21. 05. 1983. god. Partizan – Dinamo Zagreb 2:2
Ispostavilo se da su Mocino ’’okretanje Zajeca na petoparcu’’ i umetnost Dragana Mancea dovoljni da se uz fantastičnu podršku Grobara, Dinamo pobedi usred Zagreba, ali je mrtva trka ova dva tima u borbi za titulu nastavljena i u proleće 1983. god. Došao je i 21.05. 1983. god. dan konačnog obračuna. Partizan nije smeo da izgubi, Dinamo je morao da pobedi – kakav izazov za hiljade vernika crno-belih boja.
Terazijska česma pamti mnogo toga, ali ne i onakav stampedo koji se pokrenuo ka Topčideru. Pampi je sa Terazija poveo Grobare u slavu, jer sve što je usledilo kasnije otišlo je u legendu. Pesme su se orile ulicama Beograda, a jedini nedostatak je bio to što se zbog kilometarski duge kolone, nije mogla pevati jedna pesma.
Dinamo je bodrilo par stotina navijača smeštenih na severu i dvadesetak mladih ’’Purgera’’ na zapadu, koji su često aplauzom pozdravljali Grobare zbog gromoglasnog navijanja.
U prvom poluvremenu odbrana Dinama uspela je da obuzda D. Mancea i iz opasnih kontranapada ’’Purgeri’’ stižu do kapitalnog vodstva od 0:2. Šta se u poluvremenu dešavalo u svlačionicama, ostaće zauvek tajna, tek izlazak crno-belih na teren označio je početak ludila na stadionu. Četrdesetpetominutna erupcija koja je tutnjala Marakanom pokazala je da su Grobari najbolji i da najveća dostignuća stižu upravo kada je na terenu najteže. Koliko je atmosfera na tribinama uticala na igru dokazuju i reči očajnog trenera Zagrepčana, Blaževića, koji je za ’’Sport’’ izjavio posle utakmice: ’’ Kada sam izašao na drugo poluvreme, atmosfera me je pogodila kao grom iz vedra neb. Onakvo navijanje nisam video u u životu, i znao sam da da to neće izaći na dobro. Mojim igračima su zaklecala kolena i Partizan je stigao šampionskih 2:2. Eh da ja imam ovakve navijače gde bi mi kraj bio’’.
Još jednom se pokazalo ko je i šta je, a Grobari su dokazali da nisu samo huligani već i dobro organizovani navijači, koji itekako utiču na događanje na terenu. Možda nekom zvuči kao fraza, ali je Partizan titulu 1982/83 osvojio sa dvanaest igrača. Golove preokreta postigli su Trifunović i naravno D. Mance sedam min. pred kraja utakmice. Grobarima je još jednom ostalo puno srce, a u sećanju zauvek urezana slika najvećeg D. Mancea, kako na kolenima, sa visoko podignutim pesnicama pozdravlja najbolje navijače.
![]()