+ Odgovori na temu
Stranica 2 od 260 PrviPrvi 1 2 3 4 12 52 102 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 21/5193

Tema: Agresija Rusije na Ukrajinu

Citiraj Prvotno napisano od sagitarius Vidi poruku
    Ukrajina je u grubo polarizirana na zapadni proeuropski dio i istočni proruski dio, gdje snažan uticaj na zapadu imaju zemlje EU s kojim Ukrajina graniči, a na prvom mjestu Poljska i donekle Rumunija i Mađarska.
    U Ukrajini ima nešto više od 25% katoličkog stanovništva, koje je večinom nastanjeno upravo u tom zapadnom dijelu i vrlo je jasno zašto se taj dio populacije priklanja Poljskoj i EU, a obzirom da su mnogi među njima poljskog podrijetla ili njemačkog, dok na sjeveroistoku i istoku države ima gotovo indentičan broj etničkih Rusa za koje je opet jasno zašto žele da se Ukrajina pripoji Rusiji.

Etničku sliku bi trebao da upotpuni i jedan muslimanski dio populacije, kojeg u ovoj velikoj zemlji nije zanemarljiv broj, mada nije politički ekspliciran.

Referendum je jako upitan kao dio rješenja jer bi u ovoj situaciji bio sa jako tijesnim rezultatom i veliko je pitanje da li bi tijesna prevaga na jednu ili na drugu stranu donijela mir u ovu državu.
    Arbitraža između Amerike, EU, Rusije i predstavnika Ukrajine prema pravednom ključu mogao bi rezultirati uvjetovanim mirom, o čemu bismo mogli diskutirati pod kojim uvjetima i kako, međutim, nipošto se ne bi smjelo s tim predugo čekati, ne samo radi toga koliko se sjećam da je Ukrajina atomska sila, što je imalo težinu da se Putin ne usudi vojno intervenirati, nego i radi žrtava koje bi bile uistinu ogromne, a ovaj dio svijeta bi bio najopasnije i najmalignije žarište današnjice.
    Raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine, neovisna Ukrajina je posjedovala treći po snazi nuklearni arsenal na svijetu. Ukrajinski nuklearni arsenal tada je bio veći od arsenala Velike Britanije, Francuske i Kine zajedno.[1] U ožujku 1994. Ukrajina je zbog vlastite i međunarodne sigurnosti donijela odluku da sama do 1996. postane ne-nuklearna sila, što je ujedno bio poticaj svim ostalim bivšim sovjetskim republikama (izuzev Rusije) da se odreknu nuklearnog naoružanja.

Posljednjih 1.900 ukrajinskih nuklearnih bojevih glava poslano je 1996. u Rusiju na reciklažu, a Ukrajina je zauvrat međunarodnim sporazumom dobila jamstvo Rusije, SAD-a i ostalih nuklearnih sila o poštivanju njezinog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Navedenim postupcima i potpisivanjem Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja iz 1994. godine, Ukrajina je postala država koja se prva dobrovoljno odrekla vlastitog nuklearnog naoružanja i danas aktivno potiče napuštanje proizvodnje nuklearnog naoružanja među svim nuklearnim silama.

Citiraj Prvotno napisano od EHO1983 Vidi poruku
    Ako smijem da pravim paralelu

Isto mi je kao u Crnoj Gori, Srbija niju mu dala citavu nezavisnost da crnogorci sami odlucuje s kim hocu da budu saveznici,

Rusi su krivi za mene, hajde ostavlaj tu zemlju i njegov narod na miru pa sami ukrainci nek odluce sta hoce, a kad ostavljas na miru, vise ima sanse da oni sami budu tvoj aleat, ali ako intervenises vise su sance da ta zemlja ti bude veciti neprijatel
    Pa ti isti Ukrajinci su na izborima glasali za Janukovica koji je proruski kandidat, i opet kada bi bili izbori on bi pobedio, sto su Rusi krivi? Rusi su im ponudili mnogo bolje uslove nego EU, sta im je ponudila EU sarenu lazu, Rusi se ne mesaju u njihove unutrasnje stvari dok EU i SAD itekako, ti ako verujes da su sve ove demonstracije spontane onda si mnogo naivan.

Stari lisac
    Datum registracije
    Sep 2011
    Blog Entries
    2
    Citiraj Prvotno napisano od farcry Vidi poruku
    Raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine, neovisna Ukrajina je posjedovala treći po snazi nuklearni arsenal na svijetu. Ukrajinski nuklearni arsenal tada je bio veći od arsenala Velike Britanije, Francuske i Kine zajedno.[1] U ožujku 1994. Ukrajina je zbog vlastite i međunarodne sigurnosti donijela odluku da sama do 1996. postane ne-nuklearna sila, što je ujedno bio poticaj svim ostalim bivšim sovjetskim republikama (izuzev Rusije) da se odreknu nuklearnog naoružanja.

Posljednjih 1.900 ukrajinskih nuklearnih bojevih glava poslano je 1996. u Rusiju na reciklažu, a Ukrajina je zauvrat međunarodnim sporazumom dobila jamstvo Rusije, SAD-a i ostalih nuklearnih sila o poštivanju njezinog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Navedenim postupcima i potpisivanjem Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja iz 1994. godine, Ukrajina je postala država koja se prva dobrovoljno odrekla vlastitog nuklearnog naoružanja i danas aktivno potiče napuštanje proizvodnje nuklearnog naoružanja među svim nuklearnim silama.
    Da, po svoj prilici je tako i mislim da je točan navod kojeg daješ, pa je možda u tome ipak onda razlog da se ne primijene ruska sila na ovu zemlju...

Reportaza Ceske televizije o demontracijama u Ukrajini:

http://vk.com/video240276317_1673362...4f077b3549f315

da je pobijedio hićo, sada ne bi imali ovih problema. bili bi zapad odavno, ali njima je bilo draže biti s rusima i komunistima, jbg svatko si bira svoju sudbinu. ko i ovi naši budalaši ovdje, kojima je bilo ljepše živjet u jugoslaviji nego u hrvatskoj. i danas bi dali sve pare svijeta, samo da se dočepaju svoju šugovine. ista priča je i s ukrajinom, uvijek je bilo tih jadnika u svakom narodu koji ne gledaju strateške interese svog naroda, već isključivo interese određenih političkih struktura koja samo sranja rade.

što se tiče ukrajine, mislim da ona odavno nije na čisto što želi, a to je i samo dokaz koliko Rusi rade sranja tim svojim graničnim zemljama, pogotovo je smiješno za pratit Putina kojeg cijenim kako se grebe za utijecaj nad tim susjednim državama.

a ove slike iz ukrajine, su stvarno apokaliptične, ovo je ko da je Hitler ponovo izvršio invaziju na njih pa se ovi panično brane svim sredstvima. bit će tu još sranja, meni se čini da je ovdje moguć i građanski rat, ako ova budala Januković ne popusti. zna se kako to ide, krene prosvijedima pa završi pucnjavama i otvorenim sukobom. dobro je da druga strana građana koja se slaže s janukovićem, ne izlazi na ulice za sad da se konfrotira ovim prosvijednicima jer tu bi bilo sigurno onda još više mrtvih. nitko ne voli kada ga učiš pameti i ponašanju, ono ideš na zgradu vlade baciš koktel i onda ti dođe pametovat neki pristaša janukovića, ma ispeko bi ga ko čevap na onoj gumi što gori na trgu. taman se ljudi zalaufali, a ovi hoće mir.

Citiraj Prvotno napisano od Skywalker Vidi poruku
    Ili su vodje opozicije dobile neku kintu iz Evrope
    Jasno je da moraju da imaju bar neku podrsku iz Evrope/Amerike,cim su izdrzali ovoliko...Jasno je i da ima provokatora na ulicama.

A sta Amerika drugo radi,nego sto menja rezhime izdvajajuci dolare za politicare koji sprovode njihove interese...imaju poseban fond za to.
    "Zavadi pa vladaj" ...to jos uvek deluje...i sad ce lepo EU/Amerika da kaze...Ne moze vise tako,gusite demokratske slobode,bla bla.

Naravno,treba biti fer pa pomenuti(Dzoni je vec napisao to) sledece :
    http://hr.wikipedia.org/wiki/Holodomor ...blizu 4 miliona ljudi je tad umrlo.
    Btw,kasnije je Tito slican rezim uveo za seljake u Jugoslaviji,ali kad je Amerika pocela da salje dolare,ukinuo se taj program,ali to je dr.tema.

šta tu Josipović i Milanović ne obiljažavaju "holokaust", po čemu je ovo manji holokaust od onog židovskog da mi je samo znati? po tome što su ga počinili njihovi ideološki idoli iz moskve, kod kojih je i sam Tito njihov nikad prežaljeni mezimac išao na obuku! da položi ispit pravog komuniste, čim prije i temeljitije, kod svog čeličnog Staljina. koji je uz Hitlera, jedan od najvećih krvnika u povijesti čovječanstva. normalno, sve je to sitnica, jer ipak komunisti i njihova djeca ne daju na svoje idole tek tako kako rigaju vatru olako na hitlera naciste fašiste i ostale koji nisu po njihovom šnjofu. sramota je da u hr, npr nema ništa o ovome, niti se obilježava barem ja ne znam da se obilježava kako se obilježava holokaust i ostale događaje kojima se zapad kiti.

Stari lisac
    Datum registracije
    Sep 2011
    Blog Entries
    2
    Citiraj Prvotno napisano od farcry Vidi poruku
    Ukrainski prosvjednici su u nedelju zauzeli zgradu ministarstva pravosuđa sukobeći se sa policijom.

http://www.ipress.hr/svijet/ukrajina...evu-31107.html

Europljani smatraju da se ovaj sukob prije eskalacije još uvijek može zaustaviti mirnim pregovorima.
    Posljednje uređivanje od sagitarius : 28-01-2014 at 11:16

Asarow je dao ostavku!!!
    Posljednje uređivanje od Marta : 28-01-2014 at 11:39
    Sve ću promijenuti ako treba, ali ne svoju svetu vjeru i ubjeđenja... - Sagitarius

Europljani smatraju da se ovaj sukob prije eskalacije još uvijek može zaustaviti mirnim pregovorima.
    Da to stvarno smatraju, ne bi slali svoje predstavnike na trg tamo, da podrze proteste tamo...

A tu ima od stvarno nezadovoljnih ljudi koji mirno protestuju, do najekstremnijih desnicarskih skupina koji bacaju molotovljeve koktele na policiju:

Da se ovako nesto desi na zapadu, svi ti koji protestuju bili bi iste sekunde rasterani upotrebom najbrutalnije sile... ali ti iz EU koji pozivaju na satro mir, nikad nece osuditi ovo, i protagoniste toga nazvati vandalima... baciti molotovljev koktel na policiju, koja predstavlja drzavu, stiti red, od vlade koja je regularno izabrana... je nista drugo nego terorizam...

Mozda vi ne znate, recept za ovo sto se dogadja u Ukrajini je patentiran u Srbiji...

1996 godine bili su protesti posle izbora...isto kordoni policije, isto sukob sa njima...pravljene su parodije, ljudi su ispred kordona pustali muziku, plesali, devojke slale poljupce pandurima...povremeno je bilo tuce, zasipanje kamenicama...ja sam svedok toga...

2000. godine, 60 miliona dolara je dato liderima opozicije u Budimpesti da se obori Sloba, osnovan je studenski pokret Otpor koji je animirao mlade i izvodio na ulicu... simbol je bila pesnica:

Preslikana fora u Ukrajini 2004. godine:

Zatim, 5.oktobra.2000 kad je srusen Sloba doveden je bager:

U Ukrajini ovih dana ista stvar:

Jedan od vodja Otpora u Srbiji 2000. godine Srdja Popovic je isao sa svojim ljudima u Ukrajinu, obucavao opoziciju istim metodama:

http://www.kurir-info.rs/asanz-srbin...clanak-1117535

Cak su i uhapseni i proterani neki Srbi odande koji su spremali revoluciju... oni su delovali i u Egiptu, i svugde gde je bilo potrebno da se podbuni narod... direktno placeni od Amerike za to...

Ne treba biti dovoljno pametan i vispren pa videti o cemu se ovde radi... prozirna fora koju prodaju n-ti put... posto sam u tome i sam ucestvovao 90-ih, citam ih ko bukvar. Nezadovoljstvo dela naroda objedinjavaju i artikulisu tako da se naprave neredi, a onda na vlast dovedu marionete...jasno ko dan...

Stari lisac
    Datum registracije
    Sep 2011
    Blog Entries
    2
    Iako ne znam točno što je pjesnik htio reči poredeći Srbiju i Ukrajinu, znam da od "navijanja", koje se jasno da prepoznati, nema ništa ili bolje rečeno: da li je to srpski "recept"(iskustvo sa NATO-om) ili nešto drugo, ma to, gospodo, ne mijenja bit stvari, a ona je, s Marsa vidljivo, da je za Ukrajinu bitan mir, bitno kvalitetno i dugoročno rješenje njene budućnosti...
    U tim relacijama mislim da vrijedi diskutirati, uz obvezatno eliminiranje svakog površnog i suviše osobnog doživljaja krize u jednoj državi na samoj granici EU...
    I da.
    Srbija nije jednako Ukrajina.

Poželimo da se ostavkom premijera stvari u Ukrajini konačno krenu rješavati, a kriza bude dovedena svom kraju.

Jao lele gde bre Srbi sebe sve ne vide ... nesto mi sam u Iranu nedostaju ...
    Sve ću promijenuti ako treba, ali ne svoju svetu vjeru i ubjeđenja... - Sagitarius

Iako ne znam točno što je pjesnik htio reči poredeći Srbiju i Ukrajinu, znam da od "navijanja", koje se jasno da prepoznati, nema ništa ili bolje rečeno: da li je to srpski "recept"(iskustvo sa NATO-om) ili nešto drugo, ma to, gospodo, ne mijenja bit stvari, a ona je, s Marsa vidljivo, da je za Ukrajinu bitan mir, bitno kvalitetno i dugoročno rješenje njene budućnosti...
    U tim relacijama mislim da vrijedi diskutirati, uz obvezatno eliminiranje svakog površnog i suviše osobnog doživljaja krize u jednoj državi na samoj granici EU...
    I da.
    Srbija nije jednako Ukrajina.

Poželimo da se ostavkom premijera stvari u Ukrajini konačno krenu rješavati, a kriza bude dovedena svom kraju.
    Pesnik koristi metafore... vrlo plasticno sam docarao kako model protesta i obaranja vlasti primenjen u Srbiji, se primenjuje na isti nacin sad u Ukrajini... cak isti covek koji je to radio u Srbiji, Srdja Popovic, je obucavao ukrajinske opozicionare, sto i sam priznaje... ne smatram te toliko povrsnim da ne prepoznajes isti recept...

Navijacki pristup je podrzavanje opozicije, jer je, eto, pro-zapadna, katolicka... u to ime mogu i policajci da se bacaju u vatru, da se ruse drzavne ustanove... na sta zmure ovi na zapadu, kojima su puna usta mira...

Za Ukrajinu jeste najbitniji mir, na to sam pozivao na prvom postu na temi... ali pitanje je ko je doveo do nereda... pa jel su imali prozapadnu vlast 2004. godine... jel su bili regularni izbori 2008. na kojima je ista ta vlast izgubila... izgubila je i 2010. na izborima... u ime cega sad ljudi protestuju?! Mogu da izraze nezadovoljstvo sto je Janukovich odbio da potpise SSP... ali ne tako sto ruse glavni grad... izbori su svake 4 godine, nek glasaju sledeci put pa promene ako im smeta, i ako su vecina... ovo je siledzijstvo, potencirano iz vana, da bi se destabilizovala Ukrajina, i time ranila Rusija...

Kad pocnu da mi pricaju o miru oni koji stalno vode ratova od Afganistana, Iraka, Sirije, Egipta, Libije, Tunisa... odmah znam da nesto nije u redu...

Citiraj Prvotno napisano od Marta Vidi poruku
    Jao lele gde bre Srbi sebe sve ne vide ... nesto mi sam u Iranu nedostaju ...
    Umesto ironije, potrudi se nesto i da saznas...

http://www.vesti-online.com/Vesti/Sv...zak-u-Ukrajinu

Na spisku zabranjenih je bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili i još 29 državljana Gruzije, pet Amerikanaca među kojima su Brajan Fink, Majron Vasilik i Aleksander Rot, kao i državljanin Srbije Marko Ivković, piše list.

Za Marka Ivkovića Carjev kaže da je "sa timom Srba organizovao revoluciju protiv Slobodana Miloševića" i da se zalagao za sličan scenario u Ukrajini, prenosi ukrajinski Komersant. Ukrajinski poslanik je Aleksandra Rota opisao kao "svetski najboljeg specijalistu za organizovanje revolucija kroz društvene mreže".

Taj covek je deo tima koji organizuje Srdja Popovic, a proterali su ga pre samo mesec dana iz Ukrajine...

Stari lisac
    Datum registracije
    Sep 2011
    Blog Entries
    2
    da bi se destabilizovala Ukrajina, i time ranila Rusija...
    Budi dobar i ovo mi malo pojasni Dzoni...
    Nije li Rusija druga država i kako se onda može raniti Rusija nevoljom u Ukrajini, osim ako ne insinuiraš da je Ukrajina Ruska...

Nije li Rusija druga država i kako se onda može raniti Rusija nevoljom u Ukrajini, osim ako ne insinuiraš da je Ukrajina Ruska...
    Nemoj sad tako da interpretiras moje reci...

Ukrajina je bila deo Sovjetskog saveza, do 1918 nije ni bila drzava, niti je postojao Ukrajinski narod...to im je Lenjin dao, a posle Staljin zlostavljao... znaci komunisti su to i napravili, i posle se izivljavali nad njima... zapadni deo danasnje Ukrajine je pripojen 1940:

Tu je srediste katolika, bilo je i dosta Poljaka koje su katolicki Ukrajinci proterali u Poljsku...

Mirno su se odvojili 1991, ogroman nuklearni arsenal koji su imali su dali Rusima 1996, sa klauzulom da i Rusija i Amerika garantuju granice i nezavisnost.

Rusija ima svoje interese, imaju luku Sevastopolj na Krimu, imaju oko polovine naroda koja govori ruski, i izrazito je proruski nastrojena... ne zele da pocepaju tu drzavu... oni je i subvencionisu jeftinim gasom... spor je i nastao oko toga sto su Rusi rekli - ako hocete u EU, onda cete placati gas kao i svi ostali... sto bi im ruiniralo ekonomiju...

Jel sad da optuzimo Ruse sto gledaju svoje interese... oni i danas mogu da kazu - hocemo u EU, i placacemo gas kao i svi drugi... ali za to prvo treba da izglasaju novu vlast koja ce imati podrsku za to... na proslim izborima vecinu je dobio Janukovich, koji je i hteo da potpise SSP, pa kad se proracunao, video je koliko to nije u interesu zemlje koje vodi...

http://www.capital.ba/kijev-ocekuje-...ijardi-dolara/

Dali su im 15 milijardi zive love...jos 12 ce im dati...snizili su im cenu gasa...Putin je imao problema oko toga u samoj Rusiji...

http://www.standard.rs/dejan-mirovic...-ukrajini.html

Evo sta su dobili od saradnje sa EU predhodnih 20 godina...izgubili su 10% stanovnistva, drzavni dug im je porastao 1000%, budzetski deficit porastao 12 puta, spoljnotrgovinski deficit od 1999. godine porastao je citavih 100 puta... porazavajuca slika saradnje sa organizacijom koja im je davala godisnje samo bednih 60 miliona dolara...

Brojke ne lazu, najbolje se vidi kakav im je izbor, i kakav je to lazni put u EU koji im nude, a EU u dubiozi, nemaju lovu ni za svoje clanice...

Citiraj Prvotno napisano od DzoniBG Vidi poruku
    Umesto ironije, potrudi se nesto i da saznas...

http://www.vesti-online.com/Vesti/Sv...zak-u-Ukrajinu

Na spisku zabranjenih je bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili i još 29 državljana Gruzije, pet Amerikanaca među kojima su Brajan Fink, Majron Vasilik i Aleksander Rot, kao i državljanin Srbije Marko Ivković, piše list.

Za Marka Ivkovića Carjev kaže da je "sa timom Srba organizovao revoluciju protiv Slobodana Miloševića" i da se zalagao za sličan scenario u Ukrajini, prenosi ukrajinski Komersant. Ukrajinski poslanik je Aleksandra Rota opisao kao "svetski najboljeg specijalistu za organizovanje revolucija kroz društvene mreže".

Taj covek je deo tima koji organizuje Srdja Popovic, a proterali su ga pre samo mesec dana iz Ukrajine...
    A niste jos stigli do Irana?
    Jel Achmadinedschad i ukleti Zapad ne placaju dovoljno da se srusi Rohanija

Ti Srbi su bas svestrani ... revolucionari, ratnici, mirotvorci ...dajte se vec jednom odlucite za neku ulogu, mnogo bre iritirajuce ovo vase svestrano izbivanje

Ne osvrcem se na predhodni post, al Rusija trenutno nema interesa u neredima u Ukraini iz ekonomskih razloga, dovoljna su ti 4 velika pipeline koja iz Rusije idu preko Ukraine.
    To je naravno bitna infrastruktura za izvoz energenata.

Citiraj Prvotno napisano od Marta Vidi poruku
    A niste jos stigli do Irana?
    Jel Achmadinedschad i ukleti Zapad ne placaju dovoljno da se srusi Rohanija

Ti Srbi su bas svestrani ... revolucionari, ratnici, mirotvorci ...dajte se vec jednom odlucite za neku ulogu, mnogo bre iritirajuce ovo vase svestrano izbivanje
    Ovo ti je onaj fazon - nemam pojma o temi na kojoj pisem, nista nemam da kazem... ali kad vidim da se spominju Srbi, onda cu po svaku cenu masno da zatrolam temu nekim budalastinama koje nisu ni na nivou kafane...

Zaobidji me, nemoj da me citiras vise, necu ti odgovoriti...

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove