+ Odgovori na temu
Stranica 1 od 8 1 2 3 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 1/153

Tema: Nikola Tesla- Srbin ili Hrvat?

Nikola Tesla- Srbin ili Hrvat?

Tesla, potomak hrvatskih plemića

'Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (Turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak'.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatsk...porijeklu.html

Hrvatska uzvraća udarac, zbog srpskog svojatanja Boškovića Andrića itd. mislim meni osobno je nebitno jel tesla srbin ili hrvat, ja ga poštujem ko čovjeka koji je stvarno uspio promjenit svijet, i koji je sve svoje znanje i novac ugradio u budućnost čovječanstva. tako da mi je nebitno jel srbin ili hrvat, ali svakako da je zanimljivo ovo svjedočenje iz njegovog dnevnika, koje je možda i istinito a koje Srbi iz očitih razloga ne žele objavit javno.

koje sad pametovanje,
    čovik je ono šta se osjeća a Tesla se jasno izjasnio Srbinom
    torcida,45,45

pa slažem se, važniji je osjećaj nego stvarna nacionalna pripadnost, zato i imamo na ovim prostorima hrpu "jugoslavena".

Teslini preci su sigurno nesrpskog porijekla, dal Hrvati ili Vlasi ne znam točno. Ako je taj dokument a koji se navodno nalazi u beogradskom muzeju Nikole Tesle točan onda je jasno.

Ni on nije nešto posebno fermao srpstvo a u Srbiji je bio koliko puta..jednom.
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 17-01-2013 at 23:31
    Slava Ukrajini-Herojima slava

Zbog Eline i bokala vina
    zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
    da ja nisam dolazio džaba

Tesla je bio Srbin, i tko je god procitao ijednu njegovu knjigu to zna. U prvoj knjizi koju je napisao, opisujuci svoje djetinjstvo, pise kako je odrastao na srpskim narodnim pjesmama i pricama, te kako su ga one ponukale na prvi izum- pusku kojom je gadao kukuruz. Zanijeo se u igri pa je unistio previse kukuruza, zbog cega ga je otac udario prvi i jedini put u zivotu.

ma Tesla je prije svega velik čovjek i znanstvenik, nije bio opterećen negativno hrvatima, kao dobar dio njegovih sunarodnjaka, zato ga i poštujem. i ja mislim da je bio Srbin, jer kao što bandira kaže, ono si kako se osjećaš. zato u americi, i crnci i kinezi i arapi i europljani kažu da su amerikanci.

Citiraj Prvotno napisano od NorthStand Vidi poruku
    ma Tesla je prije svega velik čovjek i znanstvenik, nije bio opterećen negativno hrvatima, kao dobar dio njegovih sunarodnjaka, zato ga i poštujem. i ja mislim da je bio Srbin, jer kao što bandira kaže, ono si kako se osjećaš. zato u americi, i crnci i kinezi i arapi i europljani kažu da su amerikanci.
    E jesi našao primjer.

I to što se netko tako osjeća ne znači ništa. Mogu se i ja osjećati kao Messi ali to ne znači da sam Messi.

Zbog Eline i bokala vina

Nikola Tesla spada u 10 najvaznijih ljudi u svijetskoj povijesti i naravno da je Hrvat.
    ex Torcida,33,100+

Inače smatram da se toj važnosti u svjetskoj povijesti tj znanosti malo pretjeruje s Teslom.

Zbog Eline i bokala vina

Pretjerujeli se ili ne ovisi o necijim afinitetima ali cinjenica je da ga je enciklopedija britannica uvrstila tamo ali naravno kao srpsko-americkog znanstvenika i inovatora.
    ex Torcida,33,100+

Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    Inače smatram da se toj važnosti u svjetskoj povijesti tj znanosti malo pretjeruje s Teslom.
    Ja bih rekao da ga se u dobrom dijelu svijeta još podcjenjuje. Inače bih volio da se pokaže točnim da je dijelom hrvatskog podrijetla.

TheBronxBomber
    Gost
    Ne samo da se ne pretjeruje - on je doista bio genij - vec je do adventa interneta bio nepoznat sirim slojevima ljudi na zapadu. Brizno su radili na tome da mu se zamete ostavstina i da mu se gubi vaznost i znacenje u ljudskoj i znanstvenoj povijesti. Nikada nije dozivio slavu Edisona, iako je Edison bio tek nesto vise od sarlatana...

Tesla je posebno postovan u svijetu informatike. Poznato je da mu se Google-ovci klanjaju i imaju strahopostovanje prema njegovom liku i djelu.

Tesla jos nije priznat i slavan koliko bi trebao biti. U tome je tragedija.

-AC njegovo

-Radio njegovo

-sve sto je bezicno - njegovo...

Sto je jos morao?

Citiraj Prvotno napisano od TheBronxBomber Vidi poruku
    Ne samo da se ne pretjeruje - on je doista bio genij - vec je do adventa interneta bio nepoznat sirim slojevima ljudi na zapadu. Brizno su radili na tome da mu se zamete ostavstina i da mu se gubi vaznost i znacenje u ljudskoj i znanstvenoj povijesti. Nikada nije dozivio slavu Edisona, iako je Edison bio tek nesto vise od sarlatana...

Tesla je posebno postovan u svijetu informatike. Poznato je da mu se Google-ovci klanjaju i imaju strahopostovanje prema njegovom liku i djelu.

Tesla jos nije priznat i slavan koliko bi trebao biti. U tome je tragedija.

-AC njegovo

-Radio njegovo

-sve sto je bezicno - njegovo...

Sto je jos morao?
    Zar nije radio izumio onaj Talijan..

Zbog Eline i bokala vina

TheBronxBomber
    Gost
    Zar nije radio izumio onaj Talijan..
    Marcone.

Americki vrhovni sud je priznao Tesli da je vec imao tu tehnologiju (i patenat) prije Marconea...

Samo sto Tesla to nije osposobio, a Marcone je. U tome je kvaka.

TheBronxBomber
    Gost
    Otis pond, inzenjer koji je radio za Teslu, rekao je, "Izgleda kao da te Marconi preduhitrio." Tesla je odgovorio, "Marconi je dobar pajdo. Neka nastavi. On koristi 17 mojih patenata."

http://www.pbs.org/tesla/ll/ll_whoradio.html

LOL

Jebiga, piše se na Marconea.

Zbog Eline i bokala vina

Banned
    Datum registracije
    Feb 2012
    Teslini preci su sigurno nesrpskog porijekla, dla Hrvati ili Vlasi ne znam točno. Ako je taj dokumnet točan a koji se navodno nalazi u beogradskom muzeju Nikole Tesle točan onda je jasno.

Ni on nije nešto posebno fermao srpstvo
    Znači čuo si za neki dokument koji se, pazi ovo, "navodno" čuva u Teslinom muzeju ovde. Haha, koja lakrdija... I tu piše da nije Srbin, jedino nisi siguran je li Hrvat ili Vlah, pa kako ti se da majstore.

A naravno da nije fermao srpstvo, osim što ga je stalno isticao:

Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina. (poseta Beogradu 1892.).

Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i ovde preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu. (govor srpskim studentima u Njujorku 1936.)

Ponosan sam što sam potekao iz viteškog srpskog naroda, koji je u neprestanoj ljutoj borbi za svoje ideale i evropsku kulturu zadužio Evropu i svuda zaslužio čast i poštovanje čitavog sveta, naročito velike Amerike. (otpozdrav Udruženju jugoslovenskih inženjera koje mu je uputilo čestitke povodom 80. rođendana)

Banned
    Datum registracije
    Feb 2012
    a u Srbiji je bio koliko puta..jednom.
    Jeste, u Srbiji je bio samo jednom ali mu to nije smetalo da testamentom odredi da mu se baš u toj jednom viđenoj Srbiji kako je napisao "prah čuva". Za tu jednom viđenu Srbiju je organizovao humanitarnu pomoć tokom Prvog svetskog rata, kad je išao kod državnog sekretara Lensinga da moli za pomoć Srbiji...

Banned
    Datum registracije
    Feb 2012
    Citiraj Prvotno napisano od milky way Vidi poruku
    Nikola Tesla spada u 10 najvaznijih ljudi u svijetskoj povijesti i naravno da je Hrvat.
    Taj Hrvat bi, da je ostao u rodnom Smiljanu, vrlo verovatno skončao od ustaškog noža 1941. Ako bi on i pretekao, njegovi potomci sigurno ne bi 1995.

Stradao bi zbog toga što je Hrvat, podrazumeva se.

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove