+ Odgovori na temu
Stranica 1 od 14 1 2 3 11 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 1/277

Tema: Rat u BIH,Jablanica,Bokševica,Doljani...

Rat u BIH,Jablanica,Bokševica,Doljani...

Lijep pozdrav,
    zanima me što se dogadjalo 1993. god. na prostoru BIH,točnije na Bokševici u 5. i 6. mjesecu?
    Bilo kakva informacija je dobrodošla.

Bio sam prekoputa Bokševice i jedno desetak dana Bokševica je gorila.

Puno mrtvih na obje strane. Prvotni uspjeh HVO-a je na kraju neutraliziran.

Jako važna bitka o kojoj se malo priča i malo zna pa ako tko čita a zna neke detalje može se slobodno uključit.

Imaš nešto na ovoj stranici o Bokševici i padu Hera s druge strane

https://www.facebook.com/pages/Bok%C...81956005236311
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 28-01-2015 at 22:28
    Slava Ukrajini-Herojima slava

Zbog Eline i bokala vina
    zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
    da ja nisam dolazio džaba

Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 28-01-2015 at 23:20

Zbog Eline i bokala vina

POSUŠJE - Skupina pripadnika HVO-a iz Posušja, posjetila je nakon punih 18 godina mjesto na kojem su bili 1993.godine.

Tom prigodom su upalili svijeće i pomolili se za duše svojih suboraca, kao i za sve pripadnike HVO-a koji su položili živote tijekom Domovinskog rata na Bokševici.

Po prvi put nakon toliko vremena, imamo prigodu vidjeti fotografije, u to vrijeme jedne od najpogibeljnijih bojišnica u BiH.

Svijeće za šest poginulih pripadnika i suboraca su zapalili točno na mjestu njihove pogibije, dok su za četvoricu preostalih suboraca, svijeće zapaljene na koti Silj, jer se poradi miniranog terena nije bilo poželjno kretati dalje od pomenute kote.

Zbog Eline i bokala vina

Super ugledni član philly avatar
    Datum registracije
    Sep 2012
    evo pošto je trenutno aktivna ova novootvorena tema,stavljan link s jedne stranice koja se bavi podosta ratnin zbivanjima u bih.
    https://www.facebook.com/pages/%C5%A...940325?fref=nf

pročitao sam sve to,hvala vam puno.
    zanima me takodjer 19.06.1993.,kad stradavaju Posušani.

Citiraj Prvotno napisano od Želim Znati Vidi poruku
    pročitao sam sve to,hvala vam puno.
    zanima me takodjer 19.06.1993.,kad stradavaju Posušani.
    To je taj događaj

https://www.facebook.com/48195600523...type=1&theater

Zbog Eline i bokala vina

na ovoj stranici imaju svi podaci..svi poginuli iz općine Jablanica i djelimično Konjic..kao i mjesta pogibije..

saznao sam mnoge stvari s druge strane koje nisam znao...stranica je stvarno detaljna..

S jedne strane Bokševica s druge strane Pisvir, gdje je bila stacionirana moja brigada , dvije najbitnije kote...s najvećim brojem poginulih..

Zbog Eline i bokala vina

kakav je to teren potvrđuju slike..

Doljani

Pisvir i Pomen sa Strane Doljana

Pisvir sa strane Jablanice

Ilijina Gruda iznad Doljana

Panorama jablaničkog jezera s Bokševice

Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 29-01-2015 at 15:47

Zbog Eline i bokala vina

U spomen poginulim pripadnicima brigade kralj Tomislav iz Tomislavgrada grad poginulima na Pisviru i Pomenu..

http://www.mandino-selo.com/spomen%20na%20pomen.html

Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 29-01-2015 at 15:49

Zbog Eline i bokala vina

pogibija ovih troje opisano je u jednom dijelu romana Strah od Križa

http://www.hrhb.info/content.php?r=3...%C2%9Ea-18.dio

dok je Martin Baćak poginuo u napadu na kotu Pisvir koju je do tada držala ABiH..također opisanu u romanu..

Zbog Eline i bokala vina

jedna slika s druge strane..

Zbog Eline i bokala vina

Znam da su posjedovali uniforme HVOa,ali ne znam jesu točne glasine o izdaji naših vitezova.Čudna je okolnost da je sve bilo dobro dok je general Praljak bio gore,a dolaskom Tute dolaze i nevolje... Zato želim skupit što više saznanja i iskustava,pogotovo ako su od ljui koji su bili na tom terenu.

ne znam na što misliš da s Tutom dolaze nevolje. Nevolje su teren i nedostatak ljudstva. To je nepregledan teren ko stvoren za diverzantske akcije, kakve su nam stalno radili. Tko nije bio gore ne zna kakkva su to brda i šumetine. Konkretno na Bokševici je veliku ulogu odigrao lokalni lovac koji je poznavao svaku stazu i svaki kozji put i dovodio njihove snage iza naših linija.

za pokriti taj teren trebalo je tisuće i tisuće vojnika a mi to nismo imali. Nije to bila jedina diverzantska akcija. Oni su inače imali strašne diverzante.

Jedna od većih tragedija je pogibija vojnika iz jajačke Hrvoje Vukčić -Hrvatinić brigade na Hudutskom kad ih je poginulo 23..napad koji je prevodio jedna od najboljih diverzanata ABiH Senad Džino zamjenik komandanta jablaničke brigade koji je prilikom tog napada poginuo..

Jajčane se inače krivilo za Bokševicu jer je HVo bio skoro cijelu zauzeo pa kad bi se linija prepustila domobranima tj tada jajačkoj brigadi, opet bi sve palo, pa ponovno zauzimaj..to je tada bila takva priča..no ti ljudi su bili daleko od svog kraja i stavljani su na najgore položaje..

na Bokševici su najveći teret inače iznijeli Bušići.
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 30-01-2015 at 16:42

Zbog Eline i bokala vina

Pogledaj ti taj teren..

Zbog Eline i bokala vina

Dio Interventnog voda brigade kralj Tomislav koji je u jeku najžešćih napada i operacije Neretva93 poduzeo napad na Pisvir i tako smanjio pritisak pa možda i prekinuo tu operaciju po riječima samog Sefera Halilovića.

http://www.scribd.com/doc/178039236/...992-1994-3-dio

Srijeda, 29. septembra ‘93. Opet otišao u Komandu 44.brdske brigade da vidim šta se događa na Pisviru, čiji se veći dio sada nalazi u rukama HVO-a. Jablaničani od juče žive u strahu. Jer, ako HVO uzme cijeli Pisvir, ugrožena je i Jablanica. Ali, načelnik Štaba Brigade Semiz Čilić i bezbjednjak Zajko Sihirlić kažu da se danas na Pisviru ne vode borbe, ukopavaju se i naši i HVO. Ali, vele, sutra naši kreću u akciju da vrate izgubljene položaje na Pisviru.

Iako sam uz Vašu saglasnost rekao komandantu 6. korpusa Gušić Salki da se vidimo u Jablanici u subotu, on se do danas ne pojavljuje, niti se javlja. To je već njemu postala praksa. Ja njega tražim po zoni odgovornosti 6. korpusa četiri, pet dana da bih ga šesti dan sasvim slučajno susreo uKomandi 6. korpusa, mada, ako se Pisvir izgubi, onda bi se teško odbranila Jablanica i dolina Neretvice. On je, izgleda,do kraja ozbiljno shvatio da mu ja ne mogu narediti, što ja,u osnovi, niti hoću, niti želim. Ali, red bi bilo da se makar javi on ili neko iz Komande Korpusa, pošto se ovdje izvode žestoka borbena dejstva

Na početku pisma Sefer je naveo kako telegram Arifa Pašalića u cjelini ne odgovara stvarnom stanju na terenu,«jer HVO zadnjih pet, šest dana neselektivno granatira Mostar i to sa mnogo manjim intenzitetim nego ranije.»Sefer je, zatim, pisao Deliću kako je sada «težište napada ustaša i Hrvatske vojske preko Pisvira na Jablanicu», tekako stalno granatiraju Jablanicu. «Pisvir, kao dominantan objekat», pisao je Sefer, «je dva puta skoro zauziman i vraćan angažovanjem Izviđačko-diverzantske brigade 4. korpusa (Zukina jedinica), dijelom i jedinica koje su izašle iz Sarajeva tako da je za ofanzivno djelovanje ostalo vrlo malo snaga zbog subjektivnih slabosti komandi 1. i 6. korpusa.»

Iz knjige Šefke Hodžića..koji je pratio tu operaciju..

Hrvatske vojske..pa Pisvir je napadala samo brigada kralj Tomislav..a ovaj mantra o HV-eu. Mitomanija malo žešća na djelu. Inače se stalno u njihovim izvješćima spominje silni HV,, silne brigade, nekakvi Paukovi ( valjda misle na Pauke 4. splitsku koja tada i ne nosi to ime, pa Tigrovi..valjda 1 brigada iz Zagreba) i sl nebuloze u napadima na Bokševicu i cijeli taj kraj a tu osim HVO-a i par pojedinaca iz bojne Zrinski nije bilo uopće HV-ea.
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 15-03-2020 at 22:22

Zbog Eline i bokala vina

Spomen ploča pripadnicima ABiH poginulima na Pisviru

https://www.facebook.com/48195600523...type=1&theater
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 31-01-2015 at 15:30

Zbog Eline i bokala vina

Spomen ploča poginulim Jajčanima u Hudutskom. Od 23 zarobljena borca samo 3 su preživjela iako su 23 živa zarobljena ostali su strijeljani zbog osvete radi pogibije pet diverzanata 44-te brdske brigade predvođenih zamjenikom zapovjednika 44-te brdske brigade Senadom Džinom koji je također poginuo prilikom tog napada.

http://www.pougarjeusrcu.com/pougars...na-u-hudutskom
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 31-01-2015 at 14:34

Zbog Eline i bokala vina

Inače nakon potpisivanja prekida vatre i washingtonskog sporazuma, našao sam se sa pripadnicima ABiH točno u selu Doljani pored potpuno spaljenog zaseoka Stupari kojeg su oni još držali.

Oni su mi rekli da se Jablanica mmogla dvaputa uzet. Prvi put kad su vraćani Doljani i kad su čuli da idu Tutići ( po njihovim riječima imali su paničan strah od Tutića) i drugi put kad je napadnut Pisvir o čemu je gore bilo govora. Pričali su o panici koja je tada zavladala ( ako su oni lagali i ja lažem) . Ali pazi to je vrijeme operacije Neretva 93 gdje Sefer mantra o zauzimanju Mostara i Neuma i vrte priču kako ih je politika spriječila da to ostvare. Pričali su mi ti isti vojnici ABiH o nestašici svega i svačega koja je vladala kod njih i stvarno su bili u teškom stanju i jedva su dočekali kraj sukoba. Bili su srdačni i veseli ko da smo zajedno u svatovima bili. Čak su krivili svoje rukovodstvo više nego nas za nepotrebni rat. Koliko je tu bilo iskrenosti a koliko glume ne znam. Djelovali su iskreno i svakako veselo što je rat među nama stao. Dozivali su nas par dana da se nađemo..prije nego smo se mi spustili.

Inače slabo je obrađena bitka za Vrda..malo se o tome zna..rođak mi je bio u Jablanici zarobljen pa je nosio municiju i mrtve i ranjene..kaže da je to bio krvavi kaos...možda čita pa da se uključi iz prve ruke..

dosadno je pisat sam..

Zbog Eline i bokala vina

Poznato je da se Jablanica mogla zauzet i tu se može pričat o nedostatku ljudstva...ta akcija Neretva 93 je obični promašaj njihovog vrha,bespotrebno guranje ljudi u smrt i pokušaj nasilnog zauzimanja našeg područja...taj 'Rat u ratu' je nažalost za rezultat imao samo prevelik broj žrtava.

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove