Ja kad sam prvi put vidio to, djelovalo je kao iz nekog filma. Sad tamo imaju tvornice a pokojni svećenik iz Posušja koji je bio župnik u mom selu je tvrdio meni da imaju tvornice i u Singapuru. Oni su radili i onaj vjetropark kod Knina zbog kojeg je Milanovićeva vlada zadnji dan svog mandata potpisala obavezan otkup struje iz vjetroleketrana po povišenoj cijeni. To je bilo kako se tada pisalo vraćanje duga Milanovićevog brata prema obitelji Bašić.
Ovi iz Lagera su samo zastupnici u zemljama bivše SFRJ i dobrog dijela istočne Europe.
Da bi o njima ispričao priču trebao bi jedan roman. Možda su i najbogatija obitelj na području cijele bivše SFRJ. Samo što se oni javno ne eksponiraju, sve rade u tišini.
Violeta i Feal vjerojatno su maksimalno umanjili svoje dobiti. fali mi tu Grafotisak iz Gruda, čiji su vlasnici Talijani a za Violetu kruži priča da joj je stvari vlasnik Bakir Izetbegović.
Slava Ukrajini-Herojima slava
Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba
Provozal sam se nedavno starom cestom od Knina prema Gračacu, tam iznad Knina kod Pađena, Oćestova i Ervenika je prizor kao iz američkih filmova kad se voze autom ravnicama, a pokraj njih ogromne vjetrenjače. Takav je osjećaj, stvarno dojmljiv prizor jer ih je valjda 50 i sve su ogromne, a s druge strane mi te vjetrenjače nagrđuju prirodu svuda di su ih postavili. To je postal neki zeleni kult, naprdusiti milijun vjetrenjača umjesto da se napravi jedna nuklearka.
Kaj se tiče naših poduzetnika, vrijedni su, svaka im čast. Velika je šteta kaj je granica tu di je trenutno. Razdvojenost Imotske krajine i zapadne Hercegovine šteti cijelom tom području tam, bili bi svi 3 puta razvijeniji da su na okupu.
A da prođeš duvanjskim poljem na što to sliči. I još ih planiraju posadit..
Zbog Eline i bokala vina
Vrijedni su da, samo je pitanje koliko se brinu za zajednicu iz koje su iznikli. Po meni previše premalo. Još kad se zna da većina njih nisu samoiznikli, nego su stvoreni.
Samo odabrani su kad je Hrvatska ukidala jugodinar i slala ih šleperima u Bih imali privlegije pretvarat ih u njemačke marke i dobijat proviziju na konto toga.
Zbog Eline i bokala vina