+ Odgovori na temu
Stranica 14 od 14 PrviPrvi ... 4 12 13 14
Prikaz rezultata str. 261/277

Tema: Rat u BIH,Jablanica,Bokševica,Doljani...

Mislim da je zapovjednik neki u Tuzli bio odlikovan u JNA za Vukovar,a kasnije Zlatni ljiljan bio zbog obrane Tuzle.Zaboravio sam ime.

Ja znam samo za Seada Delica, bio je zapovjednik tuzlanskog korpusa armije bih a `91 zamjenik zapovjednika Varazdinskog korpusa JNA, generala Trifunovica... bio mu je na sudjenju u BG svjedok.

Ima njih puno koji su ratovali protiv Hrvatske, Dudakovic, Nanic, Sefer, Alijin prvi obavjestajac Fikret Muslimovic inace jedna zivopisna pojava, prakticno desna ruka Ace Vasiljevica u KOSu i specijaliziran za nadzor vjerskih fanatika posebice muslimana, to je kao iz crtanih filmova ovaj Muslimovic je u SFRJ pratio Aliju i njegovu grupu, a kasnije ga Alija postavi za prvog bezbjednjaka armije bih. Inace se smatra da je on glavni kreator islamizacije armije bih.
    Uostalom, glavni covjek armije bih Rasim Delic ne da je ratovao protiv Hrvatske, ratovao je i protiv Alije odnosno BiH, njega su muslimanske zelene beretke zarobile u Sarajevu na polozaju JNA kad je rat vec uveliko poceo, i kasnije je imenovan zapovjednikom te iste muslimanske vojske.
    Cirkus.

Izet Nanić jedan od 5 ili 6 heroja muslimanske vojske je ratovao u Vukovaru na strani Srba. Taj me podatak baš iznenadio kad sam pročitao. Ne znam ni sma zašto al me iznenadio.
    Slava Ukrajini-Herojima slava

Zbog Eline i bokala vina
    zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
    da ja nisam dolazio džaba

Oni su tada vecinom mislili da je to rat za Jugoslaviju a protiv "ustasa razbijaca Jugoslavije".

Mada, ako si vec na Vukovaru, jasno ti je da od Jugoslavije nema vise nista jer tu su sa tobom u istim redovima seseljevi beli orlovi ili arkanovi kriminalci, no za razliku od brojnih JNA vojnika koji su bjezali iz Vukovara, Nanic je tamo ostao.

Većina zapovjednog kadra kod srba i muslimana je bila u JNA,to je 16 godina skolovanja da su Hrvati ustaše koji razbijaju njihovu savrsenu drzavu.Zato i nije cudno sto su se tako zestoko borili protiv nas.Uzmite Alagića,Cikotića,Forića,Dautovića,danas gradonačelnik Travnika,sve pod vodstvom Sefera.Alagić se u armiji pojavio u ožujku 93. i odmah-napadnimo ustaše.Dok mu je Sanski Most gorio nije se borio.

Sta sve ne napisaste. Jel fkt vjerujete u to ili?

Google je jos uvijek besplatan. Ukucas ime i kljucnu rijec i vidis da je npr Alagic napustio JNA 1991. A da Nanic nije vidio Vukovara. A Sanski Most je oslobodjen cini mi se. Kao i Kupres u zajednickoj akciji bas tog 7.korpusa i vas.

Nego gdje su vasi generali i kad napustise JNA

https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvats...lo-hv-u-79367/

Najbolje da nastavite kao i do sad.
    Uvjereni da ne postoji nista drugo sem onog sto pisu mediji koji vide samo jednu stranu svega.
    Ta druga vas onako ne interesuje jer bi mogla dovesti u pitanje raniji stav o desavanjima 92-95.

kakvi mediji. O onom ratu sva tko ima svoju verziju, samo što je naša malo potkrijepljenima argumentima i logikom. Mediji su tu nebitni.

ne znam što si htio reći s ovim linkom o Hrvatima generalima koji nisu prešli u HV. Nisu prešli pa što. To znamo. To nije tajna. Što s tim.

Alagić je možda napustio JNA ali gdje je on do 1993-će i rata s Hrvatima. Ne spominje se po aktivnostima. I ne radi se o Sanskom Mostu 1995-te nego o Sanskom Mostu 1992-ge. Gdje je tada Alagić.

Za Izeta Nanića sam čitao iz vaših izvora da se borio u Vukovaru na srpskoj strani.

pa i na ovoj stranici

https://www.hum.ba/2017/08/05/izet-n...atelji-divili/

Doduše to govori Arkanov Rakonjac ali vaš medij prenosi a postoji praznina u biografiji. samo odjednom se pojavio početkom 1992- ge u Bužimu.

Gdje je bio do početka 92.ge, cijeli rat u Hrvatskoj 91-ve kao aktivni oficir JNA mislim da je jasno.
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 25-07-2021 at 12:17

Zbog Eline i bokala vina

Citiraj Prvotno napisano od Mp43 Vidi poruku
    Sta sve ne napisaste. Jel fkt vjerujete u to ili?

Google je jos uvijek besplatan. Ukucas ime i kljucnu rijec i vidis da je npr Alagic napustio JNA 1991. A da Nanic nije vidio Vukovara. A Sanski Most je oslobodjen cini mi se. Kao i Kupres u zajednickoj akciji bas tog 7.korpusa i vas.

Nego gdje su vasi generali i kad napustise JNA

https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvats...lo-hv-u-79367/

Najbolje da nastavite kao i do sad.
    Uvjereni da ne postoji nista drugo sem onog sto pisu mediji koji vide samo jednu stranu svega.
    Ta druga vas onako ne interesuje jer bi mogla dovesti u pitanje raniji stav o desavanjima 92-95.
    Prouči slučaj Džemala Najetovića,bio je "bezbednjak" u vojarni u Čapljini,nakon što je HVO oslobodio vojarnu je zarobljen i pušten.Za nekoliko mjeseci se pojavljuje u Zenici i postaje čivija u 3.korpusu i,gle čuda,odmah počinju sukobi s HVO-om.

Ali da se vratim na temu,teren u dolinama,tj.klisurama,Doljsnke i Drežanke je izuzetno težak.Nedavno sam planinario od Dive do Hajdučkih vrata.HVO je taj teren branio s malim snagama i ljudima kojima se nije islo na teren.Sudjelovao sam u borbama na Maloj čvrsnici u 12.mjesece 93.godine.Ono sto smo zauzeli je palo cim su dosle domobranske postrojbe.

Kako se ta Drežnica održala kao klin ili "kost u grlu". Koliko to uopće ima stanovnika. Šta je to. Jedno selo.
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 25-07-2021 at 23:11

Zbog Eline i bokala vina

Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    Kako se ta Drežnica održala kao klin ili "kost u grlu". Koliko to uopće ima stanovnika. Šta je to. Jedno selo.
    To mi je jedan od argumenata za tvrdnju da je HVO bio u strateškoj defanzivi do Tvigija.Drežnica je očiti cilj kad imas ofanzivne namjere i trebaju ti bar dvije gardijske brigade za zauzimanje i držanje tog prostora.

Jesu li nasi ikada uopce napali tu Dreznicu, ja se ne sjecam... jedina ofenziva na tom prostoru je bila njihova, na Vrdi, da je to palo doslo bi u Gorance a onda im ni Siroki nije daleko.

Gledam na karti, iz gornje Dreznice do Blidinja nema pet kilometara, do Rakitna i Posusja ne puno vise.

Citiraj Prvotno napisano od crni bombarder Vidi poruku
    Jesu li nasi ikada uopce napali tu Dreznicu, ja se ne sjecam... jedina ofenziva na tom prostoru je bila njihova, na Vrdi, da je to palo doslo bi u Gorance a onda im ni Siroki nije daleko.

Gledam na karti, iz gornje Dreznice do Blidinja nema pet kilometara, do Rakitna i Posusja ne puno vise.
    Da,u 12.mjesecu 93.Zauzeli smo Omoljnicu,Batačke lazine i Borovu glavu,ako se dobro sjećam.

Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    U spomen poginulim pripadnicima brigade kralj Tomislav iz Tomislavgrada grad poginulima na Pisviru i Pomenu..

http://www.mandino-selo.com/spomen%20na%20pomen.html

Inkvi, prolazio sam skoro tim krajem... jel tu blizu i Trusina, ima onaj rukavac jezera koji vodi ka tom selu...

Jablanica i Konjic, to su skoro svi Muslimani...koliko je bilo hrvatskih sela i ljudi tu realno...

Trusina je kod Konjica ne znam točno gdje.

Konjic je imao dosta Hrvata oko 12 000. Jablanica manje, oko 2 500 ali to je i puno manja općina od Konjica.

Zbog Eline i bokala vina

Da se još malo osvrnem na obljetnicu brigade "Kralj Tomislav". Ali nije to stvar samo jučerašnje obljetnice.

Često čujem od pripadnika brigade a i od samog generala Glasnovića da je brigada Kralj Tomislav bila al pari s najboljim hrvatskim brigadama pa čak i gardijskim. Ja osobno mislim da je to pretjerivanje ali dobro možda sam ja i previše kritičan a i samokritičan. Nek svatko procjeni. A nije ni realno da budemo al pari pogotovo sa gardijskim brigadama, ni po opremljenosti, ni po logistici jer iza njih je ipak stajala kakva takva država. Iza nas su stajale male siromašne općine i to samo gdje smo bili većina, bez središnje vlasti. Pa nemjerljivo veći bazen tj broj stanovnika u korist Hrvatske, ekonomska snaga koja je i izvana iz emigracije išla ka Hrvatskoj i Zagrebu, za razliku od naših nerazvijenih iseljeničkih, pasivnih krajeva, a možda i najbitnije, veliki broj najborbenijih ljudi iz naših krajeva u Bih već su bili u HV-u.

A zašto ovo pišem. Čak malo radi štosa. kad je izbio hrvatsko-muslimanski rat, Muslimani su viđali silne brigade HV-a u sukobu s njima, što je poticano i iz same Hrvatske. Svaki dan je bio neki "dan žalosti" u Splitu jer je eto masa Splićana ( Splićani su im bili omiljeni forte) poginulo u srazu sa tzv ABiH iako se ne zna da je itijedna postrojba iz Splita ikad sudjelovala u sukobu s muslimanskom vojskom.

Kad je krenula operacija Neretva 93 na našem krilu su pale kote oko Jablaničkog jezera između ostalog i Hudutsko gdje su nastradali Jajčani ( Dobretići) njih 22 -ojica i pokoj im duši. Rijetko ih se tko sjeti, osim rodbine. Tim padom kota oko jablaničkog jezera cijeli naš položaj došao je u poluokruženje jer su se Muslimani nalazili i na dominatnom Pisviru. Bilo je ili se povući ili probat uzet Pisvir koji je već bio u našim rukama, ali neoprezom naših ljudi izgubljen u onom napadu i masakru na Doljane.

( kad smo se nakon washingtonskog sporazuma sastali s muslimanskim vojnicima pored spaljenih Stupara, zaseoka Doljana, oni su nam rekli da Hudutsko "nije vrijedilo pogibije 6 njihovih najboljih diverzanata preedvođenih kako se pričalo najboljim diverzantom tzv ABiiH i dozapovjednikom jablaničke 44-te brdske brigade Senadom Džinom" koji je inače predvodio napad na Doljane. Još su nam rekli da smo dva puta mogli uzeti Jablanicu. Prvi put kad su vraćani Doljani i drugi put kad smo napali na Pisvir. To sam sve uzimao s rezervom jer su pogotovo kad smo uzimali Pisvir u Jablanici bile brojne muslimanske brigade koje su sudjelovale u akciji Neretva 93)

Ali problem je bio u tome da je to bila nepristupačna sura planinetina na koju se jedva možeš popet i u miru a kamoli u ratu. No ipak se krenulo. S obzirom kakva smo bili sila vidi se iz izvješća načelnika štaba Vrhovne komande tzv ABiH koji se tada nalazio u Jablanici kao glavni planer i zapovjednik operacije "Neretva 93" kojom se trebalo slomiti HVO na području Od Stoca do Livna.

Iz knjige Šefke Hodžića "Neretva 93"

"Srijeda, 29. septembra ‘93. Opet otišao u Komandu 44.brdske brigade da vidim šta se događa na Pisviru, čiji se veći dio sada nalazi u rukama HVO-a. Jablaničani od juče žive u strahu. Jer, ako HVO uzme cijeli Pisvir, ugrožena je i Jablanica. Ali, načelnik Štaba Brigade Semiz Čilić i bezbjednjak Zajko Sihirlić kažu da se danas na Pisviru ne vode borbe, ukopavaju se i naši i HVO. Ali, vele, sutra naši kreću u akciju da vrate izgubljene položaje na Pisviru.

Iako sam uz Vašu saglasnost rekao komandantu 6. korpusa Gušić Salki da se vidimo u Jablanici u subotu, on se do danas ne pojavljuje, niti se javlja. To je već njemu postala praksa. Ja njega tražim po zoni odgovornosti 6. korpusa četiri, pet dana da bih ga šesti dan sasvim slučajno susreo u Komandi 6. korpusa, mada, ako se Pisvir izgubi, onda bi se teško odbranila Jablanica i dolina Neretvice. On je, izgleda,do kraja ozbiljno shvatio da mu ja ne mogu narediti, što ja,u osnovi, niti hoću, niti želim. Ali, red bi bilo da se makar javi on ili neko iz Komande Korpusa, pošto se ovdje izvode žestoka borbena dejstva.»

Na početku pisma Sefer je naveo kako telegram Arifa Pašalića u cjelini ne odgovara stvarnom stanju na terenu,«jer HVO zadnjih pet, šest dana neselektivno granatira Mostar i to sa mnogo manjim intenzitetim nego ranije.»Sefer je, zatim, pisao Deliću kako je sada «težište napada ustaša i Hrvatske vojske preko Pisvira na Jablanicu», tekako stalno granatiraju Jablanicu. «Pisvir, kao dominantan objekat», pisao je Sefer, «je dva puta skoro zauziman i vraćan angažovanjem Izviđačko-diverzantske brigade 4. korpusa (Zukina jedinica), dijelom i jedinica koje su izašle iz Sarajeva tako da je za ofanzivno djelovanje ostalo vrlo malo snaga zbog subjektivnih slabosti komandi 1. i 6. korpusa."

Eto Sefer veli da smo bili HV. Inače Pisvir je inače napadala IV satnija brigade Kralj Tomislav, HOS i IDV brigade kralj Tomislav. Pa eto možda smo i bili ko HV.

Zbog Eline i bokala vina

Mislim da je taj narativ, o sudjelovanju HV-a, dogovoren i da je "naređeno" da se stalno spominje HV kako bi se okrivila Hrvatska za agresiju.

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove