+ Odgovori na temu
Stranica 2 od 14 PrviPrvi 1 2 3 4 12 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 21/277

Tema: Rat u BIH,Jablanica,Bokševica,Doljani...

Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    Pogledaj ti taj teren..

nije džabe Tito tu partizane dovuko, isto tako nije džabe bAlija tu svoje mudžahedine dovuko. ne idu oni i dan danas džabe na neretvu i drvar, sve što su naučili naučili su od Tite. zato mu i dan danas kliću druže tito, i otpuštaju barbarićku jer javno na facebooku reče za dom spremni,
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 01-02-2015 at 00:19

Dio Interventnog voda brigade kralj Tomislav koji je u jeku najžešćih napada i operacije Neretva93 poduzeo napad na Pisvir i tako smanjio pritisak pa možda i prekinuo tu operaciju po riječima samog Sefera Halilovića.

http://www.scribd.com/doc/178039236/...992-1994-3-dio

Srijeda, 29. septembra ‘93. Opet otišao u Komandu 44.brdske brigade da vidim šta se događa na Pisviru, čiji se veći dio sada nalazi u rukama HVO-a. Jablaničani od juče žive u strahu. Jer, ako HVO uzme cijeli Pisvir, ugrožena je i Jablanica. Ali, načelnik Štaba Brigade Semiz Čilić i bezbjednjak Zajko Sihirlić kažu da se danas na Pisviru ne vode borbe, ukopavaju se i naši i HVO. Ali, vele, sutra naši kreću u akciju da vrate izgubljene položaje na Pisviru.

Iako sam uz Vašu saglasnost rekao komandantu 6. korpusa Gušić Salki da se vidimo u Jablanici u subotu, on se do danas ne pojavljuje, niti se javlja. To je već njemu postala praksa. Ja njega tražim po zoni odgovornosti 6. korpusa četiri, pet dana da bih ga šesti dan sasvim slučajno susreo uKomandi 6. korpusa, mada, ako se Pisvir izgubi, onda bi se teško odbranila Jablanica i dolina Neretvice. On je, izgleda,do kraja ozbiljno shvatio da mu ja ne mogu narediti, što ja,u osnovi, niti hoću, niti želim. Ali, red bi bilo da se makar javi on ili neko iz Komande Korpusa, pošto se ovdje izvode žestoka borbena dejstva

Na početku pisma Sefer je naveo kako telegram Arifa Pašalića u cjelini ne odgovara stvarnom stanju na terenu,«jer HVO zadnjih pet, šest dana neselektivno granatira Mostar i to sa mnogo manjim intenzitetim nego ranije.»Sefer je, zatim, pisao Deliću kako je sada «težište napada ustaša i Hrvatske vojske preko Pisvira na Jablanicu», tekako stalno granatiraju Jablanicu. «Pisvir, kao dominantan objekat», pisao je Sefer, «je dva puta skoro zauziman i vraćan angažovanjem Izviđačko-diverzantske brigade 4. korpusa (Zukina jedinica), dijelom i jedinica koje su izašle iz Sarajeva tako da je za ofanzivno djelovanje ostalo vrlo malo snaga zbog subjektivnih slabosti komandi 1. i 6. korpusa.»

Iz knjige Šefke Hodžića..koji je pratio tu operaciju..

Hrvatske vojske..pa Pisvir je napadala samo brigada kralj Tomislav..a ovaj mantra o HV-eu. Mitomanija malo žešća na djelu. Inače se stalno u njihovim izvješćima spominje silni HV,, silne brigade, nekakvi Paukovi ( valjda misle na Pauke 4. splitsku koja tada i ne nosi to ime, pa Tigrovi..valjda 1 brigada iz Zagreba) i sl nebuloze u napadima na Bokševicu i cijeli taj kraj a tu osim HVO-a i par pojedinaca iz bojne Zrinski nije bilo uopće HV-ea.
    Vidim na slici dva bojovnika s oznakama HOS-a, predpostavljam da su momci ranije bili u lokalnom HOS-u i ostavili oznake onako za sebe.
    BBB-ZG DUBRAVA 46,100+

U našoj brigadi je postojao vod stranaca "Viking". Nisu se mješali s nama, držali su svoje položaje, bilo ih je odasvud, od Japana do Srednje i Južne Amerike, najviše Nijemaca i to vrlo mladih.

Bio je jedan Bolivijac ili Peruanac, Globus je s njim davno objavio veliki intervju. Faca da se smrzneš.

U tom intervju-u je rekao da je on ubio Che Guevaru ili je bio u jedinici koja je to uradila.Uglavnom opisivao je kako se to dogodilo.

Uglavnom da je naći taj intervju u arhivi Globusa bilo bi vrlo zanimljivo kao i intervju Željka Glasnovića.
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 04-02-2015 at 18:00
    Slava Ukrajini-Herojima slava

Zbog Eline i bokala vina
    zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
    da ja nisam dolazio džaba

Intervju Dražena Milića dozapovjednika brigade Kralj Tomislav

http://www.slobodanpraljak.com/MATER...ilicDrazen.pdf
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 04-02-2015 at 17:37

Zbog Eline i bokala vina

Došla je 1993., a zategnuti odnosi između HVO-a i Armije BiH, bošnjačke i hrvatske politike, dovela je do novog, još krvavijeg rata. I opet su Bušići bili u prvome redu.
    Uskoplje, Bugojno, Konjic, Mostar, Žepče, Travnik, smjenjivale su se bitke, pobjede, ali je rastao i broj poginulih. Te godine obljetnica postrojbe nije obilježena.

Pripadnici „Bušića“ često kažu kako su borbe za Bokševicu na ljeto 1993. godine bile najteži dio njihova ratnoga puta. Vod pukovnije iz Livna 9. svibnja poslan je u selo Kostajnica (općina Kojnic) na smjenu. Zadaću nisu izvršili jer je taj dan pala Bokševica, planina uz Jablaničko jezero s koje se nadzirala Jablanica i prometnica prema Konjicu. Vod „Bušića“ uspijeva vratiti Bokševicu, no prepušta je mjesnim snagama koje se ubrzo nakon toga povlače.
    Pukovnija je potom angažirala sve bojne osim one iz Žepča da ponovno, sada već drugi put, vrate Bokševicu. „Bušići“ su napali 14. svibnja i ovladali Jelovom Glavom, Bukovicom i Mirićima, a četiri dana kasnije Bokševica je ponovo zauzeta.

Nakon što je Pukovnija smijenjena s položaja da odmori ljudstvo, Bokševica ponovo pada u ruke Armije BiH, a „Bušići“ po treći put dobivaju zadaću da vrate iste položaje. Napad je pokrenut 10. lipnja, a ovaj put Armiji BiH bio je pridodan elitni odred „Zulfikar“. Unatoč tome što ostale postrojbe angažirane u vraćanje Bokševice nisu uspjele probiti crte obrane Armije BiH, „Bušići“ su probili i nastavili sami uz velike gubitke. Dan kasnije Bokševica je ponovo zauzeta. Sve se ponavlja, „Bušići“ odlaze na odmor, a Bokševica 20. lipnja ponovo pada u ruke Armije BiH.

Ponovo stiže zapovijed da se Bokševica zauzme. Za ponovno vraćanje angažirana je skupina sastavljena od različitih postrojbi, a četvrti napad HVO-a na Bokševicu započeo je 4.srpnja. Samo „Bušići“ uspijevaju probiti neprijateljsku obranu i akcija se bez uspjeha završava dan kasnije.

http://www.braniteljski.hr/udruge/70...no-busic-1-dio

Zbog Eline i bokala vina

Super ugledni član gerilac avatar
    Datum registracije
    Jun 2012
    Blog Entries
    6
    kakav je to teren potvrđuju slike..

Doljani

Pisvir i Pomen sa Strane Doljana

Pisvir sa strane Jablanice

Ilijina Gruda iznad Doljana

Panorama jablaničkog jezera s Bokševice

Inkvi ova treća slika nije Pisvir.Ovo je jedno brdo iznad Jablanice ali je na pravcu Mostara. Ovo je brdo točno iznad onoga restorana Zdava voda i iznad glavnog puta je od Jablanice prema Mostaru taj se put i vidi. Pisvir je ponad puta Jablanica .Rama /Prozor

Isprika na "diverzantskom upadu

P.S, Vidiš na slici i nema tv-releja a na Pisviru ga ima

Moguće..Al ti isto imaš info o ovim događajima pa bi mogao iz prve ruke..

Zbog Eline i bokala vina

Super ugledni član interceptor avatar
    Datum registracije
    Nov 2011
    Kad pogledam sva ta brda i šumetine vidim da je teren težak i da nije bilo lako s neprijateljem koji je znao da je brojniji...Ovo je zahtjevalo dobru pokrivenost ljudstvom i disciplina iznad svega,pa se ne bi diverzanti tako lako ušetavali.Kad sam pročitao ovdje izvješća nekih osoba o ponašanju koje je tada vladalo onda mogu reći da ste dobro i prošli.Ništa bolji nije bio Golubov kamen i sve one čuke od Osojnika do Trebinja pa su se osvojale i čuvale.Morali smo ih uvijek vraćati kad su dane pričuvnim brigadama i domobranima na čuvanje. Sve u svemu lako je sad govoriti, trebalo je biti tu i to živjeti...

Primijetio sam da Muslimani onako u svojoj bujnoj mašti i ushićenju spominju kako su razbucali HVO I HV... Prvo, od HV bilo je samo nešto Zrinski-Frankopana i čini mi se malo ojačana satnija 5 brigade,možda bojna, ljudi koji potječu iz BiH ali to nije bilo na tom području. Mi smo već onda kao "psići rata" željeli otići i na ta područja ali Hrvatska nije mogla to priuštiti zbog političkih prilika. Vrlo brzo bi se našla na udaru međunarodne zajednice.Ali vjerujem da bi to potaracali...
    Torcida-old school 45

Citiraj Prvotno napisano od interceptor Vidi poruku
    Kad pogledam sva ta brda i šumetine vidim da je teren težak i da nije bilo lako s neprijateljem koji je znao da je brojniji...Ovo je zahtjevalo dobru pokrivenost ljudstvom i disciplina iznad svega,pa se ne bi diverzanti tako lako ušetavali.Kad sam pročitao ovdje izvješća nekih osoba o ponašanju koje je tada vladalo onda mogu reći da ste dobro i prošli.Ništa bolji nije bio Golubov kamen i sve one čuke od Osojnika do Trebinja pa su se osvojale i čuvale.Morali smo ih uvijek vraćati kad su dane pričuvnim brigadama i domobranima na čuvanje. Sve u svemu lako je sad govoriti, trebalo je biti tu i to živjeti...

Primijetio sam da Muslimani onako u svojoj bujnoj mašti i ushićenju spominju kako su razbucali HVO I HV... Prvo, od HV bilo je samo nešto Zrinski-Frankopana i čini mi se malo ojačana satnija 5 brigade,možda bojna, ljudi koji potječu iz BiH ali to nije bilo na tom području. Mi smo već onda kao "psići rata" željeli otići i na ta područja ali Hrvatska nije mogla to priuštiti zbog političkih prilika. Vrlo brzo bi se našla na udaru međunarodne zajednice.Ali vjerujem da bi to potaracali...
    Mislim da je taj teren tj konfiguracija terena neusporediva i sa jednim drugim na području bivše Jugoslavije osim možda onaj dio oko Perućice i Sutjeske.

Ni ove slike ne mogu to dočarat. Ni blizu.

Bilo smo slabo organizirani a ljudi je bilo pre premalo..diverzantske akcije su nam radili, bolje su poznavali teren.

Najviše su gore nastradali Jajčani.

nego..jeste vi sudjelovali u Mostaru u ratu HV-Armija BiH..mislim jel 4-ta brigada bila tamo..
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 09-02-2015 at 23:13

Zbog Eline i bokala vina

Datum registracije
    Nov 2011
    Protiv Armije BiH u Mostaru 4.brigada nije bila. Tu je bila ta satnija ili bojna 5. brigade. A od 4.- moguće da je bilo momaka koji su podrijetlom od tud ali evo ja se mogu sjetiti samo jednog svog suborca kojeg su uputili ravno sa školovanja iz Zg u Mostar. Bio je osposobljen da vodi bitnicu u topništvu. Nekog drugog se ne mogu sjetiti...
    Posljednje uređivanje od interceptor : 09-02-2015 at 23:42
    Torcida-old school 45

Citiraj Prvotno napisano od interceptor Vidi poruku
    Protiv Armije BiH u Mostaru 4.brigada nije bila. Tu je bila ta satnija ili bojna 5. brigade. A od 4.- moguće da je bilo momaka koji su podrijetlom od tud ali evo ja se mogu sjetiti samo jednog svog suborca kojeg su uputili ravno sa školovanja iz Zg u Mostar. Bio je osposobljen da vodi bitnicu u topništvu. Nekog drugog se ne mogu sjetiti...
    ma znam nego koliko sam puta pročitao i na fhr-eu i na bosanskim forumima da je poslije žestokih borbi u Mostaru bio dan žalosti u Splitu i slične gluposti.

A sve u stilu..rekla mi poznanica iz Splita ili reko mi neki jaran Spličanin. Kako njima mašta radi to nemoš virovat.
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 15-07-2021 at 15:46

Zbog Eline i bokala vina

Datum registracije
    Nov 2011
    A sve u stilu..rekla mi poznanica iz Splita ili reko mi neki jaran Spličanin. Kako njima mašta radi to nemoš virovat.
    Mašala!!

Rekao mi je taj prika da je to njemu bilo neko posebno iskustvo jer se radilo o uličnim borbama i da je bilo poprilično zajebano.
    Torcida-old school 45

nije ni čudo da je onaj smrad Tito, baš bosnu ovaj zapadni dio odabro za svoje "drugove i drugarice", pa to je nepregledna šumetina i milion brda i dolina, kad te stisnu na jednom kraju, pobjegneš na drugi. sve u svemu, ne čudi me da ga švabe i ustaše nisu tu sjebale, teško je kontrolirat tolika područja, pogotovo što je oku i mehanizaciji sve to poprilično nepristupačno. a što se tiče ovih mundžosa balijandera, neka se zahvale britancima kao i srbi, što nismo mogli jače zaguslit u utrobu jedine i nedjeljive, jer bi pobrali bostan ovako su prošli lišo za većinu sranja koja su napravili, ali zato su im Srbi "lansirali" minarete. koliko su samo naših crkava porušili, vidi se da su baš jedva dočekali da jurnu na nas, ali to moramo dobro zapamtit, i pošto je gotovo sigurno da će se u ovoj bosni još ćerat drugi put dobrano iskoristit svoju priliku i napravit pravu agresiju na taj istočni mostar i bugojno i sve do žepče, tako da moj susjed može svojoj rodnoj kući bez talibanskih punktova i da ga ne ometaju u jutor zavijanja s minareta.

dakle trebinje, istočni mostar, bugojno, jablanica, konjic, i onda pravac crta dolje do bilećkog jezera, to nam mora biti cilj, dakle tu natambura i srbe i balijandere. a onda neka oni u svom djelu rade što hoće, i naravno b.posavina to se podrazumjeva. ovi iz žepče i slični u okolici sarajeva, njima bi padobranom dostavljali oružje i hranu.

vrapčići moraju pasti, kao i jablanica kao i Bugojno, dakle muslimani su jako kurčeviti dok nema HV u blizini, ali kad se HV angažira mislim da će ih biti po svuda.

stalno seru o ahmićima, a ahmići nisu ni petina zločina koje su oni napravili nad hrvatima, klali su nam ljude ko zečeve ti smradovi talibanski a onda kad bi ih se negdje propisno unakazilo onda bi javno moralizirali i patetično zazivali podršku MZ zbog agresije na BiH, njih treba zgazit ko mrave, kako ih je Mladić gazio tako ih mi moramo gazit, muslimani ne razumju drugačije niti su oni nekakvi ratnici koji poštuju kodekse, prema tome s tom bandom se ne treba igrat pravila već udarit mučki kako i oni nas udaraju, ja osobno im milosti ne bi pokazao dok god ih ne bi istjerao s navedenih teritorija, kada fino počistimo ovaj dio koji je zacrtano naš po pravdi Boga i zakona, onda bih sjeo s njima za stol i rekao eto sad ćete priznat "Bobanovu državu" ili ćemo nastaviti dalje.
    Posljednje uređivanje od NorthStand : 10-02-2015 at 14:20

Seferovo mladunče tvrdi da je politika prekinula propast HercegBosne, tj ne samo on nego svi komandanti koji su sudjelovali u operaciji Neretva 93

Baš me zanima na čemu to baziraju..na tome da su uzeli par kota..

Posebno me zanima bitka za Vrda koja je očito bila presudna.

http://www.hrsvijet.net/index.php?op...sti&Itemid=100

Trebao bi nekako doći do rođaka koji je živio u Jablanici i bio zarobljen za vrijeme rata s Armijom i služio kao nosač u toku bitke za Vrda. Pričao mi je tada o velikim gubicima Armije ali davno je to bilo.
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 19-02-2015 at 22:04

Zbog Eline i bokala vina

Dokumentarni film o stradanju Hrvata u Uzdolu u operaciji Neretva 93

Zločin počinile jedinice tzv AbiH "Prozorski bataljun" zapovjednik Enver Buza

Zbog Eline i bokala vina

kakav je to teren potvrđuju slike..

Doljani

Pisvir i Pomen sa Strane Doljana

Pisvir sa strane Jablanice

Ilijina Gruda iznad Doljana

Panorama jablaničkog jezera s Bokševice

Slika broj 3. nije Pisvir nego brdo "crni vrh"

dobro, to je već rečeno

a s koje strane linije si ti bio

Zbog Eline i bokala vina

Bio sam sa druge strane linije u odnosu na vas gospodine, samo sto sam ja tada bio u podrumu i ucio hodati. Volio bi vas pitati nesto privatno ako nesto znate da mi pomognete. Hvala

samo izvoli, pitaj..

Zbog Eline i bokala vina

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove