+ Odgovori na temu
Stranica 3 od 14 PrviPrvi 1 2 3 4 5 13 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 41/277

Tema: Rat u BIH,Jablanica,Bokševica,Doljani...

Godina je 93, proljeće, mogao bi biti travanj ili svibanj Nakon zimske epizode na uskopaljskoj bojišnici hrvatsko-muslimanski sukob bjesni na području Jablanice i Konjica. Nakon nekoliko dana odmora moja satnija je pozvana na zborno mjesto. Fora je bila doći sat-dva ranije kako bi mogli malo prozulati duvanjskim kafićima popiti kavu pogledati koju djevojku a onda, di te pošalje, pošalje“.

Starija ekipa je već u autobusima a mi mlađi čekamo do zadnjeg momenta. Di se iđe pita Jaro Topa? Na Bokševicu čini mi se! U’ Bogati tamo se roka svaki dan. Ja sam čuo da je to palo govori Tomo. Neznam možda mi tribamo vraćat ajde ulazite vidit ćemo kad dođemo gori. Sjedamo u bus, prebrojavamo ljude, fali još netko. Di si ti dosad viču na Jakova koji ulazi posljednji s toplim sendvićem u ruci.? Nema gladna junaka viče on nama. Ti da janje po'ideš nikad u tebi junaka začu se sa zadnjeg sjedišta.

Par kilometara asfalta a onda makadamom preko mitske Vran planine.Zaustavljamo se u Prozoru kako bi u zapovjedništvu zone dobili upute gdje idemo i kome se trebamo javiti. Šetamo po parkingu, pušimo i čekamo zapovjednika satnije koji je unutra. Diste do sad pitamo Topa koji je ušao s njim. Nećemo još ako Miško bude vako uporan. Šta je bilo?Oće Miško da ima motorolu na frekvenciji zapovjednika zone .Ko će mu to dati, pa nismo mi jedini, ima još doli, ljudi valjda ima neki centar veze. Nemam pojma on zapeo i ne popušta, ja izišo, dodijalo mi. Zna li se di idemo ?Zna, na Bokševicu.

Popustili su ,evo ga s još jednom motorolom.Šta si zapeo ljudi nas doli čekaju.Šta ja znam ko će nam zapovidat ,nije ovo Šuica pa ako zagusti zovi u brigadu da na brzinu skupi ljudi i pošalje, ja odgovaram.

Autobusima do Ustirame a onda kamionima do Urine Ravni, izlazimo iz kamiona pa pješice do brda Silj. Mjenjamo ekipu koja je gore već desetak dana, daju nam kratke upute i odlaze. Lijevo niz padinu su mještani iz okolnih sela a desno momci iz Posušja. Nema šatora, nema zemunice samo goli krš na rubu šume.U drvenu kućicu na vrhu ne ulazite gađaju je stalno. Preko dana samo osmatračnica a od sumraka do zore svi u zaklone. U paru po dva, jedan spava, drugi osluškuje.

Neznam koji je dan po redu, noć je, ja i Mate smo na samom vrhu, kiša pada već nekoliko sati. Mokri, umorni, neispavani. Nemogu više idem u kućicu pa nek pucaju. Ulazim i liježem na pod, iako mokar do kosti, osjećam olakšanje, tonem u san. Evo dolaze, vidim kako se penju po stjenama, jedan prelazi preko ozidanog grudobrana, ide prema meni, repetiram pušku a on me zove imenom. Nisu to mudžahedini, to je fra.Ante iz susjednog sela, opet me zove imenom a onda se budim i vidim Matu koji govori ajde sad ti malo vani da ja legnem.Svanulo je, kiša je prestala ,sunce se pojavilo iznad Konjica a mi drhtimo mokri i neispavani. Treba zapaliti vatru ali od čega sve je mokro. Zapalit će se i mokre grane, samo da ima nešto suho da potakne vatru. Idem ponovo na vrh, tamo je drveni sanduk od municije, mislim da je suh.S aginjem se i hvatam za držač od konopa podižem ga a on se neda.Nisam se još snašao a Ivica s osmatračnice viče „biži vamo“.Trčim gore sa sandukom u ruci i uskačem u zaklon.Pucaju, govori Ivica. Ma znam evo zabi se metak u zemlju ispod sanduka. Eno jednog doli, govori Dado, oćemo ga gađati.. Oću mu ..bat mater idem ložit vatru ljudi su mokri.

Došla je smjena spuštamo se na Urinu Ravan. Plato na kojem je nekoliko objekata, ne sjećam se dobro, mislim da su od kamena. Staro napušteno gospodarstvo. Svojevrsni kolodvor, vojske ko mravi, nikog neznaš jedini smo iz naše brigade. Dolaze i momci iz Posušja koji su bili desno od nas, mislim da se položaj zvao Kraljev stol i njima je došla smjena.Dva kamiona su spremna, tko će prvi. Mi smo kompletni, oni još nekoga čekaju, uskačemo pod ceradu i pravac Gračac, selo nadomak Jablanice u kojem je baza naše brigade. Kad sam se prije par godina u jednom Splitskom trgovačkom centru okušao u jahanju „mehaničkog bika“ skužio sam da je to kao u prikolici DAF-a. Prvih par rupa dok uhvatiš ritam a onda ide.

Sve bliže smo jezeru a kamion je sve mirniji. Dok gledam litice Kraljeva stola misli mi odlutaše .Danas je nedjelja. Marina, kćer moga brata ima Sv.Pričest. Grassau mirno bavarsko selo, danas je mjesto okupljanja moje obitelji. Mater. Ćaća i tri brata svi su danas tamo. Zna li itko di sam ja danas, di sam bio juče. Može li netko iz tog raja zamisliti da postoji pakao. Ma opet mislim, lako je za mene ali kako će se oni veseliti, ako neznaju di sam ja. Možda muški i mogu ali kako će mater.

Došli smo u Gračac, imamo koliko toliko udoban smještaj, mirno je ali moj nemir je jači. Moram do telefona. Moram im reći da ono juče nije bilo ništa strašno, da onaj metak što se zabio ispod sanduka, nije gađao mene nego nekog drugog. Moram im reći da kiša nije padala i da nije hladno.

Idem u Prozor, rekli su mi da u zoni imaju vanjsku liniju. Na ulazu sretnem Zrinušića, naš čovik, uveo me u ured i dao telefon. Vadim papirić iz novčanika na kojem je broj i zovem. Zvoni ali se nitko ne javlja. Probat ću još jednom, zvoni opet ništa. Mogu li probati još jednom pitam Zrinušića.Ma može koliko oćeš ali ako je fešta, vjerojatno su u restoranu, zato se nitko ne javlja. Na treći poziv javi se bratova žena,, slučajno je došla po neke stvari u momentu kad sam nazvao. Šta se desilo pitala me. Ma ništa samo da se javim, pozdravi sve, Bog.

E sad sam miran, samo da nađem prijevoz do Gračaca. Ispred zgrade vidim jednog od onih dečki iz Posušja koji su na Urinoj Ravni ostali čekati drugi kamion. Kad ste vi došli? Evo sad, odgovara grizući donju usnu a pogledom u nebo, pokušava suzu vratiti u oko.Šta je bilo? Zasjeda na putu. 6 mrtvi evo mi ih dovezli...
    Pognute glave s rukama u džepovima spuštam se glavnom ulicom prema izlazu iz grada zaustavlja se neki terenac . Može li do Gračaca? Može.

Nakon dan ili dva traže se dragovoljci za preuzet položaje. Ovi što su sada gore žele ići na sahranu. Došlo je nešto momaka iz Posušja da ih zamine ali nema ih dovoljno. Naša satnija i vod HOS-a popunjava rupu. Na Silju su ponovo mještani do njih HOS a mi u nastavku.

Taman kad sam pomislio da je i drugi dan prošao mirno začu se pucnjava. Uzimamo puške i trčimo u zaklone."Tekbir Allahu Ekber" prolamalo se iz pravca Silja. Moj vod je krajnje desno u pošumljenom djelu, pa i nevidimo šta se događa. Napalo Silj, mještani se povukli, prisiklo nam vezu i zarobilo minobacače. HOS-ovci se taktički povlače na povišeni teren te s jednim našim vodom formiraju bočnu obranu .Pucnjava je sve žešća a mrak sve gušći. Glavna odstupnica put prema Urinoj Ravni je odsječena a ako odu niže mogli bi nam doći iza leđa. Formiramo kružnu obranu. Čuju se pucnji i na desnoj strani prema Kraljevu stolu. Motrim malu čistinu na desnom krilu a nebo iznad mene propara zastrašujući zvuk a potom jaka eksplozija. Par minuta kasnije još jedna. Koji je sad ovo vrag? Naše haubice. Ko ih navodi kad nam je veza odsječena? Ima Miško motorolu kojom zove zonu u Prozoru a oni iz zone zovu haubice. Premda nije uobičajeno da se haubice koriste u ovakvim situacijama, drugog izbora nije bilo. Ne pucaj, ne pucaj čulo se ispred mene. Ne pucaj mi smo s gornjeg položaja napalo nas imamo mrtvi trebamo pomoć. Opet Posušani pa šta je na njih navalilo, šta su oni Bogu krivi.

Nema ni nas dovoljno. Da nema Miškove motorole i haubica, već bi smo se povukli .Moramo se probiti do Urine Ravni, doli ima ljudi . Idem i ja s vama govori iskusni Jure.
    Pucnjava je još žestoka ,projektili haubica sve češći i precizniji a pokliči s druge strane sve tiši. Šumom se čuje pjesma, pokušavam razumjeti rječi, pa to su naši, dolazi nam pomoć. Udaraju s boka, plameni jezici iz njihovih cjevi ljepši su od novogodišnjeg vatrometa ,“Turci“ se povlače.

Spašeni smo.
    Slava Ukrajini-Herojima slava

Zbog Eline i bokala vina
    zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
    da ja nisam dolazio džaba

Negdje blizu Jablanice..

Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 09-07-2017 at 14:32

Zbog Eline i bokala vina

Dok bi drugi da ratuju vi laganini cuga.

i još stoljnjak ..klasika..

Zbog Eline i bokala vina

Baš se vidi da nisi čovik od puške nego čovik od intelekta i osjećaja, plemenitost se ocrtava na crtama lica kao i dubina proživljavanja trenutka.

jel da......

Zbog Eline i bokala vina

Neprijateljska emigracija Puntar2.0 avatar
    Datum registracije
    Sep 2016
    Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    U našoj brigadi je postojao vod stranaca "Viking". Nisu se mješali s nama, držali su svoje položaje, bilo ih je odasvud, od Japana do Srednje i Južne Amerike, najviše Nijemaca i to vrlo mladih.

Bio je jedan Bolivijac ili Peruanac, Globus je s njim davno objavio veliki intervju. Faca da se smrzneš.

U tom intervju-u je rekao da je on ubio Che Guevaru ili je bio u jedinici koja je to uradila.Uglavnom opisivao je kako se to dogodilo.

Uglavnom da je naći taj intervju u arhivi Globusa bilo bi vrlo zanimljivo kao i intervju Željka Glasnovića.
    I mene bi zanimalo to oko tog Bolivijanca, zanimljiv lik cini se....
    Za dom spremni i Slava Ukrajini

Neprijateljska emigracija Puntar2.0 avatar
    Datum registracije
    Sep 2016
    Nego, sican se da si davno nesto napisa o Vitezanima, i njihovoj nabrijanosti, borbenosti, di je to bilo? Valjda nije pogodan thread, ali eto.
    Za dom spremni i Slava Ukrajini

Ne znam da sam pisa o Vitežanima, jer ih nisam imao prilike ni upoznati, oni su bili u okruženju i izdržali su to govori o njihovoj hrvabrosti, možda sam napisao nešto oko oslobađanja Kupresa 1994-te kad su prvi put jedinice iz Srednje Bosne u tome sudjelovale a pošto su Muslimani već bili na Kupreškim vratima, pričalo se da su oni pitali gdje su njihovi položaji da se zalete na njih a ne na Srbe..al to sam čuo od drugih..nisam osobno bio s njima u kontaktu..od tih jedinica iz SB pored nas je bila VP iz Žepča..
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 06-07-2017 at 19:48

Zbog Eline i bokala vina

Cim su opstali u okruzenju u Lasvanskoj dolini, dobri su borci bili.

Jokeri najbolji navodno, tako sam cuo od rodjaka koji su proveli rat u samom Vitezu, samo je sa njima problem bio u nedisciplini. Nacugaju se pa belaj.

Njima trpaju Ahmice, ne znam jesu li oni to odradili, ali znam da su odradili Grbavicu i to je bila jedna od vecih i znacajnijih pobjeda HVO-a i Lasvi, tu su muslimani mogli i pokusali presjeci komunikaciju izmedju Viteza i Novog Travnika odnosno slobodnih travnickih teritorija. Tu je inace pšrirodna granica izmedju gornjeg i doljeg lasvanskog polja, sa jedne strane Grbavica i vodovod na tom brdu, sa druge strane brdo Kalvarija koje je drzao HVO cijeli rat.

Na brdu je inace cuveno katolicko svetiste, i crkva

ili slikovito

strelica 1 pokazuje lokaciju strateski vaznog brda Grbavica, i vodovoda na njemu

ispod strelice 2 je selo Grbavica i raskrsce koje su muslimani zauzeli i gdje su presjekli putnu komunikaciju Vitez-Nova Bila-Novi Travnik

strelica tri pokazuje Kalvariju i selo Mali Mosunj, vidi se prirodna granica koju cine ova dva brda izmedju donjeg i gornjeg polja. Tamo dalje je Vitez, u zutom krugu je Stari Vitez gdje su muslimani bili okruzeni on pocinje odmah kod stadiona primjeti se zelena poljana, na 4 je SPS tvornica dinamita i krajnji cilj muslimanske vojske u Lasvanskoj dolini. Na 5 je danasnji FIS. OVamo je Nova Bila, Travnik, ovo je "slikano" iz pravca Travnika.

Strateski znacaj Grbavice je ocigledan.

Inace, koliko sam ja cuo, tamo su kao najbolji ratnici smatrani Kordicevi iz Busovace, najmanje ih je bilo ali kazu da je tamo svatko pusku nosio. Pa i sam Kordic.
    Oni su drzali i citavu desnu stranu Kruscice, na slici,

Znas li mozda kako je doslo do izgona Hrvata iz Poculice (onaj dio opcine na granici sa Zenicom) i tko je kontrolirao Gacice?

Ne znam toliko detaljno, znam da su nasi kontrolirali Gacice jer tu je i Princip Seljo tvornica, i citav taj potez tamo do Zaselja i Zabrdja koji su vec na obroncima planine Kruscice, a za Poculicu zaista ne znam.

Hvala

Pretpostavljam da su ta sela na granici sa Zenicom pala saptom, sa obzirom da su iz tog pravca nadirale udarne muslimanske postrojbe, kako 7. muslimanska tako i specijalna policija.

Na tom dijelu su i najvise napredovali, usli u Krizancevo selo, Buhine kuce odnosno Santice, da nasi nisu uzeli Ahmice kada jesu, oni bi jos u startu odsjekli Busovacu od Viteza.
    U Ahmicima je jedina greska pokolj civila, ali kome je to trebalo, zasto, veliko je pitanje.

Takodje su jako stradala hrvatska sela na potezu Zenica - Travnik sjeverno od lasvanske doline, ta komunikacija je muslimanima bila nuzna i u startu su je brutalno ocistili od Hrvata.

Mislim da je jedna od najvecih hrvatskih gresaka u LD neovladavanje kompletnim teritorijem grada Novog Travnika za vrijeme sukoba 1992. Vjerojatno bi danas imali Bratstvo (koje je pod muslimanskom kontrolom danas potpuno devastirano), i bio bi otvoren put obrani zapadnog dijela novotravnicke opcine (Pecine i ostala sela, koja su Muslimani zauzeli a Hrvati se evakuirali na srpski teritorij).

Tocno, to je velika greska, navodno se Kalinska tj gornji dio grada, i tvornica Bratastvo, mogla uzeti bez problema. Ali nije se htjelo radi "mira u kuci".

Muslimani nisu oklijevali sto se toga tice.

Cudo su nasi Ramu odradili onako silovito, i tamo su mundjosi planirali iznutra uzeti grad, ko kad ih je bilo vise u gradu.

Bratstvo nesto i proizvodi, ovih dana su testirali samohodnu haubicu 155 mm, koprcaju se.

Upravo tako. Znas li mozda koja je bila uloga Lende Refika, sadasnjeg nacelnika u ratu u N. Travniku? Koliko sam imao prilike cuti bio je agent KOS-a koji se tu ciljano nasao radi zapocinjanja sukoba i sudjelovao je u ciscenju juznog dijela opcine od Hrvata. Je li on onaj muslimanski zapovjednik koji je navodno bio prijetio "ili benzinska ili rat" ili nesto u tom stilu 1992.?

U vezi Rame. Da li se tu radilo o lokalnom muslimanskom pokusaju da nasade Hrvate ili je to planirano iz nekih visih krugova? Luka Sekerija naveo je kako je Armija u Gornjem Vakufu od 10. mjeseca 1992. nekoliko puta primala depese kojima se trazilo da izbaci HVO iz Uskoplja. Buduci da je tu kroz Ramu i Uskoplje isao put za Sredisnju Bosnu, a strateski cilj zelembaca je bio da se on zatvori mozda se u Rami radilo o istoj stvari kao i Uskoplju, tj. urgiranju sa vise razine za zapocinjanje rata?

Glede Bratstva, slabo je to u odnosu na ono prije. Stvarno je velika steta sto je to ostavljeno Muslimanima. Da smo imali to N. Travnik bi imao priliku za uzlet poput Viteza a ovako mrka kapa.
    Posljednje uređivanje od GGospodin : 06-08-2017 at 02:39

Refik Lendo im je bio ratni i poratni lider, on je kod muslimana valjda ajatolah u Novom Travniku.

Taj jos u 10. mjesecu `92 pravio probleme, u NT se vec tada pucalo po Hrvatima, na punktovima i slicno. Ali se sve zataskavalo radi mira u kuci. Dok nije eskaliralo.

Sto se tice Rame, tu sigurno inkvizitor vise zna, a ja osobno znam samo da je Sefer Halilovic na celo Ramskog bataljona instalirao svog sandzakliju Envera Buzu. Zasto dovoditi sandzakliju u Ramu, zar muslimani u Rami nemaju nekog svog casnika, nego zato da sprovodi Seferovu KOS-ovsku politiku.
    Taj sandzacki isprdak vec 25 godina prica o KOSovcima u redovima Alijine politike, a on je zapravo najveci KOSovac od svih. Upire prstom u druge, a on je direktni krivac za sukobe Armije BiH i HVO-a. On i Ejup Ganic, ta sandzacka linija nikada nije imala vecih aspiracija prema Srbima, oni su planeri politike da se muslimani namire na hrvatski racun.
    Sefer je u dolinu Neretve dovukao svoje Sandzaklije, Enver Buza, Safet Cibo, Zulfikar Alispago, Ramiz Delalic Celo, Nihad Bojadzic, svi od reda ratni zlocinci nad Hrvatima Neretvice, Uzdola, Grabovice.

Cibu su doveli jer njegov prethodnik nije zelio rat sa Hrvatima, odbio poslusnost i smijenjen promptno. Nedavno je i zapovjednik njihove brigade Neretvica, lokalni musliman, svjedocio da je vecina lokalnih muslimanskih celnika bila protiv tog rata ili bar protiv zlocina pa je Sefer doveo svoje ljude koji ce odraditi "posao".

I Zićro Suljević da dodam.

To je najbolje napisao Jusuf Prazina-Juka..koliko god bio krimos..ali on je vidio što se sprema..nitko nije to bolje predvidio od njega..

na pitanje tko je Sefer

Tko je u biti Sefer Halilović? Tko stoji iza njega? Jer, bez obzira na sve što je o njemu proteklih mjeseci izrečeno, a i što je on sam kazao, još uvijek je čelni čovjek bosanskohercegovačke armije?

Juka odgovara

- To je ona sandžačka linija. Drži ga Ganić, Mahmutćehajić. On je tako ukopan na tom mjestu. Ta sandžačka linija, po meni, traži rezervnu državu. Zna se da Sandžak u Srbiji kad-tad pada. Znači, njima sada odgovara jedino ovdje, da sebi u Bosni i Hercegovini naprave rezervnu državu gdje bi sve položaje popunili svojim ljudima, a već su ih dobro popunili. U Predsjedništvu, u Vladi, u općinama... svagdje guraju svoje ljude. Još malo im se otima policija. Kažem malo, jer su već počeli i tamo gurati svoje ljude. Još malo im fali pa da to bude kraj priče. Oni su sve obitelji povukli u Sarajevo, stanove i radnje pouzimali, anarhija živa. Po meni, ako im se dozvoli da oni nastave tako, bit će rata između Hrvata i Muslimana. Četnici će promatrati, pa će se na kraju i oni uključiti i to će onda biti do istrebljenja. To ti je ta igra, "zakuhavanje" Sefera između Muslimana i Hrvata. Da što više "zakuha", da se to istrijebi, da olakša svojim prijateljima četnicima posao...!

Što se tiče Prozora- Rame..oni su tu ipak bili manjina..doduše većina u samom Prozoru ( kao i u Livnu npr gdje je isto pokušano nešto s njihove strane) su bili većina ali što je Prozor..malo veće selo..al na razini općine manjina. Ramci su inače žestoki, pomalo i surovi, pomalo nekontrolirani..što je mene osobno iznenadilo, bilo je tu i zločina bilo je svašta..a i pucanja među samim Hrvatima ( poznati sukob Ramaca i "Garavih" iz Bugojna kad je morala intervenirati 72-ga bojna VP iz Splita).."Kinderići" i ostala ekipa..pljačka konvoja na Vranu..pa i hrvatskih..

U trokutu Rama-Prozor-Jablanica dogodili su se i neki od najvećih pokolja nad Hrvatima ( Uzdol, Grabovica, Doljani) dosta toga i našom krivnjom, neodgovornosti ali to je nepregledan teren..tu smo i spušili jednu od najvažnijih bitaka..za Bokševicu čime je Konjic izgubljen a bila je cijela osvojena i panika je bila i u Konjicu i u Jablanici..

Zato kad mi netko krene na Tutine..a kad su pali Doljani, Tutići su to vraćali..al 33 vojnika su poginula u muslimanskom napadu..nije se pazilo, nije se bilo odgovorno..

Ramu_Prozor je zauzela ramska brigada uz pomoć naše brigade iz TG-ea iako muslimanski mediji od tada pričaju priču o silnim brigadama iz Hrvatske..a osim lokalne postrojbe samo dio i to mali brigade Tomislav je sudjelovao..

I nije ni bilo nekog rata..Muslimani su imali 7 mrtvih a mi 3 mislim..al Mesić je profuro onu priču da mu je Vice Vukojević navodno rekao..pobili smo ih toliko da ne mogu stat u kamione..našto je Mesić pitao a koliko je naših poginulo...a Vice navodno rekao..nijedan..na što je po priči Mesić zagalimo na njega i poklopio mu slušalicu.."pobili ste svezane ljude".

Poznajući Mesića moguće je da je on cijeli taj razgovor izmislio.. a možda i nije ne znam..bilo je ubojstava Muslimana po selima oko Prozora..ovih 7 je bilo valjda vojnika u tom jednom danu borbe..
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 06-08-2017 at 16:00

Zbog Eline i bokala vina

Kinderici kad su usli u Here, ni krave nisu postedili.

Na YT su isjekli "nezgodne" scene. Pobili sve sto su zatekli, ali jbg to je rat, i njima poginulo par ljudi u akciji.

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove