HRVATSKI NARODNI OTPOR, HDZ i dr. Franjo Tuđman
(Molim kloknite na priloženi link i pročitajte Otporašev komentar. Tu ćete vidjeti sliku dra. Franje Tuđmana s nepoznatom gospođom. Dr. Marin Sopta mi je javio prije par minuta i saopćio da je ta gospođa na sliki s dru. Franjom Tuđmanom kćerka vrlo dobro poznatog hrvatskog rodoljuba dra. Gamulina. Molim da se uvaži. Mo. Otporaš.)
Marin sopta 7:40 PM
To: Annie Boban
Dragi prijatelju Mile
Na slici je kćerka dr. Josipa Gamulina. U vezi naslovnice s Otpora ja imam taj broj Otpora i orginal sliku jer ja sam slikao. Pozdrav Marin
Subject: HNO, HDZ i dr. Franjo Tuđman
Date: Tue, 20 Oct 2015 19:20:03 +0000
Subject: HNO, HDZ i dr. Franjo Tuđman
Date: Tue, 20 Oct 2015 19:18:29 +0000
http://kamenjar.com/tudman-je-otac-r...koj-povijesti/
Otporaš .
Časopis OTPOR, glasilo organizacije HNO., br. 4 1987. godine donosi sliku na prvoj stranici dra. Franje Tuđman, nepoznata gospođa, supruga Franje Tuđmana Ankica i Zoran Nosić, sin istaknutog člana HNO Marka Nosića u Torontu, kada je dr. Tuđaman bio na Turneji Kanade i Amerike, sastao se sa istaknutim državotvornim Hrvatima, posebice sa visokim dužnostnicima organizacije Hrvatski Narodni Otopr, gdje su se, moglo bi se dana reći, udarili i zacrtali temelji HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE. I slika ovog Avatora to svjedoči.
Zamolio bih cijenjeno uredništvo našeg portala Kamenjar da - ako mogu - pronađu spomenutu sliku sa časopisa OTPOR te priloži kao povjestni dokumenat ovom vrijednom članku i komentarima.
Tuđman je jedan od prvih koji se pobunio protiv komunističkog režima, ne samo u Hrvatskoj već općenito u SFRJ, među prvima je izbačen iz KPJ, i među prvima je zatvoren, tako da to kačenje s Titom i nema ti nekog efekta.
nije on jedini Hrvat, koji se odrekao komunizma, i zaplivao u nove vode na valovima prirodnog i domoljubnog hrvatskog nacionalizma.
To je istina kolega NorthStand. Franjo Tuđman je imitirao Maksa Luburića, generala Drinjanina i krenuo njegovim - Maksovim - hrvatsko državotvornim stopama. General Luburić se razišao s Poglavnikom 1956., povukao se u zimski san (1956-1960) za četiri godine. Za to vrijeme usamljenosti nije nikome ni na pisma odgovoarao. Posvetio se svojim hrvatsko/državotvornim idejama IZMIRENJA HRVATA (Klikni na PORUKA IZMIRENJA USTAŠA I HRVATSKIH PARTIZANA koja je izišla u Istarskoj DRINI br. 3/4 1964., strana 18/21.
Študirajući BUNT dra. Franje Tuđmana moglo bi se očito doći do zaključka da je upravo u to isto vrijeme dr. Franjo Tuđman čitao i sve pohlepno upijao Maksa Luburića POMIRDBENE IDEJE SVIH HRVATA, a protiv svakoga stranačarstva. Ja sam osobno imao priliku s njim se sastati i naveliko popričati o našoj zajedničkoj borbi za OBNOVU HRVATSKE DRŽAVE. Kada sam ga na banquettu Prve Konvencije HDZ 21 siječnja 1991. godine u Clevelandu pitao: Gospodine predsjedniče šta vi mislite o generalu Maksu Luburiću, kratko ali istinito je odgovorio: MI SMO OBA HRVATSKI GENERALI. Ovom izjavom dr. Tuđman je za vjeke vjekova sa sebe odbacio svako jugoslavenstvo, prišao prirodnom hrvatstvu, prigrlio DRŽAVOTVORNI PROGRAM HRVATSKOG NARODNOG ODPORA, iskoristio ideje Maksa Luburića u borbi protiv Jugoslavije a za OBNOVU HRVATSKE DRŽAVE.
http://jadovno.com/arhiva/3-1-sve-na...D1%98mana.html
Franjo Tuđman je bio i ostao politički Hrvat, jedan od rijetkih partizana i komunista koji je shvatio pokvarenost jugoslavenskog komunističkog režima, i prešao na stranu svog naroda a ne stranu zla koje je taj narod do kraja htjelo uništit. kako je prije uništilo njegovu državu.
Franjo je simbol hrvatstva u novijoj povijesti hrvata, i čovjek kojem se s pravom možemo divit, i gledat ga ko na svog političko uzora i mentora u političkom djelovanju za hrvatsku i hrvate.
Franjo nije samo puka povijesna pojava, on je povijesna veličina za sva vremena. Franjo nije kao Tito izdao svoje hrvatstvo, i pretvorio se u pukog boljševičko razbojnika, već je u pokušajima da stavi hrvate na pobjedničku stranu završio u partizanima. tako ja gledam na njegovu partizansku ulogu, jer opće je poznato da gubitnike nitko ništa ne pita, a Franjo očito nije htio biti gubitnik kad je cijeli život bio pobjednik.kao što su na našu žalost bile Ustaše, i NDH. i to je sukus svega, kad je u pitanju naš najveći državnik novijeg doba. jedini predsjednik RH, jer ovi nakon njega su blijeda krpa.
i za kraj, samo za skywalkera....
![]()
– Vidite li našu mladež, naše stotine tisuća dragovoljaca, narod koji to ima ne smije strahovati za svoju budućnost. (Dr Franjo Tuđman, u nekom od ratnih govora)
ja Titu nikad nisam čuo da ovako govori, dapače Tito je bio loš govornik, rijetko iritantnog glasa i krajnje netočnog hrvatskog ili yugoslovenskog jezika. po ničemu taj đubrić nije pripadao našem narodu, dok je Tuđman bio izmanipuliran kao i većina hrvata o nekakvom ravnopravnom životu u jugoslaviji, naravno da je to sv bila laž. od početka se znalo da je svaka jugolsavija, popločani put za velikosrpsku ideologiju i njeno ostvarenje.
„NDH nije bila samo puka "kvislinška" tvorba i "fašistički zločin" već i izraz kako povijesnih težnji hrvatskog naroda za svojom samostalnom državom, tako i spoznaja međunarodnih čimbenika, a u ovom slučaju vlade Hitlerove Njemačke, koja je na ruševinama versaillskoga krojila novi evropski poredak; tih težnji Hrvatske i njenih geografskih granica." (Dr Franjo Tuđman na Prvome općem saboru HDZ-a prema Danasu br. 477 od 9.04.1991. st. 32/34, kolumna Ž. Krušelja)
ovakvog partizanskog generala mogu prihvatit odmah za svog generala, ovo je pravi partizan ovakvog partizana mogu i ja prihvatit.![]()
– Umrijeti za hrvatsku državu – to je ono zbog čega vrijedi živjeti. (Dr FranjoTuđman, prema Feral Tribuneu od 23.12.2007.)
franjo franjo franjo.![]()
– I još ih ima, i ovdje kod vas! Od 22 suca u Karlovcu ima sedmoro Srba! (Dr Franjo Tuđman, predsjednik R. Hrvatske, kolovoza 1995. u Karlovcu iz Vlaka slobode, Novosti 5.03.2011/32. B. Rašeta)
![]()
– Drage Hrvatice i Hrvati! (Uobičajeno obraćanje F. Tuđmana građanima Hrvatske, posebice u predizbornoj kampanji 1990-tih).
– Što znači da oporba u Zagrebu ima 60 posto glasova? To je kao da vam jedan seljak kaže da ima u svom dvoru 60 komada živine, da li je to praščad ili telad? Da li su to kokoši ili guske? Da li je to stoka krupnog ili sitnog zuba? Gdje će svaki razborit seljak i čovjek znati da nasuprot takvom jatu jedan, a pogotovo jedan par rasnih konja ili rasnih krava, više vrijedi nego čitavo takvo jato. (Dr Franjo Tuđman, predsjednik R. Hrvatske, na sjednici Glavnog odbora HDZ-a u veljači 1996., Feral Tribune od 26.10.2007., st. 47., te od 31.5.2003. st. 16-17)
![]()
– Ne smijemo dopustiti nove zablude i nova lutanja, što bi Stipica Radić rekao, da odlaze kao guske u maglu. A danas ima tih gusaka koje idu za velikim idejama i integracijama, jer su im premali okviri naše države i našeg naroda. (Dr Franjo Tuđman, tijekom 1998. prema Feral Tribuneu od 30.4.2004.)
prorok Franjo.
– A što se tiče rušenja spomenika i uklanjanja spomen-obilježja, to je samo gesta kojom je hrvatski narod izrazio svoj raskid s prošlošću. (Dr Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske, u izjavi za medije tokom rata)
![]()
doduše pošto je ovo feral prenosio, vjerojatno dobar dio citirano nije istina, ali barem lijepo zvuči za uši, bilo kako bilo Franjo je uno di noi, jedan od nas iako je zajebo kad nije proveo lustraciju i zajebo je kad je mjenjao sveto ime dinamo. ali bože moj, ko je bez grijeha neka baci kamen prvi, i Isus je to govorio.
Lijepo je i blagotvorno gledati kako protuhrvatska klatež škrguće od bijesa što je predsjednik dobio ovako značajan i prometni objekt. Naravno, mogli smo dati ime i po nekom iz područja zrakoplovstva, znanosti, športa, kulture ili čega god drugog ali baš smo namjerno, ciljano i planirano dali ime po onoj osobi koja će izazvati mučninu u želucu svima onima koji nas ne podnose a nadam se da će se to nastaviti i drugdje, recimo - "Most ratnog pobjednika Gojka veličanstvenog Šuška nad istočnjačko-jugobalkanskim zečevima" puno ljepše zvuči od "Pelješki most", zar ne? Istina, tabla s imenom će biti malo veća nego obično ali i za to se mogu namaknuti dodatna sredstva od osiromašenja godišnjeg proračuna neke metiljave nevladine udruge. Pitam se bismo li mogli uzeti novca i za nekoliko proračuna tako da tabla bude sa zlatnim slovima? Uvjeren sam da bi.
Slažem se, treba dati Pelješkom mostu ime Most ratnog pobjednika Gojka Šuška.![]()
ili Alojzije Stepinac. po meni možda bolje Stepinac pošto su i njega počeli nazivat ustaškim vikarom, vrijeme je da "antifašistima" još malo zapaprimo.
Slažem se sto posto da se Pelješkom mostu dadne ime Ministra HOS-a RH "MOST MINISTRA HOS-a RH. GOJKO ŠUŠAK", ne toliko poradi njegova imena, koliko poradi toga što je on Hercegovački Hravt. To je vrlo važno za našu hrvatsku povijest, jer povezivanje imenima Hercegovačkih Hrvata u borbi za Hrvatskom Državom je ključno pitanje pisanja pravedne povijesti o sastavnim djelovima Hrvatske.
U Hrvatskoj je najpopularnije ime USTAŠA!
29. Veljača 2016
Otporaš
U Hrvatskoj je najpopularnije ime USTAŠA!
29. Veljača 2016
HOŠ
Evo zašto. Ako se, s imalo ponosa, izjasniš da si Hrvat – to znači da si USTAŠA. Ako slaviš 10. Travnja – ti si nepokorni hrvatski USTAŠA. Ako si za [...]
Posljednje uređivanje od Bobani : 29-02-2016 at 19:32
http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/do.../multimedia/p1
katastrofa kakve su makete ali ajde ova 1, 4 i 18 mogu proć, ove ostale žali bože pa tko kuži uopće na ovim ostalima da je riječ o tuđmanu, jel se ocu domovine tako radi spomenik da ga nitko ni u hrvatskoj kamoli iz svijeta može prepoznat kad naleti na njega i njegov kip ?
primjera radi, kako su amerikanci svog židova lincolna ukrasili i jasno u kipu isklesali, jel problem tako i tuđmana ? očito da je, vjerojatno su svi arhitekti komunjare pa namjerno rade ovakve makete.
Tuđman, ja bih prije rekao neki čiča koji šeće svog kućnog ljubimca. ljubitelj životinja. a ne otac domovine.
Posljednje uređivanje od NorthStand : 08-04-2016 at 14:48
http://hrvatska-istina.jimdo.com/nov...vatske-drzave/
druže Franjo, mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo !![]()
![]()
Posljednje uređivanje od NorthStand : 20-05-2016 at 21:20
Kolega North treblo je zovnuti arhitekta Bogdana Bogdanovića - znam da će neki sada reći: pa čovječe, on je mrtav - jer on ima iskustva sa spomenikom ćvijeća u Jasenovcu.
Ovo što ću sada ovdje iznijeti je naša hrvatska povijest. Pita mene dr. Miljenko Dabo Peranić u Parizu ljeta 1968. godine dali bi mu mogao pronaći sliku spomenika cvijeća u Jasenovcu. Pitam ga zašto?, našto odgovara da mu je general pisao da mu pod bilo koju cijenu pribavi sliku tog spomenika, jer je taj spomenik povezan uz njegovo ime.
Pošto sam imao brata Jerku - i danas živi tu u istoj kuću - u Velikoj kids Požege, pisao sam mu da otđe u Jasenovac i uslika taj spomenik i meni pošalje nekoliko slika. Dva tjedna iza toga netko pokuca na moja vrata, otvorih i ugledah taksistu i btara Jerku. Platim taksitu a brata uvedem u stan. Odmah mi je dao četiri (4) razglednice, diposnice, kako tko hoće. Brat mi govori da je za njega bilo vrlo opasno slikati taj spomenik i meni slike poslati, jer UDBA ne spava. On je otišao u Jasenovac, kupio četiri razglednice, uzeo vlak Istanbul-Paris i za 25 sati bio kod mene u Parizu. Obojica smo istu večer otišli kod dr. Peranića i dali mu tri 83) razglednice a ja jednu zadržao za sebe.
Evo dragi kolega North dok ovo pišem držim tu originalnu razglednicu u ruki veličine 15cmx10cm na kojoj na pozadini piše: gore na lijevoj strani velikim slovima JASENOVAC, dolje na lijevoj strani: IZDAVAČ "VJESNIK" - ZAGREB - Agencija za marketing.
Kasnije je general Drinjanin pisao dru. Pernaniću da je taj spomenik napravljen tako kao da su njega pitali. Jer, piše general Drinjanin na njemu će se najprije hrvatski i srpski komunisti posvaditi zbog velikih laži i uveličavanja broja žrtava, te na koncu pobiti i to će biti kraj svake Jugoslavije. Mislim da se ovo pismo nalazi u knjigi "PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA".
Posljednje uređivanje od philly : 05-06-2016 at 01:31
http://www.vecernji.hr/hrvatska/mlad...abilna-1134725
haha tek sad vidim ovo od philya, pa zna i on da je to istina, nije to nikakva mitomanija za reći da je komunizam ubio više hrvata od fašizma, ali naravno da ni fašizam niti sve one hrvate po jadranu što su talijani pobili u svojim iridentističkmi sklonostima ne smije se zaboraviti, nisu one pale samo tada već čitavu povijest u tim raznim talijanskim pretenzijama i razdobljima, iako su fašsiti nekako najagresivnije krenuli na taj naš jadran.
uglavnom, Franjo je na mjestu i ne treba ga zaboravit zbog par pogrešaka koje je napravio, ali sigurno da je i u njega bilo mutnih stvari i to treba reći ali ne treba ga zbog toga šikanirat već jednostavno shvatit da nijedan čovjek nije savršen, pa nije bio ni on.
Orban je uostalom sve rekao o njemu, a Orban je trenutno jedan od rijetkih istinskih državnika europe.
- Niste samo vi izgubili. Cijela srednja Europa ostala je bez vođe. Ta regija bez predsjednika Tuđmana ne može biti stabilna kao što je sada. Treba nastaviti njegovim putem i nadograditi njegovo djelo - rekao je tada Orban, kako je izvijestio HRT.
Ovi tzv. spomenici su smeće daleko ispod bilo kojeg crteža raznoraznih špiljskih ljudi od prije 40 000 godina, retardirano dijete sa slomljenom rukom i Downovim sindromom bi napravilo nešto bolje, da slonu u surlu daš kist nacrtao bi boljeg Tuđmana nego ovi smiješni nadriumjetnici. Toj hrpi diletanata, šarlatana, neznalica i preseratora u svojim smušenim vizijama pod utjecajem tko zna kakve droge ili alkohola treba opaliti metaforičku nogu u dupe iz svih umjetničkih ustanova, javnog i kulturnog života i zaprijetiti im kaznenom prijavom ako se ikada više usude na ovakav način vrijeđati hrvatsku povijest.
Pozdarv prijatelju bandira,
Ovo sam primio, pročitao i sve mi se dopalo. Svaka vam čast što ste ovo stavili a drugi prinijeli i drugima poslali. Meni je to poslao neki Mijo Potkarajac ako je to njegovo pravo ime. Prilažem poveznicu.Transkript razgovora između između Franje Tuđmana i Stipe Mesića 24.2.1994
https://otporas.com/transkript-razgo...ica-24-2-1994/
Transkript razgovora između Franje Tuđmana i Stipe Mesića 24 veljače 1994 u 10 sati
22-08-2014 09:08#85
bandira bandira je odsutan
Stari lisac
bandira avatarDatum registracije
May 2011
http://www.hrhb.info/showthread.php?t=3492&page=5
Transkript zadnjeg razgovora između prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i ondašnjeg predsjednika Sabora Stjepana Mesića koji je održan u Predsjedničkim dvorima 24. veljače 1994. godine s početkom u 10 sati.
Iz transkripta je vidljivo da je Tuđman Mesića svako malo uhvatio u laži, što je ovaj tada žestoko negirao, ali je s današnjeg vremenskog odmaka očito da je Tuđman bio u pravu. Naime, nedugo poslije razgovora Mesić je zajedno s Josipom Manolićem pokušao poznati puč kada je htio smijeniti Tuđmana i aktualnu, demokratski izabranu vlast, i to u jeku Domovinskog rata.
Evo kako se je Mesić lažima, kuknjavom na granici plača i isprikama pokušao opravdati Franji Tuđmanu koji je u to vrijeme već imao sva saznanja o njegovim dvostrukim 'igricama'.
- Tuđman: Stipe, šta smo se mi dogovorili?
- Mesić: Mi smo se dogovorili, ali se situacija promijenila.
- Tuđman: U čemu, organizirani odlazak u Sarajevo. (Ja.) Da, ti i još tko, pa zato ne ideš.
- Mesić: Ja organiziram.
- Tuđman: Da, pa zato ne ideš, a što smo se dogovorili.
- Mesić: Ja organiziram za Sarajevo?
- Tuđman: Sudjeluješ u razgovorima.
- Mesić: Ma ni u jednom momentu.
- Tuđman: Ni jednom momentu. (Ne.) Dobro, a zašto nisi prema dogovoru otišao?
- Mesić: Dobio sam upalu jedne bradavice, išao na operaciju, na bolovanju sam, izvadio konce - na bolo-vanju sam, jedna nova situacija je nastala. Računao sam da me to izbacuje iz igre. Prema tome, opet nisam u aktivnoj igri. Nakon toga sam pročitao u novinama, da je netko provalio da idem u Belgiju. A, sada, slušaj, ...
- Tuđman: Tko je to?
- Mesić: Ne znam. Novine su pisale.
- Tuđman: Ti si dao intervju, poslije razgovora sa mnom. I, to 'Feralu'.
- Mesić: Da ja idem, ma, prije nego sam ja s tobom razgovarao.
- Tuđman: Nisi prije, nego poslije razgovora.
- Mesić: Ma, prije, prije.
- Tuđman: Poslije razgovora sa mnom si dao intervju 'Feralu'.
- Mesić: Ne, ne.
- Tuđman: To ja nisam, podijeljen je poslije toga.
- Mesić: Prije, jer si ti meni prigovorio za taj intervju.
- Tuđman: Mesiću, ja sam mislio da smo se mi dogovorili, politički i prijateljski. (Jesmo.) Međutim, ti se ne drziš toga dogovora.
- Mesić: Pa, ne mogu sada ići.
- Tuđman: Zašto ne možeš ići?
- Mesić: Zato što je provaljeno.
- Tuđman: Što je provaljeno, pa tko je provalio, šta, šta.
Mesić: Ja nemam pojma.
- Tuđman: A, što to ima veze?
- Mesić: Kažu da idem, a, šta da kažem?
- Tuđman: Šta da kažesš? Da ideš, rekao si da ideš na odmor, i ja sam rekao da ćeš biti, - ja - da ćeš biti jedno vrijeme u inozemstvu, što smo se dogovorili. A, šta ti hoćeš? (Ništa.) Organizirati opoziciju.
- Mesić: Kakvu opoziciju?
- Tuđman: Razbijanje HDZ-a.
- MESIĆ: Tko, ja?
- Tuđman: Da. A, zasto ne ideš tamo.
- Mesić: Htjeli su da me ubiju, evo, zato ne idem, ja nisam Juka Prazina, i neću da me ubiju, neću, - neka me ubiju tu. Ako smo završili ubijte me ovdje, neću ići, - neću ići da me ubiju, Juku Prazinu su ubili, i da ja idem sada u Belgiju da me ubiju.
- Tuđman: Tko, tko to?
- MESIĆ: Ne znam, neka tu organiziraju, šta hoće, šta god hoće.
- Tuđman: Dobro, šta je tebi, Stipe Mesiću?
- Mesić: Dobro je.
- Tuđman: Da ti hrabrosti u pojedinim momentima nisi imao,
ć Mesić: Ja sam bio hrabar. Ja sam i u Beogradu, zamjerio se Jugoslaviji, zamjerio se svim četnicima, i da idem na odstrel, sada. I, još me proglase ovdje, da radim anti hrvatsku politiku pa ubiti će me. Pa, nije radi mene, meni je radi obitelji, jer sam joj potreban. Ali, ako me hoće ubiti, onda neka me tu ubiju.
- Tuđman: Tko da te ubije?
- Mesić: Ne znam ja, tko. Ali, to je jedini razlog.
- Tudjman: Vidiš, Stipe Mesiću, da si mi to rekao, da se bojiš toga, ja bih to uzeo u razmatranje, tako, zaista to nisam znao.
- Mesić: I, ja sada van, na odstrel.
- Tuđman: Prije svega, tko je rekao, da i bez osiguranja. Zar nije rečeno, da će biti.
- Mesić: Ne, nikakvo, da će oni tamo nešto dati. Ali, čuvaju se, oni čak imaju i svoje osiguranje, ali, nije to bitno. Bitno je to da je sada provaljeno, kada ja pročitam u novinama, i kaže, da li idem sa...
- Tuđman: Gdje je pisalo?
- Mesić: U 'Globusu'. U 'Globusu' sam pročitao ...
- Tuđman: A, u 'Globusu'. U 'Globusu' koga držite, koji vam objavljuje i 'Globus' i 'Feral' vam objavljuje ovo, na što ste spali, Boga vam vašega.
- Mesić: Ni s jednim novinama nemam apsolutno nikakve veze.
- Tuđman: Nemaš veze.
- Mesić: Ti si dobro rekao, da li netko kalkulira, da li netko želi malo iskoristiti, to je druga stvar. Ali, ja, osobno, ni s kim, niti privatne, niti bilo kakve veze imam.
- Tuđman: Ne govoriš istinu, Stipe.
- MESIĆ: Hajde, dobro.
- Tuđman: Ne govoriš istinu, jer kažeš, da nisi ni sa kim razgovarao, niti oko Sarajeva.
- Mesić: Ne, ne.
- Tuđman: Bogati. A, ja sam razgovarao sa Stipcem, je li.
- Mesić: Ja sa Stipcem, u vezi Sarajeva.
- Tuđman: Nego, o čemu?
- Mesić: Nikakve veze o Sarajevu, on mi je samo rekao da ide u Sarajevo. On mi je rekao da ide u Sarajevo. Meni je Joza telefonirao, da bi htio sa mnom razgovarati. Ja kažem, u redu. Hajde, da se nađemo, i nađemo se kod Stipca.
- Tuđman: Kod Stipca, zanimljivo. Predsjednik Sabora, predsjednik jednog i drugog doma se nalaze kod Stipca.
- Mesić: Samo da ti kažem, - on mene pozove, i ja odem, - nisam ga uopće pitao šta je, zbog čega, - odem tamo, Jože nema. Ja kažem, hvala lijepo, možemo popiti kavu, o čemu se radi. Ništa posebno, dobili su prostorije, - ja sam intervenirao svojevremeno, da dobiju te prostorije, popili kavu, - onaj Gloković, njihov tajnik, njihov sekretar je sa mnom studirao, još malo popričali, i on mi kaže, da se sprema za Sarajevo, i da je vidio moje ime. Ja kažem, ne znam tko s njim manipulira, ni s kim ja o mom imenu nisam razgovarao, niti sam dao suglasnost. Ja kažem, ja znam da postoji mogućnost da ja idem sa delegacijom, ali, ja sam sada na bolovanju. Prema tome, ja nikakvu delegaciju ne mogu voditi, niti u parlament, a u ovome najmanje, jer ja ne znam uopće tko to organizira. A, šta ideš ti? On kaže, - pa, ja još dvoje, ne znam da li ću ići, i tako. I, na kraju je rekao, - možda idem. Tko -je organizator? Sve organizacije, ne znam koga mi je sve govorio. Ali, ja da sam sudjelovao u tome, - nikakve veze.
- Tuđman: To je, Stipe, što sam ti rekao.
- Mesić: Nikakve veze.
- Tuđman: Računaju s tobom, i manipuliraju s tobom.
- Mesić: Pa zato sam, vidisš, bio izvan svih tih igara.
- Tuđman: I, uključio si se u to.
- Mesić: Nisam, nisam, nisam, ni s kim.
- Tuđman: A, onda šta je, - Joža Manolić te pozvao, a on?
- Mesić: I, tamo ga nije bilo, kaže, bio je ovdje, i otišao je. Ali, o čemu su oni razgovarali, - niti sam pitao, niti me to interesira.
- Tuđman: Dobro, kao stari politički lisac i konspirator, - šta zaključuješ iz toga?
- Mesić: Pretpostavljam da je bilo o tome, - ja samo pretpostavljam, ali ne mogu reći, kada ne znam. Niti sam ja pitao, o čemu ste vi razgovarali, nisam. Ali, znam da me je odavde nazvao, i daj, kaže dođi na kavu kod Stipca. Ovaj mi kaže, - znaš, šta, on te nije htio čekati, sjedi, i evo. To je sve o čemu sam ja razgovarao. I, pitam, tko je taj, i šta, kakav spisak. Kaže, - ja vidio spisak, na kome je Joža Manolić, Stipe Mesić, ne znam, Savka, i ne znam koga su sve nabrojili. Niti me je tko pitao, ...
- Tuđman: Tko je dao onu izjavu, je li to pisao Ćulicć, ili tko je pisao. Kako češ ti 30 zastupnika povući, itd.
- Mesić: To su kalkulacije, to, sjećaš se, ja toga Ćulića, uopće nikada nisam u životu vidio. Evo, sada pročitaj danas novine, - Šeks ti je dolje, kaže, - moramo naseliti Prevlaku. Pa nije meni to poruka, nego tebi, ako ti razgovaraš, i spomeneš Prevlaku, u kom kontekstu, to nije bitno. Ali, ako sada netko ode, - ali ni jedna izjava, ni jedna ludost nije opasna, - jedino, da li je Stipe Mesić negdje nešto rekao.
- Tuđman: Nije pitanje, da li je netko nešto rekao, nego je pitanje, Stipe, kako ne vidiš.
- Mesić: Ne sudjelujem...
- Tuđman: Da je deklaracija, - bio je plan, da se u Saboru osudi politika, državna politika HDZ-a, i Tuđmana.
- Mesić: Pa, to je nemoguće.
- Tuđman: (Na telefonu sa Vesnom Škare.) Tko je objavio neki dan, da li je to bio Ćulić, ili netko, o tome, - gdje su tvrdili kako, šta, Mesić, nešto sa 30 zastupnika, i tako nešto. Ili je to 'Novi list' bio, kada je to bilo, prekjučer, kada. Prije tri dana. Hajde, provjerite, pa mi javite.
- Mesić: Ja se sjećam da sam to pročitao, ali toga Ćulića ja nikada u životu sreo nisam.
- Tuđman: Stipe, prema tome, ... i to, među nama,...
- Mesić: Da, a šta ja imam s vama.
- Tuđman: Čekaj, Stipe, ja sam ti rekao, - onda sam ti rekao, - da ti nisi glavni u tome, ali da manipuliraju s tobom.
- Mesić: Pa, ne može manipulirati.
- Tuđman: Pa, kao što vidiš, manipuliraju, do toga da te pošalje na sastanak sa Stipcem. Do toga, i tako.
- Mesić: I, šta ima od toga sastanka? (Ima.) Ništa.
- Tuđman: Znači, da računaju još uvijek s tobom. (Ništa.) Pa, do toga, da nisi meni rekao, molim, ja uzimam ovo što si ti rekao, boji se, da, i tako. I, sada, kada si mi to rekao, molim.
- Mesić: Pa, je, ali znaš, kada sam počeo razmišljati. Tek, kada sam, prvo, ni na kraj pameti nisam imao, - računao sam, slušaj, to je jedan institut, tu je masa ljudi, ne može se ništa desiti, ni u primisli. Nego, tek kada sam ja ležao, kada sam se operirao, - onda sam si počeo misliti, - ali, slušaj, i čitam, pročitam toga nesretnoga Prazinu, našli ga negdje na parkingu. Gdje piše da mene ne može, isto tako, zgrabiti i odvesti i gotovo. I, na kraju ne bi prigovorili, ne znam kome tamo, ubojstvo, - prigovorili bi Hrvatskoj. Samo bi veći problem imao sa mnom mrtvim, nego sa živim, to je sto posto.
- Tuđman: Prema tome, trebalo je osuditi u Saboru, tu politiku, trebalo je organizirati ovaj hrvatski sabor, u Sarajevu, gdje je trebalo pozvati, i ti si trebao ići tamo, i svi oporbeni vodje su trebali ići tamo.
- Mesić: Stipac mi je rekao, u nekakvom spisku.
- Tuđman: No, pa rekao ti je, znači, to je ono sto ti ja kažem.
- Mesić: Ja kažem, ja nemam s tim nikakve veze, nemam pojma, prvi puta čujem.
- Tuđman: Dobro, Stipe, ali si dao materijala o tome. Osim toga, molim te, Stipe, ja sam ti to, ne samo zbog HDZ-a, zbog Hrvatske, nego iz prijateljskih odnosa prema tebi rekao, - Stipe, učini to. Da, jer si postao, postao si objekt, s kojim manipuliraju. A, ti mjesto da tako...
- Mesić: Ja sam se povukao.
- Tuđman: Nisi se povukao, jer si u isto vrijeme, u Saboru gledao televizor, i šetao se tamo. Prema tome, na svoj način diskreditirao taj naš dogovor.
- Mesić: Znaš, zašto sam u Sabor došao, dok sam na bolovanju? Jer su počeli pričati da imam SIDU, da se liječim od SIDE. Počeli su pričati da sam pobjegao iz zemlje, da sam zgrabio novce. Pa, meni dolaze ljudi, - da sam zgrabio nekakvu veliku lovu, da me se štiti, da sam pobjegao u inozemstvo. I, onda sam rekao, - idem na pet minuta, nisam više od pet minuta bio. Otišao sam da me se vidi, i ništa više.
- Tuđman: Koji cirkus. Slušaj, onda su, znači, - očekujući to u Saboru, razumiješ, - organizirali su, i čak su pronašli u Americi koje sa američkim avionima prebacuju preko Münchena u Sarajevo, par tih ljudi, koji su anti hrvatski bili, i nemaju veze sa HDZ-om, niti sa sadašnjom suverenom Hrvatskom. I, da smo donijeli onakvu rezoluciju, kakvu smo donijeli, - ne bi Silajdžic slao zahtjev za to, - nego je to trebalo, - nego je to trebalo potaknuti.
- Mesić: To se radilo o danima.
- Tuđman: Da, o danima se rodilo, da, a mjesto da donesemo, prvi ili drugi dan rezoluciju, mi smo je nategnuli osam dana, pa oni i tako, od 13 brigada, i od 28 do 30 tisuća, itd. Prema tome, stvara nam malo poteškocće, računajući, evo, i na tebi i na Joži, na vaših 12 sigurnih, 30 može biti.
- Mesić: Sigurno da mene jedan dio ljudi podržava, to je apsolutno.
- Tuđman: To, Stipe, koliko te podržava, vidio si, - jesi li bio na sastanku. (Jesam.) E, pa? Molim te, lijepo, i toga momenta si mogao zaključiti.
- Mesić: Da, bio sam, ali tko me podržava, - nisam završio rečenicu do kraja. Podržava me dotle, dok sam ja na pozicijama programa Hrvatske demokratske zajednice. (Jasno.) Onda se razumijemo. (E, pa dobro). A, 90%, tamo sjedi, za koje nitko živ nije znao, nego su došli, kao, tako, na HDZ-u su.
- Tuđman: Jasno. Ali si i zadnji puta, nakon moje riječi, uzeo si riječ, gdje si pokušao malo politikantski, tako da sam ti morao odgovoriti, nepotrebno. Prema tome, igraš malo, Stipe, svoju igru, a to nije dopušteno. Radi se o Hrvatskoj. I, ili ćeš, provoditi. I, sada je pitanje, - šta Stipe.
- Mesić: Hajde, šta god hočeš.
- Tuđman: Ne, ja ću, i sada moram razmisliti, i u odnosu na ovu situaciju, i u odnosu na ovo što Granić imao razgovore i u Rimu, i Vatikanu, i u svijetu, sada, - sada moram razmisliti. Ali, vam neću dopustiti da se igrate, sa Hrvatskom.
- Mesić: Sada, meni je, meni je ovo samo teret. Ja lako izađem iz politike. Odem u privredu, i ja sam sve riješio. Šta smeta Franji Greguriću.
- Tuđman: Franji Greguriću, ne smeta, i, s njim su igrali, a i on im je dao malo materijala. Tako da su igrali, razumiješ, igrali su s tobom. Ali, kao što si sam, toliko si bio mudar, Stipe, ono si već davno bio, kako su te, pa je onda pustili, i tako.
- Mesić: Ja sam to vidio šta se događa.
- Tuđman: Jasno, jasno, Stipe. Pa, zato mi je stalo do tebe, Boga ti tvoga, kao čovjeka mi je stalo do tebe, razumiješ.
Mesić: Jer sam vidio igre, meni je sve jasno bilo što je. Jesi li vidio kako je prestala odmah igra, čim su vidjeli da nikoga ne mogu uhvatiti u zamku, i gotovo, igra s drugim, jasno. Ja jedino mogu reći, u nikakvoj operativnoj politici ne moram biti, raditi svoj posao, - meni ističe danas bolovanje, uz nekakvu amortizaciju, - možda je i bolje da se smiri, a, kada se odlučimo da odem, - ja mogu otići u neku privrednu organizaciju, tamo, kada se dogovorimo, i gotovo. Ali, ne sada kada je kampanja, nego kada se situacija smiri. Ali, na moje traženje, i sve u redu. Tako da se nitko ne mora, baviti sa mnom.
- Tuđman: Slušaj, Stipe, problem je u tome, - da se na leđima Hrvatske, ako si me slušao, - na leđima Hrvatske, se sada prelamaju ti svjetski problemi, interesi, svjetski, i tako.
Mesić: Da, interesi, i interes svijeta, da ne ratuje s islamom, meni je to sve jasno. A, da mi budemo taj, koji će to...
- Tuđman: I, da nas čak i vrate, u Jugoslaviju, razumiješ, u neki oblik, itd. (Jasno.) Tako da tako.
Mesić: Ja mislim, da... Ti odluči, ja mislim da je sada najbolje, jer onda prestanu sve priče, - ja sam bio u inozemstvu 10 dana, znači, i to smo, ne može nitko nas uhvatiti za riječ, - čuj, rekli ste, biti će u inozemstvu, - bio je. Ja sam bio 10 dana vani, bio sam na bolovanju, bio sam djelomićno, na odmoru. Prema tome, isteklo je sada, i ja ti mogu ovako, gentlmenski sporazum, - da ne sudjelujem u ovim dnevnopolitičkim stvarima, - predsjedavam dok se dogovorimo, - negdje na jesen, dok nađem nešto ozbiljnijega, gdje mogu - baš, gdje se mogu pozivati, da sam bio na bolovanju, da me to i opterecćuje, i da tražim jedan mirniji posao, i da tako nekakav jedan blagi prelaz napravimo. Jer, mislim sve drugo da bi bilo tako.
- Tuđman: Stipe, imam tvoju riječ.
MESIĆ:
- Tudjman: Da te neće u ove svoje političke...
MESIĆ: Neće, neće. Možemo se, ja sam ćak za to da tu i tamo sjednemo, po starom običaju, da malo poćakulamo, jer mnoge stvari i do mene dodju, što možda do tebe ne dodju. Kao i ovo, ti meni sada kažeš, čuj igraju. Za neke stvari, ja prvi puta čujem. (Je, pa da.) Istina, istina, ali, vjerojatno, tako, - no, do mene ne dodju. Sada, šta tko kalkulira.
Za manje od dva mjeseca,14.5.2022., će se obilježiti velika obljetnica,100 godina od rođenja prvoga hrvatskog Predsjednika!!
![]()
https://www.youtube.com/watch?v=lsiO4FWk7-E
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
Ne znam više gdje se nalazi NordStand ali ovo je svakako za njega
Vjekoslav Maks Luburić : Kako sam Razdvojio Hrvate i Srbe ...https://www.youtube.com › watch
PREGLED
1:16
Područje privitaka
Pregled videozapisa Vjekoslav Maks Luburić : Kako sam Razdvojio Hrvate i Srbe (Govor) na YouTubeu
PoZDrav ogledalice. Nismo se dugo čuli. Želio bih znati kada si zadnji put bila u Sovićima. Javi mi to molim te, i to čim prije.
Hvala. Čut ćemo se.
https://otporas.com/19618-2/