+ Odgovori na temu
Stranica 3 od 260 PrviPrvi 1 2 3 4 5 13 53 103 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 41/5193

Tema: Agresija Rusije na Ukrajinu

Citiraj Prvotno napisano od DzoniBG Vidi poruku
    Ovo ti je onaj fazon - nemam pojma o temi na kojoj pisem, nista nemam da kazem... ali kad vidim da se spominju Srbi, onda cu po svaku cenu masno da zatrolam temu nekim budalastinama koje nisu ni na nivou kafane...

Zaobidji me, nemoj da me citiras vise, necu ti odgovoriti...
    lele, jedva cekam da mi ti kazes sta cu pisat ... a tvoj odgovor cekam kao sto mater voli ludu kcer ...
    za takve kao sto si ti a posebno upise kojima mozes samo izazvat podsmijeh je kafanski nivo akademsko postignuce ...

Bdw tema su trenutni neredi u Ukrajini, koga boli briga za vas srbende? Da nas postedi tih svojih ispada i teorija.
    Posljednje uređivanje od Marta : 28-01-2014 at 17:12
    Sve ću promijenuti ako treba, ali ne svoju svetu vjeru i ubjeđenja... - Sagitarius

caporegime caporegime avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    pitanje je sad jesu li ukrajinci rusi ili su rusi ukrajinci.
    kijevska rusija je zapravo ukrajina današnja rusija i nema mnogo dodirnih točaka sa narodom i teritorijem iz tog doba.
    što se tiče represije, ne bih se složio da bi zapad reagirao nešto gore.
    zapadne pičke su dokazani kukavci kad je u pitanju nered, jer obzirom koliko štede afroazijske imigrante kad otvoreno nastupaju protiv države i napadaju policiju, sumnjam da bi tako išli na vlastiti narod
    ex. m. BBB ZG +40, 50-100

citam da ove nerede izazivaju i ektremni desnicari Ukrajinski neonacisti itd, samo mi cudno odkud oni tu kada je poznato da se bas ti ekstremni desnicari bore protiv EU.

caporegime caporegime avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4

ja se sjećam kako su pakiji u oldhamu gađali murju molotovljevim koktelima.
    mediji i dobar dio javnosti imali su puno razumijevanje za jadne napaćene pakije.
    ex. m. BBB ZG +40, 50-100

Kanada uvela sankcije Ukrajincima
    Izvor: Beta, Tanjug
    Otava -- Kanada je uvela zabranu ulaska ključnim zvaničnicima vlade Ukrajine, objavljeno je u Otavi.
    http://www.b92.net/info/vesti/index....&nav_id=805619

Citiraj Prvotno napisano od caporegime
    kijevska rusija je zapravo ukrajina današnja rusija i nema mnogo dodirnih točaka sa narodom i teritorijem iz tog doba.
    Osim naziva, Rus(ija).

Citiraj Prvotno napisano od DzoniBG
    Mozda vi ne znate, recept za ovo sto se dogadja u Ukrajini je patentiran u Srbiji...
    Neki znaju:

http://www.boilingfrogspost.com/2014...aine-protests/

Citiraj Prvotno napisano od caporegime
    mediji i dobar dio javnosti imali su puno razumijevanje za jadne napaćene pakije.
    Školski primjer etnomazohizma. Dokaz da su liberali i anacionalni "antifa" "antirasistički" ljevičari najniži oblik ljudskog postojanja, jer samo glup čovjek radi na vlastitom samouništenju ili samouništenju vlastitog naroda. Koliko god većina njih bila ateisti čime se posebno hvale a vjernike smatraju i označavaju "zatucanim klerofašistima" i budalama (pogledajte njihove verzije u Hrvatskoj, od Protagore, Davida, Građanske akcije, Glas Razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku itd.), doslovno daju drugi obraz kada ih afroazijati šamaraju i ljube neprijatelje svoje, čine dobro onima koji ih mrze.
    Kada ljevica radi nerede, razbija izloge to su prosvjedi, kada desnica radi mirne prosvjede, to su fašisti i teroristi.
    Britanci su postali liberalne ovce, stranci u vlastitoj domovini. Može li netko zamisliti da je UK nekada bila svjetska velesila broj 1 nakon ovakvih događaja?
    Dođu afroazijski imigranti i nameću svoj svjetonazor, dok nativni stanovnici koji se bune dobivaju tužbe, budu proglašeni "nacifašistima", "ksenofobima", "rasistima", što je legitimno pravo (biti rasist, voljeti svoje, poštovati tuđe), usput budi rečeno, ako se ne radi o šovinizmu nego pravu na samoodređenje i (o)čuvanje vlastite kulture i identiteta u vlastitoj domovini, kome ne odgovara, marš van, nitko vas tamo prisilno ne dovlači, imate svoje vlastite vukojebine iz kojih ste dogmizali u Veliku Britaniju.

Ugledni član Bismarck avatar
    Datum registracije
    Mar 2012
    Pesnik koristi metafore... vrlo plasticno sam docarao kako model protesta i obaranja vlasti primenjen u Srbiji, se primenjuje na isti nacin sad u Ukrajini... cak isti covek koji je to radio u Srbiji, Srdja Popovic, je obucavao ukrajinske opozicionare, sto i sam priznaje... ne smatram te toliko povrsnim da ne prepoznajes isti recept...

Navijacki pristup je podrzavanje opozicije, jer je, eto, pro-zapadna, katolicka... u to ime mogu i policajci da se bacaju u vatru, da se ruse drzavne ustanove... na sta zmure ovi na zapadu, kojima su puna usta mira...

Za Ukrajinu jeste najbitniji mir, na to sam pozivao na prvom postu na temi... ali pitanje je ko je doveo do nereda... pa jel su imali prozapadnu vlast 2004. godine... jel su bili regularni izbori 2008. na kojima je ista ta vlast izgubila... izgubila je i 2010. na izborima... u ime cega sad ljudi protestuju?! Mogu da izraze nezadovoljstvo sto je Janukovich odbio da potpise SSP... ali ne tako sto ruse glavni grad... izbori su svake 4 godine, nek glasaju sledeci put pa promene ako im smeta, i ako su vecina... ovo je siledzijstvo, potencirano iz vana, da bi se destabilizovala Ukrajina, i time ranila Rusija...

Kad pocnu da mi pricaju o miru oni koji stalno vode ratova od Afganistana, Iraka, Sirije, Egipta, Libije, Tunisa... odmah znam da nesto nije u redu...
    Ja ću se čak s tobom ovdje u većini stvari i složiti, ovo je tipično rušenje državnog aparata nasiljem sponzoriranim od zapada, a usmjeren protiv ruskog uticaja, to je jasno ko dan. Bila je Timošenko na vlasti, jednako korumpirana kao i Janukovičeva klika, pa je popušila na izborima. Ali naravno da nisi mogao ne spomenuti da je opozicija zapadna i katolička. Nitko ne očekuje od tebe da budeš objektivan po pitanju događaja na ovim prostorima jerbo malo kojem Srbinu to polazi za rukom, ali smatram te dovoljno bistrim da shvatiš da zapad i katolicizam više nemaju nikakvih točaka. Dapače, zapadom vlada neopoganština kojoj je zatitranje kršanstva primarni cilj, a katolici su ti koje se najviše prezire u protestanskim zemljama Europe.
    Drugi je par opanaka koliko je Ukrajincima mila Rusija, sjeti se pogroma 30-ih godina, iako ja to više pripisujem komunistima koji nacije nemaju nego Rusima. Ja sam još prije par godina upoznao jednog lika Ukrajinca koji znade ruski, ali neće da zucne ni rječ ruskoga.
    Uglavnom, Ukrajinci imaju birat između Rusa koji su ih dugo batalili ali na koje su prirodno osuđeni ili europskog pederluka. Čini mi se da je ovdje najveći problem da će polovica naroda radije sa crnim đavlom nego sa Rusima. A Europljani koji se kunu u demokraciju ovdje su po ko zna koji put pokazali svoje licemjerstvo...

Stari lisac
    Datum registracije
    Sep 2011
    Blog Entries
    2
    Nemoj sad tako da interpretiras moje reci...

Ukrajina je bila deo Sovjetskog saveza, do 1918 nije ni bila drzava, niti je postojao Ukrajinski narod...to im je Lenjin dao, a posle Staljin zlostavljao... znaci komunisti su to i napravili, i posle se izivljavali nad njima... zapadni deo danasnje Ukrajine je pripojen 1940:

Tu je srediste katolika, bilo je i dosta Poljaka koje su katolicki Ukrajinci proterali u Poljsku...

Mirno su se odvojili 1991, ogroman nuklearni arsenal koji su imali su dali Rusima 1996, sa klauzulom da i Rusija i Amerika garantuju granice i nezavisnost.

Rusija ima svoje interese, imaju luku Sevastopolj na Krimu, imaju oko polovine naroda koja govori ruski, i izrazito je proruski nastrojena... ne zele da pocepaju tu drzavu... oni je i subvencionisu jeftinim gasom... spor je i nastao oko toga sto su Rusi rekli - ako hocete u EU, onda cete placati gas kao i svi ostali... sto bi im ruiniralo ekonomiju...

Jel sad da optuzimo Ruse sto gledaju svoje interese... oni i danas mogu da kazu - hocemo u EU, i placacemo gas kao i svi drugi... ali za to prvo treba da izglasaju novu vlast koja ce imati podrsku za to... na proslim izborima vecinu je dobio Janukovich, koji je i hteo da potpise SSP, pa kad se proracunao, video je koliko to nije u interesu zemlje koje vodi...

Dali su im 15 milijardi zive love...jos 12 ce im dati...snizili su im cenu gasa...Putin je imao problema oko toga u samoj Rusiji...

http://www.standard.rs/dejan-mirovic...-ukrajini.html

Evo sta su dobili od saradnje sa EU predhodnih 20 godina...izgubili su 10% stanovnistva, drzavni dug im je porastao 1000%, budzetski deficit porastao 12 puta, spoljnotrgovinski deficit od 1999. godine porastao je citavih 100 puta... porazavajuca slika saradnje sa organizacijom koja im je davala godisnje samo bednih 60 miliona dolara...

Brojke ne lazu, najbolje se vidi kakav im je izbor, i kakav je to lazni put u EU koji im nude, a EU u dubiozi, nemaju lovu ni za svoje clanice...
    Iako nisam dobio izravan odgovor na izravno pitanje, dobio sam odgovor na nešto drugo, što i nisam baš pitao, a to je kako ti gledaš na s jedne strane Rusiju i s druge strane na EU...
    I to mi se dopada, jer tvoj stav je tvoja stvar i ti ga svijetla obraza iznosiš.
    Ja recimo ne mislim da je dobro da budučnost Ukrajine bude pozicionirana u Velikoj Rusiji, mada i to ima svojih prednosti, ali ne toliko velikih da bi Ukrajini garantirale išta više od onoga što im nudi zajednica europskih država - EU, dapače, mislim da bi to bio korak unazad, povratak, na nešto iz čega je Ukrajina jednom dosta mučno i nategnuto izišla, po raspadu SSSR-a.

To je moj stav.
    Međutim već sam to rekao, pa neće biti zgoreg da to ponovim, cijenu natezanja između Rusije koja ovdje trguje i očigledno ucjenjuje, sa locemjerjem EU, neće platiti "navijači" ove ili one opcije nego obični čovjek Ukrajinac, koji je stvorio svoj indentitet, koji je navijao za svoju nacionalnu reprezentaciju u sportu, koji je pljeskao Eurosongu, plakao kada je Kličko mlatio okolo odreda najbolje svjetske boksere, koji je jeo čips i pio pivo prateči Tv serije i filmove, koji je išao na posao, radio i prehranjivao svoju obitelj.

O tome bi trebalo voditi računa kada govorimo o Ukrajini i tražiti u diskusiji nekakvu objektivnu razinu razmatranja otprilike u smijeru: kamo ide Ukrajina, koja opcija je najbliža rješenju krize, nekakva predviđanja o daljnjem razvoju situacije, npr. da li će se što promijenuti smjenom Premjera, da li će se Ukrajina možda podijeliti teritorijalno, što je takođe opcija i u tom smislu idu moja nekakva razmišljanja, kad govorimo o ovoj zemlji...

Naravno za diskusiju nije dobro poistovječivanje nas i naše prošlosti sa Ukrajinom, mislim na nedavnu povjest bivše nam države, jer to neminovno vodi u polemiku i polarizaciju na one koji su pravoslavni i one koji su katolici..., pa onda svrstavati se u te tabore i s tih pozicija dalje diskutirati o Ukrajini , moraš se složiti da nije u najmanju ruku razumno.

„Mora da bude pronađeno rešenje koje će pomoći da zemlja krene napred, a to mora da bude politički proces u koji će se brzo i u potpunosti uključiti svi”, navela je Ketrin Ešton i dodala da je odgovornost na vladi da to uradi što je pre moguće.

Bas bih voleo da vidm da npr. Putin ovako nesto izjavi kad se sl.put pobune neki Pakistanci,Indijci,Afrikanci u Londonu.

1.Plavo - Žuta boja : Nju predstavljaju regioni u kojima centralna vlast nema apsolutno nikakvu podršku tj. ti dijelovi Ukrajine su u čvrstim rukama demonstranata . Sve vladine institucije su u njihovim rukama sem možda još vojnih objekata i kasaranama koji se nalaze na tom prostoru .

2. Roza boja : Nju predstavljaju regioni u kojima su blokirane vladine institucije i gdje postoji velika opasnost da tijekom narednih dana budu zauzete od strane demonstranata .

3. Smeđa boja : Nju predstavljaju regioni u kojima je policija uspjela deblokira okružene institucije ali gdje se još vode borbe na ulicama oko prevlasti.U cjelini gledano , prosvjednici su na tim prostorima u defanzivi i odbačeni su na polazne pozicije .

4. Plava boja : Predstavlja regione u kojima središnja vlast ima čvrstu kontrolu . Pored jedinica policije ulicama patroliraju i antirevolucionarni snage sastavljene od Kozaka i pripadnika stranke Viktora Janukoviča .

Citiraj Prvotno napisano od Bismarck Vidi poruku
    Dapače, zapadom vlada neopoganština kojoj je zatitranje kršanstva primarni cilj, a katolici su ti koje se najviše prezire u protestanskim zemljama Europe.
    Drugi je par opanaka koliko je Ukrajincima mila Rusija, sjeti se pogroma 30-ih godina, iako ja to više pripisujem komunistima koji nacije nemaju nego Rusima. Ja sam još prije par godina upoznao jednog lika Ukrajinca koji znade ruski, ali neće da zucne ni rječ ruskoga.
    Slazem se uglavnom sa ovime... nije tu u pitanju katolicanstvo kao deo hriscanstva, nego katolicanstvo kao deo zapadnog ideoloskog kruga, koji je suprotstavljen pravoslavnom istoku... znaci koriscenje religije u politicko-nacionalnim sukobima... Vec sam rekao, zapadni deo Ukrajine je pripadao Poljskoj i Austrougarskoj u proslosti... to su bile katolicke zemlje koje su gajile animozitet prema Rusiji...sto zbog politike, sto zbog toga sto je Rusija zelela da bude naslednica Vizantije kao okosnice pravoslavlja.

Nije u toj ravni najvazniji sukob... sukob je pre svega u geostrateskoj ravni, ovladati teritorijom Ukrajine je jako znacajno u sukobu Rusije i Amerike(koji nikad nije ni prestajao), dok se religija i poreklo koriste u samoj Ukrajini kako bi se sto vise homogenizovao narod za jednu od opcija.

Bome nisam mislio da će se situacija u Ukrajini tako radikalizirat.
    Slava Ukrajini-Herojima slava

Zbog Eline i bokala vina
    zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
    da ja nisam dolazio džaba

Citiraj Prvotno napisano od sagitarius Vidi poruku
    Iako nisam dobio izravan odgovor na izravno pitanje, dobio sam odgovor na nešto drugo, što i nisam baš pitao, a to je kako ti gledaš na s jedne strane Rusiju i s druge strane na EU...
    I to mi se dopada, jer tvoj stav je tvoja stvar i ti ga svijetla obraza iznosiš.
    Ja recimo ne mislim da je dobro da budučnost Ukrajine bude pozicionirana u Velikoj Rusiji, mada i to ima svojih prednosti, ali ne toliko velikih da bi Ukrajini garantirale išta više od onoga što im nudi zajednica europskih država - EU, dapače, mislim da bi to bio korak unazad, povratak, na nešto iz čega je Ukrajina jednom dosta mučno i nategnuto izišla, po raspadu SSSR-a.

To je moj stav.
    Međutim već sam to rekao, pa neće biti zgoreg da to ponovim, cijenu natezanja između Rusije koja ovdje trguje i očigledno ucjenjuje, sa locemjerjem EU, neće platiti "navijači" ove ili one opcije nego obični čovjek Ukrajinac, koji je stvorio svoj indentitet, koji je navijao za svoju nacionalnu reprezentaciju u sportu, koji je pljeskao Eurosongu, plakao kada je Kličko mlatio okolo odreda najbolje svjetske boksere, koji je jeo čips i pio pivo prateči Tv serije i filmove, koji je išao na posao, radio i prehranjivao svoju obitelj.

O tome bi trebalo voditi računa kada govorimo o Ukrajini i tražiti u diskusiji nekakvu objektivnu razinu razmatranja otprilike u smijeru: kamo ide Ukrajina, koja opcija je najbliža rješenju krize, nekakva predviđanja o daljnjem razvoju situacije, npr. da li će se što promijenuti smjenom Premjera, da li će se Ukrajina možda podijeliti teritorijalno, što je takođe opcija i u tom smislu idu moja nekakva razmišljanja, kad govorimo o ovoj zemlji...

Naravno za diskusiju nije dobro poistovječivanje nas i naše prošlosti sa Ukrajinom, mislim na nedavnu povjest bivše nam države, jer to neminovno vodi u polemiku i polarizaciju na one koji su pravoslavni i one koji su katolici..., pa onda svrstavati se u te tabore i s tih pozicija dalje diskutirati o Ukrajini , moraš se složiti da nije u najmanju ruku razumno.
    Budi dobar i ovo mi malo pojasni Dzoni...
    Nije li Rusija druga država i kako se onda može raniti Rusija nevoljom u Ukrajini, osim ako ne insinuiraš da je Ukrajina Ruska...

Ovo si me pitao... detaljno sam obajsnio svoj stav, zasto Rusija ima svoje interese u Ukrajini... pritom nigde ne insinuirajuci da je Ukrajina ruska... rekao sam u postu ranije da pre 1000 godina je Kijev bio prvi glavni grad Rusije...ali to minimalno ima veze sa situacijom danas.

Ko uopste zeli da pripoji Ukrajinu Rusiji, odakle ta ideja?! To se ne spominje ni u Kremlju ni u Kijevu... pitanje je sa kim je saradnja primarna, oko toga se lome koplja. Korak unazad koji spominjes, je bila saradnja sa EU zadnjih 20 godina, gde sam izneo brojke koliko su nazadovali u svakom smislu, od gubitka 10% stanovnistva, preko ogromnog duga koji se gomila, smesnih 60 miliona koje godisnje dobijaju od EU nasuprot 15 milijadi $ koje im nudi Rusija, plus snizenu cenu gasa, na koji je orijentisana njihova industrija...

Obican gradjanin koga spominjes... je isto onaj u Donjecku, koji se oseca i kao Ukrajinac i kao Rus, kao sto si ti Bosanac po rodnoj grudi, a etnicki Hrvat...koji ide u Donbass Arenu, najmoderniji stadion, da gleda Shakhtar u Ligi sampiona, vaseg Srnu koji godinama igra tamo kao kapiten i dobre pare zaradjuje, u oblasti koja je najrazvijenija. Vidis, nije samo Ukrajinac onaj iz Lavova koji Ruse ne zeli ni nacrtane da vidi, vec i njegov zemljak na istoku, sasvim drugacijeg svetonazora. I jedan i drugi treba da se uzmu u obzir ako zelis objektivnost u pristupu, koju potenciras...

Slazem se da stvari treba gledati i kroz prizmu obicnog coveka... ali nikad ne smetnuti sa uma igre velikih igraca... nista se ovo slucajno ne dogadja, niti je lokalna stvar... naveo sam na koji nacin primenjuju isti scenario koji je isproban i u mojoj zemlji, i u mnogim drugim... I to nije pocelo sad, to traje mnogo godina, na raznim primerima... od 90-ih zapad je podrzavao muslimanske teroriste u Ceceniji koji su za njih bili borci za slobodu... pujdali su Gruziju da udje u NATO, da koriste njihove luke, sto je izazvalo vojnu akciju Rusije u Juznoj Osetiji... na svaki nacin zele da oslabe Ruse, ukljucujuci i najprljaviju kampanju protiv Putina koju stalno serviraju...

Tu je vec tesko biti objektivan, tebi verovatno odgovara sto slabija Rusija, i sa te tacke posmatras stvari... meni odgovara Rusija koja je povratila stari sjaj... ne toliko zbog moje zemlje, jer ruska politika na Balkanu je dvolicna prema Srbiji, koliko zbog globalne raspodele moci, gde ako prevlada samo jedna supersila, imacemo mrak jednoumlja... RT kanal, za razliku od CNN-a pruza dosta objektivniju sliku sta se dogadja u Ukrajini, idu i sa live prenosima sa Trga, bez dodatnih komentara... to na zapadnim medijima nikad neces dobiti, vec najbrutalniju propagandu koje je svaki covek koji misli svojom glavom presit...

Datum registracije
    Mar 2012
    Slazem se uglavnom sa ovime... nije tu u pitanju katolicanstvo kao deo hriscanstva, nego katolicanstvo kao deo zapadnog ideoloskog kruga, koji je suprotstavljen pravoslavnom istoku... znaci koriscenje religije u politicko-nacionalnim sukobima... Vec sam rekao, zapadni deo Ukrajine je pripadao Poljskoj i Austrougarskoj u proslosti... to su bile katolicke zemlje koje su gajile animozitet prema Rusiji...sto zbog politike, sto zbog toga sto je Rusija zelela da bude naslednica Vizantije kao okosnice pravoslavlja.

Nije u toj ravni najvazniji sukob... sukob je pre svega u geostrateskoj ravni, ovladati teritorijom Ukrajine je jako znacajno u sukobu Rusije i Amerike(koji nikad nije ni prestajao), dok se religija i poreklo koriste u samoj Ukrajini kako bi se sto vise homogenizovao narod za jednu od opcija.
    "znaci koriscenje religije u politicko-nacionalnim sukobima"
    Dakako. To kod pravoslavlja, a pogotovo srpskog, uvijek izostaje...

Aj Džoni bi gud, ne seri bolan, katoličanstvo se u iznimnim slučajevima, a nikada u takvoj mjeri ko pravoslavlje, koristilo u kako ti kažeš političko nacionalne svrhe a ja kažem ratno - huškačke. Kod pravoslavlja je to pravilo. Ako ni zbog čega drugoga, iz jednostavnog razloga što svaka pravoslavna država ima Crkvu kojoj su međe, više manje unutra te države. Daklem, razumljivo...
    Iako s druge strane moram priznati da su, bar se meni tako čini, ortodoksne Crkve, manje od katoličke, podložne sekuralizaciji.
    Posljednje uređivanje od Bismarck : 30-01-2014 at 14:09

Datum registracije
    Mar 2012
    I ono što se slažem sa Džonijom. Ruski imperijalizam, čak i za SSSR-a, je beba sa zvečkom naspram zapadnoga. Iako se mnogim Ukrajincima diže kosa na glavi na spomen Rusa, sigurno će imati više koristi od Rusa nego pokvarene euromasonske tvorevine.
    Ne vjerujem da Hrvatima smeta jaka Rusija, dapače. Ako je Rusija jaka ameri ne mogu okolo raditi sranja do mile volje. Sirija je primjer...
    A Putin mi ima sasvim ok pristup prema reklamiranju bolešćurina tipa pederluk. Zato mi je mio

"znaci koriscenje religije u politicko-nacionalnim sukobima"
    Dakako. To kod pravoslavlja, a pogotovo srpskog, uvijek izostaje...

Aj Džoni bi gud, ne seri bolan, katoličanstvo se u iznimnim slučajevima, a nikada u takvoj mjeri ko pravoslavlje, koristilo u kako ti kažeš političko nacionalne svrhe a ja kažem ratno - huškačke. Kod pravoslavlja je to pravilo. Ako ni zbog čega drugoga, iz jednostavnog razloga što svaka pravoslavna država ima Crkvu kojoj su međe, više manje unutra te države. Daklem, razumljivo...
    Iako s druge strane moram priznati da su, bar se meni tako čini, ortodoksne Crkve, manje od katoličke, podložne sekuralizaciji.
    Koristi se naravno...i kod nas Srba, i kod ostalih... religija je i bila kamen oko koga su se podelili danasnji Srbi i Hrvati... koliko je katolicanstvo radilo na uspostavi hrvatsva, toliko je SPC radila na formiranju modernih Srba... Da se ne vracamo dalje u proslost sta se sve radilo u srednjem veku pod patronatom crkve... i katolicanstvo i pravoslavlje je gledalo na svaki nacin da se prosiri, i tu nema nevinih...

Ne razumem ovo oko sekularizacije... jedino ako mislis na komuniste... u Rusiji su pokusavali od 1918. da zatru crkvu...pa nisu uspeli, od sloma komunizma RPC se ustolicila kao jedan od bitnih faktora ruskog drustva, ostar borac protiv "liberalnih" ideja, tamo ne prolaze gay parade, istopolni brakovi, i ostale devijacije... Moskovski patrijarh stoji uz Putina na svim najvaznijim okupljanjima... SPC na isti nacin u Srbiji... crkve su danas, kao patrijahalni korektiv, mnogo uticajnije nego sto su ikad bile u 20. stolecu...

U Ukrajini imas i katolicke vernike, i vernike Ukrajinske pravoslavne crkve, i one pod jurisdikcijom moskovske patrijarsije... znaci i medju pravoslavcima imas dve frakcije, sto dodatno usloznjava problematiku...

Datum registracije
    Mar 2012
    Koristi se naravno...i kod nas Srba, i kod ostalih... religija je i bila kamen oko koga su se podelili danasnji Srbi i Hrvati... koliko je katolicanstvo radilo na uspostavi hrvatsva, toliko je SPC radila na formiranju modernih Srba... Da se ne vracamo dalje u proslost sta se sve radilo u srednjem veku pod patronatom crkve... i katolicanstvo i pravoslavlje je gledalo na svaki nacin da se prosiri, i tu nema nevinih...

Ne razumem ovo oko sekularizacije... jedino ako mislis na komuniste... u Rusiji su pokusavali od 1918. da zatru crkvu...pa nisu uspeli, od sloma komunizma RPC se ustolicila kao jedan od bitnih faktora ruskog drustva, ostar borac protiv "liberalnih" ideja, tamo ne prolaze gay parade, istopolni brakovi, i ostale devijacije... Moskovski patrijarh stoji uz Putina na svim najvaznijim okupljanjima... SPC na isti nacin u Srbiji... crkve su danas, kao patrijahalni korektiv, mnogo uticajnije nego sto su ikad bile u 20. stolecu...

U Ukrajini imas i katolicke vernike, i vernike Ukrajinske pravoslavne crkve, i one pod jurisdikcijom moskovske patrijarsije... znaci i medju pravoslavcima imas dve frakcije, sto dodatno usloznjava problematiku...
    To za sekuralizaciju mislim da je katoličanstvo više palo pod uticaj svjetovnosti od pravoslavlja. Ne znam, moj dojam. Što smatram pozitivnim. Možda je razlog što su katoličke zemlje u pravilu uživale veći ekonomski prosperitet od pravoslavnih, a i pomješane su sa protestantima, pa su shodno tome pojedinci češće okretali ovozemaljskom. No u zadnje vrijeme i na tom je polju zaokret unutar KC.
    Opet kažem, ne znam dovoljno o pravoslavlju, ali moj je dojam takav...

To za sekuralizaciju mislim da je katoličanstvo više palo pod uticaj svjetovnosti od pravoslavlja. Ne znam, moj dojam. Što smatram pozitivnim. Možda je razlog što su katoličke zemlje u pravilu uživale veći ekonomski prosperitet od pravoslavnih, a i pomješane su sa protestantima, pa su shodno tome pojedinci češće okretali ovozemaljskom. No u zadnje vrijeme i na tom je polju zaokret unutar KC.
    Opet kažem, ne znam dovoljno o pravoslavlju, ali moj je dojam takav...
    Kod pravoslavaca je crkva integralni deo drzave, od Vizantije je duhovna i svetovna vlast su srasli jedno uz drugo... crkva je opstajala kad drzave nije ni bilo, i ona je bila okosnica okupljanja. Katolicka crkva je internacionalna, sa slabije izrazenim nacionalnim elementom...pa i kao takva je odigrala veoma vaznu, da ne kazem presudnu ulogu u homogenizaciji Hrvata, i uspostavi hrvatske drzave. Pravoslavlje je identitetski jace u nacionalnom smislu, jer je patrijarh covek iz naroda, postoje narodni sveci... ali je slabije u smislu sto od sloma Vizantije ne postoji snazan centar koji bi okupljao sve pravoslavce u jacu celinu... vaseljenski patrijarh u Istambulu je minornog uticaja, u Srbiji je pravoslavlje podeljeno izmedju grckog i ruskog uticaja, jezik koji se koristi u liturgiji je crkvenoslovenski, koji je potekao od grka Cirila i Metodija, ali se koristi ruska redakcija u svim pravoslavnim crkvama, od ruske, bugarske, makedonske, srpske...

Rusija zeli da bude naslednica Vizantije u duhovnom smislu, i danas SPC je u najbliskijim vezama sa RPC, rekao bih bratskim...oni ne daju Crnogorcima da imaju svoju crkvu, i nece je ni imati...

Otisli smo malo sa teme... sve ovo govorim da pokazem koliko je vazan uticaj crkve za razumevanje mnogih politickih pojava... pre svega moze biti jak integrativni faktor, sto je slucaj i u Ukrajini...

U zimu 1941, na godisnjicu oktobarske revolucije, kad su Nemci bili pred Moskvom... od 6.00... Staljin se ne libi da se pozove na Aleksandra Nevskog, koji je kanonizovan, Svetac ruske pravoslavne crkve... na Suvorova, Kutuzova...junake carske Rusije...

Kad dodje stani pani, i najbolesniji komunisti shvataju sta je ono sto ujedinjuje narod...

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove