HDSSB zatražio saborsku stanku zbog toga što je Josipa Rimac, gradonačelnica Knina, darovala HR zastavu Kolindi Grabar Kitarović.
Svi su napali Kolindu i HDZ jer su mislili da je riječ o originalnoj zastavi iz 1995. godine.Klub HDSSB-a zatražio je u srijedu ujutro saborsku stanku zbog, kako je rekao Josip Salapić, “skidanja hrvatske državne zastave u Kninu u predizborne svrhe”.
Grabar Kitarović, isticali su zastupnici HDSSB-a, SDP-a, Laburista i nezavisni, tu zastavu nije smjela prihvatiti i treba je vratiti u kninski muzej, no iz HDZ-a su branili potez Rimčeve, tvrdeći da se kninska zastava davala i drugima, primjerice udruzi navijača, biciklistima koji su išli na Dinaru.
No ipak se radi o suveniru koji se daruje i drugima.
Zastava o kojoj vi govorite se daje i drugima. Razgovarao sam sad baš s gradonačelnicom, kaže mi da su isto takav suvenir dali i udruzi navijača, biciklistima koji su išli na Dinaru. Mislim da hrvatska javnost zna da se ovdje ne radi o originalnoj zastavi iz 1995. jer ona je u muzeju, vojnom muzeju. Ovdje se radi o suveniru”, objasnio je Jandroković koji ovu reakciju zastupnika vidi kao dio nervoze zbog predizborne kampanje.
Jandroković smatra da je bolje da raspravljaju o Dačiću koji je rekao da je cilj Srbije izaći na more.
Bolje bi nam bilo da raspravljamo recimo o onome što nam poručuje srpski ministar vanjskih poslova da Srbija želi izlaz na more. Naš predsjednik sadašnji Josipović, uhvatio se za Šešelja, postao mu je on glavni partner u kampanji. Mi raspravljamo ovdje o poklonjenom suveniru, a ne o tome što imamo na hrvatskoj granici srpsko-ruske vježbe, i o tome ne govori ništa vladajuću struktura. Nego sada trčeći za HDZ-om svakodnevno imamo twitter diplomaciju, uplašio se strašno Šešelj i srbijanski vrh od toga što je na Twitteru netko nešto napisao”, zamjerio je Jandroković kolegama u saborskim klupama odabir teme.
Međutim HDSSB nije stajao nego je pojačao napade.
Naravno napadima su se priključili i SDP, Kajin i Lesar.Najglasniji u osudi poteza kninske gradonačelnice bio je HDSSB. “Poklanjati hrvatsku zastavu bilo kome znači da HDZ smatra da je Hrvatska HDZ, no Hrvatsku nije stvorio HDZ već hrvatski narod i oni koji nisu pripadnici hrvatskog naroda, a stali su u obranu Hrvatske”, naglasio je Dinko Burić...
Predsjednička kandidatkinja HDZ-a, smatra, nije smjela prihvatiti zastavu kao poklon jer se nacionalna blaga ne poklanjaju i ne prodaju, pa je treba vratiti u kninski muzej. “Ako je tu zastavu itko zaslužio onda je to bio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, kojemu ju je trebalo staviti na odar”, kazao je Burić.
Zapitao se i tko je Josipa Rimac da skida i poklanja to nacionalno blago sa kninske tvrđave i naziva ga suvenirom. “Rimac nije samo gradonačelnica Knina, već i članica Predsjedništva HDZ-a”, podsjetio je Burić i upitao šalje li time HDZ poruku o ponašanju novog vodstva da je državna riznica suvenirnica, odnosno samoposluga iz koje oni, za koje HDZ procjeni da su dostojni, mogu uzimati što hoće.
http://narod.hr/hrvatska/sabor-hdssb...izborne-svrhe/