Da su čvrsti ne bi dobili 2 gola u minuti.
na grunfu će radit moderatorska metla, sve mi se čini
anywhoo:
Medvjedi u 17:00 gostuju kod Vitjaza i love tri boda.
Medvjede ovog tjedna, prije povratka na domaći led, očekuju još dva gostovanja. Prva stanica je Podolsk i njihov Vitjaz (ponedjeljak), a druga Nižnji Novgorod i njihov Torpedo (srijeda). Iako će im ovo biti prvi ovosezonski dvoboji s oba tima, o kakvim se momčadima radi ipak su već okusili za vrijeme priprema. Od Vitjaza su tada izgubili 2:4, dok su pak protiv Torpeda slavili 3:1, ali tijekom priprema zagrebački ledeni dečki nisu bili toliko uigrani s obzirom da je momčad građena gotovo iz temelja, svi su se još tražili i stjecali povjerenje jedan u drugog. Sada, dva mjeseca kasnije, sasvim je druga priča. Medvjedi su pronašli svoj identitet što pokazuju iz utakmice u utakmicu. Čak i kada gube, gube dostojanstveno. Nakon osam pobjeda zaredom, u posljednje tri utakmice sjela su tri poraza, ali tri tijesna poraza i to protiv Spartaka te dvije momčadi koje su već po dva puta podignule Gagarinov pokal - Ak Barsa i Dinamo Moskve. Unatoč činjenici da je riječ o dvostrukim prvacima KHL-a, Medvjedi su bili ravnopravan suparnik i Ak Barsu i Dinamu, i to još na njihovom ledu.
''Porazi su uvijek frustrirajući jer utakmice igramo da ih pobijedimo. Bez obzira izgubimo li 10:0 ili 3:2, poraz je poraz. Imamo dobru momčad i uzvratit ćemo'', rekao je vratar Mark Dekanich, a branič Saša Martinović, koji je u kratkom vremenu dogurao do prve linije i savršeno se kliknuo s Mathieuom Carleom, dodao:
''Teško je kada vodiš protiv jedne od najjačih momčadi lige i onda primiš dva gola u posljednjoj minuti i izgubiš. Takve situacije nam teško padaju, ali s druge smo strane u gostima pokazali da smo mogli i pobijediti. No, nismo imali sreće. Tako je to u sportu, nekad dobiješ, nekada izgubiš. Imali smo dva gostujuća poraza protiv dvije najjače momčadi lige, sada je vrijeme da i mi uzmemo neke bodove te da se s njima vratimo u Zagreb.''
Vitjaz se trenutačno nalazi na 12. mjestu Zapada i u nizu je od dvije domaće pobjede.
''Vitjaz je dobra momčad što smo imali priliku vidjeti i na pripremnoj utakmici. Sada su dobili Donbass na domaćem ledu, opasni su! Moramo biti spremni od prve minute i već prvu trećinu odigrati odlično i osigurati vodstvo'', rekao je Martinović, a Dex nadopunio:
''Moramo se držati našeg sistema. Sitnice su te koje donose pobjedu momčadi. Stoga, moramo se fokusirati na detalje, a rezultat će onda doći sam od sebe.''
Ivana Kolarić
http://www.medvescak.com/khl/dex-det...-na-njih-no686
“O divine Sun, may you never see anything greater than Rome!” - Quintus Horatius Flaccus
Vitjaz – klub poznat po svojoj fizičkoj igri
Novi radni tjedan Medveščak će u Podolsku otvoriti protiv Vitjaza 21. 10. u 17:00 sati.
Vitjaz je klub osnovan 1996. u Podolsku, a kroz godine igrao je utakmice na relaciji Podolsk-Čehov, da bi od ove godine konačno bio preseljen natrag u Podolsk gdje se očekuje veća navijačka podrška. Klub u svojoj povijesti nema značajnijih uspjeha, Vitezi još uvijek sanjaju svoje prvo KHL doigravanje.
Tragična smrt mladića
13. 10. 2008, Čehov, utakmica između Avangarda i Vitjaza. Pred kraj utakmice igrač gostiju, 19-godišnji Aleksej Čerepanov srušio se na klupi nakon što je završio svoju izmjenu, a njegovo srce prestalo je kucati. Izostala je pravovremena reakcija jer je medicinsko osoblje otišlo s utakmice prije njena kraja, a kad su se naposlijetku vratili, sa sobom nisu imali ispravni defibrilator ni adrenalinske injekcije potrebnih za spas mladića koji je nekoliko sati kasnije preminuo u obližnjoj bolnici. Zbog ove tragične smrti liga je počela strože kontrolirati klubove i medicinsko osoblje na utakmicama kako bi se ovakve situacije izbjegle. Čerepanovu u čast, nagrada KHL Rookie godine nosi njegovo ime.
Znatno proširen obrambeni dio rostera
Prošle sezone prvi golman bio je Ivan Kasutin, a nakon njegovog odlaska u Čerepovec, s drugog do mjesta prvog golmana došao je Ivan Lisutin koji zasad pokazuje odlične igre. U klub je iz Kärpäta stigao 32-godišnji Johan Backlund koji je preuzeo mjesto drugog golmana.
Brian Fahey nije prikazivao dobre igre u svojoj prvoj sezoni na europskom ledu pa je napustio momčad. Nakon prošle sezone kada su Vitezi imali najgoru obranu zapada i u prosjeku primali gotovo 3 gola po utakmici, ove godine odlučili su se fokusirati na pojačavanje tog dijela momčadi. Pristigli su tako veteran, 36-godišnji Sergej Rozin (Neftehimik), iskusni Slovak Branislav Mezei (Avtomobilist), Rus Anton Buhanko (Lada, VHL) i 25-godišnji Kanađanin Logan Pyett (Conneticut Whale, AHL).
Čak osmorici napadača pokazana vrata
Vitezi su odlučili napraviti totalni remont u napadu, otišli su tako Jevgenij Timkin (Metalurg Magnitogorsk), Anton Tihomirov (SKA), Sergej Lesnuhin (Admiral), Nikita Dvurečenski (Sibir), Vjačeslav Kulemin (Torpedo), Aleksej Badjukov (Avangard) te dvojica sjevernoameričkih enforcera zbog kojih je klub bio na glasu kao preagresivan, Trevor Gillies (HIFK, Liiga) i Jeremy Yablonski (Idaho, ECHL).
Nakon kraja sezone provedenog u Magnitogorsku vratio se Aleksander Koroljuk, a iz SKA je došao vrlo dobar dvojac koji u Sankt Peterburgu nije bio zadovoljan minutažom, 32-godišnji Maksim Ribin i igrač sa preko 650 NHL utakmica u nogama, Maksim Afinogenov. Novi Vitezi postali su i Juri Kokšarov, pridošao iz Torosa (VHL), Mike Iggulden, Kanađanin doveden iz Röglea (SHL) i Dmitri Šitikov koji je prošlu sezonu igrao u Sibiru.
S obzirom na brojne promjene u rosteru, Vitezi su dobar dio sezone tražili međusobnu kemiju. Dosad su u 19 utakmica skupili 23 boda uz gol razliku 40-50 te su od 8. mjesta, koje vodi u doigravanje, trenutno udaljeni 4 boda. Medveščak dočekuju nakon što su u posljednje dvije utakmice upisali dvije pobjede.
Juraj Krilčić
“O divine Sun, may you never see anything greater than Rome!” - Quintus Horatius Flaccus
a evo i koga zanima navijački intervju s Cheechooom:
avijačica: Jeste li sretni što ste došli u Medveščak i jesu li se zasad ispunila vaša očekivanja?
Cheechoo: Definitivno, sve je odlično. Ljudi i grad su jako zanimljivi, a i našoj momčadi ide dobro tako da sam jako zadovoljan.
Navijačica: Sviđa li vam se Hrvatska?
Cheechoo: Jako mi se sviđa. Moja obitelj i ja uživamo ovdje.
Navijačica: Prije nego što ste došli u Hrvatsku, jeste li znali nešto o njoj?
Cheechoo: Znao sam nešto malo o Hrvatskoj. Prije pet godina sam s obitelji bio u Dubrovniku na ljetovanju (), a i čuo sam sjajne stvari o Medveščakovim navijačima. Veselim se što ću tijekom ove sezone naučiti puno više o vašoj kulturi i povijesti.
Navijačica: Gdje najčešće izlazite s igračima kada ste u Zagrebu?
Cheechoo: Obožavamo otići u neki park i šetati se centrom grada.
(laže )
Navijačica: S kojim igračima provodite najviše vremena izvan leda?
Cheechoo: Svi igrači u momčadi su mi dragi i sa svima se volim družiti, ali više vremena provodim s Markom Katicem jer živi blizu mene.
Navijačica: Kako bi trebao izgledati vaš savršen dan, ali da ne uključuje Stanley kup, a kako izgleda vaš prosječni dan?
Cheechoo: Savršen dan je kada provodim vrijeme s obitelji, kada se igram sa sinom i gledam ''Žive mrtvace'', najdražu seriju mojoj supruzi i meni.
Navijačica: Kakvu muziku slušate?
Cheechoo: Country.
()
Navijačica: Koja vam je najdraža pjesma koja se tijekom utakmice ori tribinama?
Cheechoo: Obožavam kada jedna strana tribine skandira Medveščak, a druga Zagreb.
Navijačica: Divim se vašoj kulturi. Što mi možete reći o njoj?
Cheechoo: Odrastao sam u mjestu gdje smo sami uzgajali hranu te smo išli u lov i ribolov.
Navijačica: Biste li voljeli da Kojot konačno uhvati Pticu Trkačicu?
Cheechoo: Ha ha... Zaslužuje da je uhvati jer se tako jako truditi.
Navijačica: Biste li voljeli da vam sin postane profesionalni hokejaš i zašto?
Cheechoo: Volio bih da postane profesionalni hokejaš ako će on to sam odabrati. No, što god on odabrao kao svoje zanimanje, podržat ću ga. Zasad voli igrati hokej, stoga većinu svog slobodnog vremena provedem s njim igrajući hokej.
Navijačica: Kako vam ide izgovaranje imena našeg kluba?
Cheechoo: U početku je bilo teško, ali nakon malo prakse postalo je lakše.
Navijačica: Imali li broj 18 na vašem dresu neko posebno značenje?
Cheechoo: Nema neko posebno značenje. Taj sam broj nosio prošle sezone, i sviđa mi se.
Navijačica: Što bi bilo presudno da odete iz Medveščaka?
Cheechoo: Uživam ovdje, tako da ne razmišljam o tome.
Navijačica: Gdje vas možemo naći nakon utakmice? Moje prijateljice i ja željele bismo se slikati s vama.
Cheechoo: Obično iz dvorane izađemo kroz ulaz kraj kafića u sklopu Doma sportova. Utakmice obično uvijek završe kasno, tako da idemo odmah doma. Imamo gust raspored, utakmice su svaki drugi dan i moramo se regenerirati za idući trening i susret.
Navijačica: Tko je najveći zabavljač u svlačionici?
Cheechoo: Ryan Vesce.
Navijačica: Što mislite o našim navijačima?
Cheechoo: Fantastični su!! Obožavam njihovu energiju i ''galamu'' koju naprave tijekom utakmica.
http://www.medvescak.com/khl/cheecho...trkacicu-no683
eto, tako je zborio naš Indijanac Cheechoo
Susret u Podolskom između Medveščaka i Vitjaza, završio je pobjedom Vitjaza 1:0.
Medvjedi su na gostovanju kod Vitjaza upisali poraz. Domaćini su pobijedili s nogometnih 1:0.
''Suparnici su igrali jako dobro u obrani i nisu nam dopustili da uđemo ''unutra''. Mislim da je u ovoj utakmici bila kombinacija naše nemogućnosti i naše želje da nešto napravimo, a i razliku u utakmici radilo je i to što su oni izbjegavali klupu za kazne. Protiv Vitjaza smo napravili neke dobre stvari, ali ne i u obrani što je bilo potrebno za pobjedu'', prokomentirao je trener Medveščaka Mark French.
Vitjaz, koji je i iz protekla dva domaća susreta izašao kao pobjednik, vodstvo je osigurao u 13. minuti pogotkom Ivana Ivanova. Iako su domaćini poveli i minimalni rezultat zadržali do kraja susreta, statistički gledano, Medvjedi, kojima se u redove vratio Mark Popovic, imali su bolje brojke. Omjer udaraca na gol u prvoj trećini bio je 15:6 u njihovu korist, a u drugoj 12:9. Medvjedi su bili bolji i u bulijima, u prvoj su trećini od 19 njih, čak 15 osvojili, dok je Vitjazu pripalo samo četiri. U drugoj trećini od 18 bulija, 11 su osvojili Medvjedi, a 7 domaćini, da bi u posljednoj trećini Medvjedi imali osam od 15 osvojenih bulija, a Vitjaz 7.
''Nismo igrali dobro, nismo dobro funkcionirali. Moramo prestati tražiti isprike oko stvari koje ne možemo kontrolirati i trebamo početi igrati onako kako smo prije igrali'', kratko je prokomentirao napadač Medveščaka Michael Ryan.
Igrači Vitjaza su u 29. bili u situaciji s igračem više jer je na dvije minute bio isključen napadač Medveščaka Michael Ryan, ipak prednost s igračem više nisu realizirali. Vratar Barry Brust svaku je opasnost pretvorio samo u pokušaj.
''Svaka utakmica koju izgubiš je loše utakmica. Nismo pronašli način kako da im zabijemo gol, dok su oni imali jedan sretan u prvoj trećini. U prošle dvije utakmice bili smo jako blizu pobjedi, jednu od tih smo izgubili u posljednoj minuti. Stoga, mislim da moramo gledati i kako igramo, a ne samo pobjede i poraze. Protiv Vitjaza je bilo nekih dobrih i nekih loših stvari. Mislim da ih nismo dovoljno pritiskali u posljednjoj trećini'', rekao je branič Mark Popovic.
Kako u posljednjoj trećini, u kojoj je Vitjaz više napadao od Medvjeda, nije dolazilo do promjene rezultata, u 59. minuti trener Mark French pozvao je ''timeout'' nakon kojeg su zagrebački oklopnici pokušali doći do izjednačenja sa šest igrača. Ipak to im nije uspjelo.
KONTINENTALNA HOKEJSKA LIGA
VITJAZ - KHL MEDVEŠČAK ZAGREB 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
PODOLSK - Ledena palača. Gledatelja 3000. Suci: Bukin, Gašilov, Medvedev, Sadovnikov.
STRIJELCI:
1:0 VIT Ivanov (Makejev, 13)
VITJAZ: Lisutin, Backlund, Tatalin, Hafizulin, Mamin, Vasiljev, Topol, Soloduhin, Šitikov, Mezei, Seljeznjov, Ribin, Kudinov, Golovkov, Černov, Afinogenov, Makarenko, Ribakov, Makejev, Pyett, Malevič, Ivanov.
KHL MEDVEŠČAK: Brust, Vasiljević, Popovic, Linglet, Thomas, Švarny, Walker, Glumac, Murray, Cheechoo, Vesce, G. Koren, Ryan, Martinović, Kane, Waugh, Foster, Bjorkstrand, Carle, Ellison, Katic.
ISKLJUČENJA: Vitjaz 0, Medveščak 2.
UDARCI NA GOL: Vitjaz 22, Medveščak 32.
40, exbbb celje, 50+
neriješeno s torpedom u regularnom dijelu
TORPEDO 1- 1 MEDVEŠČAK
nakon produžetaka drugi bod osvaja torpedo 2-1
nakon blistave serije pobjeda, sad pomalo nastaje crna serija negativnih rezultata
40, exbbb celje, 50+
KHL MEDVEŠČAK 2-1 AMUR KHABAROVSK
tvrda ligaška tekma...matt murley je imao dan...2 pogotka
40, exbbb celje, 50+
Dolazak Amura u Zagreb je privukao nekolicinu slovenskih navijača koji su stigli podržati svojeg sunarodnjaka i člana slovenske reprezentacije u hokeju na ledu, Jana Muršaka, trećeg strijelca kluba. Muršak je u Habarovsk otputovao nakon tri sezone u Detroit Red Wingsima i njihovoj filijali u AHL-u, Grand Rapids Griffinsima.
Vrata domaćina je večeras branio Barry Brust, a u momčad su se vratili Finac Hannu Pikkarainen i Hugh Jessiman.
Prva trećina je prošla bez pogodaka i prekršaja na obje strane. Medvjedi su imali nešto više šansi za ostvariti pogodak, iako u 18 udaraca na gol nisu ni jedan uspjeli realizirati. Najbliže pogotku je bio Matt Murley na dodavanje kapetana Jonathana Cheechooa zapucavši pod prečku golmanu Alekseju Murginu.
U 28. minuti prvu kaznu u susretu je zaradio Vjačeslav Litovčenko zbog povlačenja. Medvjedi su odmah napravili pritisak na Murgina, ali bezuspješno. Muršak je ulovio pak na plavoj liniji i krenuo prema Brustu jedan na jedan s igračem manje. Golman domaćina je bio spretniji od slovenskog reprezentativca i preduhitrio ga palicom ispred golmanskog prostora.
Pred kraj drugog dijela u 36. minuti igre Murley je zapucao s plave linije za vodstvo Medveščaka. Pak je pronašao put u nepokriveni dio gola. Na početku trećeg dijela gosti su igrali s igračem više, kaznu je u 39. minuti zaradio Saša Martinović zbog držanja.
Jakub Petruzalek je u 45. minuti iskoristio dodavanje Jevgenija Korotkova i Muršaka te iznenadio Brusta, koji nije uspio uloviti pak. Ni minutu kasnije Murley je Medvjedima donio vodstvo, na dodavanje Cheechooa i Billa Thomasa uputio je pak pod noge Murginu, a ruski golman nije imao šansi.
Tri minute prije kraja susreta Cheechoo je u nezgodnom padu "zakačio" Vladimira Loginova, a pri ustajanju se nisu najbolje sporazumjeli te je došlo do kratkog sukoba. Oba igrača su zbog grubosti zaradili kazne od po dvije minute.
Amur se minutu prije kraja odlučio na igru bez golmana i zatražio kratki predah, ali pak nije zatresao mrežu Brusta.
KHL: Medveščak - Amur 2:1
(sportnet)
40, exbbb celje, 50+
Hokejski klub Admiral osnovan je ove godine u ruskom Vladivostoku - krajnjoj stanici najdulje željezničke pruge na svijetu, slavne Transsibirske željeznice duge 9 289 km koja Moskvu od 1905. godine spaja s ovim primorskim gradom i najvećom ruskom lukom na Tihom oceanu.
Vladivostok je i središnja luka pacifičke flote ruske ratne mornarice pa je javnost odabrala da se njihov klub, koji je ove godine uplovio u KHL, zove Admiral, a za logo su odabrali brodsko sidro. Tako se Admiral usidrio kao najistočniji klub KHL-a.
Susret između Medveščaka i Admirala bit će susret dvaju debitanata u ligi te će biti zanimljivo vidjeti tko se bolje dosad snašao u KHL-u.
Admiral je ove sezone odigrao 21 utakmicu u KHL- u te zauzima 7. mjesto u Istočnoj konferenciji sa 28 bodova (9 pobjeda i 12 poraza).
Odabir igrača
Admiral je igrače izabrao preko posebnog drafta, u kojem su svi klubovi lige (osim Lokomotiva) dali po 5 igrača na izbor, a Admiral je odabirao po jednog igrača od svake momčadi.
Prvi golman momčadi je doveden iz Švedske Timre Joakim Lundstrom koji je dosad na 90,6% obrana (1 shutout). Njegova zamjena je mladi, 22-godišnji, Jevgenij Ivannikov.
Još jedan Nijemac u KHL-u
Od napadača ćemo izdvojiti Envera Lisina koji je dosad skupio 15 bodova (7 golova, 8 asistencija), Niclasa Bergforsa sa 12 bodova (8 golova, 4 asista) te Nijemca Felixa Schutza s također 12 bodova (3 gola, 9 asista). Interesantno je da je on tek drugi Nijemac koji ove sezone igra u KHL-u.
Glavninu obrane čine iskusni Artjom Ternavskij (171 utakmica u KHL-u), Anton Poleščuk (stigao iz Amura), Jegor Antropov i Denis Osipov.
Momčad čini veliki broj mladih igrača koji će biti željni igre te će se na taj način sigurno željeti dokazati na ledu u svakoj prilici i minuti koju će dobiti od trenera Finca Hannu Jortikka.
Veliki problem u igri Admirala mogli bi predstavljati (pre)dugi avionski letovi na svaku utakmicu pa bi umor u pojedinim dijelovima sezone mogao prevladati u njihovoj igri.
http://www.medvescak.com/khl/s-obale...-admiral-no703
Stanje u našoj diviziji trenutno:
Divizija Bobrov 2013/2014.
no. Klub GP W L pts
1 SKA 23 14 4 50
2 Dinamo R 21 10 5 39
3 Medveščak 22 8 7 33
4 CSKA 22 8 10 32
5 Lev 21 8 8 32
6 Dinamo Mn 21 5 12 20
7 Slovan 20 4 12 20
A kolko ih ide u doigravanje?
16
baš sam nekidan naišla na zanimljiv članak o Medveščaku u KHL (vezano za doigravanje...). Budem postavila i to.
KHL.hr analiza: Evo kako i zašto će Medveščak ući u doigravanje KHL-a
Napisao Boris Babić
Dugogodišnje rasprave po internetskim forumima o odnosu snaga između sjevernoameričkih liga i KHL-a, kao i mnoga pitanja koja intrigiraju navijače s obje strane Atlantika, ove bi sezone mogla napokon dobiti odgovore. I dok vjerovatno nikada nećemo saznati da li bi SKA Sankt Peterburg izborio doigravanje kad bi se kojim slučajem natjecao u NHL-u, predstojeća hokejaška sezona dat će odgovor na pitanje što momčad sastavljena od gotovo isključivo bivših AHL igrača može napraviti u KHL-u i koliko je taj KHL uistinu jak.
Ako je suditi prema predviđanjima ruskih, ali i većine drugih europskih navijača, Medveščak u svoju premijernu sezonu ulazi kao autsajder. Velika većina njih Medveščak vidi pri dnu poretka na kraju sezone, ističući pri tom kako se s „trećerazrednim“ Kanađanima i Amerikancima ne može stići do doigravanja u drugoj najjačoj svjetskoj ligi. Međutim, čini se da ipak postoje neke indicije kako tomu možda i ne mora biti tako. Pa krenimo redom:
O vrhunskim KHL klubovima zna se više manje sve. Neki od njih imaju budžete na razini NHL klubova, i potpomognuti naftno-plinskim gigantima Gazpromom i Rosneftom, u stanju su otimati Amerikancima NHL zvijezde poput Ilje Kovaljčuka (SKA) ili Aleksandra Radulova (CSKA), zbog čega o tim klubovima ne treba trošiti previše riječi. Međutim, KHL ni izbliza nema ujednačenost kakvu recimo ima NHL, gdje se nerijetko zna dogoditi da klub koji je jedne sezone fenjeraš, već dogodine završi na vrhu poretka i obratno. U KHL-u hijerarhija se zna i razlika u kvaliteti između pet-šest vrhunskih klubova i ostatka lige je daleko izraženija.
Koje će mjesto u toj hijerarhiji zauzeti Medveščak nemoguće je sa sigurnošću tvrditi, ali ovdje ćemo pokušati analizirati najvažnije aspekte koji bi mogli biti odlučivati o krajnjem plasmanu hrvatskog prvaka.
Medveščak bi kvalitetnom širinom igračkog kadra bez većih poteškoća mogao nadoknaditi nedostatak velikih imena
Najveća komparativna prednost Medveščaka u ovome trenutku leži u činjenici da ruski klubovi u svome sastavu mogu imati najviše pet stranaca. Kada se uzme u obzir da je u KHL-u dvadeset i jedan ruski klub i da svaki od njih u sastavu mora imati minimalno sedamnaest Rusa te kada se tomu dodaju rezervni igrači, dolazi se do brojke od preko četiri stotine hokejaša. To je izuzetno velika brojka, obzirom da prema IIHF-ovim podacima Rusija ima tek oko 2800 seniorskih igrača. Usporedbe radi, Kanada i SAD zajedno imaju preko 200 tisuća seniora. Dakle, malo je ipak upitno koliku kvalitetu i širinu igračkog kadra imaju oni sastavi koji ne spadaju u sami vrh KHL-a.
Velika potražnja zbog spomenutih pravila, kao i objektivni manjak kvalitetnih ruskih igrača, odražava se dakako i na njihovoj cijeni, koja je višestruko veća od cijene kanadskih i američkih hokejaša slične kvalitete. Zbog toga se ne treba previše opterećivati velikim razlikama u proračunima između ruskih klubova i Medveščaka.
U odnosu na neke ne-ruske klubove, poput Dinama iz Rige, Dinama iz Minska ili Slovana iz Bratislave, Medveščak bi mogao imati prednost budući da nema obavezu radi viših interesa davati minutažu domaćim igračima, unatoč tome što neki od njih svojom kvalitetom ne spadaju u najjaču europsku ligu.
Medveščak, pojednostavljeno rečeno, ima tu mogućnost da za novac kojim raspolaže kupi najbolje što se u svijetu nudi, dok mnogi drugi klubovi tu mogućnost nemaju ili ju ne žele iskoristiti.
Kada pak analiziramo igrački kadar, Medveščaku bi kao najveći problem mogla predstavljati činjenica da nemaju napadača vrhunske klase, koji svojim potezima može rješavati utakmice i kada ostatku momčadi ne ide. Istina, Johnatan Cheechoo stigao s pedigreom nekadašnjeg najboljeg strijelca NHL-a, međutim od toga je prošlo već sedam godina i zbog ozljeda koje su ga već dobrano usporile, od njega nije realno očekivati da će biti dominantan igrač u KHL-u.
Medveščak ima mogućnost da za novac kojim raspolaže kupi najbolje što se u svijetu nudi, dok mnogi drugi KHL klubovi tu mogućnost nemaju ili ju ne žele iskoristiti.
Također, hrvatski prvak bi mogao imati velikih problema s brzim ruskim klizačima i koliko god se činilo kako je ova verzija Medveščaka nemjerljivo brža u odnosu na prethodne, prema viđenome u pripremnim utakmicama Rusi i dalje kližu daleko bolje. Zbog toga je odluka o sužavanju leda u Domu sportova za otprilike dva metra - itekako opravdana.
Kao logična poteškoća u lovu za doigravanje svakako se nameće i neuigranost momčadi, obzirom da se većina igrača prvi put susrela tek nekoliko dana uoči početka priprema. Problem bi svakako mogla biti i prilagodba na europski hokej i to kako trenera, tako i igrača, što bi se prije svega moglo ogledati u velikom broju isključenja za igrače koji nisu navikli na stroge kriterije europskih sudaca. Bojazan postoji i obzirom na to da je momčad Medveščaka sastavljena od igrača koji su većinom zagazili u četvrto desetljeće života, kao i zbog činjenice da su mnogi od tih igrača, u ne tako davnoj prošlosti, imali velikih problema s ozljedama. Pozitivno je svakako to što se u KHL-u ipak igra dvadeset do trideset utakmica manje nego u AHL-u i NHL-u pa će igrači imati više vremena za odmor i regeneraciju.
Opravdana odluka
Hrvatski prvak bi mogao imati velikih problema s brzim ruskim klizačima i koliko god se činilo kako je ova verzija Medveščaka nemjerljivo brža u odnosu na prethodne, prema viđenome u pripremnim utakmicama Rusi i dalje kližu daleko bolje. Zbog toga je odluka o sužavanju leda u Domu sportova za otprilike dva metra - itekako opravdana.
Iako Medveščak u svojoj premijernoj sezoni možda neće imati igrača među deset ili dvadeset najboljih strijelaca liga, to ne mora nužno značiti da će napad biti neefikasan. Naime, ako pogledamo kakve su brojke u KHL-u prošle sezone imali neki bivši AHL igrači poput Dustina Boyda (31 bod u Baris Astani) Paula Szczechure (28 bodova, Dinamo Riga), Andreasa Engqvista (36 bodova, Atlant Mitišči) ili Justina Hodgmana (28 bodova, Metalurg Magnitorgorsk), a čija je statistika tijekom AHL karijere bila otprilike na razini Medveščakovih Ryana, Lingleta, Thomasa, Vescea, Murleyja, Cheechooa, Glumca i Willsieja, dolazimo do zaključka kako u Medveščaku igra sedam do osam igrača koji imaju potencijal u KHL-u postići od 30-35 bodova, što bi na ljestvici strijelaca iz prošle sezone značilo plasman između 35. i 60. mjesta. Usporedbe radi, Slovan, koji je prošle sezone završio kao šestoplasirana momčad Zapadne konferencije, nije imao nijednog igrača preko 24 boda, dok su tek ukupno četvorica igrača slovačkog predstavnika premašila brojku od 20 bodova. Dakle, Medveščak bi kvalitetnom širinom igračkog kadra bez većih poteškoća mogao nadoknaditi nedostatak velikih imena.
Isto tako, za suparnicima za mjesta u doigravanju Medveščak ne bi trebao zaostajati ni što se tiče vratara. Štoviše, Mark Dekanich i Barry Brust su AHL All-star golmani koji su tijekom svojih AHL karijera imali bolju statistiku od primjerice Jeffa Glassa, Matta Daltona ili Michaela Garnetta, koji je prošle godine vrlo uspješno čuvao vrata viceprvaka KHL-a, Traktora iz Čeljabinska. Još jednu zanimljivu prednost bi hrvatski prvak mogao imati u odnosu na ruske klubove, a ona se odnosi na pravilo prema kojem strani vratar ne može braniti više od 66% utakmica u sezoni, što znači da bi se Medveščak, kao novak u ligi, mogao često susretati s rezervnim čuvarima mreže protivnika kada su ruski klubovi u pitanju.
I dok je napadače i vratare još koliko-toliko moguće uspoređivati kroz prizmu statistike, za bekove je to gotovo nemoguća misija. Zbog toga se ovdje više može govoriti isključivo na temelju dojmova, budući da neka ozbiljnija analiza učinka braniča ipak iziskuje gledanje utakmica. I to po mogućnosti više njih.
Pa ipak, unatoč ozljedi Kylea Klubertanza, kojeg vjerovatno neće biti do početka studenog, dojam je da Medveščakova obrana kada je u punom sastavu, izgleda vrlo solidno. Tu su dva donedavna NHL-ovca, Steve Montador, koji bi trebao biti glavni defanzivni bek te Kurtis Foster, koji bi zajedno s Markom Katichem trebao činiti udarni tandem u situacijama s igračem više, dok su Carle, Popović, Klubertanz i Švarny već prokušani u velikim europskim klubovima.
Jedan od najvažnijih faktora u igri Medveščaka iduće sezone svakako će biti kolektivna obrana i to je ono bez čega Medveščak ne može ni sanjati nastup u doigravanju. Dobra je vijest da su gotovo svi Medveščakovi napadači na glasu kao vrlo odgovorni u fazi obrane, a što dokazuje činjenica da su godinama opstali u AHL-u. Naime, AHL kao razvojna liga u kojoj igra jako puno mladih igrača, jest mjesto gdje se od veterana prije svega očekuje da odrađuju prljave poslove i igraju obranu, a tek potom mogu razmišljati o napadu. Već se i u pripremnim utakmicama vidjelo da „stare kosti“ iz AHL-a lakoćom dobivaju bitke za pak uz ogradu te da će čvrsta igra i ulasci pred gol radi smetanja protivničkih vratara i pospremanja odbijanaca biti zaštitini znak ove momčadi.
Bilo kako bilo, pred nama je sasvim sigurno spektakularna hokejaška sezona i neovisno kakav će krajnji rezultat Medveščak postići, Zagreb će u narednih šest mjeseci imati privilegiju gledati ono najbolje što europski hokej u ovom trenutku nudi.
pobjeda nakon izvođenja kaznenih udaraca
vodstvo 2-0 iz prve dvije trečine, medvjedi su prosuli u trečoj, te se odlazi u produžetak...gdje je ostalo 2-2...matt elison kao posljednji izvođač pogađa za 3-2 a barry brust brani pokušaj kapetana lsina
medveščak 3-2 admiral vladivostok
onako telegrafski
40, exbbb celje, 50+
bila sam sinoć na tekmi ... realno, mogli su pobijediti bez beda, ali su pali u drugoj trećini i Metalurg je dao dva gola u valjda pet minuta... treći je gol isto bio pacerski... ali kad Medvjedi stisnu, bogme stisnu... atmosfera je jako dobra u ledenoj, nema što, ali je hot dog poslije tekme najbolji