+ Odgovori na temu
Stranica 2 od 2 PrviPrvi 1 2
Prikaz rezultata str. 21/31

Tema: Judaizam

Citiraj Prvotno napisano od ZGabriel Vidi poruku
    meni se čini da ti ipak je dosadno.
    meni kao katolkinji je judaizam zanimljiv jer s njima dijelimo Stari zavjet. dakle, sve ono što je tamo zapisano, vrijedi za mene kao i za nekog Židova. bez Starog zavjeta nema ni Novog > korijeni

Talmud je zbirka, najprije usmena, pa pismena, tumačenja Svetog pisma, običaja, zakona. zato je SZ "teži" jer bez njega ne bi bilo ni Talmuda. Talmud je praktična nadogradnja, ali temelj je Tora.
    Tu si u pravu da je SZ teži jer iz njega proizlazi Talmud, ali opet, farizeji su dali prednost Talmudu što se vidi i po tome što im Isus predbacuje da su odbacili Božju zapovijed da bi slijedili svoje običaje i da uzalud poštuju Boga slijedeći ljudske zapovijedi što su zapravo ponovljene Izaijine riječi. Dakle, ima nešto u tome kaj priča Picaferaj, a ovo kaj lijepi linkove, to nemremo znati je li istina ili ne sve dok ne pročitamo Talmud i damo svoj sud. Ono što nam je svima, više-manje, poznato je Stari zavjet i taj dio definitivno dijelimo sa Židovima.

molim te, navedi nekog Papu koji tvrdi da je Stari zavjet blasfemija.
    a možeš si dati truda pa prevesti tekstove koje lijepiš, za one koji ne govore engleski. vjerujem da ti to neće biti teško, s obzirom da toliko voliš istinu.

usput, svojim pamfletima si odveo temu u krivom smjeru. ali kako nikog drugog to i ne zanima, možemo prestati ovdje.
    Zašto bi to radio? Jesam li negdje na temi rekao ili insuinirao da je SZ blasfemija? Stari Zavjet je (ne samo) meni puno zanimljivije štivo od većine Novog Zavjeta. Ali ni Bagavad Gita ili Rig Veda nije ništa manje zanimljivo od SZ. No, ovo nije tema o Starom Zavjetu nego o Judaizmu. A SZ je samo dio Judaizma..i to ne naročito važan za Židove.
    Ako sam ja "odveo temu u krivom smjeru" reci koji je "pravi smjer". Vjerojatno neki nekritički i totalno pohvalni osvrt na Judaizam...što bi uključivalo isključivanje meni osobno najzanimljivijeg dijela Judaizma a to je onaj negativni koji nedvojbeno postoji a o kojem skoro niko ne govori osim "antisemita"

Vlastelinka ZGabriel avatar
    Datum registracije
    Mar 2012
    Blog Entries
    5
    Citiraj Prvotno napisano od Picaferaj Vidi poruku
    Zašto bi to radio?
    zato jer si naveo hrpu citata gdje oni osuđuju Talmud. Talmud nije temelj judaizma, Tora jest. Talmud je ljudsko tumačenje Božje riječi.
    Ti nisi ono što jesi sad, nego ono što tek možeš biti! Ti si trenutno žir, ali smisao tvog života je biti hrast! ~ T. Ivančić

יֵשׁ מֵאַיִן

zato jer si naveo hrpu citata gdje oni osuđuju Talmud. Talmud nije temelj judaizma, Tora jest. Talmud je ljudsko tumačenje Božje riječi.
    Nisam rekao ni insinuirao da je Talmud temelj Judaizma. Talmud je sastavni dio Judaizma a Judaizam je tema koju si ti pokrenila. Šta bi ti? Da se govori samo o "temelju" a ignoriraju "zidovi" i "krov"..a i "dvorišta" poznata kao "cionizam" i "komunizam" koja još nisu spomenuta a trebala bi biti? Ako bi ti to i tako onda preimenuj temu u "temelj judaizma"
    Posljednje uređivanje od Picaferaj : 25-09-2018 at 18:05

Neprijateljska emigracija Puntar2.0 avatar
    Datum registracije
    Sep 2016
    Izraelski ministar obrazovanja: Miješanje Židova s nežidovima je „poput holokausta“

http://tribun.hr/izraelski-ministar-...ut-holokausta/

Da, fino sto svugdje drugdje podupirete potop identiteta. Govnjari.
    Za dom spremni i Slava Ukrajini

Znači u Izraelu su zabranjeni miješani brakovi. Kad NDH donese takav zakon onda su to zli rasni zakoni.

Citiraj Prvotno napisano od Grunf Vidi poruku
    Znači u Izraelu su zabranjeni miješani brakovi. Kad NDH donese takav zakon onda su to zli rasni zakoni.
    U NDH nisu bili zabranjeni miješani brakovi. Pavelićeva supruga je bila Židovka. Ti "rasni" zakoni su, mislim, se odnosili samo na (pravo na) državljanstvo.

Citiraj Prvotno napisano od Picaferaj Vidi poruku
    U NDH nisu bili zabranjeni miješani brakovi. Pavelićeva supruga je bila Židovka. Ti "rasni" zakoni su, mislim, se odnosili samo na (pravo na) državljanstvo.
    Bobani je na svojoj stranici stavio, zakonom su bili zabranjeni brakovi Židova nearijaca i Arijaca. Vjerojatno je Antina žena bila Arijka.

Ali nebitno. Hrvati i Nijemci ne smiju imati zakon koji Izrael i smiju.

Citiraj Prvotno napisano od Grunf Vidi poruku
    Bobani je na svojoj stranici stavio, zakonom su bili zabranjeni brakovi Židova nearijaca i Arijaca. Vjerojatno je Antina žena bila Arijka.

Ali nebitno. Hrvati i Nijemci ne smiju imati zakon koji Izrael i smiju.
    Nije mi baš najjasnija razlika između Židova arijevaca i Židova nearijevaca. Al' me ovo prisjetilo na ćaskanje prije dosta godina sa starim čovjekom u kupeu vlaka na putu za ZG koji je bio mladić u Zagrebu za vrijeme NDH i koji i je između ostalog rekao da NDH vlasti nisu dirali Židove osim u slučajevima kad su otvoreno radili protiv režima. Možda je to tada bila razlika između arijevaca i nearijevaca.
    Al', ka šta kažeš, bitno je da Izrael može što niko drugi ne može.

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove