+ Odgovori na temu
Stranica 29 od 30 PrviPrvi ... 19 27 28 29 30 PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 561/581

Tema: Demografska kretanja Hrvata u BiH

Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    Ići će to mislim vrlo brzo preko 1000. A bilo je ne tako davno i do 1500.
    Mislim da neće doseć 1000, naprotiv ici ce silazno jer je dosta iselilo onih koji su u fertilnoj dobi i onih obitelji čija djeca će kroz par godina uc u fertilnu dob a koji nisu ovde, jedino da krene masovniji povratak, a to 1500, tako se na hb.org halucinira s natalitetom i BDPom da se nadjačavaju s muslimanima,koliko prirastaja i koliko para Gazde imaju za neko puskaranje s muslimanima,a i ovih imaginarnih 1000 bi dobro došlo, promatrajuć iz ureda, vikendice,apartmana, Minćena, Zagreba itd...

To sa ženama fertilne dobi nitko ne zna i nije presudno..5 žena u fertilnoj dobi može roditi 5-ero djece a jedna žena može roditi sama 8- ero djece.

Očekivao sam ovakav post ali Zap.Hercegovina ide u dobrom smjeru. Pogotovo ekonomski. Demografski da bi mogla i bolje, mogla bi ali s obzirom na ostale u cijelom hrvatskom nacionalnom korpusu jedina koliko toliko polusvjetla točka. A da bi bila baš svjetla morali bi ipak imati više rođenih nego umrlih.
    Slava Ukrajini-Herojima slava

Zbog Eline i bokala vina
    zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
    da ja nisam dolazio džaba

To sa ženama fertilne dobi nitko ne zna i nije presudno..5 žena u fertilnoj dobi može roditi 5-ero djece a jedna žena može roditi sama 8- ero djece.

Očekivao sam ovakav post ali Zap.Hercegovina ide u dobrom smjeru. Pogotovo ekonomski. Demografski da bi mogla i bolje, mogla bi ali s obzirom na ostale u cijelom hrvatskom nacionalnom korpusu jedina koliko toliko polusvjetla točka. A da bi bila baš svjetla morali bi ipak imati više rođenih nego umrlih.
    Znači sve se nade polažu u z herc.
    Ekonomski i demografski pokazatelji ne prate jedni druge. Kina je gospodarski rasla a trenutni tfr negdje malo iznad 1, a Hrvate konstantno prati iseljavanje,sto dobrovoljno sto prisilno, zadnjih sto godina.

Citiraj Prvotno napisano od ivica Vidi poruku
    Znači sve se nade polažu u z herc.
    Ekonomski i demografski pokazatelji ne prate jedni druge. Kina je gospodarski rasla a trenutni tfr negdje malo iznad 1, a Hrvate konstantno prati iseljavanje,sto dobrovoljno sto prisilno, zadnjih sto godina.
    Kina je sama sebi stavila morbidna ograničenja još tamo 80-tih kad se smjelo imati samo po jedno dijete.

Zbog Eline i bokala vina

Nedavno su izišli podaci i po općinama i županijama po nacionalnosti za 2022-gu.

I eto Mostar ima 430 rođenih Hrvata i 390 Muslimana. Znači samo 40 rođenih razlike gdje faktički Muslimani nemaju demografsko zaleđe. Još prije par godina je razlika bila oko 200 a Hrvati su sa 600 rođenih spali evo vidimo na 430 a ova godina je još lošije počela dok se Muslimani drže na tom broju oko 400 što znači da su dosad isključivo Hrvati padaju u rođenima.

To je stvarno negativni fenomen. Za nas naravno. Znači Široki koji je bio selo za Mostar i s kojima su se Mostarci rugali došao je na 100 rođenih razlike. Pitanje je možda kad će Široki prestić Mostar i postat mjesto u Bih s najviše rođenih Hrvata.

Ali bitno da su u Mostaru skinuli ulice hrvatskih političara i vojskovođa, to je njima prioritet. Sram ih bilo.
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 30-06-2023 at 11:05

Zbog Eline i bokala vina

U mjesecu svibnju od hrvatskih općina izdvajaju se opet Široki sa 28 rođenih i Posušje sa 19. ostali klasično loše a pogotovo Mostar sa 54 rođena, manje od Tuzle a u prvih 5 mjeseci Mostar ima 279 rođenih.

Al bitno da su te mostarske kukavice i srpski, prvenstveno srpski a onda i muslimanski ližičanci rekao bi Ante Kovačić "U Registraturi" maknuli nazive ulice hrvatskih domoljuba i vojskovođa dok Srbima i Muslimanima npr. to ne pada napamet.

Demografski slom u hrvatskom stolnom gradu.

Zas Tomislavgrad podatak od 2 rođena u petom mjesecu?? Nadam se da je neka greška. Zna to ponekad bit za neke općine.

Ne znam što je da Široki može a Ljubuški ne može. Posušje isto dobro gazi. Ostali slabi prosjek ili još lošije.
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 14-07-2023 at 17:13

Zbog Eline i bokala vina

Dominacija Posušja, ako ovako nastave morat će graditi još jednu školu.

Dok se roditelji i učitelji širom zemlje pripremaju za novu školsku godinu, u Posušju se razloga za slavlje ima na pretek. Naime, broj upisanih đaka za ovu školsku godinu porastao je do te mjere da je otvoren cijeli novi razred. Ovaj rast predstavlja znak nade i optimizma za cijelu zajednicu.

Prema riječima ravnatelja Bešlića prošle godine je upisano 134 prvašića, dok ih je ove godine 159 što je pozitivna razlika od 25 učenika.
    https://www.posusje.info/foto-u-cent...ise-nego-lani/

Jučer sam.malo prođiro našim krajevima. Livno rapidno propada onako na prvu. Kupres isto. Bolje je izgledo prije 15 godina Duvno ljepše izgleda ali se slabo šta gradi dok je Posušje sušta suprotnost. Uređen fin gradić već. I dalje se gradi.
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 05-09-2023 at 17:38

Zbog Eline i bokala vina

Jučer sam.malo prođiro našim krajevima. Livno rapidno propada onako na prvu. Kupres isto. Bolje je izgledo prije 15 godina Duvno ljepše izgleda ali se slabo šta gradi dok ne Posušje sušta suprotnost. Uređen fin gradić već. I dalje se gradi.
    Dugo su imali katastrofalne ceste, ali i to sad sređuju. Gradit će se još i više jer je tamo sramota imati manje od 4 djece.

ZHŽ raste po broju rođenih ali mislim da je to više zbog prijavljivanja žena, (zbog doplatka za treće i svako slijedeće dijete od 500 km što je stvarno dosta velika svota i nema primjera puno takvih ni u Hrvatskoj), iz HNŽ koji ima veći pad nego što ima županija ZHŽ rast. Tako da, situcija nije bajna a pad u HNŽ je neobjašnjiv s hrvatske strane. Pogotovo me čudi što Čitluk tako pada zadnjih godina a Čapljina konstantno. A lijep gradić.

Duvno ove godine nakon prošle godine blagog rasta ove godine veliki pad u prvih 7 mjeseci. Rama katastrofa..od ovih mjesta gore u Bih ne znaš tko nosi pad, dosad su ga pretežno nosili Hrvati, jedino nešto Kiseljak ove godine nešto raste ali sve je to slabo.

Zbog Eline i bokala vina

ZHŽ raste po broju rođenih ali mislim da je to više zbog prijavljivanja žena, (zbog doplatka za treće i svako slijedeće dijete od 500 km što je stvarno dosta velika svota i nema primjera puno takvih ni u Hrvatskoj), iz HNŽ koji ima veći pad nego što ima županija ZHŽ rast. Tako da, situcija nije bajna a pad u HNŽ je neobjašnjiv s hrvatske strane. Pogotovo me čudi što Čitluk tako pada zadnjih godina a Čapljina konstantno. A lijep gradić.

Duvno ove godine nakon prošle godine blagog rasta ove godine veliki pad u prvih 7 mjeseci. Rama katastrofa..od ovih mjesta gore u Bih ne znaš tko nosi pad, dosad su ga pretežno nosili Hrvati, jedino nešto Kiseljak ove godine nešto raste ali sve je to slabo.
    Nisam siguran da se prijavljuju jer je jedan od uvjeta za ostvarivanje ove pomoći : prebivalište u ZHŽ zadnje 3 godine.

Ma to je sve po FSZ-u, tko njima vjeruje. Bitno je stanje na terenu.

Citiraj Prvotno napisano od Galjego Vidi poruku
    Nisam siguran da se prijavljuju jer je jedan od uvjeta za ostvarivanje ove pomoći : prebivalište u ZHŽ zadnje 3 godine.
    To je pro forma

Znaš kako je kod nss. Rođo ili pajdo za par stoja upiše što hoćeš.

Uglavnom nakon stupanja na snagu te mjere povećava se broj rođenih u ZHŽ a pada broj rođenih u HNŽ. Doduše ne raste broj rođenih u ZHŽ koliko pada u HNŽ u. Tamo su čak Muslimanske općine Konjic i Jablanica u plusu u odnosu na lani.

Kad bi bilo tako kako ti kažeš onda bi bilo još gore po Hrvate HNŽ.

Mostarski Hrvati po FZS doživljavaju demografski slom što je potpuno nejasno. Zar je gašenje Aluminija toliko " ubilo" hrvatski dio.

Sa 600 rođenih na 400. Ove godine ne smim ni pomislit.

Moguće da Muslimani nešto muljaju po FZS ko Srbi sa svojim zavodom, sve je moguće

Zbog Eline i bokala vina

To je pro forma

Znaš kako je kod nss. Rođo ili pajdo za par stoja upiše što hoćeš.

Uglavnom nakon stupanja na snagu te mjere povećava se broj rođenih u ZHŽ a pada broj rođenih u HNŽ. Doduše ne raste broj rođenih u ZHŽ koliko pada u HNŽ u. Tamo su čak Muslimanske općine Konjic i Jablanica u plusu u odnosu na lani.

Kad bi bilo tako kako ti kažeš onda bi bilo još gore po Hrvate HNŽ.

Mostarski Hrvati po FZS doživljavaju demografski slom što je potpuno nejasno. Zar je gašenje Aluminija toliko " ubilo" hrvatski dio.

Sa 600 rođenih na 400. Ove godine ne smim ni pomislit.

Moguće da Muslimani nešto muljaju po FZS ko Srbi sa svojim zavodom, sve je moguće
    Čuj moguće da muljaju. Muljaju, nego što. Ne teba to uopće pratiti. Sam si prošao Hercegovinom pa vidiš da to sve buja, a po njihovom jedino njihov kraj raste. Smiješno. Ne treba padati na njihovu propagandu i ne treba je širiti.

Citiraj Prvotno napisano od Grunf Vidi poruku
    Čuj moguće da muljaju. Muljaju, nego što. Ne teba to uopće pratiti. Sam si prošao Hercegovinom pa vidiš da to sve buja, a po njihovom jedino njihov kraj raste. Smiješno. Ne treba padati na njihovu propagandu i ne treba je širiti.
    I po njihovim podacima Zap.Hercegovina buja.

Zbog Eline i bokala vina

Iako po izgledu Mostarski Hrvati doživljavaju demografski slom, ipak se tu i tamo po često puta čuje pjesma:

Pitaju me odakle si žuti,
    od Mostara Hrvatina ljuti!

Dugo su imali katastrofalne ceste, ali i to sad sređuju. Gradit će se još i više jer je tamo sramota imati manje od 4 djece.
    A šta reći za Grude, Široki Brijeg, Ljubuški, Drinovce...

Izišli podaci za 8-mi mjesec.

Od većinskih hrvatskih sredina izdvajaju se pozitivni nećeš virovat ali Livno sa 21 rođenih, Čapljina sa 21 rođenim, Posušje sa 20 rođenih, Rama 8 rođenih čak ima više rođenih od Tomislavgrada ,Široki slabiji nego inače sa 26 rođenih, Uskoplje 10 rođenih, Kiseljak 9 rođenih, Busovača 11, Grude 8 rođenih, Usora 3 rođenih, Orašje 9 rođenih, Tomislavgrad 7 rođenih, Ljubuški 14 rođenih, Mostar 75 rođenih, puno manje i od Tuzle koja ima 93 rođenih a Zenica 102, dakle demografski sunovrat Mostara ne prestaje, sad je pitanje ko ga nosi, zadnjih godina nosili su ga Hrvati, u HNŽ od muslimanskih većinskih Jablanica 3 rođena, Konjic 11 rođenih, u SB od mješanih Vitez 14 rođenih, Jajce 10 rođenih, Žepče 17 rođenih, itakodalje itakobliže...
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 13-10-2023 at 22:34

Zbog Eline i bokala vina

Malo slabija godina u župi Široki Brijeg što se tiče krštenih.

283 krštenih od kojih 40 iz drugih župa ( ne piše inozemstvo ili ili druge širokobriješke župe). 2021 npr. bilo je 10 više krštenih. Nije veliki pad ali ja sam očekivao rast.

U Posušju isto pad krštenih u župi Posušje. Lani 140 a ove godine 134 od onih koji imaju prebivalište u općini Posušje.

Zbog Eline i bokala vina

Ove godine Zap. Hercegovina rastura. Pogotovo Posušje raste. Široki standardno a rastu i Grude. Jedino je Ljubuški u minusu ali puno manjem nego što je nekad bio. Donedavno je samo Široki bio u blagom plusu a sad je i Posušje čak i Grude. Grude isto dobro rastu rođenima.

Čak se i Mostar popravio u odnosu na lani.

Ovim tempom bi se Posušje moglo približiti 200 rođenih što nije po FZS-u nikad. Odnosno odkad ja pratim. Ali trend rasta je svakako. Široki bi isto mogao postići rekord po FZS-u ili tu negdje kao i Grude.

No nisam zadovoljan dok ne budu, barem kao možda demografski najjača općina u bivšoj Jugoslaviji, Tutin u Sandžaku koji je 2023-će imao 547 rođenih i 258 umrlih. On je negdje kao općina na razini Širokog, nešto malo veći. Grad 11 000, općina 33 000. Rasli su kao općina za 2000 tisuće i nešto od zadnjeg popisa a grad od 6 000, 2000-tih do 11 000 sada. Zanimljivo da je sada solidan gradićTutin prije 150 godina imao samo 7 kuća a 1948-me imao samo 850 stanovnika.

I Novi Pazar je tu negdje kao i Tutin. Dupliraju rođene od umrlih. Samo je Novi Pazar naravno, tri puta već kao općina a tek grad puno veći od Tutina. Možda najmoderniji u Srbiji. Ljepše izgleda od Beograda u novogradnji, gdje u Beogradu rade karikaturalne nebodere. U N.Pazaru je to puno skladnije i s više ukusa i građevinskog reda.

Izgubit će Srbi Sandžak lakše nego Kosovo.

Dakle Širokobriježani imaju zadatak da stignu Tutin.
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 14-11-2024 at 19:28

Zbog Eline i bokala vina

+ Odgovori na temu

Tags for this Thread

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke