+ Odgovori na temu
Stranica 3 od 13 PrviPrvi 1 2 3 4 5 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 41/256

Tema: Kakva je zapravo za Hrvate bila NDH?

Jure Krišto "Sukob simbola" streljanje Hrvata u Širokom Brijegu

Ante Ciliga ,intervju.Komunist koji je od 1930-35 bio u sovjetskim zatvorima.Nakon dolaska u Pariz piše knjigu "U zemlji velike laži" gdje je prvi pisao o progonima u SSSR.Iz Pariza dolazi u NDH gdje ga zatvaraju,nakon puštanja iz zatvora piše za novine,te bježi iz zemlje.Nakon rata se sa Brankom Jelićom uključio u rad hrvatske emigracije.
    Za lakše razumit poantu,tito je osjetio prohrvatsko stranu KPH te je za sekretara stavio Srbina Radu Končara.To je prvi put da je Srbin bio na čelu hrvatskih komunista.Njemačka i SSSR su u savezu do njemačkog napada ,te kominterna do njemačkog napada priznaje samostalnu KPH. To su hrvatski komunisti iz Kerestinca i zagrebački komitet.Imaju posebnu radio-stanicu sa Moskvom.Ovi iz Kerestinca (70 ljudi pobijeno) padaju pod čudnim okolnostima u Srpnju 1941,a drugi poč 1942.TadaHebrang završava u zatvor,poslje razmijenjen.Njihova suprotnost su Tito,Končar,Kopnič (također radio-stanica za vezu sa Moskvom)...

Posljednje uređivanje od bandira : 26-06-2011 at 12:33

Citiraj Prvotno napisano od Škutor Mate Vidi poruku
    Naletio na jednom forumu prije par godina. A za drugu verziju sam čuo od Predraga Raosa u kojoj se ne spominje Muć nego: "Kad udare goruća svanuća, bit će dima iz ustaških kuća". No ova s Mućom mi se čini orginalna, a Raos je svoju očito priuredijo jer mi je malo pripisnička. Mislim odakle mu "goruća svanuća"???
    Pitam zato jer sam ja par puta napisa tu inače nepoznatu pismu na forumu hr. kad je bila slična tema. Za tu pismu mi je rekla moja pokojna teta kroz smiješak i rekla bi..dalmatinčine..sve odnesoše..i još mi je jednu rekla..ide..ja sa Dicma, mala s Dugopolja..to bi još pivali..zaboravio sam nastavak.

Naši stari ljudi zato stvarno nisu mogli smislit dalmatince i gotovo..nema tu priče, za razmuit ih je ali vodili smo polemike kad sam im ja pokušavao objasnit da su Dalmatinci bili primorni ići u partizane ali slabo je to imalo odjeka ipak su to bili stari ljudi koji nisu shvaćali uopće politiku a kamoli širu.

A to je i zbog samostana u Širokom gdje je jedan od partizanskih komandanata bio Bruno Vuletić..kasniji dugogodišnji alkarski vojvoda..opet su napadale dalmatinske brigade.

dok su za crnogorce stari govorili da su bili fer, iako bi ih se od njih najviše mogla očekivati osveta radi pogibije na Kupresu a i zbog drugih poznatih stvari.

što se tiče prvih ustaša, čitao sam u onoj Krizmanovoj knjizi "Pavelić i ustaše" spisak prvih 500 i nešto ustaša sa Lipara. Pola njih ili barem trećina su Imoćani. Najviše s Lovreća..njih preko 30, zatim ide kako si rekao hercegovina, Duvno, Livno i nešto Bosna pa tek onda Lika. Ostalih skoro da nema. I to su većinom regrutirani iz Belgije kamo se išlo rudarit.

Ciliga piše da je 2. rat na ovim prostorima sukob hrvatskih i srpskih Dinaraca i vrlo negativno piše o njima.

što se tiče Muća i Ogorja zanimljivo je da je susjedno selo Lećevica ustaško.."Lećevica općina pomala, čet'ri bojne ustaške je dala"
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 26-06-2011 at 12:42

Citiraj Prvotno napisano od mardar Vidi poruku
    "Vjerujem da se ponasanje Hrvata u WW2 bitno ne razlikuje od ponasanja Hrvata u '90-ima. A to znaci, neprijateljskoj propagandnoj masineriji usprskos, da su Hrvati bili pravi, pravcati andjeli ( s obzirom, naravno, na sve okolnosti i neuvjete).

Ne pada jabuka daleko od stabla."

Ne treba zlobnik biti pa to reći nego normalan čovjek jer ti to baš i činiš.Pa evo sada je uvijek aktualno ono antifašisti i fašisti pa bi te slijedom toga i pitao koliko se Hrvata borilo na antifašističkoj strani.Mada se u te anrifašiste danas gura svako čak i oni koji su činili mnogo veće zločine u miru od fašista u ratu.
    Da točno ne pada jabuka daleko od stabla jer i nisi na forumu da raspraviš nešto već da nastaviš sa istom politikom preuveličavanja i osuđivanja svih Hrvata.Samo izjednačavanje nakakvog "ponašanja " Hrvata iz 90-ih sa WW2 je smješno.Konkretno reci kako su se to ponašali.A ne stare naučene izmišljotine.
    Najviše mi se svidjelo gore u jednom postu izrečeno da je sreća što Hrvati nisu izgubili i Domovinski rat.
    Ovim postom definitivno napuštam raspravu.Ništa se ne razlikujete od jugoslavena sa foruma slobodne dalmacije.Niti vas zanimaju konkretne činjenice.
    Kad pišem o ustaškom i partizanskom pokretu,onda ne pišem o onom ustaši čarkaru ili partizanu borcu koji su otvorena srca krenili u borbu i mislili su da se bore za uzvišene ciljeve.Pišem o plitici koja nije znala iskoristit njihovu herojsku borbu za donit hrvatskom narodu slobodu.Ne samo da nije donila slobodu,nego nas je skoro dovela do ruba.
    Debilizam mi je raspravljat sa vama o zločinačkom karakteru NDH ,kad će te mi odma prebacivat partizanštinu.
    Ako želite,mogu vam do večeras stavljat primjere partizanskih zločina i stvarno sam mislio da na stranicama herceg bosne gdje sam očekivao državotvorne Hrvate nije potrebno o tome pisat jer smo sa tim debelo upoznati.
    Jedino sam stavio nepoznate podatke Bogdana Radice o zločinima u Splitu nakon ulaska "osloboditelja",tako da vidite kako ni kod nas nije bilo sve onako kako piše u yu histografiji.

A šta mi predbacuješ partizane i domovinski rat,to nema nikakve veze jedno sa drugim,nego sam odgovorio na generaliziranje gospodina prije iz rasprave koji tvrdi kako smo mi sa obale cijelu povijest borili za srpske kraljeve,u Zagrebu smo isti kao i oni sa Kozare pa domoljubna opcija nikako ne može dobit izbore,te su domovinski rat dobili samo djeca ustaša,na čelu sa Dragom ustašom Pilselom.

Zaključujem,NDH je nešto vrlo loše što se dogodilo hrvatskom narodu,kao i komunizam.
    Domovinski rat je nakon toliko stoljeća donia Hrvatima slobodu i nitko normalan ne vidi nikakav kontekst drugog svjetskog rata,partizanskog pokreta,komunizma sa našom pobjedom i slobodom.
    Da je drugačije,domovinski rat ne bi bio potreban.
    A vi nastavite kako je ndh bila super.I kako se za pjevanje Marjane Marjane i spominjanje mora 1942 u Zagrebu zatvarala gostiona.Adio pameti.
    "imotska krajina u 2. sv. ratu" Krunoslav Zujić

caporegime caporegime avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    iako narodi kroz povijesna događanja imaju uvijek jednu bolju ili lošiju opciju, čija kvaliteta ako ne prije, a ono se pokaže kasnije ovisno o rezultatu, u drugom svj. ratu hrvati su stvarno imali nesreću pa da su obje opcije bile loše.

ndh je kao i komunistička jugoslavija bilo loše rješenje ali ono što je temu bitno je to da sadašnje nametanje ndh u kontekstu sadašnjosti, jednoj cijeloj strani političkog spektra ima više za cilj prikrivati mržnju i netrpeljivost prema toj istoj strani utjelovljenoj u današnjoj hrvatskoj državi stvorenoj na načelima hrvatske državotvornosti, nego doista osuđivati jedan loš politički poredak.
    najbolji je dokaz tome da oni koji se groze ndh i njezinih zločina, čak i veće komunističke zločine gledaju sa blagonaklonošću uslijed djelovanja tipičnog boljševičkog principa; "sve što rade naši politički protivnici je po defaultu zločin a ono što bi bio zločin a radili ga mi, nije zločin jer opravdanost našeg političkog stava skida elemente zločinačkog sa bilo kakvog našeg ponašanja i djelovanja"

po toj matrici danas djeluju ponajviše oni kojima su puna usta liberalne demokracije i civilizacijskog napretka.
    pederu kliču titu, a dok je bilo tita, onakvu paradu bi mogli napraviti jedino kad bi ih u lancima, pod istom onom pratnjom murje transportirali u logore za preodgoj.
    ex. m. BBB ZG +40, 50-100

ne znam šta je problem bandira, što si tako ljut, ovo je forum, svatko ima pravo na svoje mišljenje ako ga iznosi nekim argumentima. Pa nećemo valjda napraviti jednu misao pa zaključati sve teme

Meni je najzanimljivije kako kod Hrvata u pripucavanjima oko ustaških i partizanskih zločina se posve zanemaruju četnički zločini. Evo nam sad i Tadića kod Jadovnog, lamentira se, sudi, opravdava.... Kad će se u Rami organizirati kakva komemoracija pobijenima od strane četnika 1943., na kojoj će predsjednik Hrvatske pozvati predsjednika Srbije na očitovanje? Ili pobijenim muslimanima oko Drine? Ili pobijenim i rastranima Hrvatima jugozapadne Bosne iz 1941.? Oće li bar doć se poklonit ubijenima u Župi Bikovskoj te Rašćanima 1942. Meni je bez veze da se sa svojim sunarodnjacima svađam oko zločina vlastitog naroda prema drugom narodu kad taj isti narod u isto vrime diže spomenike zločincima koji su ubijali moj narod i notorne fašističke saveznika na čijoj su plaći bili proglašava antifašistima. Toliki mazohista bogami nisam.

To je zato jer je hrvatska ljevica anacionalna i kao takva jedina na svijetu. To i nije ljevica u onom klasičnom smislu riječi, to je tipično jugoslavenstvo i srbofilstvo. Predstavnik te ekipe je Josipović, nema boljeg primjera.

ja nisam ni znao za četnički zločin u Rami dok nisam bio tamo na terenu u ovom ratu pa u osnovnoj školi di smo spavali nisam našao jedan zbornik. A graničimo s Ramom kao općina. Pojma nisam imao, nitko to nije nikad spominjao. Mene je to zaprepastilo.

Srbi su po tom pitanju, zna se kakvi. Neće pričati o tome uopće. Hrvati su tu radikalno podijeljeni i ja sam zaključio da tu nema pomoći.

Oni to čak koriste za stranačku borbu, to je živa katastrofa.

caporegime caporegime avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    a šta r eć kad se tek nakon 90 doznalo a sad se pokušava minorizirati činjenica da je srbski ustanak 27.7.41' zapravo četnički ustanak, da je podignut sa logističkom potporom talijana (fašista, ironije li ) kojima su odgovarale četničke pobune protiv vlasti ndh te da je likvidirano barem 600 hrvatskih civila.
    kasnije su komunistički komesari privolili te srpske ustanike na prijelaz u partizane a kako taj ustanak nije ugušen za jugoslavenske vlastodršce je bio idealan simbol.
    za razliku od 22.6.1941 srbskim ustankom se jasno davala na znanje činjenica da je za jugoslavene najveće zlo nezavisna hrvatska država a da je njemačka okupacija trenutno stanje.

zanimljivo da je sličan četnički ustanak izvršen i netom nakn stvaranja ndh, u istočnoj hercegovini ali kak ose radilo o četničkom ustanku koji je ugušen pa komesari nisu uspjeli na vrijeme obaviti posao taj događaj je bio i u jugoslavenskoj modernoj povijesti minorizoran.
    mene i dalje najviše žalosti da je upravo hrvatska država i hrvatska vlast najveći servis svom onim struktuirama koji ovu državu neće i ne žele.
    na stranu jospiović ali nitko nioje ztoliko učinio na razgradnji hrvatske državnosti u mentalnom smislu kao hdz od sanadera pa naovamo.
    a ja ne sumnjam u ponovnu vatrenu hrvatsku retoriku kad dođu izbori. i ne sumnjam kako će mnogi od onih koji se nominalno buine protiv nekih stvari kojima i ovakav hdz kumuje, opet glasati za njih, jer to je ipak, kao nekakva hrvatska stranka.
    zato ćemo i morati slaviti četničke ustanke i financirati one koji ni ne kriju da će čim im se pruži prilika opet pucati na ovu zemlji i ovaj narod
    ex. m. BBB ZG +40, 50-100

Citiraš moj post i odjednom ispada kako veličam NDH.Gdje si to pročitao ja nigdje još ništa nisam izrekao o NDH ili Paveliću da bi ti mogao i naslutiti što ja mislim o tome.A evo što mislim .Obični narod je želio samostalnu Hrvatsku .Ne u sklopu SHS ili bilo koje tvorevine u kojoj su podređeni drugome.Što je u takvom trenutku došao na vlast Pavelić i kako je došao je već dosta rečeno.Radi se ovdje o nečemu drugome.Što su zločini NDH višestruko puta uveličani i što su poslužili da se sustavno optužuje čitav narod.I da se vrši osveta nad čitavim narodom.I to je i trajalo do devedesetih.A ja ni jednom riječu nisam opravdao zločine koji se jesu dogodili tako da i ne znam zašto mene onda i citiraš i povezuješ sa nekakvom podrškom ili opravdavanjem zločina .Zločina jeste bilo ja sam na stotine puta na drugim portalima doživio uvrede i zbog osude Pavelića i zbog njegovog potpuno pogrešnog vođenja NDH.Jer ideja sama o postojanju jedne nezavisne države u ovom slučaju Hrvatske ne može sama po sebi nikako biti zločin.I nikada se za zločin koji je neko provodio ne može kriviti čitav jedan narod.Posebice kada većina tog naroda nije ni počinila ni podržala zločin.A osveta je izvršena nad narodom u cjelini.

Citiraš moj post i odjednom ispada kako veličam NDH.Gdje si to pročitao ja nigdje još ništa nisam izrekao o NDH ili Paveliću da bi ti mogao i naslutiti što ja mislim o tome.A evo što mislim .Obični narod je želio samostalnu Hrvatsku .Ne u sklopu SHS ili bilo koje tvorevine u kojoj su podređeni drugome.Što je u takvom trenutku došao na vlast Pavelić i kako je došao je već dosta rečeno.Radi se ovdje o nečemu drugome.Što su zločini NDH višestruko puta uveličani i što su poslužili da se sustavno optužuje čitav narod.I da se vrši osveta nad čitavim narodom.I to je i trajalo do devedesetih.A ja ni jednom riječu nisam opravdao zločine koji se jesu dogodili tako da i ne znam zašto mene onda i citiraš i povezuješ sa nekakvom podrškom ili opravdavanjem zločina .Zločina jeste bilo ja sam na stotine puta na drugim portalima doživio uvrede i zbog osude Pavelića i zbog njegovog potpuno pogrešnog vođenja NDH.Jer ideja sama o postojanju jedne nezavisne države u ovom slučaju Hrvatske ne može sama po sebi nikako biti zločin.I nikada se za zločin koji je neko provodio ne može kriviti čitav jedan narod.Posebice kada većina tog naroda nije ni počinila ni podržala zločin.A osveta je izvršena nad narodom u cjelini.
    Ispričavam se jer sam pomislio u tvom postu kako misliš da izjednačavam 2. sv rat sa domovinskim.

Moderatori su na ovom portalu sasvim u redu pa mi je glupo bilo čitat o dalmatincima jugoslavenima koji su cijelu povijest za srpskog kralja i zbog njih i kordunaša hrvatska opcija ne može dobit izbore u zagrebu.

Pavelić je 1941 dobio puno manje od Banovine hrvatske 1939 iako je kad je proglašena za Mačeka proglasio izdajnikom.
    Uzeo je za sponzore Talijane iako je znao da žele pola naše države.Nije mogao falit,to im je politika kao srbima memorandum.Van pameti.
    U slučaju pobjede sila Osovine ,opet Hrvatska ne dobiva ništa.
    Koliko je silama osovine bilo stalo do Hrvatske možemo zaključit po tome da su je nudili Madžarima,a ovi odbili,pa Mačeku (koji je odmah skužio stvari da u slučaju pobjede isto gubimo,moramo objaviti svim zemljama rat i progonit židove),pa tek onda Paveliću koji je po nijemcima bio talijanski igrač.
    Ako je mislio po završetku rata dignut ustanak protiv Talijana,oni i Nijemci bi nas smlatili kao Nijemci i Rusi Poljsku.Nikako nismo mogli takvom politikom dobit.
    I još jedna sramota.Kad je cila Europa prešla na savezničku stranu,mi smo skoro do svibnja 1945 čuvali Nijemcima odstupnicu i strahovito povećali broj žrtava.
    Političar koji nije nikako mogao donit Hrvatskoj dobro rješenje.

Po meni u onoj situaciji jedino se Maček možda mogao povezat sa Hebrangom nakon pada Italije u rujnu 1943.

Evo vam malo situaciji o povezanosti partizana i četnika

Vladimir Velebit "svjedok historije" razlika između partizana i četnika šaka riže i kilo brašna

jesu li ovi fašisti ili antifašisti? Jel yu povijest ikada ove spominjala?

zajedničke komande 1942 godine Kosta Nađ "raporti vrhovnom komadantu"
    Posljednje uređivanje od bandira : 26-06-2011 at 22:22

TheBronxBomber
    Gost
    Citiraj Prvotno napisano od bandira Vidi poruku
    Ti si jedan najobičniji kreten kad si mene pripozna ka jugoslavena.
    Nigdje te nisam prepoznao kao Jugoslavena, niti sam te nazvao Jugoslavenom. Da imas slabost na "anti-fasisticku" i komunisticku Dalmaciju, mislim da je vise nego ocito. Puno je takvih koji bi postupke svojih djedova opravdali Pavelicevom politikom. A zamaskirali bi cinjenicu, kao krajnji rezultat, da su se borili za komunisticku Jugoslaviju. Da, isto kao Praljkov caca, dr. Tudjman, Janko Bobetko i sl. To su fakti, nista to promijeniti ne moze. U Domovinskom ratu su se, za razliku od Drugog svjetskog rata - borili za Hrvatsku. Dapace, vodili su obranu zemlje i drzave i pobijedili u njoj. Nitko normalan, i to apsolutno ne s nekakve najcrnje "ustaske desnice" ne porice i negira te cinjenice. Dakako, napadi na te dobre partizane dolaze s "anti-fasisticke" strane - te Jugoslaveni su najveci "detudjmanizatori" i mrzitelji Hrvatske. Nikada im nece oprostiti stvaranje drzave. Jugoslaveni Tudjmana i co. smatraju izdajnicima Jugoslavije. To traje i danas, to ce trajati do vjecnosti. Ili do konacne uspostave nove Jugoslavije, sto, znamo, nije iskljuceno....

Vidi gore ono boldano, i ispricaj se ti samom sebi ako si jedan od takvih, a mene mozes slobodno nastaviti vrijedjati. Nista mi ne kosta...

Iz koje san ti ja jugoslavenske histiografije stavia podatke?
    Sve one podatke i lijepe slikice stranica knjiga koje lijepis (dakako, svak ti je zahvalan na tome) su vecinom bazirane na jugoslavenskoj historiografiji. Prelistaj izvore i vidjet ces koje su knjige, kad su napisane, i tko ih je napisao...

Jesu li makaraniili vrgorčani ili bračani mogli bit udbini špijuni kad su našoj emigraciji odma u staru bili sumljivi zbog podrijetla
    Gluposti o UDB-i su doista nepotrebne, no vec sam ti dao odgovor na to. Lijepo sam ti rekao da je bilo Imocana i Hercegovaca spijuna, dousnika, zbira i egzekutora. Nigdje to nisam negirao. Medjutim, kad pogledamo najvece face UDB-e/OZNE, rijetki su Imocani i Hercegovci. Prosli sam ti put zaboravio navesti i Budu Loncara, jos jednog Imocanina. A di je jos neizostavni Stevo, Stevo... kako se ja ono prezivo (mislim da mu je pravo ime Ivan). Ne zaboravi ni Smiljana Reljica. On je, of course, takodjer iz Capljine.

Dakle purgeri su pravi Hrvati samo ih ovi sa Kozare i mi Dalmatinci jebemo pa ne mogu dobit izbore
    .

Ovo je tvoj zakljucak, ne moj (ovakve sablonizirane zakljucke cesto donosis). Meni je samo bilo smijesno sto si odmah potegao Zagreb u prici. Zna se tko je naselio Zagreb za vrijeme Jugoslavije. Kozarcani i Dalmosi. Takodjer se zna da su vedrili i oblacili u Zagrebu. Vedre i oblace i danas.

Dalmacija bastion desnice,a baš svi dalmatinci u Zagrebu Jugoslaveni.
    Po cemu je, molim te lijepo, Dalmacija bastion desnice? Moram li ti lijepiti izbornu kartu Dalmacije s proslih predsjednickih izbora? Josipovic je pobjedio u svim vecim gradovima i mjestima. Da je Dalmacija danas stogod desnija nego u proslosti, nitko ne porice. Desnija je zbog rata. I to je sve.

Kažeš sve same ustaše bili u domovinskom ratu,pa jel ti najveći Hrvat u povijesti Franjo Tuđman partizan,jel ti Janko Bobetko isto tako,jel ti zapovjednik 4.Krstičević doša iz JNA...
    Ne, nisam rekao sve same ustase u Domovinskom ratu. Napisao sam da je ogroman broj (vecinski) dragovoljaca Domovinskog rata, znaci, onih koji su se borili kada je bilo najteze '91, '92, vuku domobransko i ustasko podrijetlo. Takodjer sam napisao da je bilo onih s partizanskim pedigreeom. Nigdje to nisam negirao.

Što je Slobodanu Praljku otac,čovjeku koji je možda najviše zadužio hrvatski narod herceg bosne,čovjeku koji i danas vodi neravnopravnu borbu u Hagu (ako nekoga zanima,postoji fenomenalan link sa suđenja u Hagu gdje je od Kljujića i Američkog veleposlanika napravio redikule,pa možete pogledat)
    Nema spora.

Što je otac najvećem smeću u Hrvatskoj Dragi Pieselu,ja mislim ustaški emigrant iz Australije?
    Iz Argentine, ne Australije. Caca mu je ijo i pijo s Poglavnikom i Fuhrerom. Fuhrer je, medjutim, u Argentinu stigao podmornicom. Drago Pilsel je psihicki bolesnik, egzibicionist i loser. Medjutim, takvi su dobrodosli u redovima "anti-fasista" i Jugoslavena. Dogurao je i do Pantovcaka. Medjutim, Pilselov brat ima bitno drukciju sudbinu.

Jel sinjska krajina osim mjesta Otok bila kompletno partizanska,a jel 126 sinjska domovinska pukovnija po svima koji se bave problematikom domovinskog rata bila u rangu gardijskih brigada? Čiji su to unuci?
    Nije tocno da je sinjska krajina, osim mjesta Otok, bila kompletno partizanska. Taj kraj je bio jako podijeljen u Drugom svjetskom ratu. No, i ja se slazem da su partizani prevladavali. Ja poznajem covjeka iz Glavica cijeg su brata partizani strijelali. Bio je ustasa. Iz Glavica, iz male Moskve, pa ustasa. Je li moguce? Moguce je... Zagvozd ti je takodjer bio podijeljen. Za tvoju informaciju.

Jel znaš da je nakon osnutka NDH,Staljin priznao KPH kao odvojenu od Jugoslavije?
    Jel znaš da su u Zagrebu cijeli rat bile dvije radio stanice sa kominternom.
    Titina jugoslavenska sa Kopničom i prohrvatska sa zagrebačkim komitetom koja je pod čudnim okolnostima pala 1942?
    Jel znaš da je 70 hrvatskih ljevičara izdajom Tite i Končara palo u srpnju 1941 u Kerestincu?
    Pa sto mi spominjes unutarnje obracune komunista? Jesu li se oni s njima obracunali zato sto su ozbiljno bili za Hrvatsku drzavu? NE. Boli me kurac sto je Staljin priznavao KPH, kada se KPH pitalo isto ko i mene... To su bili uobicajeni unutarnji komunisticki obracuni u kojima se i posluzilo raznim idejama, pa i ideji o nekakvom samostalnom KPH-u ili drzavi. Ti tvoji "hrvatski" komunisti su bili tako mocni, da je Hebrang ubijen - a Djilas i Mose Pijade crtali vam republicke granice. Nominalno hrvatstvo tih komunista ne mijenja cinjenicu da nisu imali nikada, nikada, u svojim zamislima neovisnu hrvatsku drzavu. Samo i jedino Hrvatsku unutar Jugoslavenske drzave. Niti stari Hebrang nije bio za neovisnu Hrvatsku, a svima je poznato, je li, da je on bio najzesci pobornik hrvatske autonomije (bit cemo sirokogrudni) unutar Jugoslavije. EDIT: Vidi vraga, pa ovo sto sam iznio se u biti poklapa s Ciligonom ispovijesti. :zvrko:

Pročitaj malo Antu Ciligu.on ti je ljevičar,ali i pravi Hrva koji je bio u našoj emigraciji i Pavelić ga stavio u ustaški logor iako je prvi u svijetu pisao protiv SSSR i komunizma tamo.
    Zaboravio si napisati da ga je Pavelic skratio za glavu, ali je cudom uskrsnuo. Da ga Pavelic nije postedio, vjerojatno bi ga njegovi komunisti ubili. Sto vjerojatno? Sto posto. Takodjer je poznato da je Pavelic dao ubiti Maceka, Mestrovica, Krlezu i niz drugih Jugoslavena i komunjara (sarcasm supplied).

Ovim zaključujem s tobmom raspravu jer ništa u životu nisi pročita,niti išta znaš,osim ponavljanja gluposti o jugoslavenstvu.
    Ja s tobom zakljucujem raspravu, jer osim vrijedjanja - i lijepljenja slikica, nicemu nisi pridonio raspravi. Ja sam u stanju priznati (uvijek sam bio) da je neki sugovornik nacitaniji i potkovaniji -sto se ove tematike tice- od mene. Bio bih u stanju priznati i tebi, koji vrijedjas i ljutis se ako se necije misljenje s tvojim ne slaze... NIJE dovoljno citati i sve uzeti zdravo za gotovo, nesto valja i slobodno i samostalno protumaciti.

generaliziranje gospodina prije iz rasprave koji tvrdi kako smo mi sa obale cijelu povijest borili za srpske kraljeve,u Zagrebu smo isti kao i oni sa Kozare pa domoljubna opcija nikako ne može dobit izbore,te su domovinski rat dobili samo djeca ustaša,na čelu sa Dragom ustašom Pilselom.
    PS: i u citatu povise su tvoje proizvoljne pizdarije i zakljucke. Nigdje nisam napisao da ste se vi za obale "cijelu povijest borili za srpske kraljeve." To je, u najmanju ruku, tvoj krivi zakljucak. Izmedju ostalog, i teska izmisljotina koju ja nisam napisao. I tvoje podmetanje. Reci cu ti ovo, nisam ti trebao odgovoriti s Orjunom. Jer si ti jedino Talijane spomenuo. Ja sam u svojoj brzopletosti spomenuo srpsku dinastiju i kraljevi. Sto ipak stoji. Jer su kraljevci bili mnogi u Dalmaciji. I ne samo na obali. S time sam htio reci da je politicko hrvatstvo u Dalmaciji imalo trnovit put. Takodjer, nije bas najpostenije orjunastvo u Dalmaciji opravdati strahom od stoljetnih talijanskih pretenzija... iako bi, naizgled, to moglo biti jako logicno.

Ti si spomenuo izbore, a ne ja. Ja sam ti samo, kao odgovor, lijepo rekao tko je naselio Zagreb nakon '45-e i zasto je taj grad utvrda komunizma. Zasto ti smeta istina?

Nigdje nisam napisao da su Domovinski rat samo pobijedili djeca ustasa. Rekao sam, ponavljam, da je ogromna vecina hrvatskih dragovoljaca bila ustaskog i domobranskog podrijetla, zacinjeno s partizanskim sinovima i unucima. Slobodno se vrati mome upisu i pogledaj. Zasto da se ja borim s tvojim proizvoljnim i prenesenim zakljuccima koji nemaju temelja u mojim upisima? Bori se ti sam sa sobom. Imat ces uspjeha...
    Posljednje uređivanje od TheBronxBomber : 27-06-2011 at 07:33

TheBronxBomber
    Gost
    Citiraj Prvotno napisano od Škutor Mate Vidi poruku
    Meni je najzanimljivije kako kod Hrvata u pripucavanjima oko ustaških i partizanskih zločina se posve zanemaruju četnički zločini. Evo nam sad i Tadića kod Jadovnog, lamentira se, sudi, opravdava.... Kad će se u Rami organizirati kakva komemoracija pobijenima od strane četnika 1943., na kojoj će predsjednik Hrvatske pozvati predsjednika Srbije na očitovanje? Ili pobijenim muslimanima oko Drine? Ili pobijenim i rastranima Hrvatima jugozapadne Bosne iz 1941.? Oće li bar doć se poklonit ubijenima u Župi Bikovskoj te Rašćanima 1942. Meni je bez veze da se sa svojim sunarodnjacima svađam oko zločina vlastitog naroda prema drugom narodu kad taj isti narod u isto vrime diže spomenike zločincima koji su ubijali moj narod i notorne fašističke saveznika na čijoj su plaći bili proglašava antifašistima. Toliki mazohista bogami nisam.
    Pa, znas, Tadica u Jadovnu docikuju ustase. Ustase i cetnici, ako je vjerovati "anti-fasistima," su saveznici - i uvijek su u simbioznom odnosu. :zvrko: :zvrko:

Na kraju je odao poštovanje Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću na njihovoj antifašističkoj borbi, a antifašističkoj Hrvatskoj iskazao podršku naglasivši da je borba protiv fašizma "naša obveza".
    Treba li jos dokaza da je "anti-fasizam" u Hrvatskoj u sluzbi veliko-srpstva? I da su ta istaknuta dvojica veliko-srpski sluzbenici (sluge)? Pametnome dosta.
    Posljednje uređivanje od TheBronxBomber : 27-06-2011 at 06:45

Za ovu temu ću se malo pripremiti ...!

Citiraj Prvotno napisano od TheBronxBomber Vidi poruku
    Tko kaze, Hrvoje Matkovic? Znaci, teorija glasi da je sam pokrenuo puc da bi iskorijenio izdajnike - ne?

Koga je jos pobio? Daj imena - ne raspolazemo svi istim informacijama. Za Lorkovica & Vokica znamo. Daj druga. Poznato je da su mnogi prezivjeli Paveliceve logore....

Dao je dijelove Dalmacije, ne svu. To je prvo. Politicki se borio koliko je god mogao da sacuva makar hrvatski utjecaj u priobalju.

Pa, ne bas. Mnogi su od njih bili izrazito skloni srbijanskoj dinastiji i srbijanskom kraljevstvu.

Je.

Je.

Je. Pogotovo u onim dijelovima gdje su Talijani zdusno suradjivali s cetnicima i partizanima.

Da li je bas tako, nisam siguran. Ali ti vjerujem na rijec.

Mogla je, sigurno. Tako da na sebe navuce bijes ne samo Talijana, nego i Nijemaca. Pa, hej... ako ste za kompletno istrijebljenje Hrvata, onda je mogao.

Poput citave Europe u osovinskim zemljama. Nothing special.

Vidi prethodni odgovor.

Je. Trebao je ostati da se Srbi izadovolje nad njim.

Ljagu su nabacili jugoslavenske sluzbe. I onda i danas.

Je li vi, da bi opravdali postupke svojih djedova (pristup jugoslavenskoj vojsci), odmah spominjete Pavelica i predaju Dalmacije? Of course...

Eto. Sanader je novi Pavelic. Sto sve nece izvaliti UDB-a. A Sanader je upravo nam stigao iz njihove kuhinje.

Veze nemaš.Kaže Jure Krišto da je Pavelić bio upoznat sa urotom i redovno izviještavan o tijeki urote.To vidimo iz sačuvanog pisma Vokića supruzi.Ili misliš da su partizani pisali o uroti?

Veze nemaš.Dao sam ti imena ubijenih osim Vokića i Lorkovića.(Farolfi,Tomašić,Klišanić,Jendrašić,Mate ša,Lulić,Mrak,Nedved,Majer,Mundorfer...)

Daj mi samo jedan primjer Pavelićeve borbe za obalu.Jel pod tu borbu spada zatvaranje gostiona u Zagrebu zbog spominjaja mora u pjesmama? Zatvaranje gostione zbog "Marjane Marjane"?

Kažeš mnogi na obali su skloni srpskoj dinastiji.Jel po tebi mnogo spada pod puno ili malo? Jel vriđanje govorit o mnogima?

Dao sam ti datum streljanja ustaša u Širokom Brijegu od strane Talijana..Isto izvor Jure Krišto.

Kako se Pavelić borio povratit obalu ako nije želio navući bijes Talijana ili Nijemaca?

Spominjanje djedova u jugoslavenskoj vojsci je trolanje i vriđanje.

ps pročitao sam knjiga više nego si ih ti vidio, iz različitih izvora

znaš da je jedini grad u bivšoj državi koji je imao partizanski korpus bio Zagreb.x korpus je zagrebački.Puno prije nego su u njega došli kordunaši i dalmatinci. tko je minirao 14. 9 1941 glavnu poštu u Zagrebu ?

možeš se još malo obrazovat,
    švicarski logor za savezničke pilote Wauwilermoos je imao 3 reda bodljikave žice,stražare s psima,daske prekrivene slamom,uši,štakori,hranusu uzimali iz korita,zarobljenicima su tijela bila prekrivena čirevima i ranama...to je sve našla inspekcija Crvenog križa

znaš li da su 3. 7. 1940 britanci kod alžirske lukeMers-el-kebir napali francusku eskadrilu.U napadu su potopljeni bojni brod Bretagne i razarač Mogador,bojni brod Dunkerqueje oštećen.Za odmazdu francuzi bombardiraju Gilbartar.
    5. 5. 1941 britanci napadaju francusku koloniju Madagaskar.Više od 300 poginulih i 800 ranjenih u sukobu.

Malo si mi plitak za objašnjavat povijest.Evo ti literatura ,pa se obrazuj slovenka,drugo izdanje 2006 godina

Dakle,ključne su godine 1944-46.u svibnju 1944 se osniva OZNA,a u listopadu dolaze instruktori iz SSSR
    Posljednje uređivanje od bandira : 27-06-2011 at 15:17

"Vjerujem da se ponasanje Hrvata u WW2 bitno ne razlikuje od ponasanja Hrvata u '90-ima. A to znaci, neprijateljskoj propagandnoj masineriji usprskos, da su Hrvati bili pravi, pravcati andjeli ( s obzirom, naravno, na sve okolnosti i neuvjete).

Ne pada jabuka daleko od stabla."

Ne treba zlobnik biti pa to reći nego normalan čovjek jer ti to baš i činiš.Pa evo sada je uvijek aktualno ono antifašisti i fašisti pa bi te slijedom toga i pitao koliko se Hrvata borilo na antifašističkoj strani.Mada se u te anrifašiste danas gura svako čak i oni koji su činili mnogo veće zločine u miru od fašista u ratu.
    Da točno ne pada jabuka daleko od stabla jer i nisi na forumu da raspraviš nešto već da nastaviš sa istom politikom preuveličavanja i osuđivanja svih Hrvata.Samo izjednačavanje nakakvog "ponašanja " Hrvata iz 90-ih sa WW2 je smješno.Konkretno reci kako su se to ponašali.A ne stare naučene izmišljotine.
    Najviše mi se svidjelo gore u jednom postu izrečeno da je sreća što Hrvati nisu izgubili i Domovinski rat.
    Ja se ne guram u antifašiste, niti moja obitelj, mi smo ponosni fašisti. hahaha Joj što volim provocirat partizane, gori su mi od najgoreg četnika. Toliko sranja koliko je hrvatskom narodu i državi, napravio opjevani NOB valjda nije nitko, osim turaka. Čak ni Srbi u zadnjem ratu, nisu napravili toliku štetu koliku je napravio NOB. To sam siguran sto posto, i bez nekih predubokih analiza i argumenata pojedinaca koji hrvatsku povijest tumače kako njima paše. Ja samo znam, da ja osobno nikad neću podržat niti jedan pokret koji u sebi nema, domoljublje i državni smisao. A uvjerenja sam da NOB, nije napravio ništa drugo nego aneksirao krajeve dalmacije istre primorja one koje je prije fašistička italija sebi ovi su u sastav JUgoslavije, ne hrvatske, jer ne treba valjda dežurne antifašiste podsjećat da je SRH bila sastavni dio jugovine, nikako nezavinsa i ravnopravna država. Mi da smo bili nezavisna i ravnopravna država jugoslavije, ne bi skupa s ZLOvencima rušili istu tu jugoslaviju. Prema tome, neki su progledali već 1941 kud ti opjevani antifašisti vode, a neki nisu ni nakon 1991 odnosno 1995 kad su nam radi tog opjevano mesičevog antifašizma srbi zapalili trećinu zemlje, kad su nam zahvaljujući srboljupcima mnogi hrvatski sinovi završili ispod zemlje crne. A da ne govorim, o tome da isti ti imaju obraza pričat o stradanjima srba i hrvata od strane fašista, a ne da su odgovorni za propast naše države i velikosrpski projekt, nego su u najvećoj mjeri oni više krivi za rat s srbima od samih srba. To su najobičniji izrodi i izdajnici, govno smrdljivo Mesić je okorjeli primjer orjunaša, domaćeg četnika a i brada mu lijepo stoji, srećom se nikad nije našo u mojoj blizini jer da je zaklo bi ga ko praščića. Smeće jugounitarističko, na žalost bilo bi dobro da je on jedini, ima on puno i previše svojih obožavatelja koji se u stavovima i razmišljanjima, niti najmanje ne razlikuju njegovom liku i djelu. Sve je to kumrovečka škola odgoja, koja i dan danas djeluje, i zaglupljuje nove generacije. Srećom mene nitko neće zaglupit, nije me tata učio da bude Hrvat i Katolik, to sam se sam naučio, kao što me nitko nije trebo učit da se jebem s curama a ne dečkima. Eto, a Mesić i njegova stoka, upravo vode u smjeru totalno uništenja našeg naroda, i očekuju pošto su oni većina "antifašisti" da bi svi trebali bit to što su i oni, eh što ste se zajebali, ako mi je radi ikoga drago da su postojali nacisti i fašisti onda su to ovi domaći izrodi koji su te idiote iskoristili kao opravdanje da dižu revoluciju protiv vlastite zemlje, i interesa vlastitog naroda. Ne očekujem da će se netko složit s menom, ja sam ionako dosta radikalan, al ne mogu da ne kažem svoj stav o ovakvim stvarima. Pa sviđao se on nekome ili ne, ja osobno razumjem da je dio naroda moro bit u NOB-u prvenstveno primorski ali glorificirat titu i partizane nakon sveg zla kojeg su spomenuti napravili vlastitoj državi i narodu, je u najmanju ruku jadno. Ne očekujem da će netko slavit ustaše i NDH, al što se tiče nacionalnih vrijednosti i borbe Ustaše su za partizane bili Hrvatine na kubik. Iako treba bit iskren, da su se i oni previše dali u žrvanj fašističke propagande, al to je bila najvećom mjerom zasluga Pavelića koji po mnogima nije bio oličenje ustaškog pokreta, niti su ga mnogi iz tog pokreta prihvaćali kao vođu, što se kasnije u zbjegu pokazalo bolje nego ikad prije. Zato smo ipak danas malo pametniji, i možemo reć da nema većeg zadovoljstva za prosiječnog hrvata, da je partizan Franjo Tuđman barem za mene posto veći hrvat(u političkom smislu) od bilo kojeg prije, svojim djelovanjem kroz 1990e a i prije je pokazo, da se i od bivšeg partizana može dogodit dobar proizvod. Zato nije ni najmanje čudno, da se upravo sve te partizančine najviše groze od lika i djela FTuđmana. Koji je kao nekadašnji antifašisti i partizan, "zalutao" u vode nacionalizma i to mu nikad neće oprostit, joj što mi se sere od njih. Al partizančinu i srbina uopće ne moram proučavat, dovoljno mi je kad negdje pročitam neki komentar ne moram gledat niti prezime niti stranku odmah znam o kome je riječ. Ko što gestapo zna, tko je a tko nije židov. haha

I ponavljam ne očekujem od nikoga da bude ustaša, i da glorificira ustaše, al kad je drugi svijetski rat u pitanju između opcija partizani ustaše, ja uvijek biram onu drugu. I između Tite i Pavelića, opet biram onu drugi iako cijeli taj rat nije donio ništa dobroga našem narodu, niti su nacisti fašisti ustaše u pravom smislu riječi stvorili NDH, niti su "antifašisti" partizani oslobodili hrvatsku od fašizma, jer kao što znamo fašizam onaj komunistički se nastavio u jednakoj mjeri kao i onoj fašistički prije njega. Prema tome, glorificirat i jedan i drugi pokret kao nešto dobro i nije baš pretjerano pametno. Al kad vidim, ove boljševike danas i kako im smeta NDH i Ustaše, moram reć da mi nije ni najmanje mrsko da im svako malo neki Maleš kopa oči s U na glavi. Čisto da mira nemaju, da pate što moraju živjet u državi u kojoj postoji i ona druga strana, puna su im usta demokracija a kad ta demokracija izađe na polje, onda udare srat na najžešće. Bitno da kreten YUsipović hvali lijepe kape partizanke, i nitko ništa, a u isto vrijeme čovjek ne može stavit ni ustašku kapu na glavu da netko ne napravi državni problem. E baš zato, neka im ljudi prkose, neka se inate, svaka čast ljudi prkos je nešto najbolje što svaki čovjek može imat, a ovim parazitima treba prkosit.

Citiraj Prvotno napisano od kita Vidi poruku
    ja ću samo reći da je ušao u savez sa čovikom koji drži u uredu kartu Italije sa hrvatskom obalom i meni dosta

Da bit će da je baš zbog toga ušo u savez s njime, da se razumjemo ustupak našeg teritorija bilo kome ne odobravam. I pavelić je i pod cijenu da plati to svojom vlastitom glavom, morao bit mudriji i pokazat muda i odbit tu aneksiju, al eto nije i može se reć da se pokazo ko politički poltron. Al prijatelju dragi, takvih i danas ima na lopate u nas, pa nitko nigdje ne priča o poltronima nego se svi vrte oko pavelića. To mene iritira, ako se već priča o poltronu paveliću onda neka se priča o svima, i prije njega i poslje njega, a ne da se licemjerno samo njega navodi.

Citiraj Prvotno napisano od caporegime Vidi poruku
    ljudi rasprava je dobra ali ne na ovoj temi. eno teme taman za temu.

http://hrhb.info/showthread.php?t=591
    Capo tek sad vidio ove tvoje apele, prebaci moje postove tamo da ne gušimo temu ovdje. Al dobro je neka ljudi pričaju, nije uopće zlo kad netko kaže i iznese neke svoje argumente zašto tako razmišlja. Samo lud čovjek može očekivat, da će svi isto razmišljat. A i ponavljam oko ustaša i partizana, hrvati se nikad neće dogovorit koji su pozitivci koji negativci, jer će svatko svoju stranu držat. A i suludo je očekivat da će netko tko je imo nekoga na jednoj strani, srat po toj vojsci državi itd krv nije voda ljudi zato pomalo.

Ono što je po meni ključni problem partizana, je to što su imali najvećeg izroda u povijesti hrvatskog naroda na čelu, i što su pod krinkom komunizma i antifašizma u biti srbima napravili platformu za budući sukob. I to je definitivno povijesna činjenica, koju nijedan ljubljeni antifašist ne može opovrgnut. I iz mojih očiju će to uvijek biti tako, ma koliko me neki uvjeravali u drugačije. Partizanski pokret na dalje, nije bio hrvatski pokret koliko ga god neki htjeli takvim prikazat. Dakle ako pripadaš nekakvom nacionalizmu, patriotizmu i domoljublju, teško mi je za prihvatit da se takav čovjek može poistovjećivat s takvim pokretom koji ne provodi ideje jednog nacionaliste i domoljuba. I to je ono što mene smeta kod partizana, njima je antifašizam i komunizam važniji bio od hrvatskog naroda i interesa hrvatske države, i nitko me ne može uvjerit u suprotno. A naravno da je propaganda razno raznih YUsipoviča i Mesiča uvijek nastojala prikazat partizane i "anitfašiste" odnosno partizane kao neke pozitivce, jer oni su se borili protiv fašističkog terorta protiv talijanske okupacije istre otoka dalmacije, i sve je to ok i to stoji, i to je čak i pozitivno, al kad pogledaš cijelu kronologiju događaja odnosno cijelu sliku tog vremena i zbivanja, vrlo lako shvatiš da njima cilj nije bio hrvatski narod oslobodit ideologija, i uvest u nekakvu harmoniju i nacionalnu samostalnost već baš suprotno u vječnu ovisnost o jednoj bolesnoj boljševičkoj propagandi a sve pod režijom vrhovnog maestra Maršala Tite. I koliko god se neki danas trudili tog idiota prikazat kao nekakvog pozitivca, i velikog hrvata neki malomnici čak tvrde da je najveći u povijesti, teško da će u tome ikad uspjet. Jer taj masovni ubojica hrvata, jedino može postat najveći na listi najvećih zločinaca balkana. Prema tome, zatiranje nacionalnog radi uzdizanja nekakve kvazi bratstvo jedinstvo propagande, a sve zbog mira u kući, čitaj jugoslaviji za mene ko hrvata koji je izrazito državotvorno nastrojen nema niti najmanje pozitivnih shvaćanja takvo ponašanje. A da ne govorim koliki su Hrvati pobijeni, samo zato što su digli glas protiv tog boljševičkog jednoumlja. I osobno smatram da je najveća pravda, da je drug Tito pokopan u Beogradu i ne daj bože da ga ikad itko preseli bilo u kumrovec bilo u zagreb. Neka njega kod onih, kod kojih je svoje planove provodio u djelo. Prokletinjak, od svih ljudi u političkoj povijesti hrvatske, njega defintivno najviše prezirem.

Inače ljubljeni vođa reče, "prije će Sava poteć uzvodno, nego Hrvatska postat državom". Eto, i to je taj fantastični lider partizanskog pokreta, pa meni dovoljno čut da netko na ovakav način u jednoj minuti svog života razmišljo, a rodio se u HR pa takve kretene treba izbrisat iz povijesti udžbenika da im se ni ime ne spominje, nigdje. Ili ako ga se i spomene, da ga se spomene isključivo negativno. Jer čovjek koji sere po vlastitoj državi, drugačiji odnos ni ne zaslužuje. A ovakve izjave je davo, najčešće pokraj srba, tako da njima da do znanja da neće on ustašama dat da se odcijepe. Smeće najobičnije, i stid me što živim u državi koja može takvog izroda veličat i slavit ko nekakvog antifašistu i velika povijesti.

Kakva je zapravo za Hrvate bila NDH?

kako kome isto kao i danas.

ali zadržao bih se samo na onom dijelu oko ustaša i partizana i to iz subjektivnoga kuta mog dida.

naime, m om djedu je su partizani odveli ćaću i više nikad nije viđen niti mu se zna trag.

Kroz Vareš su prošle mnoge vojske u II SR. Prema njegovom pričanju najgori su bili upravo partizani jer su uzimali sve i svašta. Zapravo su bili obični pljačkaši. Kada bi se čuo da dolaze partizani njegova sestra bi redovito odlazila iz grada. nakon partizana najgori su bili njemci jer su jednostavno bili nemilosrdni kao i crnci. kasnije tek dolaze talijani jer su bili obična spadala i nikakva vojska. Najbolji su im bili domobrani jer su ih sačinjavali domaći mobilizirani momci. četnici su možda prošli jednom kroz grad tako da se ni on ne sjeća baš najbolje.

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove