+ Odgovori na temu
Stranica 3 od 108 PrviPrvi 1 2 3 4 5 13 53 103 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 41/2153

Tema: Bosanska posavina 1992. rat, poraz, izdaja....

Ugledni član zlatni_ljiljan avatar
    Datum registracije
    Dec 2010
    west i capo ce me jos uvjeriti da je Posavina pala eto bas radi 12 banjaluckih bebica koje su skiknule jer nisu imali kisika,onda su se hrabre junacine iskupile sa svih srpskih zemlja i razbucale posavske horde ustashkih placenika i alijinih dzihad ratnika...meni to smrdi na opasnu izdaju,ali na kraju ko sam ja da sudim o tome,samo moje misljenje je da se Posavina mogla itekako odbraniti,sto ne pade Bihac koji je bio u 100 puta goroj situaciji,kad su se placali ruski piloti da prelecu iz hrvatske do opkoljene enklave...zato jer je Hrvatska imala interes da Bihac ne padne ,ovim ne zelim reci da RH nije pomagala logistichki Posavinu jeste,ali ne dovoljno,a ne da mi se sad o tome,za mene je to papagajsko ponavljanje ,ili prosipanje iz shupljog u prazno...Ante Prkachin je istog mishljena kao ja,a to je izdaja...
    Posljednje uređivanje od zlatni_ljiljan : 24-01-2011 at 23:18

Datum registracije
    Dec 2010
    Citiraj Prvotno napisano od caporegime Vidi poruku
    napisao si mnogo toga ali većina ovih mjesta se ne mogu uspoređivati kao ni taktička situacija ni vrijeme u kjima se događaju gubici tih mjesta.

derventa, odža i modriča koja je usput rečeno tek malo prije zauzeta od strane hrvatskih snaga imale su tu nesreću da se na njih sruči najveća koncentracija srpske vojske poslije vukovarske, sa golemom, odlučnom prednošću u oružju i ljudstvu a pogotovo u organiziranim i ustrojenim jedinicama jna povučenih s drugih ratišta.
    plus 1200 krajiških dobrovoljaca sa iskustvom iz hrvatske.

na jajce se sručila sva ona sila koja je ostala slobodna poslije posavine.
    jajce pada tek kad su se oslobodile te snage između ostaloga i 16. brigada, najkvalitetnija brigada VRS.
    travnik, bugojno, konjic su mjesta u kojima je podjednako bilo i hvo-a i armije a koji su zauzeti od strane armije bih u munjevitim akcijama protiv hvo-a koji nije bio ni svjestan što ga čeka.
    hvo je s druge strane uspješno izdržao goleme napade na lašvansku dolinu kao i ostale enklave u srednjoj bosni a ustrojem profi brigada nakon primirja sa armijom bih he znatno povećao svoju navalnu moć.
    valja reći da je od cijele hrvatske vojske u zavrnim akcijama sudjelovalo samo dijuelovi 4. br., 7. br., djevi 81. bojne kao i dijelovi 2-3 domobranske pukovnije i to nikad svi skupa.
    nikad ni u jednom trenutku nije u bosanskoj krajini bilo više od 2000 pripadnika hv-a, kjei bi se satlnio mijenjali.
    gardijeske brigade hvo-a su odigrale golemu iako malo manje razvikanu ulogu u cijeloj priči.

moze biti da je tako,ja samo znam da sam docheko momke iz 128 Rijechke ,svi redom sa Vezice,Zameta,Srdoca itd ,poslije smo postali cak i dobri prijatelji ,i to prijateljstvo se njeguje i dan danas

caporegime caporegime avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    Da se bolje ustrojila obrana, da se išlo i s kažnjavanjem a sve radi bolje discipline vojske, da nije vladala deviza; moje selo, moj jedini razlog da ratujem, da je bilo dovoljno vojske u hrvatskoj da se uputi u posavinu a da se neka druga ratišta ne oslabe kao i da je bilo više sluha kod naroda da se ne ide u tamo neku bosne nego da se tamo slama jedinstveni agresor....možda se i moglo. pobijediti u to vrijeme ne ali zadržati koji komad prostora.
    srbima je bilo puno lakše opravdati svoje gubitke jer se eto oni bore za banjalučke bebe, za milijun i po srba s druge strane koridira i slične nebuloze.
    međutim zbog politike kao i politikanstva još dugo se neće moći donijeti jedinstveni stav o borbama u posavini jer subjektivne istine tog razdoblja još uvije služe kao oružja u političkim pokvarenim igrama.
    prije daljnjih rasprava preporučujem pregledati praljkovu dokumentaciju s neta gdje su vidljivi službeni dolkumenti koji puno toga govore o stanju na terenu.

ne slušati pusta trabunjanja osobito kukavica i izdajnika tipa petar stipetić koji danas naknadnom pameću tvrde da su oni mogli sve a da im politika nije dala.
    laže!

uostalom oraški džep koji je srbima strateški bio najvažnji nije pao.
    odražao se jer su odlučni ljudi stisli muda i rekli nema prolaza.
    i ko ih je onda mogao prodati?
    tko uopće može nekog drugog prodati ako to ovaj sam ne da?

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    Citiraj Prvotno napisano od zlatni_ljiljan Vidi poruku
    west i capo ce me jos uvjeriti da je Posavina pala eto bas radi 12 banjaluckih bebica koje su skiknule jer nisu imali kisika,onda su se hrabre junacine iskupile sa svih srpskih zemlja i razbucale posavske horde ustashkih placenika i alijinih dzihad ratnika...meni to smrdi na opasnu izdaju,ali na kraju ko sam ja da sudim o tome,samo moje misljenje je da se Posavina mogla itekako odbraniti,sto ne pade Bihac koji je bio u 100 puta goroj situaciji,kad su se placali ruski piloti da prelecu iz hrvatske do opkoljene enklave...zato jer je Hrvatska imala interes da Bihac ne padne ,ovim ne zelim reci da RH nije pomagala logistichki Posavinu jeste,ali ne dovoljno,a ne da mi se sad o tome,za mene je to papagajsko ponavljanje ,ili prosipanje iz shupljog u prazno...Ante Prkachin je istog mihljena kao ja,a to je izdaja...
    ne moš uspoređivati.
    u bihaćkoj enklavi je bilo nekoliko stotijna tisuća ljudi.
    nacionalno čist teritorij, velik teritorij.
    osim toga glavnina srpske vojske je bila na posavini.
    ta posavina je na neki način omogućila da se na drugim ratištima olakša pritisak.
    nije isto 92 i 94.
    devedeset druge smo se oporavjali od 91', imali akciju u dubrovačkom zaleđu i istočnoj hercegovini gdje su bile 3 od naše 4 gardijeke brigade. također u proljeće i ljeto 92'.

lako je bilo u prosincu 95 i proljeće 95 gazit srbe i time olakšavat pritisak na bihać.
    92' je bilo malo drukčije

p.s. u ratničkim krugovima prkačin i nema neki utjecaj ni poštovanje.
    vjeruj meni.
    i on priča svoju priču jer mu ljepše zvuči.

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    moze biti da je tako,ja samo znam da sam docheko momke iz 128 Rijechke ,svi redom sa Vezice,Zameta,Srdoca itd ,poslije smo postali cak i dobri prijatelji ,i to prijateljstvo se njeguje i dan danas

oni su išli iz smjera like jel?
    mislim da oni nisu poslije oluje imali akcije u bosni.

Datum registracije
    Dec 2010
    Vidite moj dobar prijatelj Hosovac inace musliman , dobrovoljac koji je imao vec iskustvo sa Kupresa mi je prichao anjemu vjerujem vise nego stotinama Latinica,Prkachinih ovih onih,kad su i poslali na Posavinu da je takav moral bio da su mislili da ce Srbe sjebati bez problema,i onda se kaze okrenu preko noci sve,dezerterstva,nema municije,nema klope itd...ne moze mi niko prichati da se nije mogo poslati MTS iz S Broda recimo i klopa...

al necu vise o Posavini samo se iznerviram bez veze,a krivo mi je u pichku materinu sto postoji ta jebena RS tamo gdje nikad Srbi nisu bili vecina,boli me Prijedor,boli me Derventa,boli me B.Luka,boli me Foca itd ...

Priče o prodaji Posavine su gluparija ljudi koji imaju neku krivicu i onih kojima ta priča odgovara i valjalo bi se prestat jednom na tome iscrpljivati. Motivi se neće promjeniti pa prema tome ni mišljenje.

Srbi cijeli rat traže jednu veliku bitku gdje bi rješili stvar. Zašto traže jednu veliku bitku, pa zato da bi iskoristili svoju nevjerovatnu prednost u naoružanju.

tehnički Posavina se mogla još braniti par tjedan, mjeseci pa i cijelu godinu , možda ali bi tu HV iskrvario.

ne možeš se ti na ravnici tući bez naoružanja. To smo mi vidjeli na Kupresu. Izišli na ravno, naivno, glupo, pa nas Srbi potaracali. A Posavina je još gora i Srbima bitnija.

zamislimo jednu tenkovsku bitku u Posavini..100 hrvatskih tenkova protiv 2000 srpskih..obe strane izgube po sto tenkova , pa neka i Srbi izgube 500 opet imaju 1500 tenkova a Hrvati više nijedan. I rat gotov.

Tko kuži kuži tko ne kuži nek ne kuži.

Posavina je Srbima tada bila biti ili ne biti što se tiče RSk i zapadnog dijela RS. I gotova priča. Tada se nismo mogli s njima nositi. Nipošto. Na ravnome ne.

U jednoj Maslenici jedva smo istrpili srpski protudar a kamoli tada u Posavini.

Tuđman se nije dao navući na jednu bitku.

osim toga, da su se nastavile borbe, nastale bi demonstracije po Hrvatskoj, da su se vraćali stotine pa i tisuće mrtvih tijela..a moralo bi toga biti u jednoj takvoj bitci.

osim toga Alija i haris protestiraju zbog HV-a u Posavini. Prijavljuju Hrvatski vijeću UN..jer muslimanskom vodstvu na kraju krajeva isto je ili VRS i VJ ili HV u Bosni što se kasnije i vidjelo.

muslimansko vodstvo ne želi da HV tuče Srbe u BiH. Zato Alija odbija Tuđmanov prijedlog o zajedničkom djelovanju HV-a i Armije s objašnjenjem da bi to dodatno razjarilo Srbe.

I što da je HV osvojio taj protor i zadržao ga, muslimansko vodstvo bi to opet proglasilo agresijom i tražilo taj teritorij sebi.
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 24-01-2011 at 23:36

ne moš uspoređivati.
    u bihaćkoj enklavi je bilo nekoliko stotijna tisuća ljudi.
    nacionalno čist teritorij, velik teritorij.
    osim toga glavnina srpske vojske je bila na posavini.
    ta posavina je na neki način omogućila da se na drugim ratištima olakša pritisak.
    nije isto 92 i 94.
    devedeset druge smo se oporavjali od 91', imali akciju u dubrovačkom zaleđu i istočnoj hercegovini gdje su bile 3 od naše 4 gardijeke brigade. također u proljeće i ljeto 92'.

lako je bilo u prosincu 95 i proljeće 95 gazit srbe i time olakšavat pritisak na bihać.
    92' je bilo malo drukčije

p.s. u ratničkim krugovima prkačin i nema neki utjecaj ni poštovanje.
    vjeruj meni.
    i on priča svoju priču jer mu ljepše zvuči.

Prkačin je narcis koji mijenja priču zavisno o tome s kim razgovara.

ne sumnjam u njega kao u mangupa i fajtera ali on je bez ikakvog vojnog znanja. On može voditi diverzantski vod i to je to.
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 24-01-2011 at 23:32

Datum registracije
    Dec 2010
    jeste primljeni su na Pljesevici,iako je bilo jos neki specijalnih jedinica HV eh da i Rojs je bio u Bihacu u Cardaku (poznati bihacki lokal),mislim da su bili i Tigrovi...ovi momci iz 128 su bili ekipa koja je je volila "zapaliti" pa smo se odmah nasli na istoj talasnoj duzini,odmah motanje "babaroge",cuga jeba...dobri dechki...

samo da ne pomislite kako sam ja bio neki zajeban jurishnik,mene su na silu mobilisali

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    Vidite moj dobar prijatelj Hosovac inace musliman , dobrovoljac koji je imao vec iskustvo sa Kupresa mi je prichao anjemu vjerujem vise nego stotinama Latinica,Prkachinih ovih onih,kad su i poslali na Posavinu da je takav moral bio da su mislili da ce Srbe sjebati bez problema,i onda se kaze okrenu preko noci sve,dezerterstva,nema municije,nema klope itd...ne moze mi niko prichati da se nije mogo poslati MTS iz S Broda recimo i klopa...

al necu vise o Posavini samo se iznerviram bez veze,a krivo mi je u pichku materinu sto postoji ta jebena RS tamo gdje nikad Srbi nisu bili vecina,boli me Prijedor,boli me Derventa,boli me B.Luka,boli me Foca itd ...
    moral često izgubi bitku sa nesosobnošću onih koji bi trebali barem organizirati snabdijevanje.
    često izgubi bitku sa neshvaćanjem.
    sa tuđom glupošću.
    da je sve do početnog morala i borbenosti amerikom bi još uvijek vladali indijanci.

i da. na dobrom si tragu.
    realno gledajući i srbi imaju pravo na svoju jedinicu.
    al ne tamo gdje su bili manjina. gdje su protjerali većinu.
    to i mene boli. jer je nepravda.

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    jeste primljeni su na Pljesevici,iako je bilo jos neki specijalnih jedinica HV eh da i Rojs je bio u Bihacu u Cardaku (poznati bihacki lokal),mislim da su bili i Tigrovi...ovi momci iz 128 su bili ekipa koja je je volila "zapaliti" pa smo se odmah nasli na istoj talasnoj duzini,odmah motanje "babaroge",cuga jeba...dobri dechki...

samo da ne pomislite kako sam ja bio neki zajeban jurishnik,mene su na silu mobilisali
    siguran sam s manje sile nego freda matića ili ivicu pančića.
    a oni sada pametuju i dijele lekcije.
    prkačin je lik za potuć se u kafani, kako kaže inkvi, za vodit vod ljudi ali za skužit dublje stvari, shvatiti ozbiljnost situacije i uzeti sve okolnosti u obzir......nije on taj kapacitet.

bilo je tu još ljudi koji zrače nekim povjerenjem, uz kje moral skače do neba...al toljage u glavi za išta više osim zauzeti neki rov ili voditi protunapad na ograničenoim terenu.

osim toga ima temna na forumu hr koji je ipak unatoč svom administartorskom ljevičarstvu pa i antihrvatstvu neiscrpan izvor informacija.

ljudi iz prve ruke, ratnici demaskiraju priču o izdaji , o tome pričaju smao neki jazavci koji vjerovatno pušku nikad u ruke nisu uzeli..

http://www.forum.hr/showthread.php?t=511348

tu sve ima..autentične priče..plus jazavci..
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 24-01-2011 at 23:55

Da ne bi bilo zabune ne vjerujem u prodaju teritorija, i neke zevjere, al ovaj put znači baš kad je B.Posavina u pitanju nekako mi je čudno da se ljudi nisu mogli obranit, a stvarno su se dobro držali, kažem ne mora bit točno, i možda i nije bilo nikakvog dogovora Tuđman Milošević, al i dalje ostaje žal, što B.Posavina izgubljena. Al šta je tu je, treba sad gledat, kako spasit ovo što se spasit može.

Da se bolje ustrojila obrana, da se išlo i s kažnjavanjem a sve radi bolje discipline vojske, da nije vladala deviza; moje selo, moj jedini razlog da ratujem, da je bilo dovoljno vojske u hrvatskoj da se uputi u posavinu a da se neka druga ratišta ne oslabe kao i da je bilo više sluha kod naroda da se ne ide u tamo neku bosne nego da se tamo slama jedinstveni agresor....možda se i moglo. pobijediti u to vrijeme ne ali zadržati koji komad prostora.
    srbima je bilo puno lakše opravdati svoje gubitke jer se eto oni bore za banjalučke bebe, za milijun i po srba s druge strane koridira i slične nebuloze.
    međutim zbog politike kao i politikanstva još dugo se neće moći donijeti jedinstveni stav o borbama u posavini jer subjektivne istine tog razdoblja još uvije služe kao oružja u političkim pokvarenim igrama.
    prije daljnjih rasprava preporučujem pregledati praljkovu dokumentaciju s neta gdje su vidljivi službeni dolkumenti koji puno toga govore o stanju na terenu.

ne slušati pusta trabunjanja osobito kukavica i izdajnika tipa petar stipetić koji danas naknadnom pameću tvrde da su oni mogli sve a da im politika nije dala.
    laže!

uostalom oraški džep koji je srbima strateški bio najvažnji nije pao.
    odražao se jer su odlučni ljudi stisli muda i rekli nema prolaza.
    i ko ih je onda mogao prodati?
    tko uopće može nekog drugog prodati ako to ovaj sam ne da?

Ma baš sam gledo onu ćirilicu kad je bila, pad B.Posavine, i tamo taj stipetić prkačin i ekipa bili, pa pričali naravno to je ona partizanska verzija događaja, pa sam nekako dobio dojam da je možda to istina, jer kako su oni to svijetski namontirali to je čudo, čak i čovjek koji je bio akter svega bi povjerovo a kamoli ne ja, koji sam laik i koji o toj posavini čitam iz ne druge već 10 ruke. Naravno, meni osobno je uvijek cilj otkrit istinu, laži i obmane me niti najmanje ne interesiraju, već samo čista i gola istina.

siguran sam s manje sile nego freda matića ili ivicu pančića.
    a oni sada pametuju i dijele lekcije.
    prkačin je lik za potuć se u kafani, kako kaže inkvi, za vodit vod ljudi ali za skužit dublje stvari, shvatiti ozbiljnost situacije i uzeti sve okolnosti u obzir......nije on taj kapacitet.

bilo je tu još ljudi koji zrače nekim povjerenjem, uz kje moral skače do neba...al toljage u glavi za išta više osim zauzeti neki rov ili voditi protunapad na ograničenoim terenu.
    Upravo tako i izgleda, haha.

Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    Prkačin je narcis koji mijenja priču zavisno o tome s kim razgovara.

ne sumnjam u njega kao u mangupa i fajtera ali on je bez ikakvog vojnog znanja. On može voditi diverzantski vod i to je to.
    Al ga "peglate", haha samo nastavite milina vas je čitat.

Priče o prodaji Posavine su gluparija ljudi koji imaju neku krivicu i onih kojima ta priča odgovara i valjalo bi se prestat jednom na tome iscrpljivati. Motivi se neće promjeniti pa prema tome ni mišljenje.

Srbi cijeli rat traže jednu veliku bitku gdje bi rješili stvar. Zašto traže jednu veliku bitku, pa zato da bi iskoristili svoju nevjerovatnu prednost u naoružanju.

tehnički Posavina se mogla još braniti par tjedan, mjeseci pa i cijelu godinu , možda ali bi tu HV iskrvario.

ne možeš se ti na ravnici tući bez naoružanja. To smo mi vidjeli na Kupresu. Izišli na ravno, naivno, glupo, pa nas Srbi potaracali. A Posavina je još gora i Srbima bitnija.

zamislimo jednu tenkovsku bitku u Posavini..100 hrvatskih tenkova protiv 2000 srpskih..obe strane izgube po sto tenkova , pa neka i Srbi izgube 500 opet imaju 1500 tenkova a Hrvati više nijedan. I rat gotov.

Tko kuži kuži tko ne kuži nek ne kuži.

Posavina je Srbima tada bila biti ili ne biti što se tiče RSk i zapadnog dijela RS. I gotova priča. Tada se nismo mogli s njima nositi. Nipošto. Na ravnome ne.

U jednoj Maslenici jedva smo istrpili srpski protudar a kamoli tada u Posavini.

Tuđman se nije dao navući na jednu bitku.

osim toga, da su se nastavile borbe, nastale bi demonstracije po Hrvatskoj, da su se vraćali stotine pa i tisuće mrtvih tijela..a moralo bi toga biti u jednoj takvoj bitci.

osim toga Alija i haris protestiraju zbog HV-a u Posavini. Prijavljuju Hrvatski vijeću UN..jer muslimanskom vodstvu na kraju krajeva isto je ili VRS i VJ ili HV u Bosni što se kasnije i vidjelo.

muslimansko vodstvo ne želi da HV tuče Srbe u BiH. Zato Alija odbija Tuđmanov prijedlog o zajedničkom djelovanju HV-a i Armije s objašnjenjem da bi to dodatno razjarilo Srbe.

I što da je HV osvojio taj protor i zadržao ga, muslimansko vodstvo bi to opet proglasilo agresijom i tražilo taj teritorij sebi.
    E tek me za to zaboli kurčina, šta misliš kad bi im ga ja dao, nakon što sam ga krvavo osvojio?? Samo bi im reko, ako ga hoćete za sebe, "dođite po njega!" Previše smo kalkulirali u BiH, zato nam se po meni to odbilo od glavu, nismo imali jasnu politiku i ciljeve što želimo u BiH, kao muslimani i srbi, oni su i više nego dobro znali što im je cilj, a cilj im je bio razgrabit od hrvata ono, što nisu uspjeli u vrijeme osmanlija i austro ugara, mic po mic, stalno se šire na našu štetu, i jedni i drugi. A mi nikako da se opametimo i povučemo crtu i kažemo, preko ove crte više niko neće, barem ne preko nas živih.

Inače, svaka čast na postu, i slažem se ovi vaši odgovori su mi "otvorili oči", samo nastavite tako, da se ove zablude razjasne.
    Posljednje uređivanje od NorthStand : 25-01-2011 at 06:44

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    treba biti i kreitičan prema svjedočenjima iz prve ruke.
    naime, nije isto kad o moralu i uspjesima govore ljudi koji su bili dio neke jaće ekipe, neka manja postrojba u kojoj su bili dragovoljci ili mangupi.
    oni su imali i veći moral, i žešću želju za borbom pa zato i pamte samo uspjehe.
    takvi su činili možda 10% od ukupnih vojnika jer većina su bili ipak zreli ljudi koje je rat zatekao spuštenih gaća i kji ni mentalno ni fizički nisu bili pripremljeni na svu silinu sukoba koja će zadesiti upravo bosansku posavinu.

Citiraj Prvotno napisano od NorthStand Vidi poruku
    Ma baš sam gledo onu ćirilicu kad je bila, pad B.Posavine, i tamo taj stipetić prkačin i ekipa bili, pa pričali naravno to je ona partizanska verzija događaja, pa sam nekako dobio dojam da je možda to istina, jer kako su oni to svijetski namontirali to je čudo, čak i čovjek koji je bio akter svega bi povjerovo a kamoli ne ja, koji sam laik i koji o toj posavini čitam iz ne druge već 10 ruke. Naravno, meni osobno je uvijek cilj otkrit istinu, laži i obmane me niti najmanje ne interesiraju, već samo čista i gola istina.
    meni je uvijek bila zanimljiva ta simbioza..Prkačin, ustaša i Stipetić stari partizan.

a ponovila se u ovom ratu brat bratu stotine puta..i vojnički i politički..

I zanimljivo mi je to kako partizani levate uvijek ove majmune za svoje ciljeve..nikad obrnuto..

jebote..

meni je uvijek bila zanimljiva ta simbioza..Prkačin, ustaša i Stipetić stari partizan.

a ponovila se u ovom ratu brat bratu stotine puta..i vojnički i politički..

I zanimljivo mi je to kako partizani levate uvijek ove majmune za svoje ciljeve..nikad obrnuto..

jebote..
    Cemu Prkacin uvijek forsira tu pricu? On to sve propovjeda u kafanskom stilu, al mu ljudi vjeruju, samo sta stoji iza toga?

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove