+ Odgovori na temu
Stranica 1 od 108 1 2 3 11 51 101 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 1/2153

Tema: Bosanska posavina 1992. rat, poraz, izdaja....

caporegime caporegime avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4

Bosanska posavina 1992. rat, poraz, izdaja....

Bosanska posavina uz Vukovar predstavlja drugu najkontroverniju točku domovinskog rata.
    čak i više jer su priče oko prodaje, izdaje, namještanja, dogovora izraženije nego na bilo kojem drugom mjestu.
    može li se analizom vojnih aspekata doći do istine ili će se uvijek tražiti neka skrivena istina.

To je davo ispričana priča. Nikada nećeš uvjeriti teoretičare zavjere da Posavina nije prodana kao ni one koji to iz političkih interesa guraju. Dovoljno je čitati svjedočenja boraca koji govore da prodaje nije bilo ali je bilo neorganizacije i samovolje kao i mitskih bitaka i nadljudskih borbi.

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    upravo zato pokušajmo hladno i trezveno, s podacima i logičnim analizama pojasnit i stvari.
    pa da vidimo onda tko koristi argumente a tko nesuvislo politizira i pokušava jednu tragediju okrenuti na jeftino politikanstvo.

A kako ćeš ti nekoga tko ima apriori postavljenu premisu izdaje uvjeriti u nešto ..hladno i trezveno. To je Sizifov posao, davno sam od toga odustao.

ne govore oni to što imaju dokaze za to nego zato što im to paše.

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    uglavnom, početkom proljeća dolazi do sukoba između hrvatskih oružanih skupinja te srpskih.
    radi se uglavnom o netom skupljenim ljudima koji nemaju svoje ustrojene formacije s hrvatske strane te srpskih, ustrojenih formacijski u teritorijalnu obranu te pojedinih manjih dijelova jna.
    u tim početnim sukobima između još faktički neformiranih i neiskusnih postrojbi hrvatske snage postižu veće uspjehe.

srpska teritorijalna obrana pokazala se potpuno nedoraslom u sukobu sa lokalnim hrvatskim snagama. Posavci su zajebani borci

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    to je otprilike bio rezultat u svim mjestima gdje je došlo do sukoba netom formiranih pješačkih postrojbi.
    s tim da su srbi ipak imali, što oružje teritorijalne obrane, što uhodan zaposvjedni sistem, kao i pomoć obližnjih postrojbi jna.
    međutim u izravnom sukobu hrvatskih i srpskih postrojbi uvjetno sličnog sastava, srbi su bili inferiorni.
    sličan primjer je viđen na kupresu.
    i na kupresu, kao i kasnije u posavini, prevagu donijele uhodane oklopne postrojbe banjalučkog korpusa koje su dopremljene iz područja zapadne slavonije.
    o tome je u razgovoru sa jerkom zovakom govorio i srpski zapovjednik
    ne znam mu više ime ali to je osoba koja je na ovom klipu.
    tek je doprema svježih snaga iz zapadne slavnije okrenula taktičku prednost srbima.
    a kakv je bio ratni raspored kao i sastva obrambenih postrojbi?

Novica Simić je to.

Srpski teritorijalci su bili borbeno nekvalitetna postrojba. Na Kuprsu su dobar otpor pružili u samom gradu, kad su bili odsječeni. Doduše ni naše domobranske postrojbe nisu bile neke kvalitete.

Davno sam čitao ova tri članka o Posavini. Sam autor (učesnik tih borbi) nekako sugerira na izdaju. Ali ja se pitam, ako je Posavina prodana zašto je baš njih (HV) slala u Posavinu. S druge strane, dao je i opis HVO-a u to vrijeme koji je bio skoro pa u totalnom rasulu.

http://hakave.org/index.php?option=c...rat&Itemid=108

Autor
    http://www.uhd91.com/kolumne/tyson.html
    Posljednje uređivanje od Graničar Jozo : 17-12-2010 at 10:24

Ugledni član zlatni_ljiljan avatar
    Datum registracije
    Dec 2010
    ja licno mislim da se Posavina mogla odbraniti samo da se logisticki htjelo pomoci,negdje sam citao da je na posavskom ratistu poginulo najvise pripadnika HVO...jos da se ukljucila pretecha 2 Korpusa Armije BIH nikad Posavina ne bi bila u srpskim kandzama,ali jebaji ga sad kasno se jebenu kajati...

Jel zna neko gdje je zavrsio Armin Pohara?
    Toliko sam trazio po netu podatke ali nidje ni za lijeka,uopste o tome liku se malo pise,a na pocetku rata sam dnevno slusao na radiju o njemu po 15 puta...

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    Bosanska posavina se mogla obraniti samo se tu otvaraju druga pitanja.
    Jasno je da se s postojećim kapacitetima obrana nije mogla izvesti.
    Pitanje tko si je mogao dopustiti veći luksuz da u političko-ratnoj situaciji 92' godine trpi veće gubitke i negativne posljedice verdenskog načina iscrpljivanja do kojega bi došlo da se išlo pošto poto u obranu terena u bosanskoj posavini.

U subotu u Usori s jednim časnikom pričam o ovoj temi.
    Kaže mi jebiga, srbima je ona bila daleko važnija nego nama, oni su bili spremni izgubit koliko god je potrebno ljudi jer im je to bilo biti ili ne biti.
    Dalje mi kaže da mu je jedan kolega iz Broda pričao da je zadnji dana prije pada Broda dnevno ginulo po desetak naših vojnika i da nam je moral bio na nuli.

Mada ste ovu temu već sto puta obrađivali zamolio bi one malo upućenije, ako im nije problem da se potrude kronološki opisat događaje, s mapama itd.
    Bio bi zahvalan.

Uz to se mora reći da je Haris Silajdžić navodno prijavio Hrvatsku vijeću sigurnosti UN-a zbog nazočnosti HV-a u BiH kad su se vodile bitke za Posavinu.

Vidiš ovo nisam znao.
    Sad im puna usta Posavine i izdaje...
    Tipični licemjeri, nije mu bilo palo napamet prijavit Siriju, Alžir i ostale arapske zemlje iz kojih je uvozio mudžahedine.

Ugledni član zlatni_ljiljan avatar
    Datum registracije
    Dec 2010
    Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    Uz to se mora reći da je Haris Silajdžić navodno prijavio Hrvatsku vijeću sigurnosti UN-a zbog nazočnosti HV-a u BiH kad su se vodile bitke za Posavinu.

Ovo je smijesno ne branim Hareta,ali svako ko imalo ima pojma o konvencijama ratovanja,zna da je HV potpuno legitimno djelovala na podrucju Posavine iz prostog razloga jer je njen teritorij bio ugrozen sa BIH strane...do 60 km po konvencijama ima se pravo uci na tudji teritorij ako je tvoj direktno ugrozen ,sto je u ovom slucaju bilo upravo tako...
    Posljednje uređivanje od zlatni_ljiljan : 20-12-2010 at 20:43 Razlog: tippfehler

Citiraj Prvotno napisano od zlatni_ljiljan Vidi poruku
    Ovo je smijesno ne branim Hareta,ali svako ko imalo ima pojma o konvencijama ratovanja,zna da je HV potpuno legitimno djelovala na podrucju Posavine iz prostog razloga jer je njen teritorij bio ugrozen sa BIH strane...do 60 km po konvencijama ima se pravo uci na tudji teritorij ako je tvoj direktno ugrozen ,sto je u ovom slucaju bilo upravo tako...
    ja mislim da on hrvatsku nije prijavio zbog posavine, već zbog drugih područja (nisam siguran).

(offtopic) kad smo već kod vijeća sigurnosti, žalosna je činjenica da nijedno hrvatsko mjesto u kojemu su počinjeni zločini nije dospjelo na sjednicu vijeća sigurnosti (bez obzira na VRS ili ABiH)

Citiraj Prvotno napisano od Graničar Jozo Vidi poruku
    ja mislim da on hrvatsku nije prijavio zbog posavine, već zbog drugih područja (nisam siguran).

(offtopic) kad smo već kod vijeća sigurnosti, žalosna je činjenica da nijedno hrvatsko mjesto u kojemu su počinjeni zločini nije dospjelo na sjednicu vijeća sigurnosti (bez obzira na VRS ili ABiH)
    Zbog Posavine zbog Posavine. Druga je priča kad je prijvaio zbog HV-a u G. Vakufu. Ali početkom rata kad je HV gazila Srbe u Posavini Alija i Haris su ili prijavili ili su zaprijetili prijavom VS UN. O tome se pisalo nadugo i naširoko.

Aliji je veći problem bio HV u BiH nego srpska vojska. Bojao se identifikacijskog problema sa Hrvatima.

A Hv nije imao alibi ulaska na teritorij BiH jer je tada u Hrvatskoj UN i primirje.

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    Ma da je hv i imao pravo ratovati u bosanskoj posavini sumnjam da bi to vele promijenilo stanje na terenu.
    Ne trba zaboraviti da je u to vrijeme glavnina hrvatskih snaga na južnom bojištu i istočnoj hercegovini postizala uspjehe.
    dolje su bili 1 a br. i 4. a br. te 2. a bataljun kao preteča druge brigade.
    od ostalih boljih postrojbi ostalo su jedino gardisti 3. a br. koji su morali paziti na širokom ratištu istočne i zapadne slavonije.
    nikad ni jedna postrojba HV-a nije nastupila u bosanskoj posavini u brigadnoj formaciji.
    uglavnom se radilo o taktičkim i borbenim grupama koji su nosili nazive TG ili BG prema postrojbi iz koje bi došli dragovoljci na posavsko ratište.
    uglavnom bi bili veličine voda do najvipe satnije.
    uz njih su tu još bile hrpe naoružanog naroda, zbrda zdola skupljene skupine ljudi bez zapovjednog lanca, ustroja i ičega što bi ličilo na brigadu u vojnom smilu a sastojale su se od 101 brigade, bos. brod., 102. odžak, 103. derventa, 104. šamac (na oraškom bojištu) 105. modriča (brigada samo u nazivu i pustim željama) i 106. orašje.
    kako nije bilo ni vremna ni sredstava, ove skupine ljudi su se nazivale brigadama ali u vojnom smislu to nisu bile postrojbe bez obzira što je u njima bilo hrabrih ljudi i što su dale mnoge živote u obrani.
    srbi su s druge strane za operaciju koridor osim lokalnih četničkih snaga, teritorijalne obrane, lokalnih snaga jna, dovlačili postrojbe banjalučkog korpusa, dakle uhodane, ustrojene vojne postrojbe s ratnim iskustvom koje su u konačnici dinijele prevagu.
    osim njih tu je bilo i 1200 dobrovoljaca iz tzv. krajine koji su činili udarnu snagu srpskog napada.
    samo u toj operaciji sudjelovalo je više četničkih dobrovoljaca iz hrvatske nego ukupno u posavini što je bilo dragovoljaca iz hrvatske.

osim nesrazmjera snaga snažan je bio i politički moment.
    dok se u hrvatskoj masovno širila histerija zbog odlazaka na ratište u tamo neku bosnu, srbi potaknuti lažnim pričama o banjalučkim bebam,a koje umiru kao i o više od 1 000 000 okruženih srba, odvojenim od matice mogli su sebi priuštiti luksuz većih gubitaka koje ne bi moralo opravdavati.
    već u tim kriterijima srbi su vodili sa 2:0

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    ajmo dalje. vrijedne podatke o stanju na bojištu bosanske posavine nam pruža i dokumentacija generala praljka iz koje je vidljiva kaotičnost na tom prostoru ali i bijedna uloga nekih zapovjednika koji sadaa s distance pprodaju naknadnu pamet i krivotvore istinu.

http://slobodanpraljak.com/MATERIJAL...topad_1992.pdf

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    istodobno i ja bih postavio javno pitanje osobito generali stipetiću koji sad jako pametuje i laže da je imao plan za presijecanja koridora.
    Stipetiću, ako si imao plan za presijecanje koridira, što nisi ništa učinio da taj koridor, dok je bio presječn i ostane presječen?
    Kako je moguće da prostor između slobodnih gradova Modriče i Gradačca ostane prazan i nezaposjednut?

to ne znači da bi koridor ostao prekinut ali dtipetić nije pokazao ništa u pokušaju da održi prekid koridora.ž
    snažnijim napadima regularnih i organizacijskih ustrojenih snaga JNA koje su dovučene sa ratišta zapadne slavonije teško da bi novoskupljene neustrojene i neorganizirane hrvatske snage mogle se oduprijeti ali nije pozana ni volja ni ikakvo djelovanje u tom pravcu.

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove