+ Odgovori na temu
Stranica 3 od 55 PrviPrvi 1 2 3 4 5 13 53 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 41/1091

Tema: Crvena Hrvatska a.k.a Crna Gora

caporegime caporegime avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    Citiraj Prvotno napisano od BWA Vidi poruku
    evo citaj : http://www.selo-velika.me/?p=615

Dakle ti potenciras na njihovo hrvatsko poreklo, ako ste vi hrvati dosli na balkan kao i drugi narodi onda oni bas nemaju veze sa vama i najmanje imaju slovenskoga gena,tako da vase teorije o crnogorcima crvenim hrvatima padaju u vodu.
    Ali sada dolazimo do jednog drugog kljucnog problema poznato je da dinarski gen najvise dominira hercegovinom jednim delom crne gore i dalmacije (krajina itd..) Onda opet padaju u vodu vase teorije takodje o hercegovcima kao hrvatima jer su oni tu mnogo pre vaseg dolazka i prvog pojavljivanja imena hrvati.
    E sad mene interesuje koju tezu ti zastupas o Hrvatima kao pridoslicama na Balkan ili o Hrvatima autohtonom stanovnistvu Balkana?
    Ja sam napisao da su srpskog porekla posebno severni deo Crne Gore gde vecinom zive danas Srbi zbog toga sto se kod Crnogoraca (ovde mislim na geografsku odrednicu ne na nacionalnost) tacno zna kom plemenu pripadaju i koliko im seze poreklo do 1000 godina unazad, ja sam dobro upoznat sa tim i u nijednom spisu o poreklu plemena nigde se ne spominju crveni Hrvati.
    he, he, pa zar ti ne čitaš ono što kvotaš?

crnogorci su crnogorci, uglavnom potomci domicilnog stanovništva dok im slavenski gen ponajviše odgovara genima slavenskih plemena koji su srodni hrvatima i koji su sa hrvatima došli i zauzimali svoja područja.
    ne miješati narod i naciju.
    hrvati kao narod jesu pridošlice. u davna vremena su zajedno s ostalim povezanim i srodnim slavenskim plemenima došli na današnje prostore, orodili se sa starosjediocima, stekli zajedničku povezanost koja se gradila kroz stoljeća putem obiteljskih, geografskih, vjerskih, kulturoloških i ostalih veza i od tog mi danas imamo moderne hrvate.
    šta nije jasno u vezi ovog mog pa tako i u vezi s crnogorcima.
    povijesno, crnogorci uvelike potječu od istih srodnih slavenskih plemena koji su sa hrvatima kao tek jednim dijelom koji je uslijed povijesnog stjecaja okolnosti uspio postati kohezivni faktor svih tih što slavenskih što starosjedilačkih plemena, došao na ovaj prostor. da se povijest malo drukčije poigrala sa stvarnošću dans bi bili hrvati budući bi imali sve uvjete za koheziju koju su ostvarili ostali narodi, plemena, skupine i sl.
    kako nisu, imali su svoj poseban razvoj koji je rezultirao stvaranjem crnogorske nacije.
    ex. m. BBB ZG +40, 50-100

Banned
    Datum registracije
    Feb 2012
    Kad se povedu ove rasprave, treba naglasiti istorijski problem nedostatka dovoljnog integralizma kod srpstva tj. sposobnost da u sebi ujedini više kulturnih obrazaca. Kako je na ovim prostorima kultura neraskidivo vezana sa religijom onda prevedeno na srpsko istorijsko iskustvo znači nedostatak da unutar svog nacionalnog bića dopusti i druge vere, katolicizam, protestantizam pa što da ne i islam. Da jeste, ne bi od našeg etničkog stabla otpadale grane i od istih se pravile nove veštačke nacije ili ojačavale već postojeće okolne nacije. Koncept srpstva koji je ekskluzivno vezan za pravoslavlje je uzrok što danas imamo nekakve Bošnjake, što danas u ovolikom broju i obimu imamo Hrvate koji, kao kakva-takva ali ipak istorijska nacija, su danas dobrim delom sačinjeni od pokatoličenih Srba. Iako nemam problem, štaviše ponosan sam na činjenicu da je pravoslavlje/svetosavlje naša temeljna odrednica kao naroda i da smo najzapadnija tačka pravoslavlja, verska isključivost tj. ekskluzivnost pravoslavlja u nacionalnom identitetu Srba je nanela velike udarce našem nacionalnom biću i odbijalo etničke Srbe od prihvatanja srpstva jer bi ono značilo menjanje vere, što u predmodernom dobu (pre nastanka modernih nacija) kad je vera bila osnovna odrednica, je za većinu običnog sveta na našim prostorima bio preveliki zalogaj. Zato i imamo, što je Vuk Karadžić pisao, "našu braću Rimskog zakona i muhamedance koji se ne žele Srbima zvati"...

Nije da nemamo suprotne primere u okruženju, poput Mađara recimo, ili Šiptara, gde verska raznolikost ne negira i potire jedinstveno nacionalno biće. Mi Srbi u tome nažalost nismo uspeli, ustvari nismo ni pokušali.

Banned
    Datum registracije
    Feb 2012
    Što se tiče Crnogoraca, tu su stvari toliko jasne da je bespredmetno ponovo razglabati o genezi tog nažalost uspešnog "nation-building"-a. Tu smo podelili sudbinu nama sličnih naroda s kojima se komunizam surovo poigrao. Od Srba je posle Drugog svetskog rata po smernicama Kominterne stvorena novokomponovana crnogorska nacija "kako bi se sprečio veliksorpski hegemonizam", od Rumuna su boljševici u Moskvi uspeli odvojiti Moldaviju i stvoriti posebnu naciju, od većinski etnički bugarskog stanovništva Makedonije je stvorena današnja makedonska nacija posle Drugog svetskog rata.

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    vožd je stigao

ho-ćemo još!
    ho-ćemo još!

Banned
    Datum registracije
    Feb 2012
    Ne znam što se keseriš toliko. Ok, moje je teorijski, priznajem da nemam lično iskustvo sa tim ali možda bi ti ili neki drugi diskutant mogao iz tog ličnog tj. porodičnog iskustva da nam približi taj dualizam između etničkog porekla i sadašnje pripadnosti naciji, u ovom slučaju hrvatskoj. Čisto fenomenološki je to zanimljivo da se sagleda, da se vidi kako se dogodio taj prelom, vremenski da se odredi makar okvirno, ako postoje podaci ili bar usmeno predanje. Siguran sam da ima ljudi koji bi to podelili, ionako smo svi ovde anonimni. Nije to nikakva sramota, ako je predak napravio takav izbor, potomci se nemaju čega stideti, već hladne glave i bez kompleksa krivice o tome otvoreno popričati.

Za današnje Crnogorce (ako ima takvih ovde) bi to trebalo biti još i lakše, jer i danas ima na desetine hiljada ljudi koji su stariji od te nation since 1945 i mogu lično posvedočiti o vremenu pre i posle porođaja te veštačke nacije. Naravno, kroz lično i porodično iskustvo. Knjiški i teorijski je sve poznato, ali uvek je zanimljivije čuti iskustva iz prve ruke kad su ljudi se prestali osećati Srbima i počeli da se identifikuju sa tim novim konstruktom zvanim crnogorska nacija...
    Posljednje uređivanje od Uroš : 08-01-2014 at 22:18

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    Citiraj Prvotno napisano od Uroš Vidi poruku
    Ne znam što se keseriš toliko. Ok, moje je teorijski, priznajem da nemam lično iskustvo sa tim ali možda bi ti ili neki drugi diskutant mogao iz tog ličnog tj. porodičnog iskustva da nam približi taj dualizam između etničkog porekla i sadašnje pripadnosti naciji, u ovom slučaju hrvatskoj. Čisto fenomenološki je to zanimljivo da se sagleda, da se vidi kako se dogodio taj prelom, vremenski da se odredi makar okvirno, ako postoje podaci ili bar usmeno predanje. Siguran sam da ima ljudi koji bi to podelili, ionako smo svi ovde anonimni. Nije to nikakva sramota, ako je predak napravio takav izbor, potomci se nemaju čega stideti, već hladne glave i bez kompleksa krivice o tome otvoreno popričati.

Za današnje Crnogorce (ako ima takvih ovde) bi to trebalo biti još i lakše, jer i danas ima na desetine hiljada ljudi koji su stariji od te nation since 1945 i mogu lično posvedočiti o vremenu pre i posle porođaja te veštačke nacije. Naravno, kroz lično i porodično iskustvo. Knjiški i teorijski je sve poznato, ali uvek je zanimljivije čuti iskustva iz prve ruke kad su ljudi se prestali osećati Srbima i počeli da se identifikuju sa tim novim konstruktom zvanim crnogorska nacija...
    jedino da ti upitaš svoje ili barem pogledaš u crkvene knjige pa da sam vidiš kad ti je neki predak (ako je iz bosne) primio pravoslavlje u nedostatku katoličkog svećenstva da mu održi katolički kršćanski nauk, ili kad je neki rumunjski vlah, pravoslavne vjere, pri mogućnosti jedino korištenja srpske pravoslavne crkve, počeo primati u glavu nacionalni okvir koji su vrijedno punili pravoslavni popovi nepismenom narodu.
    obzirom da nacionalni naziv "servi" prije upućuje na socijalnu kategoriju bizantskog carstva nego na pleme ili narod, trenutak kad je tvoje rodoslovlje skrenulo na put u kojem se smatraju srbima možeš podijeliti s nama.
    prema tome, kako sam reče: Nije to nikakva sramota, ako je predak napravio takav izbor, potomci se nemaju čega stideti, već hladne glave i bez kompleksa krivice o tome otvoreno popričati

Citiraj Prvotno napisano od caporegime Vidi poruku
    sve je moguće. pa tako i to što pišeš. ali moguće je i da dođe do daljnjeg mentalnog pa time političkog razdvajanja sa srbijom i srbima.
    bogami tesko,vidi kako "Crnogorci" proslavljaju bozic https://scontent-a.xx.fbcdn.net/hpho...80920806_n.jpg

ili sto rece Vojin Cetkovic u filmu noz sve je to nase https://www.youtube.com/watch?v=Sd3sEbrc_mo
    Posljednje uređivanje od farcry : 09-01-2014 at 02:06

Banned
    Datum registracije
    Feb 2012
    jedino da ti upitaš svoje ili barem pogledaš u crkvene knjige pa da sam vidiš kad ti je neki predak (ako je iz bosne) primio pravoslavlje u nedostatku katoličkog svećenstva da mu održi katolički kršćanski nauk, ili kad je neki rumunjski vlah, pravoslavne vjere, pri mogućnosti jedino korištenja srpske pravoslavne crkve, počeo primati u glavu nacionalni okvir koji su vrijedno punili pravoslavni popovi nepismenom narodu.
    obzirom da nacionalni naziv "servi" prije upućuje na socijalnu kategoriju bizantskog carstva nego na pleme ili narod, trenutak kad je tvoje rodoslovlje skrenulo na put u kojem se smatraju srbima možeš podijeliti s nama.
    prema tome, kako sam reče: Nije to nikakva sramota, ako je predak napravio takav izbor, potomci se nemaju čega stideti, već hladne glave i bez kompleksa krivice o tome otvoreno popričati
    Već sam napisao da nemam lično iskustvo slično tome, prema tome odgovor je ne. Ali i da imam, ne bih to krio.

Asimilatorska moć Srba je ogromna. što su oni sve ukorporirali u svoj nacionalni korpus to je čudo. Zato ih ja zovem europskim Amerikancima.

To je miks raznih naroda međusobno slabo sličnih. Ima tu potomaka predosmanlijskih Srba, pa Rumuna, Makedonaca, Cincara, Hrvata, Crnogoraca, Albanaca a vjerovatno i samih Osmanlija.

sami srpski pisci pišu da je nakon oslobođenja od Osmanlija u užoj Srbiji bilo jedva par stotina tisuća ljudi i da je u tu slobodnu Srbiju nagrnio svijet sa svih strana i to raznih naroda. Trebao bi naći taj citat.

To u samoj Srbiji a preko Drine je još gore. Ovo što se zove Srbima preko Drine to mahom veze sa srpstvom nema. Njih su Srbima napravili SPC i Osmanlije.

Srbijanci i Crnogorci..to nema veze jedno s drugim.
    Slava Ukrajini-Herojima slava

Zbog Eline i bokala vina
    zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
    da ja nisam dolazio džaba

Žrtva tranzicije Trotoar avatar
    Datum registracije
    Sep 2012
    e pa da ti su ti djedovi izdržali i nisu za kršćanske potrebe odlazili pravoslavnim popovima, ti bi i danas bio ono što su ti bili preci. ponosni hrvat.
    umjesto da si danas ponosni hrvat ti si danas tek u kurcu.
    mens čini da si u kurcu ipak ti

ali dobro....stvar gledišta
    samo ne znam kakve veze imaju godine sa tim

Žrtva tranzicije Trotoar avatar
    Datum registracije
    Sep 2012
    Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    Asimilatorska moć Srba je ogromna. što su oni sve ukorporirali u svoj nacionalni korpus to je čudo. Zato ih ja zovem europskim Amerikancima.

To je miks raznih naroda međusobno slabo sličnih. Ima tu potomaka predosmanlijskih Srba, pa Rumuna, Makedonaca, Cincara, Hrvata, Crnogoraca, Albanaca a vjerovatno i samih Osmanlija.

sami srpski pisci pišu da je nakon oslobođenja od Osmanlija u užoj Srbiji bilo jedva par stotina tisuća ljudi i da je u tu slobodnu Srbiju nagrnio svijet sa svih strana i to raznih naroda. Trebao bi naći taj citat.

To u samoj Srbiji a preko Drine je još gore. Ovo što se zove Srbima preko Drine to mahom veze sa srpstvom nema. Njih su Srbima napravili SPC i Osmanlije.

Srbijanci i Crnogorci..to nema veze jedno s drugim.
    potpuno sa slažem...... posebno ako misliš na tzv južnu prugu

mada bi i u samoj crnoj gori mogao praviti razlike......... jer je skup svega i svačega........ napisaću više o tome prvom prilikom

čak i da suziš skup na bar pa opet.......

recimo, ni hercegovci i slavonci (npr) nemaju mnogo zajedničkog.......
    samo ne znam kakve veze imaju godine sa tim

Banned
    Datum registracije
    Nov 2013
    Ti mene iz dana u dan jednostavno fasciniraš....prosto si nenadjebiv.Neobjašnjivo.Rumunjski vlah.Hah.Kako si samo potkovan i načitan.

Banned
    Datum registracije
    Nov 2013
    Moji su u stvari Vlaški Rumunji.

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    Citiraj Prvotno napisano od antananarivu Vidi poruku
    Ti mene iz dana u dan jednostavno fasciniraš....prosto si nenadjebiv.Neobjašnjivo.Rumunjski vlah.Hah.Kako si samo potkovan i načitan.
    da si manje debilan možda bi shvatio da sam time želio približiti smisao pošto je izraz "vlah" često izjednačen, štoviše pomalo pogrdan izraz za srbina.
    kako su vlasi planinski narod koji potječu od mješavine dačanskih žena i crnih auksilijara rimske vojske iz provincija mauritanije i afrike, htio sam naglasiti koga je SPC ponajviše asimilirala.
    kako si ti malo debilan pa se hvataš na nebitne sitnice, nije ni čudo da je jadni pokušaj ismijavanja jedina stvar s kojom raspolažeš kad uđeš u raspravu ne s nekim previše pamentnim nego i s prosječnim poznavateljem stvari.
    jel me kužiš?

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    Citiraj Prvotno napisano od Trotoar Vidi poruku
    mens čini da si u kurcu ipak ti

ali dobro....stvar gledišta
    svašta se tebi čini, ali srećom, nisi ti kriterij, popravoslavljeni hrvatu.

ne miješati narod i naciju.
    hrvati kao narod jesu pridošlice. u davna vremena su zajedno s ostalim povezanim i srodnim slavenskim plemenima došli na današnje prostore, orodili se sa starosjediocima, stekli zajedničku povezanost koja se gradila kroz stoljeća putem obiteljskih, geografskih, vjerskih, kulturoloških i ostalih veza i od tog mi danas imamo moderne hrvate.
    šta nije jasno u vezi ovog mog pa tako i u vezi s crnogorcima.
    povijesno, crnogorci uvelike potječu od istih srodnih slavenskih plemena koji su sa hrvatima kao tek jednim dijelom koji je uslijed povijesnog stjecaja okolnosti uspio postati kohezivni faktor svih tih što slavenskih što starosjedilačkih plemena, došao na ovaj prostor. da se povijest malo drukčije poigrala sa stvarnošću dans bi bili hrvati budući bi imali sve uvjete za koheziju koju su ostvarili ostali narodi, plemena, skupine i sl.
    kako nisu, imali su svoj poseban razvoj koji je rezultirao stvaranjem crnogorske nacije.
    Ova prva recenica isto vazi i za Srbe... oba slovenska naroda su dosla sa severa, u 7. stolecu, kada su trajale migracije... naselili su se na istim prostorima, Srbi malo istocnije, Hrvati malo zapadnije... zajedno sa manje poznatim hriscanskim plemenima, i starosedeocima, dolazilo je do mesanja, asimilacije... Srbi iz Raske su se sirili u svim pravcima, Hrvati iz podrucja Velebita i severnog Jadrana takodje...

U starim spisima se pominje Hum, Travunija i Paganija... znaci tvoji krajevi... kao podrucja u kojima zive Srbi... to je jos pre podele u hriscanstvu na katolike i pravoslavce... ceo Balkan je prvo primio hriscanstvo od Vizantije, kasnije centra pravoslavlja... i Hrvate su prvo pokrstili vizantijski misionari...pa tek kasnije su dosli pod okvir Rima... pa kad je doslo do podele u 11. stolecu, tu je bilo jace katolicanstvo, uticaj Rima, i ostalo je do dan danas...pre svega jer ste im geografski blizi, nema tu neke mudrosti, sukob katolicanstva i pravoslavlja je bio katalizator stvaranja srpske i hrvatske nacije kasnije...

Srbi katolici, u danasnje vreme ne postoje... ali su postojali onda, pre jednog milenijuma... sam Stefan Nemanja, osnivac velike dinastije Nemanjica je rodjenjem bio katolik... Srbi su ziveli u primorskim krajevima tad, i to je tad bilo uobicajno... tek njegov sin Sveti Sava izborivsi se za autokefalnost SPC stvara jacu vezu izmedju pravoslavlja i Srba... sto prouzroci time da u buducnosti Srbi budu iskljucivo pravoslavci...to je imalo i svoje mane i prednosti... sama SPC kao narodna crkva, sa svojim patrijarsima i svojim svecima je bila bliza narodnom poimanju religije koji je imao duboko usadjene paganske obicaje... pa su svece iz slovenske mitologije, cuvare ognjista, zamenili hriscanskim svecima, i srpskim svecima... to je bila jaka spona koja je bila kohezivni faktor...

Ovo sto se tice Crnogoraca... u najranijim spisima Porfirogenita, koji nabraja gde zive Srbi... Duklju je preskocio... kasnije nastaje Zeta, srpska drzava, pravoslavna... tamo su vladali i Nemanjici, i oni koji su sa njima bili u srodstvu... pravoslavlje se tad rasirilo, Sveti Sava je vladao Hercegovinom, pa su se posle njegovim imenom titulisali vladari, ukljucujuci i Herceg Stjepana Kosacu... vladali su i Bokom Kotorskom, tamo je bilo sediste zetske arhiepiskopije, u 12. stolecu se jos tamo podizu pravoslavne crkve... u tim krajevima su ustvari granicni uticaji katolicanstva i pravoslavlja, i tu je otprilike isti narod, u zavisnosti dal je zavrsio kao pravoslavan ili katolicki, kasnije izabrao i narod... u zapadnoj Hercegovini jace je posle bilo katolicanstvo, i zato je to vec dugo vremena skoro cisto hrvatska sredina... da je tu jace prodrla pravoslavna crkva, ti i Inkvi bi bili danas Srbi...i obrnuto, da je katolicanstvo probilo dublje u CG, oni bi danas bili Hrvati... al to se nije desilo, i danas imamo podele koje su preslikane kroz dugi niz godina desavanja na samom terenu...

I srednjevekovna, i moderna istorija Crne Gore je skoro u neraskidivoj vezi sa pravoslavljem i svetosavljem... to je najvazniji argument zasto se Crnogorci smatraju kao izdanak srpske loze... svi njihovi vladari, knjizevnici, pesnici u vreme geneze modernih drzava u 19. stolecu su sebe smatrali Srbima, i pretendovali na srpsku krunu, do kralja Nikole... pa cak i Aleksandar Karadjordjevic je rodjen na Cetinju, i ima po majci njihovu krv...

Imali su oni odredjenu posebnost, pre svega jer su ziveli u brdovitim krajevima, sa gorstackim mentalitetom i nacinom zivota... veliki deo njih se spustio u pitomu Sumadiju i Pomoravlje... ovi koji su ostali, izgradili su odredjenu specificnost... posto Srbija i Crna Gora su bili fizicki odvojeni Sandzakom koji su Turci umetnuli izmedju, oni dobijaju svoju drzavu 1878... ali i dalje sebe smatraju Srbima... najboljim i najhrabrijim Srbima... komunizam je odigrao svoje, Titograd glavni grad, generacija opranih mozgova titoizmom... ali 1991 gde je najbolje isla mobilizacija, ko je bio spreman najvise da se bije sa "ustasama"...pa upravo oni, tamo osim sacice liberala na Cetinju, nije bilo coveka koji je odbijao poziv...

Zavrsni potez je bio kad je slobin djak Milo dobio lovu i amnestiju za kriminal od zapada, da bi stvorio marionetsku drzavu, poslusnicu Amerike... to je na srecu i nama omogucilo da dobijemo drzavu Srbiju, i da barem taj problem resimo...SCG i ostali frankenstajni bi nas sjebali... neka zivimo u odvojenim drzavama, kao braca... pokusali su da proteraju SPC odande, ali nije islo, tako da je Milo sada prihvatio SPC... toliko su duboki koreni da neka nova crnogorska crkva ne moze da okupi 100 vernika...

Sve ti ovo govorim da bi se shvatilo koliko je iluzorno u danasnje vreme igrati na hrvatstvo Crnogoraca...osim velikih izuzetaka, to je tamo da kazes nekom coveku... uvredio bi ga... kao sto tebe vredja prica o pokatolicenim Srbima...

Ja bome teško..moj kraj ni u kakvom ludilu nije dopirao pod Srbe..

A evo šta piše Evlija Čelebija o Crnogorcima

.Posle napada na Kotor turski zapovednici su rešili da kazne Pivljane i Nikšiće, koji su pomagali Mlečanima. U ekspediciji, kojoj se pridružio i Čelebija, učestvovalo je 10.000 vojnika. Za ta plemena Evlija piše, da su "ovejani Hrvati". Oni, veli, s hercegovačkim pašama "govore jedino s vrhovima od andžara", pa zbog toga "upravnik te oblasti njima nikoga ne sme da pošalje

Šteta da tu nije Armadillo sa foruma hr..potuko bi vam svaku teoriju o srpstvu Crnogoraca..

On je čak postirao on ili netko drugi kopije iz imigrnatskog ureda Amerike s kraja 19 stoljeća..gdje se vidi kako se Crnogorci izjašnjavaju pri ulasku u SAD...

vera-srpska

jezik-hrvatski

pravoslavna vjera je tada nazivana srpskom..

Suludo je dakle tvrditi da je Crnogorstvo komunistička izmišljotina..to nema veze sa vezom..ne bi se primilo..nema šanse da je tako..jer ne bi onda bilo ni Božićne pobune nakon podgoričke skupštine.

kakav komunizam u smislu rađanja crnogorske nacije..tko vam je to podvalio

Nikola je pretendirao na srpsku krunu i veličao srpstvo..i tolika je bila propganda o srpskoj Sparti

A jel ono Njegoš rekao..Bome se vi Srbi narobovaste, mi Crnogorci vala nijesmo

Pa što bi veliki Srbin dijelio Srbe i govorio..vi Srbi..

Zbog Eline i bokala vina

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    u predmetnim krajevima nisu mogli živjeti srbi jer su srbi bili tek jedan mali dio od onoga na što će se kasnije prenijeti.
    isto kao što hrvati (u originalu) nisu nisu prebivali šire od područja na koje su kao pleme došli.
    tek kasnije se hrvati kao i srbi šire i to tako da polako nameću svoj centralni i kohezivni položaj i status okolnim narodima, plemenima i slično koji polako preuzimaju identitet i osječaj pripadnosti..
    radiš paralelu koja se ne može povući.
    svi ti krajevi su bili naseljeni i prije dolaska slavena pa pričati i zahumlju ili neretvi kao krajevima gdje su živjeli srbi je iluzorno.
    štoviše ti krajevi su i kulturološki i politički i geografski povezaniji sa ranom hrvatskom državom pa možeo pretpostaviti dsa je u tim područjima bi izraženiji što slavensko doseljenički a kasnije i identitetski faktor u korist hrvata.

pazi, mi ovdje govorimo o vremenu gdje su zapisi i točna utvrđenja rijeđa od bakanalija u etiopiji pa se koliko toliko cjelovita slika može steći tek kombinacijom više izvora i njihovim tumačenjem.
    stoga su priče o katoličkim srbima, o tome kako su to sve nekad bili srbi i slično, kao što tlapi uroš, su tolika besmislica da je smiješno upuštati se u raspravu oko toga.
    ne zato jer znamo da to 100% nije tako nego zato jer nema ni 1% dokaza da bi se iz njih mogao izvući takav nedvojben zaključak

Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    Ja bome teško..moj kraj ni u kakvom ludilu nije dopirao pod Srbe..

A evo šta piše Evlija Čelebija o Crnogorcima

.Posle napada na Kotor turski zapovednici su rešili da kazne Pivljane i Nikšiće, koji su pomagali Mlečanima. U ekspediciji, kojoj se pridružio i Čelebija, učestvovalo je 10.000 vojnika. Za ta plemena Evlija piše, da su "ovejani Hrvati". Oni, veli, s hercegovačkim pašama "govore jedino s vrhovima od andžara", pa zbog toga "upravnik te oblasti njima nikoga ne sme da pošalje

Šteta da tu nije Armadillo sa foruma hr..potuko bi vam svaku teoriju o srpstvu Crnogoraca..

On je čak postirao on ili netko drugi kopije iz imigrnatskog ureda Amerike s kraja 19 stoljeća..gdje se vidi kako se Crnogorci izjašnjavaju pri ulasku u SAD...

vera-srpska

jezik-hrvatski

pravoslavna vjera je tada nazivana srpskom..

Suludo je dakle tvrditi da je Crnogorstvo komunistička izmišljotina..to nema veze sa vezom..ne bi se primilo..nema šanse da je tako..jer ne bi onda bilo ni Božićne pobune nakon podgoričke skupštine.

kakav komunizam u smislu rađanja crnogorske nacije..tko vam je to podvalio

Nikola je pretendirao na srpsku krunu i veličao srpstvo..i tolika je bila propganda o srpskoj Sparti

A jel ono Njegoš rekao..Bome se vi Srbi narobovaste, mi Crnogorci vala nijesmo

Pa što bi veliki Srbin dijelio Srbe i govorio..vi Srbi..
    Sad da poredimo sta je pisao turski putopisac, sa istorijskom gradjom i faktima... mogu sad da ti postavimo mape Zete, pa mape Nemanjica koji su vladali Crnom Gorom, jurizdikciju SPC tamo...

Njegos je najznacajniji vladar Crne Gore, njihov duhovni i svetovni otac... procitaj malo sta je pisao i govorio... evo stihova iz 1833:

IME MI JE VJEROLJUB ;
    PREZIME MI RODOLJUB
    CRNU GORU RODNU GRUDU ;
    KAMEN PASE ODASVUDU.
    SRPSKI PISEM I ZBORIM
    SVAKOM GROMKO GOVORIM: NARODNOST MI SRBINSKA , UM I DUSA SLAVJANSKA

Kralj Nikola Petrovic 1867 pise pesmu:

...Onamo, 'namo... da vidju Prizren!
    Ta to je moje — doma c'u doc''!
    Starina mila tamo me zove,
    tu moram jednom oruzhan poc...

...Onamo, 'namo... za brda ona
    Miloshev, kazhu, prebiva grob!
    Onamo pokoj dobic'u dushi,
    kad Srbin vishe ne bude rob....

Zajedno ucestvujemo u proterivanju Turaka u Balkanskim ratovima...Crna Gora u dogovoru sa Srbijom uzima Pec, sediste Pecke patrijarsije, najsvetijeg mesta SPC...

Crnogorska drzavnost nije komunisticka izmisljotina... crnogorska nacija jeste... kao sto je i makedonska nacija... to su sklepani proizvodi komunizma i straha od "zle srpske hegemonije"...

Najbolje je dan danas pitati tamo ljude kako se osecaju...trecina se izjasnjava kao Srbi, a velika vecina oni koji kazu da su Crnogorci, Srbe ili smatraju najblizom bracom, ili i delom svog naroda...

pa što Njegoš govori Vi Srbi ako je Srbin..

Zbog Eline i bokala vina

+ Odgovori na temu

Tags for this Thread

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove