Sunić kod Milomira Marića.
Puko je definitivno. Kod Juriča se još vidilo da je puko.
Ukrajinci rasturaju onu bandu di god stignu, ruski zatvori se prazne za front.
Sunić kod Milomira Marića.
Puko je definitivno. Kod Juriča se još vidilo da je puko.
Ukrajinci rasturaju onu bandu di god stignu, ruski zatvori se prazne za front.
Slava Ukrajini-Herojima slava
Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba
Bakhmut se drzi, i Azovci su stigli.
Prica ona glava Wagnerovaca da jednostavno nije moguce zauzeti Bakhmut, rusi imaju artiljerijsku nadmoc ali se za svaku kucu moraju boriti danima, cak tjednima, jednostavno Ukrajinci ne odlaze, dapace.
Za dom spremni i Slava Ukrajini
To što on priča je irelevantno i može biti spin. Kupi ljudstvo po zatvorima i šalje u smrt.
Zbog Eline i bokala vina
Pa kada ga vidis vec znas kakav je lik.
Inace, Ukrajinci proslavili dan Bandere, Zaluzhny se slikao sa portretom, kroz cilu Ukrajinu ljudi se sjecaju. Poljaci nesto kmece, ali br'te Ukrajince to i ne zanima bas. Svatko sa tri ciste bi odmah morao skuziti da i najdesniji Ukrajinac ne gleda na Poljake kao prijetnju ili neprijatelja, vec je Bandera jednostavno simbol slobodne Ukrajine.
Mudonje su, i gotovo.
Malo je stariji clip, ali Azovci se sijecaju palih suboraca, dosta impresivno izgleda.
Evo clipa....
I Krotevych je bio.
https://mobile.twitter.com/Ivars3Hii...84231777898500
Pa sad. Nisam do ovog rata ništa znao o tom Banderi ali koliko sam imao pročitati, progonio je i ubijao Poljake i katolike.
Tako da je moje mišljenje da trebaju oladiti s njim i ne gurati prst u oko Poljacima jer su ovi stali 100% iza njih.
Ali bit će kako oni hoće pa će shodno tome ili profitirati od tog slavljenja ili možda doživjeti nešto neugodno od Poljaka
Zbog Eline i bokala vina
Polako...
Kao prvo, Bandera je bio zatocen u nacistickom logoru dok je OUN B ratovao protiv Poljaka. Niti je ista zapovijedao, niti je imao mogucnost.
Kao drugo, Bandera je sin grko-katolickog svecenika. On je sam katolik.
Povijest ukrajinsko-poljskih odnosa je malo slozenija.
Ovi Poljaci sto sada najgrlatije grakcu protiv Ukrajinaca su od prvog dana protiv bilo kakve pomoci Ukrajincima, ima ih podosta koji su na strani rusa, ja bi ih nazvao "Kosowo jeszt serbskie" ekipa.
Ovi najgrlatiji ne njuse PiS, vladajucu poljsku stranku.
I valja napomenuti da je PiS stao izad Ukrajinaca, bezuvjetno, jer njima najmanje odgovara proruska Ukrajina.
Tako da ne znam sto Poljaci misle na koga ce se referirati Ukrajinci, na Stalina i crvenu Armiju mozda.
Ukrajincima je Bandera simbol otpora. Sa Poljacima, sada, nema veze.
A Ukrajina nije poljska kolonija, pa da ce im ovi odredjivati kako i sto.
Dobro. Kako velim, nisam baš na "Ti" s tom temom. Jedva sam nešto načuo.
Zbog Eline i bokala vina
Mislim da bi ti bilo zanimljivo, pogotovo oko prvog svjetskog, pa nadalje, kada su Poljaci planirali uzesti komplet Galiciju, saveznici ih obucavali i davali oruzje za rat protiv boljsevika, a oni lipo udarise na ukrajinsku vojsku koja je htjela stvoriti svoju republiku.
Kazem, nije to sve tako crno-bilo, ima tu putera na glavi na sve strane.
Redom svi nazovimo nacionalni revolucionari potjecu iz krugova vojske AU monarhije, i sve je bilo na jedan ili drugi nacin obiljezavano borbom protiv Poljaka na jednoj, i borbom protiv boljsevina na drugoj strani.
Nerazummo je od Poljaka ocekivati da ce se Ukrajinci odreci fakticki svih glava od 1918, samo da eto nebi uvrijedili njih.
Pogotovo vojska. Ono mislim.
Kako bij objasnio malo navode o polsjkim bas desnim desnicarima, to je u prvoj liniji ekipa stranke "Konfederacja" vodja nazvan Mikke, zapravo se zove Mücke, porijeklo nijemacko-zidovsko.
Vec mijesecima lansiraju kampanju "stop ukrajinizaciji Poljske", smetaju im ukrajinske izbjeglice i sami naslovi na ukrajinskom jeziku po gradovima.
Nisu zauzeli neutralan stav, vec su dosta rusofilni pa cak i germanofilni.
Vlada bas jaki anti-ukrajinski sentiment. Frapantno je da spram Nijemcima i rusima nemaju priblizno takav stav.
Naravno i unutar bas desne struje ima pro-Ukrajinaca, ali jr zo manjina.
Ima onih sto jednostavno ne mogu smisliti putina.
Glavni politicki neprijatelj im je PiS, rekao bih tvrdja verzija HDZa, kojeg napadaju kako god stignu, mislim da je to dodatna motivacija za izljeve mrznje spram Ukrajincima.
Evo recimo, jedan njihov (Konfederacja) je ovo objavio na twitteru.
Sada, sto mu to znaci...
Vidimo da nisu samo Hrvati "obdareni" sa likovima poput Shunica i Lose, postoje i poljski rusofili, i to se jos shvacaju desnicarima.
Nekakvi amalgam susnjarstine i gluposti.
Kao da su se Susnjar i Loso parili a ispala je Konfederacja.
Treba dodati, PiS je izuzetno aktivan oko pomaganja Ukrajini.
Lik s desne slike je Roman Dmowski, također jedan od velikih ličnosti obnovljene Poljske i žestoki protivnik Pilsudskog.
Prije Prvog svjetskog rata je jedno vrijeme bio zastupnik u ruskoj Dumi, te je bio skloniji dogovoru s Rusima i za manju, ali etnički homogeniju Poljsku.
Razumijem.
Ali pitam se sto ce nekome karta, u 2022, gdje su Minsk i Lviv kao dio Poljske.
Mislim, to je onako...
Recimo Galicija je uvijek bila vecinski ukrajinska(ruralci), a Lviv je imao poljsku vecinu.
Iz toga, danas izvoditi neke zakljucke to je kao stara poljska zemlja...
Cak su dugo smatrali Ukrajince kvazi Poljacima.
Jos ako si Poljak a kompletan zapadni dio drzave je nekada bio svapski...
Mislim, meni je to malo smijesno, ta poljska ultra desnica.
Deset puta racionalniji im je PiS.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dmowski%27s_Line
Inače, u knjizi kanadske povjesničarke Margaret McMillan "Mirotvorci" čitavo poglavlje je posvećeno pregovorima o budućim granicama Poljske u Versaillesu, dobro opisuje sukob između Pilsudskog i Dmowskog.
Posljednje uređivanje od Epetium : 04-01-2023 at 19:17
Pa i Dmowski je zagovarao ukljucenje najmanje Galicije, koja je bila vecinski ukrajinska, sto se iz prve kosi sa temeljem samoodredjenja naroda, a to je onda bilo veliko geslo.
Francuzi su ih podupirali, oni su htjeli jaku Poljsku kao kontru Nijemackoj, a Ameri i Britanci su bili malo receno raspizdjeni kada su Poljaci poceli napadati Ukrajince, a ne boljsevike....
Jos kada uzmemo Pilsudskog koji je kao i Francuzi sanjao de facto veliku Srbiju opet kao protutezu Nijemcima...
Zanimljivo razdoblje.
Azovci u Bakhmutu, kratak klip.
https://mobile.twitter.com/supportAZ...76862765924353
Onaj šef Wagnera se slika pored vreća sa mrtvim tijelima iz postrojbe kojom zapovjeda, i govori "kako im je istekao ugovor". Zamisli da ti zapovjeda takav psihopat bez truna suosjećanja, ljudskosti ili ikakve natruhe žaljenja.
Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 04-01-2023 at 23:19
Zbog Eline i bokala vina
Sve, komplet, od sefa drzave, do onih njihovih emisija, sve to lici na ogromnu umobolnicu.
Kao da je netko u Hollywoodu napravio los film. Ono, cliche do clichea, mesari bivsih tajnih sluzbi, najprizemnije komuniciranje spram vani.
Pa taj sef Wagnerovaca je slao krvavi cekic u Brüssel, kao zadnji klosar ruske mafije.
Oni zaista misle da se njih netko boji tamo, a jedino sto njih uopce drzi na zivotu je zelja Nijemacke i Francuske da rusi opstanu kao kakav takav ozbiljan subjekt.
Taj ruski nacionalizam je opcenito nesto perverzno, tamo ne odlucujes sam da ces se zrtvovati za neku vecu stvar, za narod, vec eto ides kao hrpa mesa, boriti se za ono sto odluci neka budala koja nema veze sa zivotom.
Totalno blesavo. Kao da se budale igraju rata.
Inace, novi ministar vanjskih poslova Izraela kaze da se sigurno vise nece spominjati "ta rusko-ukrajinska stvar" od davanja vojne pomoci tako i tako nista.
Meni je to zanimljivo ponasanje gdje ocekujes solidarno ponasanje svakoga, a sam si solidaran sa nikime.
Dzaba sto se Iran lize sa rusima.