+ Odgovori na temu
Stranica 2 od 108 PrviPrvi 1 2 3 4 12 52 102 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 21/2153

Tema: Bosanska posavina 1992. rat, poraz, izdaja....

caporegime caporegime avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    iz priložene izvorne dokumentacije mogle su se uočćiti dvije stvari.
    1.- HV nije djelovala formacijski nego preko dragovoljački taktičkih i borbenih grupa koje nisu uvezivane u cjelini.
    2.-silna problematika neorganiziranosti i loše stege brigada HVO-a koje su imalke taj problem da u praktički nekoliko dana od hrpe naroda stvori uigrani disciplinirani sustav što je nemoguća misija.
    vojska se ustrojava godinama

Stipetić kao naknadni svjedok laprda. Zanimljivo kako je on izuzet od svih optužbi za ratni zločin. Tipična JNA oficirčina.

Glorificiran od jugoslavena.

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    postoje i tu neke špekulacije.
    na način da je haagu za ravnotežu krivnje trebao netko.
    za stipetića se izborili a umjesto njega ponudili gotovinu.
    jugooficira spasili da bi uvalili hrvatskog dragovoljca.
    točno na poznatoj linji kako su prebjezi iz jna bili profesionalci a svo zlo da je došlo od tuđmanovih legionara.

Nisu to špekulacije, to su fakti.

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    recimo da sam tim izrazom se htio neutralno izraziti.
    uopće ne sumnjama da je mesićevska gamad u privatnim konverzacijama sa haagom ponudila gotovinu umjesto stipetića.
    upravo radi potvrde teze kako je sve zlo došlo od dragovoljaca (slučaj norac gdje je on odigrao ulogu zlog tuđmanovca a ademi je prikazana kao jadni i pošteni pregbjeg iz jna kojega su zločesti nacionalisti htjeli istaknuti kao žrtvenog jarca) dok su jna oficiri (zanimljiva je i paralela koja se povlači i kako su bivši komunistički kadrovi eto bili oni ispravni dok je "emigrantska, hercegovačka struja" bil ona ekstremna odgovorna za sve zlo pri čemu na temi ratnih zločina gotovina i norac imaju ulogu pandana komunističkim kadrovima a la mesić, manolić i ostali kojima je namijenjena uloga pozitivca) predstavljali časnu i profesionalnu strukturu.

To je to. jebiga pokazali se kao jači.

ja se sjećam teksta kad je Stipetić pozvan na obavjesni razgovor i kad s enije znalo, kao nije s eznalo hoće li bit optužen.

Onaj gmaz Butković je napisao da bi optuživanje Stipetića bilo stvarno kriminaliziranje domovinskog rata i da se to ne smije dopustiti pod nijednu cijenu.

Zamisli ti hulja.

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    a kako li je tek budiša skočio kao da ga netko iglom buši po guzici.
    ljut, ogorčen i odlučan u obrani stipetića.
    kako nikad nije bio odlučan a pogotovo za norca i gotovinu.

Citiraj Prvotno napisano od caporegime Vidi poruku
    a kako li je tek budiša skočio kao da ga netko iglom buši po guzici.
    ljut, ogorčen i odlučan u obrani stipetića.
    kako nikad nije bio odlučan a pogotovo za norca i gotovinu.

Toga se ne sjećam al moguće, Budiša je nekad bio dezorjentiran. Tuđman je u njega polagao velike nade al je rekao da se loše razvija kao političar.

A sad mi s ečini da je sazrio al je potrošio sve kredite.

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    ja se toga jako dobro sjećam

Sjećam se i ja toga, to je bilo vrijeme kad je i sami spomen da hag ispituje nešto oko Oluje, za koju još tada nije bio nadležan, je izazivalo strašan otpor u narodu i Budiša je reagirao jer je osjetio što to znači, nije tada ustao radi samog Stipetića, sjećam se da sam nakon tog intervjua u Globusu ćaći rekao da će ovi sve uzručiti ,ni sam ne vjerujući da će ići tako daleko, na što mi je on odgovrio da neće jer bi to značilo sigurno pušenje na izborima. Malo smo zaboravili, ali tada je HR bila nešto drugo, još je bio jak smjer koji je udario Tuđman, a HR je definitivno okrenula u krivom smjeru dolaskom Sanadera, on je uz Mesićevu pomoć zadao smrtni udarac Tuđmanovoj Hr i poveo HR drugim putem, a di će to odvesti vidjeli su rijetki, a dokle je dovelo, danas vide svi ,da ne idemo u poznate detalje, HR je u neuporedivo lošijij situaciji , nego teške 99. u svakom pogledu bez velike nade da se može uopće izvući.

SRbija je s Đinđićem krenula istim"europskim" putem, ali je Đinđić, odnosno odvlačenje Srbije od ideologije SPC, je zaustavljeno. Ja vjerujem da je Đinđićevo ubojstvo motivirano njegovom politikom promjene srpskog mentalnog sklopa, čemu se suprotsatavila elita oko SPC i ostaci pradavnih i nedavnih tajnih službi i organizacija oko kralja.

Za Sijekovac sam čuo davno, ali dosad mi datum nije upao u oči 26.3.92., Zar je tada tamo bijesnio rat da bi se dogodili ovakvi zločini?, Kad je počeo rat U Posavini i što je predhodilo događanjima u Sijekovcu.
    Zemir Kovačević tereti se za zločin u Sijekovcu koji se dogodio 26. marta 1992. godine, kada je ubijeno 48 srpskih civila. U optužnici se navodi da je izvršilac, pored Zemira Kovačevića, rođenog 8. 8. 1966. godine u Slavonskom Brodu, još i njegov stariji brat Selver, zvani Suljo, rođen 14. 11. 1961, zatim Marko Prkačin, brat Ante Prkačina, generala HOS iz Slavonskog Broda, Nijaz Čaušević, zvani Medo, iz Sijekovca, komandir Interventnog voda HVO, čija je jedinica počinila zločin u Sijekovcu 1992. godine, Benjamin i Dino Dobojčić i drugi. Zemir Kovačević je 26. marta 1992. u dvorištu kuće Zečevića u Sijekovcu ubio Jovu, Petra i Milenka Zečevića, kao i Mirka Radanovića, a u aprilu iste godine zajedno s Nijazom Čauševićem i Ilijom Babićem odveo iz kuće Nedeljka Bačića i ubio ga. Zemir i njegov brat Selver su u aprilu 1992. u Sijekovcu ubili Aleksu Trifunovića i njegovog sina Ranka, a kasnije se uselili u njihovu kuću. Ljubica Sedlić (70), svjedok događaja u Sijekovcu, ispričala je da su pripadnici Interventnog voda HVO, kojim je komandovao Čaušević, njenog supruga Novaka živog zapalili u kadi.

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    pogledaj 2 str. prije i link na praljkovu dokumentaciju. tamo imaš kronologiju.

Ovo je zajeban teren, jer Tuđman je često svašta mućkao u vezi BiH. Pa vidimo šta je smutio na kraju, po meni vodio je lošu politiku za hrvate u BiH, prvenstveno to mislim zbog ovog slučaja RS i potpisivanja daytona, gdje su srbi zadržali Bosansku Posavinu, i gdje se ukinula hrvatska zajednica HB. Što je za mene osobno nedopustivo, to je trebalo napravit samo u slučaju ukidanja RS. Jer koji je smisao, da srbi imaju 49 posto teritorija, a da hrvati nemaju ništa, a žive u toj BiH prije njih, i starosjedioci su???? Pa jebote kakva je to politika, koja se odriče vlastitog naroda, dobrobiti vlastitog naroda u susjednoj državi???? Sramota! Da sam ja bio na mjestu Tuđmana, ja bi fino reko Amerima jer su oni bili glavni za ovo sranje u BiH, da nema ukidanja HB dok ne bude ukinuta RS. Jer se išlo na kartu jedinstva, al na način, da hrvati budu jedinstveni s muslimanima, dok srbi mogu imat svoju paradržavu, a hrvati ne mogu. Ma daj, koje su to spike, kakvi su to kriteriji?? Trebalo je BiH fedralizirat, u tri entitetske jedinice, na način da tamo gdje su većina hrvati imaju svoju jurisdikciju, muslimani tamo gdje su muslimani, i srbi tamo gdje su srbi, i to neovisno hoće li bit okruženi s entitetom druga dva naroda, jer bi to bilo najpravednije, a opet ne bi postojale nikakve granice, već bi BiH stvarno bila jedinstvena, samo što bi svaki narod dobio svoj "prostor za živjet". Ovako sve ide u jednu krajnost, i samo će iz dana u dan bujat ekstremizam sva tri naroda, što vrlo lako može opet loše završit to jest ratom. Nevjerojatno je koliko je europska i svijetska politika bila naivna tj glupa, kad je srbima dozvolila RS, a hrvate ugurala u federaciju s muslimanima, da ih ovi drugi guše. I tako ostasmo bez posavine, pa i hercegovine i svega onog što smo legalno imali pravo kontrolirat, jer su tamo živjeli naši ljudi prije rata. Stvarno nevjerojatno, što su europski i naši političari napravili od te BiH, to je jedan radikalni invalid, kojemu podhitno treba najbolja moguća rehabilitacija.

Uglavnom, meni smrdi da je posavina predana, jer su srbi imali ogromne gubitke, jer naši branitelji su se dobro držali u svakoj bitci, pa mi nije jasno zašto je naređeno povlačenje?? Jesu li to Tuđman, i Slobo imali neki privatni dogovor?? Opće je poznato, da je Tuđman volio sastančit s ovim idiotom, i stvarno ne znam šta je u njemu vidio? Naravno može bit da griješim, al meni smrdi na dogovor između Tuđmana i Slobe, iako je ovo više komunjarska teza da bi se prosralo po Tuđmanu, može bit da je istinita. To mislim zato što je RS, baš trebo taj pojas posavine, da bi imala jednu zdravu "figuru" ili ti ga izgled, i povezanost s istočnim djelom RS. Naravno ne mora ovo bit točno, al nekako sam takvog dojma, jer Tuđman je dosta loših procijena u vezi BiH imao. I nijednom se po meni, nije uključio u rat kako treba, trebalo je poslat našu vojsku dolje, ako su srbi mogli mogli smo i mi, koga briga za međunarodnu zajednicu, i opalit po svima, dok ne obranimo ono što smo imali i prije rata! To zadržat, oformit svoju zajednicu i ciao, koga briga za srbe i muslimane, jebe mi se za njih.
    Posljednje uređivanje od NorthStand : 24-01-2011 at 20:30

Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    srpska teritorijalna obrana pokazala se potpuno nedoraslom u sukobu sa lokalnim hrvatskim snagama. Posavci su zajebani borci

Da zajebani, bila je borba kuća po kuća u posavini, nešto ko u vukovaru, ne da su se naši dečki dobro držali, nego su srbima bili prava pravcata noćna mora. Neki su i nakon pada, prešli savu, i sami se gerilski borili i izginuli, jer se nisu mogli pomirit s činjenicom, da bosanska posavina više nije hrvatska posavina!

capo,, zamolio bih te da prepravis naslov topica jer stavljati u naslov rjec "izdaja" je preteska rjec..
    za mene je to isto kao i kad bi otvorili temu , da li je oluja unaprijed dogovoreni igrokaz izmedju tudjaman i milosevica

praljak je sve stavbio na svojoj stranici i hrpu dokumenata i cak je sve te dokaze koje je sakupio izdao u knjizi "pad bosanske posavine" koju imam kod kuce..
    i samo cu ponoviti ono sto je ipraljak rekao..ako je posavina izdana ..zasto onda Orasje nije palo??

dakle nema smisla pricati o izdaji ili prodaji..i to daje samo vodu na mlin onima koje zele da unose razdor u hrvatskom bicu..i moram priznat da su vrlo uspjesni u tome..

ali pricati o pocecima rata kada te napada 3 vojna sila europe i gdje svaki poraz se kuje u teorije zavjere su samo zahvalne teme za zuti tisak...
    pa ne bi da su u HVO i HV bili sve supermeni i da nigdje nije mogla pasti linija ili podrucje..

Ugledni član zlatni_ljiljan avatar
    Datum registracije
    Dec 2010
    Citiraj Prvotno napisano od west Vidi poruku
    capo,, zamolio bih te da prepravis naslov topica jer stavljati u naslov rjec "izdaja" je preteska rjec..
    za mene je to isto kao i kad bi otvorili temu , da li je oluja unaprijed dogovoreni igrokaz izmedju tudjaman i milosevica

praljak je sve stavbio na svojoj stranici i hrpu dokumenata i cak je sve te dokaze koje je sakupio izdao u knjizi "pad bosanske posavine" koju imam kod kuce..
    i samo cu ponoviti ono sto je ipraljak rekao..ako je posavina izdana ..zasto onda Orasje nije palo??

dakle nema smisla pricati o izdaji ili prodaji..i to daje samo vodu na mlin onima koje zele da unose razdor u hrvatskom bicu..i moram priznat da su vrlo uspjesni u tome..

ali pricati o pocecima rata kada te napada 3 vojna sila europe i gdje svaki poraz se kuje u teorije zavjere su samo zahvalne teme za zuti tisak...
    pa ne bi da su u HVO i HV bili sve supermeni i da nigdje nije mogla pasti linija ili podrucje..

Pa po toj logici ,ako nije izdana ispada da je HVO izgubio skoro sve sto je imao u svojim rukama,ako nije izdaja onda je nesto drugo u pitanju...ja ne znam nisam vojni strateg,ali mi malo cudno da se izgubi Derventa ,Modrica ,B.Brod,Jajce,Vares,Travnik,Konjic,Bugojno, da ne nabrajam vise bice dostatno...

Ovo nije nikakva provokacija nego cinjenica,mozes ti sad reci pa Jajce je oslobodjenjo,jeste ali bez HV-a nikad ne bi bilo oslobodjeno ni Grahovo,ni Glamoc ni Drvar ,a najposlije ni Jajce...

ljiljane..u ratu se uvijek nesto gubi ili dobiva i mislim da za to ne treba biti nikakav vojni strateg ..

govorimo o bos. posavini koja ipak nije toliko bila nacionalno kompkatna na tolikom podrucju..i ne mozemo govoriti iskljucivo o samo hrvatskoj posavini kad se zna da su Hrvati ipak bili u tim opcinama relativna vecina ili cak negdje ni to..

uzimajuci u obzir velicinu i konfiguraciju terena (puste njive, nisu to brda i krs ko u hercegovini da ako blokiras 2-3 pravca da agresoru bitno smanjujes manevarski prostor tenkovima i oklopnim kolima ), bolja tehnicku opremeljenost neprijatelja, a sudeci po praljkovim dokumentima i los moral branitelja pogotovo onih koji su slani iz Hr na ratiste u bos.posavinu..gdje su se ljudi bunili sto idu "ginuti u bosnu" , uzmi dalje da je koridor bio odzivotne vaznosti za sve srbe zapadno od koridoa tj i za citavu tzv. RSK....

i sve to zbroji ..mislim da dobijes sto imamo danas...

naravno da bi svak od nas volio da smo u datom trenutku bili jaci i sa ljudstvom i sa tehnikom ..ali to vec prelazi u sferu sta bi bilo kad bi bilo..

i ono sto je najgore je ovu temu analizirati objektivno....jer nema te analize kojom bi prognani i ubijeni Hrvati Bos. posavine ( kao i ostali prognanici bos posavine) dobili neku satisfakciju njenim usvajanjem kao logicnom...

to su emocijepomijesane sa razumom...ima samo okus gorcine..jer uvijek stoji pitanje je li se moglo bolje ..
    to najbolje znaju posavljaci i ne mogu biti genreal poslije bitke sta je i kako trebalo biti...
    ali moj dojam je su teorije zavjere o prodaji bos.posavine ..kao i o prodaji vukovara ..prodaja jajca.. samo mislie zlonamjernih ljudi koji igraju na kartu emocija zrtava ti podrucja o kojim prodaju te price o urotama...

i te teorije zavjere negdje naidju na plodno tlo ..a negdje se ne prime..ali stetu svakako naprave..
    Posljednje uređivanje od west : 24-01-2011 at 23:08

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    Citiraj Prvotno napisano od west Vidi poruku

za početak da kažem da sam osobno protivnik teorija o izdaji, prodaji ili zamjeni teritorija poput nekih novoprobuđenih političkih stratega nego sam naslov sugerira da je nažalost većinsko shvaćanje ljudi da je posavina izdana a to shvaćanje proizlazi iz neznanja a onda i iz nesposobnosi priznati vlastite nedostatke koji su do gubitka posavine i doveli.

sam si vrlo dobro analizirao stvari, pa je smisao ove teme zapravo pokazati da ako se malo logički i egzaktno prouči problem doći će se do zaklčjučka da nikakve izdaje tu nije bilo.

naveni prostor koji bio nacionalno mješovit s hrvatske strane branile su s brda s dola nabrzinu oformljene postrojbe hvo-a i to 3 i po brigade čiji sastav, brojnost, sustav zapovjedanja, obuka, manevarske sposobnosti nisu bile uopće na razine da bi neku postrojbu nazvali brigadom.
    u pomoć su im dolazile skupine dragovoljaca iz hv-a ustrojene u ad hoc taktičke i borbene grupe.
    lokalne srpske snage čak i sa takvim protivnikom nisu imale puno izgleda ali golema prednost u naoružanju s jedne, te naknada uporaba ustorjenih, uigranih i iskusnih jedinica jna povučenih iz zapadne slavonije donijele su prevagu.
    nakon probijanja koridora ostalo je mrcvarenje.
    tavorenje na malom terenu, sa stalnim napadima, granatiranjima, sa opadajućim moralom, po pricipu, kad padne moje selo, odo i ja utjecalo je na obranu zadnjeg uporišta bosanskog broda pa je samo malo udar bio dovoljan da se sve raspadne.
    u idućim danima opisat ću siutaciju obzirom na sve okolnosti od kojih ovisi sustav uspješne obrane.

valjalo bi istaknuti i jedan vide.
    iako sam zovak drži tezu, pogrešnu tezu, o prodaji i zdaji, u njegovom vide se mogu vidjeti korisne informacije osobito u vezi sastava i snage suprotstavljenih snaga.

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    Citiraj Prvotno napisano od zlatni_ljiljan Vidi poruku
    Pa po toj logici ,ako nije izdana ispada da je HVO izgubio skoro sve sto je imao u svojim rukama,ako nije izdaja onda je nesto drugo u pitanju...ja ne znam nisam vojni strateg,ali mi malo cudno da se izgubi Derventa ,Modrica ,B.Brod,Jajce,Vares,Travnik,Konjic,Bugojno, da ne nabrajam vise bice dostatno...

Ovo nije nikakva provokacija nego cinjenica,mozes ti sad reci pa Jajce je oslobodjenjo,jeste ali bez HV-a nikad ne bi bilo oslobodjeno ni Grahovo,ni Glamoc ni Drvar ,a najposlije ni Jajce...
    napisao si mnogo toga ali većina ovih mjesta se ne mogu uspoređivati kao ni taktička situacija ni vrijeme u kjima se događaju gubici tih mjesta.

derventa, odža i modriča koja je usput rečeno tek malo prije zauzeta od strane hrvatskih snaga imale su tu nesreću da se na njih sruči najveća koncentracija srpske vojske poslije vukovarske, sa golemom, odlučnom prednošću u oružju i ljudstvu a pogotovo u organiziranim i ustrojenim jedinicama jna povučenih s drugih ratišta.
    plus 1200 krajiških dobrovoljaca sa iskustvom iz hrvatske.

na jajce se sručila sva ona sila koja je ostala slobodna poslije posavine.
    jajce pada tek kad su se oslobodile te snage između ostaloga i 16. brigada, najkvalitetnija brigada VRS.
    travnik, bugojno, konjic su mjesta u kojima je podjednako bilo i hvo-a i armije a koji su zauzeti od strane armije bih u munjevitim akcijama protiv hvo-a koji nije bio ni svjestan što ga čeka.
    hvo je s druge strane uspješno izdržao goleme napade na lašvansku dolinu kao i ostale enklave u srednjoj bosni a ustrojem profi brigada nakon primirja sa armijom bih he znatno povećao svoju navalnu moć.
    valja reći da je od cijele hrvatske vojske u zavrnim akcijama sudjelovalo samo dijuelovi 4. br., 7. br., djevi 81. bojne kao i dijelovi 2-3 domobranske pukovnije i to nikad svi skupa.
    nikad ni u jednom trenutku nije u bosanskoj krajini bilo više od 2000 pripadnika hv-a, kjei bi se satlnio mijenjali.
    gardijeske brigade hvo-a su odigrale golemu iako malo manje razvikanu ulogu u cijeloj priči.

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove