Slava Ukrajini-Herojima slava
Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba
Odgledah prvih nekoliko sekundi, kad videh da pise da je JNA bila 4. vojna sila u Evropi shvatih da nema potrebe gledati dalje.
možda nije 4 sila europe, ali u top 10 je sigurno bila, barem te 1991. nije to bilo čija armija, već titina.
I da nije bila četvrta po snazi, kao da je to bitno. Za nas je bila prva ionako.
Zbog Eline i bokala vina
Jedino ako racunamo Varsavski pakt za prvu, a NATO za drugu vojsku Europe, onda je JNA mozda bila treca vojska.
Vojske koje su sigurno bile jače od JNA
1. Rusija
2. V. Britanija
3. Francuska
4. Njemačka
5. Italija
6. Španjolska
7. Švedska
8. Poljska
Vojske koje su u najmanju ruku bile izjednačene, ako ne i jače:
1. Norveška
2. Portugal
3. Švicarska
4. Grčka
5. Nizozemska
Zanimljiv podatak, dok je JRV uvela svega 16 komada MIG 29, DR Njemačka uvela 24...
na Zapadu se to drukčije radilo...pa je mala Belgija još prije njih uvela F-16, ali - 160 komada, Nizozemska 213, Norveška 74...
torcida,45,45
Zabrana letova je usljedila tek poslije kad su dosli ameri, u Hrvatskoj 91' nije bilo zabrane letova pa je rezultat u par mjeseci rata plus onih prvih nekoliko mjeseci 92 bio preko 80 izgubljenih letjelica...zapravo ukupno 95 svih tipova ukljucujuci i neborbene gubitke te prelete.
Razlog je sto se za napad na kopnene ciljeve morala oslanjati na zastarjele zrakoplove tipa Orao i Jastreb,te na Mig 21. Izgubili su 45 mlaznih aviona u 1991. od 506 ukupno... Znači 10% gubitaka kompletnog zrakoplovstva u jednoj godini (otprilike 4 mjeseca ozbiljnog rata) i to protiv slabo naoružanog protivnika.
JNA jeod tenkova imao t-55 i (20%) t-84 dok je Grčka u istom razdoblju imala leopard 1 i leopard 2.Također Grci su imali helikoptere AH-64 40kom Praktički bi grci sav oklop JNA riješili u tjedan dana.
usporedba sa zemljama Varšavskog pakta...
Lovačka avijacija:
Sve su imale Migove-21 u usporedivim količinama i usporedivih generacija kao i JRV, netko nešto više, netko manje,ali su one imale i Migove-23 u nezanemarivom broju.
Mig-29, opet, uvođen je u slično vrijeme (u SFRJ čak godinu ranije nego drugdje) i u sličnim, dakle malim brojevima, u više-manje sve zemlje VU (u DR Njemačku nešto više komada recimo).
Jurišna avijacija:
Za usporedbu s Yu Orlovima i Jastrebovima, u zemljama VU se naveliko koristio Su-17/20/22, avion po svemu moćniji od Orla...
Bilo je tu i egzotičnijih jurišnika, Bugarska je imala Mig-23BM, a Čehoslovačka i Bugarska i Su-25.
Što se Jastreba tiče, njega su bez problema nadmašivali Migovi 17 i 19, te Su-7 koji su kao stariji modeli bili naveliko prisutni u zemljama VU.
Školska i lakojurišna avijacija, tu je SFRJ dosta dobro stajala s Galebom i Supergalebom, no ni VU uopće nije bio loš s L-29 i L-39.
Borbeni helikopteri:dok praktički svi u VU imaju Mi-24 u velikom broju, SFRJ ima - Gazelu....odličan izviđački, ali ne i borbeni helikopter. Francuzi i Sirijci su je još i dobro koristili kao tank-killer, ali s moćnim SACLOS HOT raketama, ne s Maljutkom koja je tu loše rješenje.
PZO: uz SA-2, 3, 6, 7, 9 i 13 koje su imali i SFRJ i zemlje VU, u VU je bilo i poprilično sredstava kao što su SA-4 i 8, ali i SA-5 i 10 (S-200 i S-300).
Neutralnim zemlje poput Švedske i Švicarske su ranije i u većem broju počele uvoditi kvalitetnija sredstva poput F-4, Miragea (raznih), Viggena, Tornada, F-16...te okretnih školskih Hawka i Alpha Jeta.
Kad na Zapadu već lete F-16, F-4 Phantom, Tornado, Jaguar, Mirage 2000, u SFRJ je okosnica lovačke komponente MiG-21, o jurišnoj da ne pričam. S jedne strane Chieftain, Leopardi i Abramsi, s druge JNA se vozi u T-55 (nije vrijedno komentara) i M-84 koji su, iako noviji, inferiorni zbog poznatih konstrukcijskih odlika, oklopne moći i SUV-a (u odnosu na konkurente).
Posljednje uređivanje od bandira : 21-11-2015 at 16:22
torcida,45,45
Npr Nizozemci kupili 445 Leoparda 2, i dobili ih sve od 1981. do 1986.
A imali su već odavno još 468 Leoparda 1.
Boja se zapad Rusa,kupovalo se naveliko.
1. oklop
M-84 je na razini osnovnog T-72.
Zapadni suvremenici M-84 svi imaju bolji oklop od njega, neki i duplo.
2.Probojnost potkalibarnog projektila:
M 84, za top 125 mm, granata
Jugoslavenska M88 (kopija sovjetske BM-15) – probojnost 340mm na 2 km.
Zapad, za kalibar 120mm:
Britanski L23 450mm na 2km (1983. godine)
Britanski L15A4 450mm na 2km (1970-ih)
Američki M829 552mm na 2km (1987.)
Njemački DM-23 470mm na 2km (1983.)
Njemački DM-33 550mm na 2km (1987.)
Zapad, kalibar 105mm:
Američki M-833 440mm na 2km (1984.)
Njemački DM-33 380mm at 2km (1984.)
Francuski OFL105G1 350mm na 2km (1981.)
Francuski OFL105G2 440mm na 2km (kasne 1980-e)
Treće,
Municija u M-84, kao i na T-72, izložena, probijanje oklopa često rezultira zapaljenjem municije:
http://www.pticica.com/slike/grizli-zmija-i/616620
Kod zapadnih tenkova to nije nemoguće, ali se znatno rjeđe događa, municija je manje izložena, bolje zaštićena, bolji sustavi za gašenje požara itd.
Četvrto,
Termoviziju M-84 nema, zapadni imaju, čak i mnogi stariji M-60, Leopard I, AMX-30 itd.
peto,cijena
M1A1 6 milijuna dolara,
Leopard 2 3,5 milijuna dolara,
Merkava 6 milijuna dolara,
Challenger 2 4 milijuna funti... a
M84 600 000 dolara, odnosno 400 000 funti...
Posljednje uređivanje od bandira : 21-11-2015 at 16:18
torcida,45,45
Juga je bila odmah iza ovih velikih država, eventualno još par zemalja koje su njezine veličine po broju stanovnika ide njoj uz bok. Tito je napravio dobru armiju, pa barem su komunjare uvijek ulagale u vojsku, nije ni Tito bio ništa drugačiji od prosiječnog komunjare kad je u pitanje izdvajanje za vojsku.
smješno mi je bilo za čut Pusićku, kako joj se sviđa mimohod jer da nije bilo demonstriranja sile, a šta je mimohod nego demonstracija sile ? šta je uostalom radio njen dragi Titek, nego demonstrirao silu svakom prilikom kad mu se za to ukazala šansa ?
i nije to nešto nenromalno, nenormalna je država koju je napravio, kao i on koji je prihvatio biti zastupnik jedne anacionalne boljševičke opcije. tu je problem, a ne u ulaganju u vojsku i demonstriranju sile, jer to rade sve države svijeta koje drže do sebe, pogotovo ove koje se malo više pita, kao Kina Rusija SAD VB Francuska itd, nije problem u demonstriranju sile već u tome što netko napravi državu koju većina stanovnika ne prihvaća, u tome je problem a ne u povećem izdvajanju u vojsku i pokazivanju mišića.
mislim kakve veze ima to što pišete s temom.
Zbog Eline i bokala vina
pa kako nema veze s temom, jel JNA napala polog ? o čemu ćemo pričat ako ne o JNA ?
JNA je tema, sad možda bi bilo dobro kad bi bilo aktera tog sukoba ovdje, pa da kaže koju iz prve ruke.
ako nema, neka ljudi komentiraju što već misle da treba komentirat, po meni glupost je uopće raspravljat o tome jel JNA bila 3,4 ili 10 vojna sila, s onime s čime je raspolagala Hrvatska 1991, bila je vojska SAD. drugi je par rukava što se JNA skupa s srbima pokazala nesposobna na terenu sprovest sve one ciljeve koje su pred sebe postavili, i što su se pošteno obrukali u smislu one "rado Srbin ide u vojnike".
Po ovome filmu vidi se da smo mi i vi, nebo i zemlja!
Je li ikada zabeleženo da je srpska strana isturala svoje civile pred tuđu vojsku? Srbi su uvek slali naoružane ljude na vojsku koja ide prema njima, a civile su prethodno sklanjali. To je kod nas sramota, a kod vas nešto čime se treba ponositi. Jedan u filmu kaže, to je bilo kao neka borba protiv komunizma. Kao svuda u Evropi 1991. Da je to bila takva vojska, desio bi se Tjenanmen, pa bismo videli što bi više pravili blokade. Trebalo bi jedan dokumentarac i o davljenju vojnika u Splitu. To je isto za ponos - izaći na demonstracije protiv vojske kojoj je naređeno da ne puca.
Jedino što si točno napisao je da smo mi i vi nebo i zemlja.
ostalo su tolike gluparije da bi bilo još gluplje komentirati.
Zbog Eline i bokala vina
Posljednje uređivanje od Grunf : 17-06-2018 at 23:00
Da se vratimo na film. U ono vrijeme uopće nisam mislio da je bilo tako dramatično, jer se i slabo izvješćivalo. Sad vidim da je ta kolona trebala ići prema Dalmaciji i da je isposlovano da ide na Kuprešku visoravan. Dobro po Dalmaciju, loše po Kupres.
Sjećam se da je tada da je Vuk Drašković tada na nekom svom skupu vikao da Rusi u tim situacijama "komanduju" "agonj" britanci "fajer" a Srbi "paljba". Budući "mirotvorac" Drašković.
Zbog Eline i bokala vina
Aleksha, daj ti meni objasni sto ti uzimas Hercegovcima za krivo, sto su stali u obranu Hrvatske?
Sta su tribali, vama dati da se stvara "krajna" kako se vama cefne, dopustati veliku Srbiju pa bi u toj velikoj Srbiji dobili cak i neki okvir autonomije?
Ponasas se kao uvridjena frajla.
Za dom spremni i Slava Ukrajini