+ Odgovori na temu
Prikaz rezultata str. 1/18

Tema: Komandant po potrebi

Komandant po potrebi

Evo nađoh na netu knjigu tog čuvenog komandanta Slavka Lisice koji nas je pobijedio na Kupresu. Naslušao sam se hvalospjeva o njemu pa reko da vidim.

Očekivao sam neku čisto vojničku knjigu jer je on kao bio vojnik od glave do pete i njihov najsposobniji manevarski oficir.

I nakon što sam pročitao dobar dio knjige..što reći..knjigu započinje pričom o svom jugoslavenstvu antifašizmu i ostalim glupostima kojima srpski komandanti prikrivaju velikosrpske pohode, pa polako transformacija, osobne naravi gdje on polako shvaća kako je prevaren , kako hrvatski oficiri hrvatuju, kako se mjenjaju a on se kao čudi i sve u tom priglupom stilu ko da piše bajke djeci i cakum pakum dok se on isčuđava odjednom eto ga u velikosrpskom stroju sa cijevima okrenutim prema Hrvatima. I dalje se čudi kako su se Hrvati fašizirali i kako im nikako ne paše što je on tenkovske cijevi okrenio na njih.

U službi u kninskom korpusu upoznaje se lokalnim Srbima koji su sve odreda divni i krasni, pravi ljudi, domaćini, dobra srca, prostodušni ali naivni ( na što se čovjek može samo grohotom nasmijat) a Hrvati iz tih krajeva su sve odreda mračni i zlikovci pa čak i babetine( kako ih on naziva) iz hrvatskog sela Kijevo. Slijede opisi borbi za Šibenik, Zadar, Vrliku, i ostala mjesta u dalmatinskoj zagrori. Autor se stalno isčuđava kako zlikovački Hrvati tu i tamo pripucaju ( usput im se ruga kako bježe kad raspali tenkovskim salvama) dok im on ravna sela avionima i tenkovima. Nikako mu ne ide u glavu da su tako zli. Vrhunac morbidnog cinizma je kad priča kako su očistili hrvatsko selo Potkonje kod Knina koje je u totalnom okruženju i hvali se kako je spasio Knin od ustaškog pogroma jer je u selu našao velike količine streljiva. Hvali Martića kojem je on doturio tu informaciju pa je ovaj to "školski odradio". Slijedi napad na Kijevo u kojem su naravno stacionirani ustaški zlikovci protiv kojih kreće on antifašista. Tu opisije svoje vlastito verbalno iživljavanje nad starijim mještanima tog patničkog sela gdje je svom svojom bahatosti zaštićen silom JNA drži prodike i lekcije o zločinu. Poremećen um.

Zatim slijedi detaljan opis kupreške bitke ( što me i najviše zanimalo) i tu je posvetio dosta pažnje, do u detalje opisao je kako je to odradio, usput pišući sebi hvalospjeve likujuć nad totalno razbijenim ustašama kao da se sudario sa vojskom po snazi ravnoj sebi. Zatim slijede opisi dva neuspjela napada. Jedan napad na prijevoj Korićina od Glamoča prema Livnu a drugi napad iz donjeg Livnjaskog polja..od Grahova prema Livnu. Oba su propala uz gubitke njegovih snaga i ono što je zanimljivo da za te poraze ne krivi sebe ni mrvu, nego lokalno stanovništvo koje neće u rat. Način na koji je opisao glamočke i grahovske Srbe je doslovno ruganje bez ikakve mjere. Priča kako je svukao do gola lokalne Srbe u Čelebiću koji se neće boriti, prije napada na Livno posebno je slikovita. Ono što je zanimljivo kad god je poraz drugi su krivi, on nema truna krivnje a kad god je pobjeda on je sve savršeno organizirao. A nikako da objansi kako je to velika borbena spremnost lokalnih Srba tako različita od Kupresa do Grahova.Za poraz kod Doboja u Matuzićima je isto kriva lokalna civilna vlast a ne on. Za jedan drugi poraz kod Doboja kriv je zapovjednik kojemu je on dao deset tenkova da krene u napad i poslije žali što mu ih je dao. Farsično.

Uglavnom knjiga je teško razočarenje i sliči na propagandne uradke SRNE početkom 90-tih i Ristu Đogu. Puna je lamentiranja o dobrim poštenim i naivnim Srbima i zlim, pokvarenim i prevrtljivim Hrvatima. Hrvatski vojnici a i narod su zlikovci koji su se spremali za rat odavno iako svom JNA silom komandira on, naivni Srbin a "prepredeni, zli i pokvareni" Hrvati ratuju puškama i pokojom zoljom. On žali što nije zauzeo Zadar jer je to po njemu bilo potrebno da Srbi imaju luku a kad zdvaja što nije zauzeo Šibenik, govori kako je to neumitni srpski grad.

Fascinira lakoća kojim on od zadrtog i iskrenog Jugoslavena a o čemu piše nadugo i naširoko postaje Srbenda u toj mjeri da pojednim lokalnim Srbima oko Šibenika zamjera izdaju i nedovoljno srpstvo što pokazuje samo koliko je lagao o svom tobožnjem jugoslavenstvu. iako i dalje o sebi govori kao jugoslavenu i anrtifašisti te tako pokazuje da nije sposoban percipirati vlastite riječi pa se svako malo demantira, te tako u jednom retku govori o sebi kao jugoslavenu a u drugom nabraja srpstvo i njegovu veličinu navodeć srpske vojskovođe iz povijesti kojima se divi i nalazi uzor u njima, pa se onda opet vraća na vlastito jugoslavenstvo da bi opet..opisivao kako prima Bele orlove u svoje jedinice a cijelo vrijeme zamjera vojnom vrhu kolebljivost jer da se njega pita, on ne bi pregovarao nego krenio od Zadra pa redom preko Šibenika i Splita pa sve do Boke. Satrti Hrvate to je po njemu Jugoslavenu inače prijeka potreba.

Što je dovoljno da se zaključi da je riječ o idiotu.

On se čudi Hrvatima što ratuju a on ratuje na prilazima Šibeniku i Zadru, pojedine oficire Hrvate koji ratuju s njim u JNA a poneki i u tzv vojsci RS, naziva časnim antifašistima što govori da je riječ o totalnom degeneriku i pokvarenjaku.

U knjizi ima još puno detalja o sukobima sa raznim civilnim vlastima ali to me nije toliko zanimalo. Srpska stvar.

U knjizi u borbama sa muslimanskim snagama on iste naziva ustašama iako je dobro znao kakve su ustaše imale reputaciju u muslimanskom vodstvu. Za njega su to sve ustaše. Kao što su i Hrvati ustaše ze te iste muslimanske postrojbe. Budala.

U knjizi autor i prenosi kako cijelu noć sluša razgovore na motorolu srpskog i hrvatskog vojnika gdje je hrvatski vojnik predstavljen kao monstrum koji priča kako je zaklao svoju trudnu ženu srpkinju i izvadio joj nerođene dijete iz utrobe a srpski vojnik se zgraža i poziva ga na ljudskost i sve u tom stilu..pravedni i obzirni srpski borac i morbidni monstrum s hrvatske strane koji prijeti klanje svih Srba. Bizarno i skoro nevjerovatno s čim se taj "komandant po potrebi" služi.

Sve u svemu knjiga, budalaština prve vrste napisana kao oda samom sebi i odaje da je riječ o nevjerovatnom taštom i sebeljubivom čovjeku a sudeći po autorovim promišljanjima i načinom na koji iskrivljava stvarnost djelimično i poremećenom čovjeku koji nije u stanju razlikovati dobro od zla al to je ionako bila česta odlika srpskih oficira u zadnjem ratu pa on tu nije nikakva posebna iznimka.
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 03-02-2013 at 12:12
    Slava Ukrajini-Herojima slava

Zbog Eline i bokala vina
    zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
    da ja nisam dolazio džaba

Pročitao sam "Komandant po potrebi" i "Komandant bez potrebe" od istog autora. Nisu me zanimala njegova osobna mišljenja jer ih znam, zanimale su me njegove naredbe koje sam proučavao iz nekih svojih razloga. Proučavajući te naredbe, u oči upadaju epiteti kojima zove neprijatelja. To dovoljno govori o njegovom opredijeljenju i profesionalnosti.

Poznavao sam muslimana iz Teslica koji je bio mobiliziran u Lisicine tenkiste, i sudjelovao je u borbi na Uscu kod Doboja.

Kaze, krenuli kao na svadbu, kolona, kao da ce se ovamo u Usori svi razbjezati jer eto Lisica ide sa kolonom tenkova. Kad je pogodjen prvi tenk u koloni, i onaj zadnji je krenuo u rikverc, pa su napravili cep jer se nisu mogli okrenuti. Da su ovi iz Tesnja i Usore imali cime, mogli su ih sve skidati kao komarce.

Takodje, poznavao sam decka iz Prijedora, koji je bio kadet, srednja skola, ne kuzim bas kako je to islo jer nisam upoznat (malo me buni to, srednja skola pa vojni kadet, ali iskreno nisam puno ni zapitkivao vezano za strukture) uglavnom tenkista u Banjaluci, srednjoskolac, kod Lisice. On ga je hvalio na sva usta.

Gdje je istina, ne znam. Meni se cini, jos jedan JNA "brkati major", jak kad je nadmocniji, kita kad je nadjacan.

caporegime caporegime avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    Lisica nije vojevao ni jednu bitku u kojoj nije bio znatno nadmoćan.
    Bitke koje je gubio, gubio je od slabijeg neprijatelja.
    Ne može mu se poreći da je imao dovoljno inicijative i sposobnosti ali to je bilo na takvoj razni da je pobjeđivao samo tamo gdje je po svim kriterijima, osrednje sposoban zapovjednik morao rutinski pobjeđivati.
    ex. m. BBB ZG +40, 50-100

Toćno. Gubio je i bitke gdje je bio nadmoćan kao kod Livna gdje je brutalno ogadio domaće Srbe. Gubio je kod Doboja. mit se o njemu stvorio nakon Kupresa. Gdje je naravno bio nadmoćan i zbog tog učešća u Posavini mada je i tamo premoć bila očita..al netko sa ovakvim razmišljam koje je prezentirao u knjizi, sumnjam da može biti profesionalac i nešto posebno dobar oficir..naime on bulazni.

Zbog Eline i bokala vina

begovica SarajkaDjevojka avatar
    Datum registracije
    Apr 2012
    Nikad čula za tog guslara.No čudan si mi Ti Inkvi što si očekivao neke činjenice i tačne podatke u knjizi.Čisto gubljenje vremena.Loše utrošeno slobodno vrijeme.

Citiraj Prvotno napisano od SarajkaDjevojka Vidi poruku
    Nikad čula za tog guslara.No čudan si mi Ti Inkvi što si očekivao neke činjenice i tačne podatke u knjizi.Čisto gubljenje vremena.Loše utrošeno slobodno vrijeme.
    pa htio sam pročitati nešto iz vojničkog kuta s druge strane a ne da mi drži prodike o srpskoj dobroti i hrvatskom zlu..

Zbog Eline i bokala vina

Ispadas naivan sta ce JNA oficir nego laprdati, svi su oni uz vojnu, u jednakoj kolicini sticali i ideolosku izobrazbu.

Jos od partizanskih komesara, Tito i partija su davali jak akcent ideoloskom momentu svojih vojnika i oficira. Pa nas, djecu, su bombardirali ideologijom, od prve lekcije u skoli "vojnik strazu cuva" i ona slika mladog JNA vojnika ispred strazarske kucice, pa na dalje.

Lisica je klasicni primjer srpskog JNA oficira, 99% njih su iz najruralnijih krajeva, iz vukojebina, ne iz provincije vec iz sume, sa planine, pa obitelj Ratka Mladica su bili partizani a doticni je kakti prezirao cetnike. Ratko Mladic prezirao cetnike... sto samo govori da su cetnici sa redenicima i subarama tek folklor u srpskom narodu, pravo zlo je mnogo sira ideologija.

ma od tih srba, kao i jugovića sve treba uzet s rezervom. njihova srca kucaju za to, ne mogu oni biti do kraja objektivni. a što se tiče kupresa, koliko ja znam Gotovina i HV-O im je sve naplatio poslje s kamatama. kad su se zla sela raspizdila, bilo je srba posvuda.

Knjige-linkovi?

Pozdrav,

nasao pravu temu, tacnije trebaju mi knjige. Drugo, vidim ima i sagovornika to jest onih koji citaju obe strane a misle svojom glavom. A glava oce da zardja ako se ne koristi.

Autoru teme: trebaju mi linkovi obe knjige da bi ih preuzeo sa interneta i procitao, pa da komentarisem ozbiljnije.

Takodje na inbox moze i link tema koje daju vise informacija o temama: korupcija, privredni kriminal i njegove posledice, propaganda.

Pozdrav

caporegime caporegime avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    ne da mi se kopati ali preporučujem dvije osobe; davor marijan i slobodan praljak.
    praljak uglavnom dostavlja dokumente a marijan slaže knjige po dokumentima.
    nedostatak ovakve metodologije je u tome da i dokumenti ponekad mogu biti frizirani.
    ipak, preporučujem marijana kao zasad optimalnog autora koji ne pati od mitomanstva niti patetike.

https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j...49784469,d.bGE

https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j...49784469,d.bGE

izbjegavaj špegelja a bobetka i jastreba uzmi s dozom rezerve.
    ex. m. BBB ZG +40, 50-100

Pozdrav.
    Dosta bolja knjiga vezana za događaje, gore pomenute, je knjiga "Koridor-92" od Novice Simica.
    Opisane su i akcije Slavka Lisice i problemi unutar njegove TG3.
    Naime u TG3 bilo je baš najviše problema sa disciplinom.
    Objektivan i kronološki prikaz događanja u probijanju Koridora.
    Koliko je Lisica imao mana toliko je imao i kvaliteta.

Jel to "Lis" kratica od Lisica?

Zbog Eline i bokala vina

Skraceno od Lister.

Srpski vojnik?

Zbog Eline i bokala vina

Googlaj Major Lister

Šta bi sad trebo guglat svaki tvoj post.

Zbog Eline i bokala vina

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove