+ Odgovori na temu
Stranica 1 od 35 1 2 3 11 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 1/697

Tema: Papa Franjo/ Patrijarh Franja

Varlamova Stiliana avatar
    Datum registracije
    Nov 2011

Papa Franjo/ Patrijarh Franja

Evo, možemo reći da je već prošlo dovoljno vremena da damo neke ocjene novom papi i razglabamo o dojmovima.

Kako kažu na konkurentskom forumu: neki nabrijani katolici napadaju Franja, dok ga podržavaju neki nabrijani ateisti. Što je malo iskarikirano, ali i u čemu ima istine. Mislim da nijedan papa dosad još nije privukao ovoliko pozornosti i rasprava, a je li to dobro ili loše, iznijet će vrijeme...

Mislite li da je papa 'prenapredan' ili je samo djelima pokazao da u KC više nema mjesta za licemjerje?

Na temi možemo pratiti i druge vijesti vezane za papu.

“O divine Sun, may you never see anything greater than Rome!” - Quintus Horatius Flaccus

Vlastelinka ZGabriel avatar
    Datum registracije
    Mar 2012
    Blog Entries
    5
    Papa Franjo svojim je komunikacijskim vještinama osvojio svijet. Kako Vi iščitavate njegove poruke i geste, posebice njegovu posebnu naklonost prema siromašnima, napuštenima i starijima?

Papa Franjo u odnosu na druge pape nije ništa revolucionarno niti novo, a posebice na način kako bi to mediji htjeli prikazati. Kad se govori o njegovu osvajanju svijeta, naravno da je to jedan medijski, skroman propagandistički i nužno komercijalizirani izričaj. Ma nije njemu do osvajanja svijeta, nije on trgovac iz multinacionalne kompanije... Zar nisu, i pape, prije njega, i njegovi prethodnici koju su i naši suvremenici, također osvojili svijet. Dovoljno se prisjetiti blaženoga Ivana Pavla II., svojevrsnog čarobnjaka, govoreći, na društvenoj razini, kojega su mediji upijali. Jednako i Benedikt XVI. koji je također bio Papa koji je 'osvajao' ljude, ali eto, možda su ga zbog neupitne moralne dosljednosti i neodstupanja od vječnih istina, cinično zaobilazili mediji i krivo prikazivali. A onda on radi najveći čin poniznosti… Očito su mislili da će ovaj Papa biti svojevrsna antiteza Benedikta, ali upravo suprotno - on je njegov kontinuitet u najboljem smislu riječi i misije. Tu se vidi Duh Sveti na djelu kroz čitavu povijest. Očito su se 'zaletjeli', pa sad vide da nema povratka.
    Stoga, kad bismo iz hrvatskih mainstream medija preuzeli razumijevanje pape Franje, krivo bi učinili. Odnosno, prikazivanje pape Franje u našim medijima, čisti je falsifikat po starim ideološkim stereotipima. Realna slika pape Franje i tih medija nisu uopće usklađene. Sveti Otac je prije svega čovjek duha, čovjek suvremenog konteksta. On vidi beskrupuloznost moćnika i laži kojoj je svijet izložen. U tome on nastavlja kontinuitet papa prije njega, samo je njegov stil, njegov izvedbeni način ponešto drukčiji, što je i shvatljivo. A sve ono što papa predstavlja Crkvi i svijetu, a to su, prije svega, univerzalne teme života, ljudskoga dostojanstva, bilo pojedinca ili naroda, a koje su upravo, katoličke vrijednosti, tu se papa Franjo ne razlikuje niti za točku od svojih prethodnika. Recimo trendovski da je ovaj papa specifičan po svom osobitom body languageu. To što on naginje u deklarativnom smislu i često spominje inferiorne, siromahe i napuštene, mislim da je riječ o tehničkoj vezi s njegovim južnoameričkim podrijetlom. Dodajmo, nije li Isus iz Nazareta bio prijatelj i zagovaratelj siromašnih, odbačenih, izgubljenih.

Hrvatski mediji pokušali su poruke pape Franje izvlačiti iz konteksta kako bi ga kao moralnog autoriteta približili liberalnim stavovima. Što se krije iza njihovog takvog čina?

Iza toga se krije tzv. angažirano novinarstvo, u našoj specifično hrvatskoj verziji. Naravno, opet je to u službi podvaljivanja, izazivanja impresija u nedovoljno kritički zreloj javnosti. I naravno, u službi različitih bezidentitetskih lobija, interesa. Onih koji se zaogrću filantropijom, tolerancijom i napretkom, snošljivošću, a zapravo su ovisnici o nečemu što nema vrijednosnih temelja u hrvatskom društvu, pa i u zdravom društvu općenito. Zapravo, oni su nasilnici, diktatori nad duhom naroda, mali nedorasli profesionalci u svome poslu, pa im takvo pisanje predstavlja njihov način postojanja i nekakve afirmacije. Relativizam i nihilizam njihovi su glavni pravci i sadržaji. Dovoljno je vidjeti otvoren i srdačan odnos i uvažavanje između liberalnog Franje i konzervativnog Benedikta, kako bismo potvrdili neistinitost i falsifikat, koji je prava riječ za ovu vrstu rabote. Nažalost, novinari često nešto rade u što ni sami sigurno ne vjeruju.
    Kad bismo zaista bili dorasli za to razumijevanje, fenomena pape i suvremenosti, odrekli bi se takve strašne simplifikacije pape Franje kao institucionalne osobe, ali i pojedinačne osobe, pape intelektualca. Ne mogu mainstream mediji, primjerice, Svetom Ocu pripisivati nekakve liberalističke atribucije. Papa, prije svega, uzima svoju snagu od Isusa Krista, on je čovjek sviju ljudi. Svoditi ga na naše dnevno političke potrebe, neke trenutačne iščašene obrasce u Hrvatskoj, mislim da je to previše infantilno, i neinventivno tendeciozno. Smatram da to govori o sindromu naših medija koji se nisu oslobodili tog svog totalitarnog, ovisničkog nasljeđa. Naime, oni imaju zadane ideološke projektne zadatke od kojih se ne mogu odmaknuti, pa su često dodatno i samoizmanipulirani. Usput sami sebe smatraju jako važnim, jer prema njihovu mišljenju, oni upravljaju društvom, oni kreiraju mišljenje ljudi, pa eto imaju moć, a dojam i emitiranje moći je glavna opsesija svake društvene nedoraslosti. Nažalost, podrijetlo tog sindroma leži u činjenici da hrvatski mediji nisu doživjeli ni prakticirali pravu pluralnost.
    http://laudato.hr/Tko-je-ovdje/Nasi-...-mediji-s.aspx
    Ti nisi ono što jesi sad, nego ono što tek možeš biti! Ti si trenutno žir, ali smisao tvog života je biti hrast! ~ T. Ivančić

יֵשׁ מֵאַיִן

Stari lisac
    Datum registracije
    Aug 2011
    Otkad je dobio nagradu časopisa "Time" za osobu godine meni stoji upitnik iznad glave!
    Paranoična? Možda

Datum registracije
    Nov 2011
    meni stoji zbog nekih izjava tj. one o ateizmu/ateistima... on sam mi je skroz ok, ne smeta mi ni navodni južnoamerički socijalizam koji 'promiče' (što je po meni notorna glupost).

mnogo ga uspoređuju s Benediktom, pa sam čak pročitala da su mediji namjerno birali fotografije na kojima je Benedikt izgledao loše ili antipatično. smetao im je njegov tradicionalizam i ozbiljnost. valjda je djelovao tako nakon Ivana Pavla, čak je i ribica napisala da joj je djelovao distancirano i hladno... ja nikad nisam dobijala takav dojam, baš zrači čovjek nekim mirom i mudrošću.
    eto, zanijela sam se malo... često mi Benedikt padne na pamet (valjda jer je i Franjo svaki dan u medijima) a ne razumijem zašto je mnogima bio antipatičan.

jedan je mod na fhr (navodno katolik) čak napisao da se kinđurio ko vlaška mlada jer je nosio sve tradicionalne odore. eto, svašta.

“O divine Sun, may you never see anything greater than Rome!” - Quintus Horatius Flaccus

Datum registracije
    Nov 2011
    http://www.index.hr/vijesti/clanak/f...h-/722956.aspx

PAPA Franjo trebao bi posjetiti Bosnu i Hercegovinu u drugoj polovici lipnja te povodom obilježavanja 100. obljetnice početka Drugog svjetskog rata uputiti poruku mira, izvijestila je u utorak Federalna televizija (FTV).

Predsjedništvo BiH uputilo je službeni poziv Papi, a dolazak poglavara Rimokatoličke crkve planiran je za 21. lipnja. Papa Franjo će, kako saznaje FTV, doći u jednodnevni posjet Sarajevu, odakle će povodom stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata poslati poruku mira.

FTV je navela kako je potvrdu informacije o dolasku Pape u BiH dobila iz više izvora. Drugi mediji u BiH ranije su nagađali kako je Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić prigodom nedavne audijencije u Vatikanu razgovarao s papom Franjom o detaljima posjeta Bosni i Hercegovini.

Potvrde li se točnim medijski navodi, to bi bio treći posjet jednoga pape Bosni i Hercegovini s obzirom da je Ivan Pavao II. u dva navrata pohodio Sarajevo 1997. i Banju Luku 2003. godine.

Ovogodišnje obilježavanje 100. godišnjice početka 1. svjetskog rata u BiH je izazvalo podijeljena stajališta. Protive mu se predstavnici Republike Srpske tvrdeći da bi se ova manifestacija mogla pretvoriti u kritike srpskih vlasti u BiH i atentatora Gavrila Principa na prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, koji je izveden 10. lipnja 1914. godine. Sarajevski atentat poslužio je kao povod za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Datum registracije
    Nov 2011
    Papa uputio apel globalnoj eliti: Bogatstvo iskoristite za dobrobit čovječanstva

Dostojanstvo čovjeka, gospodarstvo u službi općega dobra i borba protiv gladi – glavne su teme poruke pape Franje koju je uputio povodom Svjetskoga gospodarskog foruma, koji se do 25. siječnja održava u Davosu, u Švicarskoj

Kod mnogo je ljudi siromaštvo smanjeno, – piše Sveti Otac – ali to nije dostatno jer još uvijek ustraje rašireno društveno isključivanje. Još i danas najveći dio muškaraca i ženâ svakodnevno živi u nesigurnosti, i to s često dramatičnim posljedicama. Politika i gospodarstvo stoga trebaju raditi na promicanju pristupa koji uključuje, koji uzima u obzir dostojanstvo svakog ljudskog bića i opće dobro.

Ne može se dopustiti – piše potom Papa – da svakoga dana tisuće ljudi umru od gladi, iako su raspoložive goleme količine hrane koje se jednostavno rasipaju. Sveti Otac također ističe da ne možemo ostati ravnodušni prema brojnim izbjeglicama koji traže najosnovnije uvjete za dostojan život, a koji ne samo da ne nailaze na prihvat, nego na tim nečovječnim putovanjima nerijetko idu ususret smrti.

Svjestan sam da su ove riječi snažne, pa i dramatične – primijetio je papa Franjo – ali one žele istaknuti, pa i izazvati sposobnost foruma da uvidi razlike. Ono što je potrebno – ističe Papa – jest obnovljeni, duboki i rašireni osjećaj odgovornosti svih, kako bi se djelotvornije služilo općem dobru, te dobra ovoga svijeta učinilo dostupnijima svim ljudima.

Koristeći se riječima Benedikta XVI. iz enciklike ‘Caritas in veritate’, papa Franjo ističe da pravednost ne treba biti samo gospodarska, nego se ima temeljiti na nadnaravnom viđenju osobe, kako bi se postigla pravednija raspodjela bogatstava, stvaranje radnih mjesta, te cjelovito promicanje siromašnih koje će biti više od jednostavne asistencije.

Papina poruka završava snažnim apelom: Molim vas – piše papa Franjo – da učinite tako da bogatstvo bude u službi čovječanstva, a ne da njime vlada, i to u vidiku uistinu čovječne etike, koju provode osobe velike čestitosti i cjelovitosti, koje vode veliki ideali pravednosti, velikodušnosti i brige za istinski razvoj ljudske obitelji.

Citiraj Prvotno napisano od Stiliana Vidi poruku
    meni stoji zbog nekih izjava tj. one o ateizmu/ateistima... on sam mi je skroz ok, ne smeta mi ni navodni južnoamerički socijalizam koji 'promiče' (što je po meni notorna glupost).

mnogo ga uspoređuju s Benediktom, pa sam čak pročitala da su mediji namjerno birali fotografije na kojima je Benedikt izgledao loše ili antipatično. smetao im je njegov tradicionalizam i ozbiljnost. valjda je djelovao tako nakon Ivana Pavla, čak je i ribica napisala da joj je djelovao distancirano i hladno... ja nikad nisam dobijala takav dojam, baš zrači čovjek nekim mirom i mudrošću.
    eto, zanijela sam se malo... često mi Benedikt padne na pamet (valjda jer je i Franjo svaki dan u medijima) a ne razumijem zašto je mnogima bio antipatičan.

jedan je mod na fhr (navodno katolik) čak napisao da se kinđurio ko vlaška mlada jer je nosio sve tradicionalne odore. eto, svašta.
    A što je to "južnoamerički socijalizam"?
    Očito je da su kršćanske poruke puno starije i potrebnije danas više nego prije, da Benedikt sa teorjisko-dogmatskom doktrinom nije skupio glave, jednostavno su se vratili na put Ivana Pavla II.., tako i treba biti što se mene tiče...

Datum registracije
    Nov 2011
    čemu napadanje moonoslove?

jesi li pročitao cijelu rečenicu ili samo dvije riječi iz nje?

ajd, bar si komentar ostavio, drugi samo šute...

TheBronxBomber
    Gost
    Papa Vrano je dobar čouk.

Vlastelinka ZGabriel avatar
    Datum registracije
    Mar 2012
    Blog Entries
    5
    Citiraj Prvotno napisano od TheBronxBomber Vidi poruku
    Papa Vrano je dobar čouk.

i Benedikt je.

meni su bili super komentari kako je Ivan Pavao II bio previše konzervativan, pa bi trebao poslije njega doći neki malo popustljiviji. kad nu nam Benedikta.
    pa su i za njegovog nasljednika priželjkivali opet nekog blažeg. a upućeni vele da će u usporedbi s Franjom Benedikt još ispasti liberalan.
    nek se vesele "stručnjaci".
    Ti nisi ono što jesi sad, nego ono što tek možeš biti! Ti si trenutno žir, ali smisao tvog života je biti hrast! ~ T. Ivančić

יֵשׁ מֵאַיִן

Ja sam već pisala da mi se neke izjave pape Franje ne sviđaju i da mislim da se situacija unutar Crkve može riješiti na pametniji način tj. ne dopuštati ovim novinarskim lešinarima da orgijaju nad problemima Crkve i davati im mogućnosti da izvrću nečije riječi kako im padne napamet. Od nabrojenih papa, po mom mišljenju, najbolji i najpravedniji je bio papa Benedikt i žao mi je što je otišao prije nego je dovršio dobar posao unutar Crkve.
    ...oblak je moj dom, oblikujem ga po svom...dosadno je kretati se tlom...

Stari lisac Humphrey avatar
    Datum registracije
    Mar 2011
    Blog Entries
    41
    Nije na meni da komentiram Papu i propitkivam njegove izjave i odluke,kao katolik ja imam obvezu slušati ga.Nije vam to demokracija dragi moji.

Datum registracije
    Nov 2011
    Citiraj Prvotno napisano od pdv Vidi poruku
    Ja sam već pisala da mi se neke izjave pape Franje ne sviđaju i da mislim da se situacija unutar Crkve može riješiti na pametniji način tj. ne dopuštati ovim novinarskim lešinarima da orgijaju nad problemima Crkve i davati im mogućnosti da izvrću nečije riječi kako im padne napamet. Od nabrojenih papa, po mom mišljenju, najbolji i najpravedniji je bio papa Benedikt i žao mi je što je otišao prije nego je dovršio dobar posao unutar Crkve.
    koje izjave?

pretpostavljam one o bogatašima?

Citiraj Prvotno napisano od Humphrey Vidi poruku
    Nije na meni da komentiram Papu i propitkivam njegove izjave i odluke,kao katolik ja imam obvezu slušati ga.Nije vam to demokracija dragi moji.
    jel bi to govorio i da živiš u XVI. st?

Čim je izabran, odnosno čim sam saznao da je isusovac i da je uzeo ime Frano, bilo mi je jasno da možemo od njega puno očekivati, Isusovac znači da je nadprosječno obrazovan, a Frano da je shvatio kako je ,prvenstveno u Crkvi i njenom odnosu prema članovima, nužna reforma.
    Crkva mora primjerom pokazati milosrđe, solidarnost i brigu za slabije.

čemu napadanje moonoslove?

jesi li pročitao cijelu rečenicu ili samo dvije riječi iz nje?

ajd, bar si komentar ostavio, drugi samo šute...
    Đe viđe ti napad?
    Samo velim da je zalog vjere oduvijek ta ljubav prema bližnjemu, poslanja vjere su daleko starija od svih ideologija pa mi nije jasno bilo kako papu Franju mogu vezati uz južnoamerički socijalizam, stvarni ili navodni...

Datum registracije
    Nov 2011
    pa znam tvoj stil pisanja već par godina. ne treba mi smajlić da osjetim kad je netko iznerviran ili barem blago iziritiran

Stari lisac Humphrey avatar
    Datum registracije
    Mar 2011
    Blog Entries
    41

jel bi to govorio i da živiš u XVI. st?
    Zašto baš XVI.st?

Datum registracije
    Nov 2011
    Citiraj Prvotno napisano od Humphrey Vidi poruku
    Zašto baš XVI.st?
    a što misliš?

pa znam tvoj stil pisanja već par godina. ne treba mi smajlić da osjetim kad je netko iznerviran ili barem blago iziritiran
    Stvarno?
    I to je to, znači ti se pretvaraš u vrhunskog psihoanalitičara, a priča o "južnoameričkom socijalizmu" osta pod navodnicima ili bez njih...
    Meni se ipak čini da je vrh katoličke crkve na konklavama želio "žezlo" vratiti u okvire i poslanje sličnijem Ivanu Pavlu II, pogotovo u današnjem teškom stanju humanih vrijednosti u društvu, bilo obiteljskih ili pojedinačnih.

Datum registracije
    Nov 2011

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove