Papa se koristi diplomatskim rječnikom, a on kao takav ne može biti prevođen doslovno i bez razumijevanja. Ne čemu toliko žuči?
Znate li da je upravo Ratzinger 1998., povodom spomendana Stepinčeve smrti u Papinskom zavodu sv. Jeronima, održao jednu od najglasovitijih propovijedi o mučeniku Stepincu. U njoj je u liku neimenovanog Hrvata iz Danteove Božanstvene komedije, koji promatra Kristovo lice na Veronikinu rupcu, prepoznao upravo kardinala Stepinca. Nazvao ga je "Božjim odvjetnikom" koji se "uime savjesti suprotstavio vladajućoj gomili".
Bio sam na Hipodromu, kritizirao je EU, oprao Kosoricu i bijeloglavog supa Ivu (tvrdili su da su oni pozvali Papu u Hrv, a on je u propovijedi zahvalio BISKUPIMA koji su ga pozvali). I tu se vidi koliko su jadni i Kosor i Josipović koji lažu o pozivu.
Usprotivio se svrstavanju Hrvatske na Balkan i izjavio kako je Hrvatska dio Europe. Što se tiče one rečenice "a uskoro će članica Europe postati i na političko institucionalnom planu", to nije ništa drugo nego navođenje činjenica, Hrvatska je završila pregovore i treba biti primljena za oko godinu dana.
To što Kosorica priča da je Papa dao potporu za ulazak u EU okačite mačku na rep, nije prvi put da izvrče riječi.
Dalje kaže: "Moramo nažalost ustanoviti da se prvenstveno u Europi širi sekularizacija, koja Boga života gura na rub i donosi rastuću razjedinjenost obitelji. Apsolutizira se sloboda bez odgovornosti za istinom... POZVANI SMO DA SE ODUPREMO TOM MENTALITETU."
Te riječi nisu upućene marsovcima nego Europskoj uniji i ne mogu se shvaćati doslovno, nego o njima treba promišljati i shvatiti ih kao žestoku kritiku EU.
Drugo, Papa svaki put kada spominje EU kaže da se Europa treba promijeniti, okrenuti se svojim korijenima (znači odbacivanje new age sranja i svih gospodarskih, političkih i kulturnih procesa koji iz new agea proizlaze) i uspostaviti kao zajednica država, a ne kao jedna država. Naravno sve rečeno diplomatskim rječnikom, pa izgovoreno zlobnici mogu okrenuti kako god hoće.
Treće, postupak proglašenja svetosti neke osobi traje godinama i provodi se studiozno, ne može o tome pametovati nitko tko to područje ne proučava i uči po 30-ak godina (a oni koji to proučavaju i odlučuju u Crkvi tim područjem bave se i dulje od navedenih 30 godina). Bilo bi neoizbiljno da ja ili bilo tko drugi na temelju tri članka ili knjige koje sam o tome pročitao donosim bilo kakve zaključke o navedenoj temi.
Joseph Ratzinger bio je veliki prijatelj sa hrvatskim kardinalom Šeperom i zbog toga vrlo dobro poznaje našu povijest. O tome su pisali neki autori, ali osobno sam to zaključio po njegovoj rečenici u kojoj kaže da mu je poznato da su Hrvati 1918. nasilno ugurani u Jugoslaviju (tu činjenicu ne zna 95% Hrvata, kamoli stranih dužnosnika).
Vi bi bar, pošto živite u Munchenu, trebali znati da je baš Ratzinger, munchenski nadbiskup, Hrvatskoj zajednici u Bavarskoj darovao pastoralni dom, koji je sigurno pomogao u očuvanju hrvatstva i vjere u bavarskih Hrvata.
Ako se na nekoga i na nešto gleda ispod oka, onda njegova riječi ne mogu biti ni protumačene na način na koji bi trebale.