Treba zanemariti ovaj popis iz 2013 jer je nepotpun..
http://www.scribd.com/doc/234747683/...vnistva#scribd
Treba zanemariti ovaj popis iz 2013 jer je nepotpun..
http://www.scribd.com/doc/234747683/...vnistva#scribd
Slava Ukrajini-Herojima slava
Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba
koji pad u duvanjskom kraju zadnjih 40 godina
http://www.tomislavcity.com/index.ph...anjskoj-opcini
http://mandino-selo.com/wp/statistik...-kongora-2014/
Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 06-02-2015 at 11:50
Zbog Eline i bokala vina
Kolaps u tzv RS ali i u mjestima koje je kontrolirala muslimanska vojska. Povratak loš a i ono što se vratilo smanjuje se broj iz godine u godinu.
od podrućja koje je kontroliroa HVO..loši trendovi u Prozoru, Tomislavgradu, ( malo je reć katastrofa), Ljubuškom, Grudama, Busovači, Žepču, Jajcu, Kiseljaku a dobri u Posušju, Širokom, Neumu, donekle Kupresu I Kreševu, Novom Travniku, Vitezu, Čitluku, Međugorju, Mostaru, Stocu.
Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 07-02-2015 at 16:51
Zbog Eline i bokala vina
Inkvi, nije nikakav problem odlazak ljudi iz Tomislavgrada, to su prirodne migracije selo grad. Problem su ova mjesta koja su bila sa muslimanskom većinom a sad nema uopće više Hrvata, tipa Konjic, Jablanica, Travnik, Bugojno, Zenica, Fojnica, Vareš, Kakanj... Tu ne govorim o gubitku stanovnika u ratu, već ka šta vidiš od 2000. do 2010. se ljudi opet sele u velikom obujmu... A to ti u prijevodu znači da će se tu kroz neko dogledno vrijeme također uvesti kalifat...
Po meni iseljavanje nije problem sve dok je prirodni prirast stanovnika pozitivan. A kad pogledaš zapadnu Hercegovinu, tu unatoč nekakvim iseljavanjima broj stanovnika ne raste jedino u Ljubuškom...
Za ove gradove srednje Bosne ne znam ni sam šta bi mislio. Vitez i Novi Travnik imaju sigurno nekakv pozitivni trend, ali šta ti to znači pored Travnika, Bugojna, Jajca, Žepča, Busovače, Usore... Tu se ljudi neće više vraćati, hoću reći oni koji su u ratu odselili, a stanovništvo tamo stari i bez razvoja nekakve industrije teško da se može taj trend prekrenuti...
Razvij mi se trobojnice mila,
dosta si mi u potaji bila!
Ali ne radi se u Tomislavgradu u odlsku selo-grad nego u odlasku vanka.
Ti krajevi si nabrojio imaju i dobar udjel Hrvata osim Bugojna i Travnika.
Vitez je neki ekonomski centar Hrvata mada je to mali broj 12 000 ljudi ali ipak..ne gubi stanovništvo a to je najbitnije..
Da i Usora pada
Zbog Eline i bokala vina
Ma nije bita udio u Srednjoj Bosni, već činjenica da pada broj Hrvatića... Udio je bitan u Konjicu, Jablanici i sličnim mjestima di nas uskoro neće bit ništa.
U Srednjoj Bosni koliko ja znam Hrvati i Muslimani se prate, hoću reći i jedni i drugi iseljavaju i odumiru, tu mi kao vodimo u Vitezu, a oni u nekom drugom mjestu, sve u svemu ništa posebno dobro...
Mi smo aposlutno najveće žrtve rata u BiH gledano po gubitku broja stanovnika, pa nas je prije rata bilo duplo manje nego muslimana pa smo opet izgubli veći broj stanovnika, dakle gledano apsolutno.
Ali rat je prošlost, sada je to valjda svima jasno... Nažalost, čisto sumnjam da išta može preokrenuti ove negativne trendove, osim nekog novog rata
Nije baš tako..muslimana je prije rata bilo 1 942 000 a Hrvata negdje oko 670 000 ( stalnih stanovnika) a sad Hrvata ima po crkvenim popisima oko 430 000 a muslimana nema više od 1 500 000..dakle u postoku to je sličan gubitak..
BiH sada nema više od 3 000 000 stanovnika a prije rata je imala preko 4 miliona
Zbog Eline i bokala vina
Ja sam ti ovo govorio prema rezultatima popisa stanovništa, neslužbenim naravno.
Po njima stvari stoje ovako: Hrvati sa 760 000 na 533 000, a muslimani sa 1 902 000 na 1 836 000.
Dakle po ovome Hrvati su izgubili više od 200 000 stanovnika, a muslimani manje od 100 000
Zbog Eline i bokala vina
A šta ja znan Inkvi... Ja sam samo čita njihov popis, koji de facto kaže da su Hrvati najveće žrtve rata i poraća u smislu demografije.
Ali ja znam da tebe najviše muči tvoje voljeno Duvno. Dakle, već sam ti reka da je to prirodna migracija stanovništva, ja ću ti reć da ima dio Mejaša di je moja mater živila, di su svi ostali Duvnjaci... Dakle, nije da su baš svi u Minkenu, iako ih dobar dio je
A nije ni Minken loš, lipo skupiš para, saziđeš vikendicu, dođeš doma za Božić...
Neznam, ovi moji s faksa više manje dvoje oko dvi stvari: Split ili Njemačka, gori se ne žele vraćat...
Urbanizacija Invki, urbanizacija
Žepče, Vitez, Široki i Posušje su najvitalnija hrvatska mjesta. Recimo Vitez ima u 11 mjeseci +60 prirodni prirast, Žepče +35, Široki +40. Ove godine i Novi Travnik rastura tak da su izgleda Hrvati odlučili naseliti Lašvapolis.
P.S. E da, i Mostar je ove godine pojačao, +50 prirodni priraštaj.
bit će vas više, kad vas oslobodimo, i napravimo banovinu hrvatsku u inat svim partizančinama u hrvatskoj.
Bošnjaci su najvitalniji narod u BiH, imaju prirodni priraštaj u plusu, ali ih se puno iseljava pa im se natalitet i prirodni priraštaj ubrzano smanjuju. Nekad najvitalniji krajevi BiH poput Bihaća i okolice su prešli u velike minuse. Tuzla i okolica također prelaze u minuse. Zbog lošeg života ljudi u velikom broju emigriraju i to djeluje na njihov natalitet.
Srbi su izgleda najslabiji kaj se tiče vitalnosti, ali to im i ne treba jer drže pola BiH. Banja Luka i okolica i pojedini veliki gradovi su im u plusu.
Hrvati su trenutno u sredini, imaju relativno dobar natalitet u Hercegovini i u pojedinim dijelovima srednje Bosne. Ostalo dosta lošije. Kao i druge narode najviše ih pogađa iseljavanje pa je dobro kaj imaju barem jedan veliki grad poput Mostara koji ih zadržava u BiH.
Bošnjački natalitet se srozao što mene osobno čudi, ali opet kako gdje. Imaju još dosta gradova i općina u plusu.
Srpski natalitet je očajan ali ni naš nije puno bolji. To par općina što imamo u plusu ne može nadomjestiti veliki broj koje su u minusu. Pogotovo one gdje Hrvati nisu većina. Pa čak i puno onih gdje smo većina u debelom su minusu.
Glavni razlog su naravno moderni način života i ekonomija.
Široki Brijeg koji ima kakavu takvu ekonomiju je uvijek u plusu. Ali sve je to malo.
kad bi dobacio do 500 rođenih godišnje to bi bilo nešto. A preduvjet za to je da se razvija. Oni na tom planu ipak nešto rade, mada i tamo kiše, kihnuli su oni mufljuzi Lijanovići.
To je jako važno jer je do Mostara manje 20-25 km ako i toliko
na sjeveru treba biti malo jači centar. TG je loš a Livno jedva nešto bolje iako ima sve preduvjete za napredak..
U Srednjoj Bosni Vitez vuče ali on je mali gradić..
Čudi me da je grudska općina pala u broju a oni bar imaju dobre preduvjete..imaju Violetu, imaju Grafotisak, velike tvrtke,
Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 06-02-2015 at 21:15
Zbog Eline i bokala vina
Livno meni od svih tih hrvatskih mjesta i gradića (osim Mostara) u BiH jedini sliči na grad. Ovo sve ostalo su malo veća sela. No valjda mu je problem kaj je nekak osamljen za razliku od mjesta zapadne Hercegovine koja su sva blizu jedna drugome, plus je tu Mostar.
Posljednje uređivanje od Grunf : 06-02-2015 at 21:19
Zbog Eline i bokala vina
Ma dobro, nisam nikad bio u njima i znam ih ovak sa slika, ali iz satelita preko GE-a Livno pari grad prema svima osim Mostara.
ma može on stoput izgledat ko grad ali Livno je spalo na 19 000 i nešto Hrvata a Široki preko 27 000 s tendencijom rasta a Livno naravno s tendencijom pada.
To je jedino bitno..naravno sve su to male općinice..naravno najveći krivac je enormno iseljavanje koje traje još od 60-tih godina i nikako da stane.
Zbog Eline i bokala vina
Siroki raste, ali se to bas i ne vidi. Livno kao pada, a grade stalno nove zgrade, izgradili cetverotracnu obilaznicu, uredili setnicu uz rijeku. Siroki sam gradi kuce i poslovne zgrade. Fali im malo gradogradnje, ceste, zgrade itd.
By dudu i ekipa
Podaci su sa stranica FSZ-a. Zanimljivo je vidjeti trendove. Široki ima oko 70 rođenih više nego Konjic i Jablanica zajedno. Čitluk i Čapljina imaju podjednak broj rođenih kao Konjic. Hrvatski gradovi okolice Mostara imaju puno više rođenih od bošnjačkih gradova okolice Mostara pa je izgledno da će udio Hrvata rasti u Mostaru.Mostar i susjedne opcine, rodjeni 2014. (2013.)
Mostar 1.067 (1.008)
Siroki Brijeg 313 (295)
Konjic 173 (182)
Capljina 177 (191)
Citluk 161 (160)
Stolac 72 (88)
Jablanica 66 (82)
Navodno da je oko 600 rođenih Hrvata od ovih 1.000 rođenih u Mostaru, a to će se u budućnosti samo povećavati.