i onda kažu da je samo Tito bio uspješan zavodnik u političkim krugovima, boga mi ni njegov general nije bio "omražen" kod pripadnica nježnijeg spola.![]()
i onda kažu da je samo Tito bio uspješan zavodnik u političkim krugovima, boga mi ni njegov general nije bio "omražen" kod pripadnica nježnijeg spola.![]()
Ja sam na ovo pomalo ljubomoran.
bacila mu se u zagrljaj, ko mladiću.
http://www.vecernji.hr/hrvatska/knin...i-metra-989776
Spomenik Franji Tuđmanu do tri metra visok – preferiran je figurativan prikaz, izliven u bronci ili aluminiju, u prepoznatljivom povijesnom i simboličnom kontekstu grada Knina, primjerice kako ljubi zastavu ili s pobjednički podignutim rukama – osvanut će u Kninu u parku ispred zgrade gradske uprave najkasnije do 31. srpnja.
Pozivnice trojici kipara
Da upravo takvog Tuđmana u svom dvorištu želi kninska gradonačelnica Josipa Rimac jasno je iz propozicija natječaja koji je objavljen na internetskim stranicama Grada. Spomenik će biti svečano otkriven 5. kolovoza u povodu dvadesete obljetnice operacije Oluja. Procijenjena vrijednost projekta je 900 tisuća kuna, a natječaj je otvoren do 19. ožujka. Riječ je o kombinaciji otvorenog i pozivnog natječaja jer je organizator, Grad Knin, uputio pozivnice trojici akademskih kipara – Kruni Bošnjaku, Kuzmi Kovačiću i Tomislavu Kršnjaviju – da dostave svoja idejna rješenja. U propozicijama natječaja piše kako će ocjenjivački sud vrednovati “prepoznatljivost lika dr. Franje Tuđmana, umjetničku vrijednost djela, jasnu umjetničku interpretaciju povijesne važnosti dr. Tuđmana i racionalnost i ekonomičnost rješenja”. Pravila natječaja su tako kruta da je kiparima ostavljen mali manevarski prostor, sloboda im je ipak dana da sami mogu odrediti odnos visine spomenika i postamenta unutar tri metra te da mogu sugerirati rješenja rasvjete. Zašto baš takav Tuđmanov spomenik želi postaviti u parku ispred zgrade gradske uprave, od gradonačelnice Knina Josipe Rimac nismo doznali jer nam se nije javljala na poziv i poruku.
Grad Knin će platiti sve
Umjesto nje javio nam se njen suradnik rekavši kako je Grad Knin odlučio dvadesetu obljetnicu Oluje oplemeniti i podizanjem spomenika prvom hrvatskom predsjedniku koji je itekako zaslužan za pobjedu u ratu i za oslobađanje Knina od okupatora. Kaže kako je 900 tisuća kuna samo maksimalna procijenjena vrijednost za opciju spomenika u bronci i kako će konačna cijena vjerojatno biti manja od navedene. Izvor blizak Josipi Rimac kaže kako je novac osiguran u gradskom proračunu i kako se sigurno neće ponoviti nezgodna situacija otprije dvije godine kada je umjesto Grada Knina vlada Zorana Milanovića “iskeširala” dva milijuna kuna da bi zatvorila financijsku konstrukciju gradnje nacionalnog Spomenika hrvatske pobjede “Oluja ‘95”.
gospodine predsjedniče, HVALA TI ZA HRVATSKU!
Stari šarmer, naravno šalim se, jer se zna da je pokojni predsjednik do smrti bio odan suprug i dobar otac.
Sve mu je valjalo.
Bio je uistinu genij, koji je prepoznao politički trenutak, iskoristio ga, kako to samo genijalci mogu i znaju i ostvario san svakog pravog Hrvata na Planeti - stvorio modernu i svjetski priznatu državu Hrvatsku.
Mijenjat će se na čelu ove države mnoge spodobe, rušiti njen ugled ganjati po njoj ustaške zmije, mada su po njoj gmizali daleko gori izrodi kojekakvi izdajnici, petokolonaši i komunističko zločinački slugani, krvavih ruku, ali Tuđmanovo djelo ostaje vječno.
Neka dragi Bog blagoslovi Hrvatsku novom Predsjednicom.
Zanima me kada VRAG pozove Mesića i kompaniju dali će u povorki na groblju umjesto petokrake imati KRIŽ ili umjesto KRIŽA petokraku!
JEDNO PISMO U ZRAKOPLOVU OD CLEVELANDA DO AUSTINA, TEXAS, 22 siješnja 1990.
Tko pomno pročita ovaj Franje Tuđmana stav za sastav nove hrvatske vlade i preuzimanje vlasti s nglaskom na politiku "da nećemo rušiti, nego graditi, da se nikom ništa neće loše dogoditi...", uočit će da je dr. Tuđman do temelja prošitao i proučio Maksa Luburića "PORUKA IZMIRENJE USTAŠA I HRVATSKIH PARTIZANA."
Na ovu gore navedenu temu prilažem pismo kojeg sam pisao mojem nećaku Mili, Mišo, Boban u zrakoplovi iz Clevelanda do Austina, Texas:
Jedno pismo u zrakoplovu od Clevlanda do Austina, 22 siječnja 1990.
Dragi moj Mišo,
Neću ti pisati dugo pismo iako sam mislio. Nalazimo se u inflaciji vremena,tj. dok se ovo pismo piše mnoge stvari se dogadjaju i to u korist hrvatske slobode, demokracije i hrvatske države. Primio sam tvoje pismo prošli tjedan. Sve sam razumio i hvala ti na informacijama, i to iz više razloga:
1. ) Pozvan sam na Prvu Konvenciju HDZ u Cleveland (Ohio) 20.21 siječnja 1990. Bilo je lijepo vidjeti 71 delegata iz Amerike i Kanadae. Ja sam predstavljao drćavu Texas. U mojim preko 1500 rodoljubnih i političkih sastanaka u emigraciji, vidio sam i doživio svašta, ali nisam doživio jedno sveopćehrvatsko oduševljenje kao na ovoj Konvenciji. Kako su Hrvati inteligentni i civiliziran narod! Bilo je tu: Doktora, profesora, inžinjera, privrednika, biznesmena, svećenikai, građevinaraca i svih drugih. Lica su izrazito vesela bila i u nekoliko puta suzama radosnicama bila orošena činjenicom da je konačno dosšo vrijeme da se uljudno može sjesti za okrugli stol i oni iz BRIGADA i oni iz BOJNI i raspravljati o sudbini i budućnosti hrvatskog naroda. Gosp. Franjo Tudjman - predsjednik HDZ - je krasio ovu Konvenciju.
2. ) Vjesnik HDZ je državotvoran i u prvi pet brojeva je više-manje izrazio moje želje kao i želje mnogih drugih. Nadopunjati ćemo ga od sada svi zajedno i neka nam to bude naša hrvatska dužnost.
Ja znam da ima na pomolu i drugih političkih organizacija u Hrvatskoj koje bi željele doći do punog izražaja u ovim povjesnim trenutcima. I to je dobro, jer je to izražaj dobre volje, nacionalnog izražaja i demokracije. Ali, mišljenja sam da je u iseljeništvu gosp. Tudjman osvojio teren i srca mnogih. Takodjer sam mišljenja da je on jedini koji je najmjerodavniji predvoditi hrvatski narod k svom nacionalnom suverenitetu u ovim povjesnim trenutcima kako bi mogao skinuti crne mrlje sa svoje prošlosti i prošlosti onih Hrvata koji su svoje idealizme uzidali u ZAVNOH-oj i AVNOJ i tako bili prevareni. Kao što je u svoje vrijeme hrvatski general Maks Luburić izjavio da je on odgovoran za Ustašku revoluciju i kao takav je mjerodavan pružiti ruku pomirenja hrvatskim partizanima komunistima i pregovarati sa hrvatskim Srbima, jer se je borio protiv jednih i drugih. Osim toga gosp. Tudjman je poznati povjesničar koji gleda stvari najmanje sto godina unaprijed, što bi se i kako moglo reći o njemu i drugima, kakav bi se film o njemu mogao snimati, ili kao o RODU ili IZRODU. On je bez dvojbe izabrao ovo prvo i skinuo partizansku kapu kao što je i Maks Luburić skinuo ustašku. Koliko je gosp. Tudjman dalekovidan u svom programu, najbolje se moće očitovati iz odgovora na upit: Šta on misli o generalu Luburiću, odgovor je glasio: Oba smo mi hrvatski generali.
3. ) Na 24-25 veljače o.g. će se održati GLAVNA KONVENCIJA HDZ u Zagrebu. Najmanje dva "Chartera" će doći sa ovog americkog kontinenta s Hrvatima, delegatima HDZ. Ovi Hrvati će predstavljati iseljeništvo a i svoje organizacije ako to hoće i žele. Samim ovim sazivom će se udariti pečat demokracije HDZ-ci. Ako dodje do zabrane tada će se održati u Beču. U svakom slučaju Konvencija će se održati. I HNO će imati delegate (2) koja će biti na Konvenciji u Zagrebu, odnosno Beču, jer je HNO i srcem i dušom za državotvorni program HDZ. Dužnosnici HNO su se sastali u subotu večer (20.1.90) i raspravljali skoro cijelu noć, što i kako dalje nastaviti s radom HNO; odlučeno je da je za sada MISIJA HNO dovršena i da se naša buduća djelatnost usmjerava u pravcu rada HDZ. Predlagalo se je da ja podjem kao delegat, ali opreznosti radi - jer nikada ne znaš šta se može desiti - izabrana su druga dvojica. Ja ću tebi naknadno javiti. Ti svakako nastoj biti nazočan na Konvenciji kao promatrač. Svakako nastoj - kažem nastoj - sa svojom ekipom pridonijeti što više možeš da se preko TV Zagreb prenosi što više. Delegati dolaze u petak a odlaze u ponedjeljak. Neće biti vremena za razbacivanje.
4. ) HDZ je u išeljenistvu do sada - u ovo kratko vrijeme - uspjelo povratiti poljuljanu i izgubljenu nadu medju Hrvatima tako da se sada svaki osjeca kao da je deset stopa visok. To oduševljenje nam je potrebno jer se pred nama nalazi velika i odgovorna zadaća. Samo velikim oduševljenjem možemo mase okupiti, i samo masama možemo povratiti ono izgubljeno u krilo Hrvatske. U protivnom slučaju će biti zli jezika koji će širiti priče da je HDZ prodalo BiH kao što je bilo zli jezika koji su govorili da je Poglavnik prodao Dalmaciju Talijanima, iako nikada nisu mogli pokazati kopiju ćeka.
5. ) Raspitaj se kod uprave HDZ za savjete kako osnovati ogranke u Sl. Požegi (ogranak HDZ Mato Boban) i u Sovićima - Grude (ogranak HDZ Braća Šimići ili slično. Svakako ime se stavi na raspolaganje. Nemoj stati po strani. Predloži u upravi HDZ potrebu jednog MOTTO-GESLO oko kojeg že se Hrvati i gradjani Hrvatske okupljati. Predloži ovaj kojeg sam ja predložio u nedjelju na Konvenciji a gosp. Tudjman zapisao: NAŠ PROGRAM, NAŠE IME A ZOVEMO SE HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA.
6. ) U mome pismu mojim komšijama - na Veliki petak 1988. - sam prilozio sliku Nikaraguvanaca kako su se oni sastali i ušinili Nikaraguansko Nacionalno Izmirenje. Tada sam sam sebi rekao da cu se svim raspoloživim i demokratskim sredstvima boriti da i ja budem na sliki Hrvatskog Nacionalnog Izmirenja. I hvala Bogu to se je ostvarilo u Clevelandu (Ohio) u nedjelju 21.1.1990. (Slika je uistinu izišla u časopisu Matice Iseljenika Hrvatske na stranici 42 za prosinac 2009., mo., danas 11 ožujka 2015. Mile Boban). Tko vjeruje i čeka, taj i dočeka. Ja sam zagovarao, vjerovao i dočekao da budem na sliki Hrvatskog Izmirenja. Sada to trebaju bez bojazni i drugi učiniti. Navik on zgine ki živi ko janje.
Tvoj Stric Milan.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mišo, bilo bi dobro da napraviš kopiju ovog pisma i pošalješ u novinu za Hrvatski Tjednik u Australiju P.O.Box 293. St. Albans, Vic. 3021, Australia. Svakako ga podaj upravi vjesnika HDZ s molbom da ga objave ako smatraju za shodbno i da bi mogao i druge poticati da prigrle program HDZ. Javi se. Volite tvoj stric Milan. Pozdravi sve.
Ovo je kopija pisma a original ima moj nećak Mile, Mišo Boban u Zagrebu. Kako je sadržaj zanimljiv meni, smatram da bi mogao biti zanimljiv i drugima, tim više da je (do)sadašnja politika RH bila protiv dr. Franje Tudjmana, pa da se vidi kako je prije bilo. Mile Boban, petak, 13 ožujka 2015.
http://www.vecernji.hr/hrvatska/otkr...tudmanu-995758
Tito odlazi, Tuđman dolazi!
Posljednje uređivanje od NorthStand : 18-03-2015 at 20:45
– Teško mi je ukrotiti emocije kad se sjetim jednog od najdramatičnijih događaja prije 25 godina kada je pokušan atentat na prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. Nakon atentata, Tuđman mi je odlučno rekao: "Uspjet ćemo u stvaranju hrvatske države." Danas osjećamo ponos, a s druge strane su i neveseli osjećaji jer Hrvatska danas nije onakva kakvu smo sanjali tada. Sanjali smo ponosnu i moćnu Hrvatsku. Odlaskom Tuđmana, nesposobne i amoralne elite tražile su druge gospodare, a posljednjih godina pokvarene elite nemilice je rasprodaju i izvor su svih zala. Suočavanje s ovom stvarnošću nam treba biti poticaj za novu odlučnost kao prije 25 godina – rekao je jedan od utemeljitelja benkovačkog HDZ-a Drago Krpina.
– Nakon pokušaja atentata na Franju Tuđmana u Benkovcu postalo je jasno da nema alternative i da se moramo osloboditi od nametnute nam tvorevine Jugoslavije – rekao je prvi benkovački HDZ-ovac Branko Kutija.
- Spomenik je jasna poruka čemu je hrvatski narod težio i zašto se žrtvovovao - rekao je Miroslav Tuđman.
NorthStand svaka čast na priloženim slikama. Prilažem za tebe i za druge jedan link koji nije loš. Želio bih znati i tvoje mišljenje.
http://kamenjar.com/u-odrazu-vremena...rodnog-odpora/
Sretan Uskrs! svima.
Sretan prvi dan hrvatske državnosti od 1102 Deseti Travnja 1941!
čudno, kako to da se u Sarajevu, ljubazno i s oduševljenjem 1994 dočekuje "agresor" Tuđman. nema govora o "djelenju" bosne s miloševićem, što je vrlo brzo postala učestala praksa, ne samo bošnjačkih već i "hrvatskih" a zapravo udbaških medija u HR.
Tuđman možda nije bio navijač, niti će ga navijači pamtit po dobru, ali jedno je sigurno ako je itko od "nenavijača" približio se rekordu navijača u rađenju "cortea" onda je to on.![]()
tip je u ratnim godinama, promarširao kroz sve gradove u kojima je bilo razaranja i ubijanja, i da mu vlas s glave nije pala. Tuđman, uno di noi!![]()
Posljednje uređivanje od NorthStand : 16-06-2015 at 05:32
https://youtu.be/hVUWVE9qRUw?t=135
"nema slobodne like, ni slobodne hrvatske bez žrtava, ali ovaj put će biti za trajna vremena" !![]()
jel ovo govori titin najmlađi partizanski general, ili ustaški poglavnik AP ?![]()
bilo kako bilo, više mi se sviđa ova ZNG uloga Tuđmana, od one partizanske.
Posljednje uređivanje od NorthStand : 23-06-2015 at 01:01
"da nanesemo takve udarce, da Srbi praktično nestanu", kako ovo lijepo zvuči, tim više što je iz usta najmlađeg titinog partizanskog generala.![]()
kakav god da je bio, ovo je naš partizan.![]()
http://www.vecernji.hr/hrvatska/spom.../multimedia/p1
Spusti se Franjo...
Franjo veličanstveni sletio na kninsku tvrđavu, i srpska "hajdučija" te "partizanija" u trenu na aparatima.![]()
By bu rsone
![]()
kad bi ovi govnjari nakon 2000, imali iti malo percepciju da služe svom narodu, a ne svom džepu, možda bi se i kod njih osjetio ovaj nacionalni zanos kako je bio slučaj kod državnog vodstva 1990ih.
Prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman je znao kako pobjediti sam a sebe. Kada je to učinio, počeo je raditi i na drugima da isto tako sami sebe pobjede, tako da iz jugoslavenstva postanu državotvorni Hrvati. Djelomično je uspio. Ono što nije ostavio je za nas, mlađe hrvatske naraštaje da dokrajčimo. Zato pohlepno čitam što kolega NorthStand piše.