HV pred banja lukom. abih pred dobojem. čeka se završna bitka. u kojem smjeru bi se kretali događaji.
molim više ubaciti taktičkih i vojnih elemenata a manje politiziranja.
HV pred banja lukom. abih pred dobojem. čeka se završna bitka. u kojem smjeru bi se kretali događaji.
molim više ubaciti taktičkih i vojnih elemenata a manje politiziranja.
ex. m. BBB ZG +40, 50-100
jel te čudilo šta su amerikanci,rusi,englezi imali tražit 1945 u Berlinu?
šta ovi iz zapadne BiH imaju tražit u Hrvatskoj?
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=qtqFTLgdyos
šta su ovi iz Hercegovine radili kod Dubrovnika?
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=OmTnlGtFHMU
šta je tuzlanski korpus radio na Vukovaru?
torcida,45,45
Svatko će imati svoju hipotezu i svoju projekciju. Srbi kažu da bi Banjaluku odsudno branili a mi kažemo da bi pala. Istina je da najbolje srpske jedinice nisu bile razbijene ali bi ih morali povlačiti sa koridora i drugih strateških bitnih mjesta. Ako ih povuku s koridora onda pada koridor. Al to opet nije dobro jer si ih okružio i prisilio na borbu. Postoji i opcija predaje. Ako povuku iz istočne Bosne pada istočna Bosna. Hrvatska bi morala poslati bar još 5-6 brigada a ne znam kako bi to bilo prihvaćeno u Hrvatskoj. Do tada nije bilo puno gubitaka ali ako bi nastali malo veći ne znam.
Moje je mišljenje da bi zapadni dio RS pao ali to je sve sad ionako pretpostavka i svatko može tvrditi što hoće. Samo se jedno zna. Vojsku u povlačenju teško je zaustaviti. Mora se dogoditi neki veći preokret u glavama ljudi. Rat je ionako najčešće psihologija.
Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 07-03-2013 at 10:57
Slava Ukrajini-Herojima slava
Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba
Srpska odbrana je bila u općem rasulu.Pretpostavke su da bi Banjaluku branilo oko 27000 srpskih vojnika u tom trenutku, koji su raspolagali sa nešto teške artiljerije.
Definitivno bi morali dobiti pojačanje ( odakle upitno je ) da bi zadrzali svoje polozaje i odbranili grad.
Ova se rasprava vodila mali milion puta. Sjećam se jedne sa fhr-a. Srbi su kao i uvijek tvrdili da nema šanse da bi pala. Onda se javio neki lik, koji se predstavio kao ratni oficir VRS, imao je nick krol i rekao da bi se država najviše 2-3 dana, da je vladalo opće rasulo i da je evakuacija stanovništva već počela. Sad koliko je njegov identitet upitan, na internetu se svatko može predstaviti kako hoće. No pričao je neke detalje iz kojih se moglo zaključiti da zna neke stvari koje ne može znati baš svatko. Usput je omalovažavao ABiH govoreć da su se njima borili lijevom rukom.
Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 07-03-2013 at 10:58
Zbog Eline i bokala vina
Ma kakvi zločini u Oluji ?Amerika je imala druge ciljeve i interese kad je spriječila konačni krah srpskog fašizma.Oluja sigurno nije razlog.
Zbog Eline i bokala vina
Mislim da je našem zajedničkom djelovanju predhodila malo lošija kordinacija, no neupitno je da su Srbi bili stjerani u ćorsokak.Srpske priče, dotiču se u mitovima i neke vazdušne podrške koju su navodno bili u mogućnosti osigurati u rekordnom roku, no to su samo izlike.
Srbi samo lupaju o Oluji, kao glavnom krivcu za nedaće.Nosilo je njih još vjetrova i pogadjalo vremenskih nepogoda.Maestral, pa Una ....
Ispade Oluja jedina neuspješna srpska vojno- odbrambena akcija.Slaviće je ko Kosovski boj
šta bi bilo kad bi bilo je nezahvalno raspravljati ali sumnjamd da je glavna komanda hrvatskih snaga bila spremna da u rat sa RS uputi barem pola svoje vojske a bez pomoći iz Hrvatske Alijina vojska nije mogla ništa značajnije da uradi, najvažnije je pitanje i kako bi reagovale velike sile koje su ipak vukle konce u tom ratu, priče da su zbog zločina zaustavljali bili Srbe ili Hrvate su smešne jer da su hteli da sprečavaju zločine to bi uradili još posle Vukovara
BiH je interesna zona mnogih sila i teško je pobverovati da će ikad neko vladati kompletnom teritorijom jednostavno nemoguće je poništiti milione ljudi bilo u RS ili u federaciji jedino što se može desiti je izdvajanje i hrvatskog entiteta ali o tome bi trebalo da piše Hrvati iz BiH
Taj ti laže, nema on pojma kako su se borili muslimani.
Ja sam ratovao i protiv Srba i protiv Muslimana.
Srbi su bili kukavice, išli su u akciju samo onda kad su se mogli jednom rukom držati za tenk.
Nedaj ti Bože ratovati protiv Muslimana, ušli po noći među naše bunkere, ubili (zaklali) nam dvojicu, uzeli im pušku i mitraljez (pekatejca) i otišli ne primjećeni...
Saznali smo kad je naš prislušni centar otkrio njihov razgovor preko motorole. Javljali svojoj bazi da su ubili dvojicu i da nose pušku i PKT.
Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 07-03-2013 at 10:53
Zbog Eline i bokala vina
Ostalo je 27000 dezorijentiranih Srba da brani Banjaluku, a ne milion.Zašto bi bilo potrebno upućivati pola HV u RS tada ?
Kordinacija mozda jeste bila upitna, no VI ste bili u rasulu zbog poraza i potiskivanja.Plus imali ste konstantne pristiske na dvije vazne bojišnice, jednostavno ste bili u nedoumici gdje koncentrirati najveći broj snaga ?Stanovništvo je bilo u panici, kamioni izbjeglica su bili svakodnevnica, dodatna otezavajuća okolnost.Ljudi su u panici slušali izvješća o vojnim porazima srpske vojske.To su sve faktori koji bi mogli presudno utjecati na konačan izhod.