ja mogu reć da sam odrastao u najpatrijarhalnijem društvu..mislim da patrijarhalnije nije moglo bit ako izuzmemo štajaznam arapske zemlje..
momci i cure da ne dernecima i javno..nisu se smjeli dodirnut prstima skrivećki..šetalo se, namigivalo se, pričalo se, al bez ikakvog, najnevinijeg fizičkog kontakta..u smislu milovanja.
što se radilo navečer na sijelima..to je druga stvar.
ali javno, da neki momak poljubi curu javno ili ona njega a kamoli da se izdrpaju..mislim da bi cijelo selo pobacalo vile i lopate..i na seoskom skupu sve držeć se za glave i uši, javno lelekalo..
tako je to bilo strogo, tako tvrdo..nikad nisam vidio u sovjoj mladosti dok sam otišao u ST u srednju a da su se cura i momak javno poljubili ili čak držali za ruke..
tako da su mi te priče nevjerovatne..ili su stari bili tako raskalašeni..nemam pojma..
Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 21-02-2014 at 12:05
Slava Ukrajini-Herojima slava
Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba
dobro, u moje vrijemenije bilo baš tako... da se cura i momak na selu nisu mogli držat za ruke, ali svakako da nije bilo ni ništa više od toga.
ma mislim, tako smo i mi odgajani, kakvo drpanje, vidjeli te, ne vidjeli, mada je kod nekih (na selu) uspjeh i tu izostao...
“O divine Sun, may you never see anything greater than Rome!” - Quintus Horatius Flaccus
marta
ne skandalizira gonjanje i kurvarluk nego nedostatak stida
poput pavijana drpat se i trijebit pred ukućanima
no ja dijelim mišljenje s inkvizitorom i odbijam vjerovati u ovo
gle, nedostatak stida nije vezan samo uz drpanje pred ukucanima, nego i za malo gore stvari i posljedice, makar bile neprimjecene za vrijeme cina, a pogotovo kad pricamo o recimo sredini proslog stoljeca, pa i prije i poslje
za to navodno gonjanje u nasim krajevima nisam nikad cula i ne vjerujem da je to postojalo
Sve ću promijenuti ako treba, ali ne svoju svetu vjeru i ubjeđenja... - Sagitarius
meni to sve liči na običaje jednog drugog naroda
istog onog koji je imao običaj snohačestva ili lapota
Posljednje uređivanje od ljuta trava : 21-02-2014 at 12:39
I ovaj čovjek, koji je bio nazočan ovome ličkom prelu, on se - po vlastitim riječima - u početku malo sramio jer je došao iz drugog kraja gdje se ovo nije događalo. Međutim, na nagovor roditelja jedne djevojke koju nitko nije "mijesio" te večeri, on se ipak dao na posao te na njenu radost kao i na radost njenih roditelja on ju je na kraju ipak dobro izgonjao
ljuti
pa ovo se kosi sa svim dosadašnjim vjerovanjima o dinaroidsim obiteljima
za čašću žene i ženskog djeteta gubio se život
a sad ovaj tekst želi reći da su podvodili vlastitu djecu
zar vi niste šlatali po osnovnjaku?
pa to je nastalo iz tog gonjanja.
ex. m. BBB ZG +40, 50-100
To meni zvuči kao ne kao bezobrazno nego kao poremećeno..
neka suluda obitelj koja ne zna di su vrata.
al ima možda nešto u tome..naš svijet je dugo bio poludivlji..i ponašao se po životinjskim nagonima..to naganjanje čobanica je vrlo vjerovatno..jer to su bili ljudi poludivlji.
kad je tu došla civilizacija , takve su stvari postale nepojmljive.
mislim da su oni imali drugu percepciju srama i stida.
Ipak da bude takva razlika,..to mi je nepojmljivo
U moje vrijeme tj u malo ranije , ja sam bio baš derle ono malo.. neviste su čuvale mlade zaove kad momak dođe na silo..moja nevista bi ostala sa mojom sestrom kad bi neki momak došao "sidit" kako bi se reklo..( jer ne može ipak mater sjedit s njima, nije u redu ) a kamoli što drugo..
Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 21-02-2014 at 12:59
Slava Ukrajini-Herojima slava
Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba
ajd ljudi o čemu vi rasklapate , dašta nego je bilo toga gonjanja prije u starije vrime,
čobani bili i čobanice , dašta će nego se gonjat kad su po cili dan čuvali stoku,
taman posla da su se samo gledali i dokaz je da je više prije bilo vanbračne dice nego danas , koliko sam upoznata sa svojim selom,,
a mi mlađi , u naše vrime je bilo drugačije nazivanje toga gonjanja jer je bilo udvaranje i ne po poljima jer smo samo ko dica čuvali stoku , a udvaranje je bilo u kafićima,,
ZALUD HEROJI POVIJEST PIŠU ,
JER NAĐU SE ONI ŠTO ISTINU BRIŠU DA HERCEG BOSNA SINOVE JE DALA A DANAS JOJ NEMA NI RIJEČI HVALA !!!!
HERCEG-BOSNO SUZO MOJA ZEMLJO BEZ SPOKOJA !!!
http://www.youtube.com/watch?feature...Czx_uWqo74#t=0
http://www.youtube.com/watch?v=leNFPy5HOxU
http://www.youtube.com/watch?v=5veX-SqhXdA