+ Odgovori na temu
Stranica 2 od 29 PrviPrvi 1 2 3 4 12 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 21/578

Tema: Demografska kretanja Hrvata u BiH

Čitluk a pogotovo Čapljina imaju dosta rođenih u HR što se vidi po graničnoj općini Metković koja ima veliki natalitet..tako da Čapljini treba pridodat barem još koji postotak rođenih a i Čitluku..isto tako i Ljubuškom ..jedino Široki nema taj trend..

koliko se ima čut.

Isto tako Posušje i Grude pogotovo..zato Imotski ima veliki natalitet
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 14-02-2015 at 00:30
    Slava Ukrajini-Herojima slava

Zbog Eline i bokala vina
    zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
    da ja nisam dolazio džaba

Kad Široki bude imo 500 rođeniha Mostar 1000 Hrvata rođenih na godinu onda će se moć reć da je budućnost Hrvata sigurna. Sve je to još tanko..iako trendovi nisu loši..

Nažalost Srednja Bosna nema jedan veći centar gdje smo iole u dobrom broju. Vitez je premali za tako nešto iako se navodno tamo barem ne ide ove godine prema dole..ali to se još ne zna..

Duvno-Livno nekad jedni od najjačih hrvatskih natalitenih krajeva uopće, odavno su tuga..tu se nema šta pričat..

Zbog Eline i bokala vina

Da, tak da je razlika u stvarnosti još i veća. Bit će stolni

Široki Široki i samo Široki..strateški jako važan jer što se događa kad izgubiš potentno zaleđe vidi se sad Bošnjacima Mostara..Konjic i Jablanica kihnuli. i di si onda..

jesu mufljuzi Širokobriježani ali ne daju se oni..

Zbog Eline i bokala vina

Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    Kad Široki bude imo 500 rođeniha Mostar 1000 Hrvata rođenih na godinu onda će se moć reć da je budućnost Hrvata sigurna. Sve je to još tanko..iako trendovi nisu loši..

Nažalost Srednja Bosna nema jedan veći centar gdje smo iole u dobrom broju. Vitez je premali za tako nešto iako se navodno tamo barem ne ide ove godine prema dole..ali to se još ne zna..

Duvno-Livno nekad jedni od najjačih hrvatskih natalitenih krajeva uopće, odavno su tuga..tu se nema šta pričat..
    Za 1.000 rođenih Hrvata mora biti sa sadašnjim natalitetom preko 80.000 u Mostaru. Svake godine ih je oko 200 više tak da tu brojku neće brzo dostići. Osim ako ne krenu raditi djecu kao Albanci.

Široki s druge strane bi mogel doći do 500 rođenih brzo kako su krenuli.

Na potezu od Travnika preko Novog Travnika, Viteza pa do Busovače smo u većem broju. Kraj glasi kao Hrvatski pa se Hrvati tamo sele iz nekih gradova gdje su u manjini da bi došli u kraj gdje su u većini. Vitez je tu centar tog kraja i on kao i okolica rastu kaj se vidi po natalitetu.
    Posljednje uređivanje od Grunf : 14-02-2015 at 00:40

Citiraj Prvotno napisano od Grunf Vidi poruku
    Za 1.000 rođenih Hrvata mora biti sa sadašnjim natalitetom preko 80.000 u Mostaru. Svake godine ih je oko 200 više tak da tu brojku neće brzo dostići. Osim ako ne krenu raditi djecu kao Albanci.
    Neće rađanjem i natalitetom to je jasno ali hoće useljavanjem..a time se diže natalitetna osnova..Ako smo sa 450 rođenih od prije malo više od 10 godina, došli na 600 nije to tako nemoguće.

Kako smo sa 40 000 došli do 60 000 u gradu. Sigurno ne natalitetom.

Samo pametnim ulaganjem, pameću i ekonomijom a ne busanjem u prsa..

Busalo se u prsa gore na sjeveru oko Livna i Duvna pa evo što su dobili..još malo pa pustinju.

ovi dole su pametniji..vazda bili..
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 14-02-2015 at 00:45

Zbog Eline i bokala vina

Neće rađanjem i natalitetom to je jasno ali hoće useljavanjem..a time se diše natalitetna osnova..Ako smo sa 450 rođenjih došli na 600 nije to tako nemoguće.

Busalo se u prsa gore na sjeveru oko Livns a i Duvna pa evo što su dobili..još malo pa pustinju.

Mostar su spasila velika ulaganja u sveučilište i bolnicu. Bez toga bi i oni lagano krenuli raseljavati. Ovako su postali centar Hrvata BiH, a i najjužnijeg dijela Hrvatske.

Široki Široki i samo Široki..strateški jako važan jer što se događa kad izgubiš potentno zaleđe vidi se sad Bošnjacima Mostara..Konjic i Jablanica kihnuli. i di si onda..

jesu mufljuzi Širokobriježani ali ne daju se oni..
    Da, to je istina.

Mostar puni Eranija a opet se sama ne prazni, to je bitno..

To je bitno..

Grad koji nema demografsko zaleđe i demografski bazen koji će ga punit propada..

Zbog Eline i bokala vina

Neće rađanjem i natalitetom to je jasno ali hoće useljavanjem..a time se diže natalitetna osnova..Ako smo sa 450 rođenih od prije malo više od 10 godina, došli na 600 nije to tako nemoguće.

Kako smo sa 40 000 došli do 60 000 u gradu. Sigurno ne natalitetom.

Busalo se u prsa gore na sjeveru oko Livna i Duvna pa evo što su dobili..još malo pa pustinju.

Ma nije Livno tolko u lošem stanju, a za Duvno ne znam.

Mostar puni Eranija a opet se sama ne prazni, to je bitno..

To je bitno..

Grad koji nema demografsko zaleđe i demografski bazen koji će ga punit propada..
    Najbolji primjer je Trst.

Ma nije Livno tolko u lošem stanju, a za Duvno ne znam.
    Kako nije kad je spalo na 19 000 stanovnika sa tendencijom pada.

A prije rata imala općina 40 000 ljudi od toga mislim 30 000 Hrvata.

Mogu probat nać na popisu 91-ve iasko i tu treba odbiti jedan dio jer su se tada popisivali i gastarbajteri..

Zbog Eline i bokala vina

Najbolji primjer je Trst.
    On je propao i zbog propasti Jugoslavije.

Mostar npr ima u zaleđu i bližoj i malo daljoj okolini npr zapdnoherecegovačka županija (80 000 ljudi cca). Plus Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac, Prozor to je još najmanje 50 000 Hrvata. Neću računat Duvno i Livno iako i do tamo pokoji završi u Mostaru. To je 130 000 ljudi u zaleđu.

Dok Bošnjaci imaju jablanicu sa manje od 10 000 ljudi. Imaju Konjic koji je skroz propao natalitetno a i više gravitira Sarajevu nego Mostaru. Imaju nešto u Čapljini i Stocu, cca 10-15 000 ljudi (i nešto sitno u Ljubuškom) i to i puni Mostar s njnjihvoe strane, više nego sa sjeverne koji su njihovi skroz tipa Jablanica.

To je plafon 40 000 ljudi u zaleđu.

Kad se sve to uzme u obzir vidi se ralika u bazenu i rezervama i tako ispada da se muslimani Mostara još dobro i drže..zavidno dobro..

Zbog Eline i bokala vina

Kako nije kad je spalo na 19 000 stanovnika sa tendencijom pada.

A prije rata imala općina 40 000 ljudi od toga mislim 30 000 Hrvata.

Mogu probat nać na popisu 91-ve iasko i tu treba odbiti jedan dio jer su se tada popisivali i gastarbajteri..
    Popisano je 37 tisuca na novom popisu, ali sigurno ce biti srezane brojke. Mislim da sam grad Livno nije puno izgubio stanovnika.

On je propao i zbog propasti Jugoslavije.

Mostar npr ima u zaleđu i bližoj i malo daljoj okolini npr zapdnoherecegovačka županija (80 000 ljudi cca). Plus Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac, Prozor to je još najmanje 50 000 Hrvata. Neću računat Duvno i Livno iako i do tamo pokoji završi u Mostaru. To je 130 000 ljudi u zaleđu.

Dok Bošnjaci imaju jablanicu sa manje od 10 000 ljudi. Imaju Konjic koji je skroz propao natalitetno a i više gravitira Sarajevu nego Mostaru. Imaju nešto u Čapljini i Stocu, cca 10-15 000 ljudi (i nešto sitno u Ljubuškom) i to i puni Mostar s njnjihvoe strane, više nego sa sjeverne koji su njihovi skroz tipa Jablanica.

To je plafon 40 000 ljudi u zaleđu.

Kad se sve to uzme u obzir vidi se ralika u bazenu i rezervama i tako ispada da se muslimani Mostara još dobro i drže..zavidno dobro..
    Ma ima i Trst zalede s puno ljudi, ali je odtrgnut od njega. Plus propast Juge.

Bosnjaci se dobro drze, ali polako ce padati do 25% udjela koliko ih je u siroj okolici.

Popisano je 37 tisuca na novom popisu, ali sigurno ce biti srezane brojke. Mislim da sam grad Livno nije puno izgubio stanovnika.
    37 000

To popisali izgleda svi svoje gastarbajtere..čak i Srbi izgleda..

pa nema ni pola toga realno..popis u BiH je sprdnja...

Samo Livno nije možda ali sela okolo puste kad opuste sela..opuste i ti mali gradići..jer iz čega će crpsti snagu...

Zbog Eline i bokala vina

Stari lisac
    Datum registracije
    Sep 2011
    Blog Entries
    2

Dobro, tu je Kiseljak, navodno Busovača, to sam čuo iz druge ruke, istina, da, Kreševo, Fojnica, Vareš, kao ima demografskih pomaka, ne onih nekakvih ogromnih ali kao ide dobro..
    Ovdje čujem da ima i u Sarajevu dobrih vijesti, bar prema onome što mi je župnik rekao, naravno ne opet nekih bombastičnih , ali se "hrvatija žilavo opire istrebljenju i iskorijenjenju"..
    Uostalom to je javno nedavno uz Božić potvrdio i uzoriti Kardinal Msgr Puljić Vinko.

Citiraj Prvotno napisano od sagitarius Vidi poruku
    Dobro, tu je Kiseljak, navodno Busovača, to sam čuo iz druge ruke, istina, da, Kreševo, Fojnica, Vareš, kao ima demografskih pomaka, ne onih nekakvih ogromnih ali kao ide dobro..
    Ovdje čujem da ima i u Sarajevu dobrih vijesti, bar prema onome što mi je župnik rekao, naravno ne opet nekih bombastičnih , ali se "hrvatija žilavo opire istrebljenju i iskorijenjenju"..
    Uostalom to je javno nedavno uz Božić potvrdio i uzoriti Kardinal Msgr Puljić Vinko.
    Treba nam i tih informacija naravno. I Iz Sarajeva. Jer Hrvati su u federaciji a glavni grad federacije je Sarajevo..tu mora bit hrvatstva i političkog i biološkog..

Zbog Eline i bokala vina

37 000

To popisali izgleda svi svoje gastarbajtere..čak i Srbi izgleda..

pa nema ni pola toga realno..popis u BiH je sprdnja...

Samo Livno nije možda ali sela okolo puste kad opuste sela..opuste i ti mali gradići..jer iz čega će crpsti snagu...
    Ma kad bi malo gospodarstvo zivnulo mozda bi se ta sva silna dijaspora vratila i dala novi zamasnjak.

Stari lisac
    Datum registracije
    Aug 2011
    Ma kad bi malo gospodarstvo zivnulo mozda bi se ta sva silna dijaspora vratila i dala novi zamasnjak.
    hm...događa ti se upravo suprotno...sve veći broj Hrvata iz Posušja i Tomislavgrada odlazi u dijasporu
    samo sada je tragičnije nego onih 60-tih i 70-tih jer odlaze cijele porodice..
    Posušje nataliteno stoji dobro,najmlađa smo općina u BIH...ali ljudi odlaze
    i to nije neka sporadčna pojava..nego poprilično zbrinjavajuća

+ Odgovori na temu

Tags for this Thread

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove