Držat se malo teme ne bi bilo zgorega.
Slava Ukrajini-Herojima slava
Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba
De bolan ... diverzantskih akcija je bilo sa svih strana, tako i sa njihovih. Mozda vise nego sa nasih, al je i to pitanje morala jedne vojske.
Vojnik koji ide u diverziju i razbuca polozaje se razliku od onoga koji ode u diverziju i zakolje vojnike/civile/medicinsko osoblje.
Crni Vrhovi:
Te zime 93. ratište Prozor....Crni Vrhovi:
Gore u planini moja je jedinica držala položaje sa vrlo malim brojem ljudi,- bilo nas je 16, dvojicu nam ubili (zaklali) ostalo na 14.
U zapovjedništvu je bilo potpuno rasulo, zapovjednici su lagali brojno stanje vojske (jedni drugima) ..kako bi sačuvali svoje činove i funkc.
Na mojoj crti bojišnice bilo je prijavljeno da nas ima 100 (sto vojnika), u to sam siguran jer smo dobivali hrane za 100 ljudi.
Bili smo razvučeni po planini pa smo morali držati svako drugi bunker.
U jutro bi u snjegu nalazili njihove stope od čizama, i to, među našim položajima. Privlačili su nam se ko indijanci.
Naši dečki koji su nam donosili streljivo, predali su meni jedan papirić na kojem je pisalo da Muđžahedini, među našim položajima, koriste nekakvu šifru; "čisto...Magla"!
To je uhvatila naša služba za presluškivanje. Poruku smo pročitali samo ja i zapovjednik, i nakon toga je spalili tu u snijegu.
Znali smo da je riječ o najmanje dvojici diverzanata, ...jedan osmatra i drugog navodi....
Ako je "čisto", taj se kreće, a "magla" je nesigurno.
Jedno od sledećih jutara, javljaju nam da su uhvatili njihov razgovor koji je glasio;
"Ubio sam dvojicu, nosim jednu pušku i njihov PKT!"
Dakle nismo ni znali što se dešava; priklali, ubili, i uzeli im pušku i "pekatejca".
Kad smo obišli sve bunkere, nalazimo dvojicu u krvi; u jednog tek otvoren narezak, presavio poklopac i tek počeo jesti.
U drugog je bila u ruci oguljena kapula (crveni luk).
Eto kako su nas promatrali i koristili povoljnu priliku.
Unistavas temu. Ovo se moze prebaciti na drugu temu.
Sta zelis reci? Da su bili hrabri? Divis im se?
razvodnjavate temu. dakle, ajmo prvo o muslimanima.
sjećam se dobro 93' godine i ocjena naših vojnika koji su svi redom odali priznanje muslimanima na borbenosti.
omalovažavati ih, pogrešno je.
zanimljiv je ovaj opis od antike. moj kum je također tada bio na c.v. kod vakufa i ispričao mi je identičnu priču kako je na tom dijelu ratišta muslimanski diverzant nakon što je odradio akciju maznuo pkt.
ljeta 93' u gosima u gr. je bio i ćurčić iz ludviga sa još par ljudi i svi su ocijenili muslimane kao vrlo fanatične borce.
nemojte zaboraviti da je 5. korpus bio 4 godine defanzivna formacija. i to vrlo uspješna.
nakon 4 godine su dobili tenkove i topništvo od hv-a i krenuli u opći napad.
obrambene postrojbe jednostavno nemaju ni znanja i iskustva u široj napadnoj operaciji.
nakon brzog prodora , zauzimanja petrovca, ključa, krupe, nisu mogli održati ni širinu ni koordinaciju u daljnjem nastupu.
svaka vojska koja ide u veći napad na kraju se iscrpi i protunapadom biva zaustavljena a negdje i odbačena.
tako i hv 91' u zapadnoj slavoniji a tako i crvena armija svo do kraja rata na nekim odsjecima fronta.
tko na ove zakonitosti ne računa, vojska nije za njega.
znači vratimo se u listopad 95'.
hv drži bočac i pola manjače. vrs je prilično uzdrmana i ne funkcionira više kao uigrano tijelo kao proteklih godina.
s druge strane, imaju povoljan teren za obranu.
dolina vrbasa je idealna za zapriječiti je. jedna cesta u kanjonu. lijevo je dolina ugra i neproghodan i težak teren koji ide prema skender vakufu i kotor varošu.
u sredini ja manjača.
desno je područje koje se naslanja na prijedor. ali tamo djeluje abih koja je iscrpila svoje napadne resurse. bez vremena za oporavak ili pojačanja, nije u stanju na zadovoljavajući način ponovo preuzeti inicijativu.
hv i hvo s druge strane ima povoljne uvjete.
ima na raspolaganju 2 grd. br hv-a i 2-3 gr.br. hvo-a kao i nekoliko domobranskih postrojbi.
koridor je pod vatrom ali nema napada na njega. srbi još imaju 2-3 dobre brigade kojima mogu popunjavati rupe ali punjenjem jedne rupe ostaju druge. kako pronaći pravu formulu?
dakle, cilj je u što kraćem roku slomiti rs. poraziti vrs do kraja.
srbima je pak cilj održati rs.
iz miloševićevih transkripata je vidljivo da srj nema resurse za bitniju pomoć. vojska je trula i troma, međunarodni položaj nepovoljan. potencijalna žarišta na sandžaku i pogotovo kosovu su opasnost za samu srj.
kako dalje?
ex. m. BBB ZG +40, 50-100
Imali su dobre diverzante, to im je bio najjačio dio. Linijaši ko i svuda. Kako gdje i kako tko.
Glavni problem njihove vojske je uz nedostatak oružja bila i taktička a pogotovo strateška nezrelost što me čudi jer su imali dosta oficira iz JNA.
Ove hipoteze su samo hipoteze. Može se i saželo se u par rečenica. BL se mogla obraniti ako bi Srbi dovukli sve što su imali pred nju. Onda bi pukli na drugom dijelu. Zapadni dio je bio gotov, završena priča a istočni se vjerovatno ne bi dirao zbog dodira sa Srbijom
Slava Ukrajini-Herojima slava
Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba
Ovo za linijase oni s danasnje distance vole drasticno uvelicat. Koji su to njihovi vojni uspjesi? Gdje su oni to porazili protivnika?
Uzet cemo opet G. Vakuf za primjer, strateski bolji polozaj, sta su napravili od te prednosti? Nista. Osim tih diverzantskih akcija.
To im je bio najgori polozaj. Dovlacili su ih od svakud, nitko nije htjeo na te polozaje.
A, šta ću ti pričati kad je tebi važnije ono što si slušao u vjestima, - od onoga što smo mi proživljavali na prvoj crti.
Samo kad se sjeti Crnih Vrhova; bukve pucaju od leda, vatra ne može gorjeti,..ispališ nekoliko rafala pa zagrliš toplu puščanu cijev. Pred zoru te hvata san, oči se same sklapaju....u jutro u snijegu uokolo nailazimo na njihove stope od čizama.
Ne, ne, nije me bilo strah, rat sam shvaćao kao utakmicu...mržnji nije bilo mjesta..to me i spašavalo.
Nisi me razumio, Oluja je zaustavljena zbog pljačke, paleža, ubijanja civila.....trebalo se spojiti sa armijom BiH i HVO-om i, u što kraćem roku, sve ih stjerati što dalje, a možda i u beogradski pašaluk.
Ali što je tuje, imali smo dovoljno pljačkaša koji nas i dandanas sramote!!
Muslimani nisu imali topništva te je normalno da se baziraju na pješačke postrojbe.Zapovjedni kadar katastrofa kao i srpski.Kad sam slušao onoga srpskog generala Milovanovića,koje on gluposti valja,odmah sam se sjetio naših Špegelja i Boljkovca.Ti ni dicu iz vrtića nebi znali vodit.
Naša sriča je bila šta su ove naše oficirine došle iz JNA trčale za kancelarijskim poslovima (čast izuzecima) a ratne postrojbe vodile časnici potekli iz Rakitija,Lučkog,inozemstva... uz naknadnu obuku američkih umirovljenih časnika.
Po meni HV nikada ne bi išao direktno na Banja Luku.
Pogotovo ne sa gardijskim brigadama.One su obučene za nešto drugo,a to je brzi prodori i odsjecanja.U Oluji je planirano da gardijske brigade zaobiđu Knin i naprave sa specijalcim opkoljavanje,kliješta kod Gračaca,a Gardijski zdrug i specijalne postrojbe vode uličnu gradsku borbu u Kninu.
Srbi pobigli i gartdijske brigade neplanski ušetale u grad.
HV bi u slučaju Banja Luke išao na njeno odsjecanje iako ne isključujem ni neko drugo mjesto napada i daljnjeg pritiska na Srbe.Zašto baš sa Manjače na Banja luku?
Zašto ne preko oraškog mostobrana forsirat koridor?
Zašto ne na Trebinje i Bileću?
Oluja je planirana godinama prije.Ljudi govore da su još po planovima iz 1993 znali kojim pravcima se ide i ništa ili vrlo malo se mijenjalo 1995,tako da su debilne priče kako su nam neki drugi planirali Oluju.
Osobno znam da su NATO časnici bili zaprepašteni da smo uspjeli dovesti u paljbenu mogućnost švedske rakete zarobljene u Žrnovnici.
http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&...,d.Yms&cad=rja
Pretpostavljam da je u Stožeru bilo više planova šta,kako,di i kojim putem.Ovako prognozirat šta bi bilo je nezahvalno,a pogotovo su me smiješne tvrdnje amerikanci zaustavili pad Banja Luke.
Čim su Srbi pristali vratiti istočnu Slavoniju Hrvatima Banja Luka više nije bila bitna.
Amerikakanci su jedino mogli biti garant da će se dogovor ispunit,a da nije bilo srpskog pristanka na Dayton nitko Hrvate ne bi zaustavio.
Da civilne žrtve Oluje zaustavile Hrvate.
Nakon pregleda svih arhiva,transkripta,civilnih izdajničkih udruga,save štrbca i vertasa... uspjelo se pronaći u Oluji i nakon nje imenom i prezimenom 44 srpske žrtve ratnog zločina.
Veće od tih 44 su bile hrvatske žrtve u svakom drugom mjestu gdje su Srbi ušli 1991 godine.
torcida,45,45