+ Odgovori na temu
Stranica 28 od 28 PrviPrvi ... 18 26 27 28
Prikaz rezultata str. 541/547

Tema: Demografska kretanja Hrvata u BiH

To je župa Tomislavgrad. U općini Tomislavgrad postoji još dosta župa. Župa Kongora, župa Bukovica, župa Šujica, župa Roško Polje, onda ona sela oko jezera ima ih dosta jel sva spadaju pod župu Prisoje. Svaka od tih župa ima pod sobom nekoliko sela. Osim župe Roško Polje koje ima samo Roško Polje.

A koja je i bila najveća župa uz Šujicu ako izuzmemo župu Duvno ( Tomislavgrad).

Ko što sam već par puta napisao sama župa Roško Polje je godine 1961 -ve po popisu imala oko 3440 stanovnika, to je najveći broj odkad se vodi statistika i imala je te godine prije egzodusa u Njemačku 107 krštenih. To mi je rekao pokojni fra Marko Jukić prije 10-tak godina. Kakav je to natalitet bio. Ja mislim da danas nema toliki ni u Africi.

A sad župa Duvno, znači sam gradić sa svim pripadajućim selima ima 77 krštenih kad se odbiju oni koji su kršteni tu a žive van župe.

Tu se vide razmjeri demografske kataklizme koja je zadesila duvanjski kraj ali govori i o trendovima. Prije je bilo obitelji sa 7-8 djece na svakom koraku pa i više a danas su to rijetki izuzeci.
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 30-01-2023 at 22:23
    Slava Ukrajini-Herojima slava

Zbog Eline i bokala vina
    zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
    da ja nisam dolazio džaba

Župa Posušje lani 153-oje krštenih koji imaju prebivalište u župi Posušje.
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 30-01-2023 at 22:24

Zbog Eline i bokala vina

Statistika župe Kočerin za 2022-gu godinu. To je poslije župe Široki Brijeg najveća župa u općini Široki Brijeg

http://www.kocerin.info/statistiku-z...za-2022-godinu

35 novokrštenika ostaje živjeti na području župe. To je za 6-ero djece više nego prošle godine.

Uz župu Široki Brijeg koja ima 255 krštenih koji ostaju živjeti u župi. Sa župom Kočerin općina Široki Brijeg u ove dvije župe ima 290 krštenih u prošloj godini. Za ostale širokobriješke župe ne mogu se naći podaci.
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 03-02-2023 at 21:00

Zbog Eline i bokala vina

Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    Župa Posušje lani 153-oje krštenih koji imaju prebivalište u župi Posušje.
    Inače je krštenih 164, a umrlih 82. Rasturaju.

Da su sve župe takve mi bi imali valjda 100.000 rođenih.

Da, nisam brojao one koji su kršteni u župi Posušje a ne žive tu. Župa baš daje precizne podatke gdje žive novokrštenici i odakle je dijete donešeno na krštenje.

To je relativno malo u odnosu na ukupni broj rođenih. Znači 11 krštenih koji žive van župe.

Za usporedbu u župi Tomislavgrad od 110 krštenih, čini mi se, 32 krštenih žive u inozemstvu.

Tu se vidi koliko je duvanjska dijaspora veća.

Ne mogu naći podatke za župu Rakitno. To je uz župu Posušje najveća župa u posuškoj općini.

Zbog Eline i bokala vina

Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    Da, nisam brojao one koji su kršteni u župi Posušje a ne žive tu. Župa baš daje precizne podatke gdje žive novokrštenici i odakle je dijete donešeno na krštenje.

To je relativno malo u odnosu na ukupni broj rođenih. Znači 11 krštenih koji žive van župe.

Za usporedbu u župi Tomislavgrad od 110 krštenih, čini mi se, 32 krštenih žive u inozemstvu.

Tu se vidi koliko je duvanjska dijaspora veća.

Ne mogu naći podatke za župu Rakitno. To je uz župu Posušje najveća župa u posuškoj općini.
    Taj trokut Posušje-Široki-Grude je turboplodan. Treba od njih učiti posao.

Po FZS - lani Široki ima manje rođenih nego dvije ŠB župe ŠB i Kočerin krštenih iako znamo da ta dva podatka ne korespondiraju u potpunosti zbog prijelaznih mjeseci ali su sigurno jedan od najbitnijih indikatora za demografsko stanje župa i općina gdje žive Hrvati katolici.

Ispada pad po FZS od skoro 70 rođenih u ŠB u odnosu na prošlu godinu. Nekako sumnjam u to. Između ostalog što i župe ŠB i Kočerin imaju više krštenja 2022-ge u odnosu na 2021-vu a di su još ostale župe Široki Brijeg

Mensčini da su Muslimani počeli lažirat podatke ko Srbi.

Uglavnom po tom zavodu samo Duvno ima rast u odnosu na prošlu godinu. Sa 113 na 125 rođenih. I inače katastrofalna Rama.

I Domaljevac- Šamac.

Taj kako pričaju hrvatski tigar u SB Kiseljak spada iz godine u godine i približava se broju od 100 rođenih.

Mostar propo ko stari kauč. Nakon što je bio debelo prešišao Tuzlu ( i približavao se Zenici koja mu sad debelo bježi, )sad joj se curikaje unazad
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 15-02-2023 at 22:33

Zbog Eline i bokala vina

+ Odgovori na temu

Tags for this Thread

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke