+ Odgovori na temu
Stranica 2 od 3 PrviPrvi 1 2 3 PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 21/46

Tema: Voda - ima li je dovoljno za sve?

Banned
    Datum registracije
    Apr 2012
    Citiraj Prvotno napisano od Marco Antonije Vidi poruku
    A kako ću zagužvati malo ma sterilno mi ovo sve žene.Tomahavka nekako ne računam uvjek po malo kmeca kao žena kakva

Inkvija i ostalih nema aleksa pobjegao Eugen se ko zna gdje mota i eto.Sagi preozbiljan opet mi samo ostale žene
    Vidjeli smo tebe kad te Capo malo dohvatio svojim alatkama....... ali necemo kvariti ovaj lijepi dan i kutak.......... ovim lijelim zenama.......

Citiraj Prvotno napisano od Stiliana Vidi poruku
    A čuj... sigurno da ti punjači vode neće propast u dogledno vrijeme, a i pitanje je kakva je kvaliteta voda s pojednih izvora. Sigurno da će se industrija jagmit za onima koja su bolja, a možda ova naša spadaju u takva. Velim ti, nisam stručnjak za to, al Korado je rekao da je priča o neprocjenjivosti vode priča da se sirotinju uvjeri kako imaju nešto jako važno
    Isto kao sto su arape uvjerili da je nafta nesto jako vazno?
    Meni j eizvjesnije da oni zele da zemlje proizvodnje i sirovina ostanu nerazvijene, ako nisu dio njihova teritorija.
    Zato su i raspustili kolonije, jer ej jeftinije i ucinkovitije imati neku podloznu vlast, vecinom skolovanu po "programu" kolonizatora.... Protektorati poput BiH su savrsena "drzava". To je kao da netko boksa protiv protivnika bez ruku.........

Varlamova Stiliana avatar
    Datum registracije
    Nov 2011
    Citiraj Prvotno napisano od Tomahawk Vidi poruku
    Vidjeli smo tebe kad te Capo malo dohvatio svojim alatkama....... ali necemo kvariti ovaj lijepi dan i kutak.......... ovim lijelim zenama.......

Isto kao sto su arape uvjerili da je nafta nesto jako vazno?
    Meni j eizvjesnije da oni zele da zemlje proizvodnje i sirovina ostanu nerazvijene, ako nisu dio njihova teritorija.
    Zato su i raspustili kolonije, jer ej jeftinije i ucinkovitije imati neku podloznu vlast, vecinom skolovanu po "programu" kolonizatora.... Protektorati poput BiH su savrsena "drzava". To je kao da netko boksa protiv protivnika bez ruku.........
    Voda se može skupit iz zraka, a nafta ne može. Tu svaka rasprava prestaje imat smisla...

“O divine Sun, may you never see anything greater than Rome!” - Quintus Horatius Flaccus

Banned
    Datum registracije
    Apr 2012
    Citiraj Prvotno napisano od moonlight Vidi poruku
    Ali u prirodi nije pitka, evo ti Afrike kao primjer, dobar dio J.Amerike...naravno nakon destilacije je druga priča, al što od toga ima Kreolac sa tih prostora?
    Ono sto je pio i do sada...... Ili mu ti odnesu par Jana.
    možda te neki marsovski barba Luka postavi

@pdv - možda, a možda je sve to plod dokona uma, tko zna. ne treba previše razbijat glavu s tim...
    Neki marskovski Tudman, za svog Matu Bobana, i onda preimenujem Zemlju u Hreceg- Bosnu; samo Muslianima ostavim Trokut, nek napokon imaju svoju drzavu, ali im oduzmem Neum i u njemu napravim svoje Dvore Matanove, da ima nesto vrijedno izmedu Splita i Dubrovnika.

Banned
    Datum registracije
    Apr 2012
    Voda se može skupit iz zraka, a nafta ne može. Tu svaka rasprava prestaje imat smisla...
    I energija se moze skupiti iz zraka, sunca..... ali ipak placamo litar goriva 10 kuna a litar vode 3 kune. Litar najobicnije vode, koje ima u zraku, potocima, slavinama, u nama samima...... zamitli to.
    I tu pocinju rasprave koje imaju smisla.
    Mi cak placamo i slivne vode.

Datum registracije
    Nov 2011

Voda - ima li je dovoljno za sve?

Dakle, u pitanju je pitka voda. Hoće li postati sredstvo manipulacije nad stanovništvom ili je to pretjeran scenarij? Jesu li izvori pitke vode precijenjeni mit ili zbilja neprocjenjivo prirodno bogatstvo?
    Posljednje uređivanje od Stiliana : 13-08-2012 at 16:54

“O divine Sun, may you never see anything greater than Rome!” - Quintus Horatius Flaccus

Banned
    Datum registracije
    Apr 2012
    Iam vode, samo su ljudi lijeni otici na izvor i donijeti ju.

Datum registracije
    Nov 2011
    Koala je prejaka

Ma ja tvrdim da ima dovoljno vode za sve... kako je ne bilo bilo, većina planeta nam je prekrivena vodom

Stari lisac
    Datum registracije
    Sep 2011
    Blog Entries
    2
    U biti 2/3 planeta su pod vodom, ali pitka voda ima udio u toj "svjetskoj vodi" jedva oko 1%, što znaći da je pitanje pitke vode uistinu ozbiljno pitanje koje će u budućnosti imati izuzetni gospodarstveni i uopće životni značaj...
    Cijene vode u svijetu lagano ali sigurno rastu...
    National Geographic već sad tvrdi da je omjer cijena vode i nafte 1:3 - litra nafte za tri litre vode...
    Na Vrelu Bosne u Sarajevu, na daleko čuvenoj prirodnoj ljepoti tik do buka izvora stoji tabla s natpisom "Voda nije za piće", nešto niže se voda kaptira, klorira i šalje Sarajevu za piće. U toj čuvenoj bistroj i studenoj rijeci Bosni, na samom vrelu, pronađene su fekalne bakterije, koje su ili posljedica izgradnje guzonjskih vikendica i kuća u vodozahvatnoj zoni ili navodno ne sahranjenih leševa gore na Igmanu negdje u šumama...
    Ovo navodim tek kao jedan od najdrastičnijih primjera u "zemlji sa tisuću rijeka", a kako se prije rata učilo u osnovnim školama, dok se za Hrvatsku govorilo i učilo da je ona republika sa tisuću otoka...,da, tako je to bilo...
    BiH u Europi spada u zemlje sa najvećim potencijalom pitke vode, ali uzalud, kad je većina te vode zagađena...
    Europa uveliko pije flaširanu vodu, jer im je voda iz slavina, mada bakteriološki posve sigurna, "neukusna" ili nedovoljno hladna ili jednostavno ima "šmek", miris i okus umjesto da je neutralna.
    Večina BiH građana vodu još uvijek pije iz slavine...
    Nedavno sam saznao da neki norvežani prave obiteljski biznis dolazeći u BiH cisternama i odvozeći pitku vodu za jeftin novac (čuo sam cifru od 50KM po cisterni), koja se poslije flašira i takva prodaje po sjevernoj Europi, čime se postižu ogromne zarade na našoj vodi - isto važi i za ribu, tako da je suvlasnik velikog broja ribnjaka kod nas netko iz neke od nordijskih zemalja gdje su izlovili svoju ribu i sad je oporavljaju, a u međuvremenu ribu dobavljaju odavde...
    I još jedan pokazatelj da voda iz dana u dan postaje strateško pitanje, nimalo napuhano, dapače, u činjenici da je planeta prenapućena stanovništvom, koje svakim danom raste i crpi sve veće količine pitke vode, ali je istovremeno i zagađuje.
    Posljednje uređivanje od sagitarius : 16-08-2012 at 12:24

Vlastelinka ZGabriel avatar
    Datum registracije
    Mar 2012
    Blog Entries
    5
    Ispravak krivog navoda - nije udio vode 70 % od cijele planete, nego 70 % zemljine kore a njena debljina je tek nekoliko km ili nekoliko desetaka km, kako gdje.

Nedavno sam pročitala članak o projektu za gradnju bunara u Africi. Opskrba jednog sela košta 25 tisuća dolara, a ljudi bi godinama imali pitku vodu. Pokretač projekta: mlađi brat B. Pitta
    Ti nisi ono što jesi sad, nego ono što tek možeš biti! Ti si trenutno žir, ali smisao tvog života je biti hrast! ~ T. Ivančić

יֵשׁ מֵאַיִן

Datum registracije
    Mar 2012
    Blog Entries
    5
    Btw, gdjegod sam boravila u inozemstvu (Europa, Kanada), pila sam vodovodnu vodu. Nikad mi ništa nije bilo. Ta voda mora biti bez boje, mirisa i okusa. Druga je stvar što razmaženi zapadnjaci izvode bijesne gliste pa im je važnija forma (bočica) od sadržaja. Flaširana voda je često punjena iz vodovoda (info iz prve ruke).
    Ti nisi ono što jesi sad, nego ono što tek možeš biti! Ti si trenutno žir, ali smisao tvog života je biti hrast! ~ T. Ivančić

יֵשׁ מֵאַיִן

Citiraj Prvotno napisano od sagitarius Vidi poruku
    U biti 2/3 planeta su pod vodom, ali pitka voda ima udio u toj "svjetskoj vodi" jedva oko 1%, što znaći da je pitanje pitke vode uistinu ozbiljno pitanje koje će u budućnosti imati izuzetni gospodarstveni i uopće životni značaj...
    National Geographic već sad tvrdi da je omjer cijena vode i nafte 1:3 - litra nafte za tri litre vode...
    Na Vrelu Bosne u Sarajevu, na daleko čuvenoj prirodnoj ljepoti tik do buka izvora stoji tabla s natpisom "Voda nije za piće", nešto niže se voda kaptira, klorira i šalje Sarajevu za piće. U toj čuvenoj bistroj i studenoj rijeci Bosni, na samom vrelu, pronađene su fekalne bakterije, koje su ili posljedica izgradnje guzonjskih vikendica i kuća u vodozahvatnoj zoni ili navodno ne sahranjenih leševa gore na Igmanu negdje u šumama...
    Ovo navodim tek kao jedan od najdrastičnijih primjera u "zemlji sa tisuću rijeka", a kako se prije rata učilo u osnovnim školama, dok se za Hrvatsku govorilo i učilo da je ona republika sa tisuću otoka...,da, tako je to bilo...
    BiH u Europi spada u zemlje sa najvećim potencijalom pitke vode, ali uzalud, kad je većina te vode zagađena...
    Europa uveliko pije flaširanu vodu, jer im je voda iz slavina, mada bakteriološki posve sigurna, "neukusna" ili nedovoljno hladna ili jednostavno ima "šmek", miris i okus umjesto da je neutralna.
    Nedavno sam saznao da neki norvežani prave obiteljski biznis dolazeći u BiH cisternama i odvozeći pitku vodu za jeftin novac (čuo sam cifru od 50KM po cisterni), koja se poslije flašira i takva prodaje po sjevernoj Europi, čime se postižu ogromne zarade na našoj vodi - isto važi i za ribu, tako da je suvlasnik velikog broja ribnjaka kod nas netko iz neke od nordijskih zemalja gdje su izlovili svoju ribu i sad je oporavljaju, a u međuvremenu ribu dobavljaju odavde...
    I još jedan pokazatelj da voda iz dana u dan postaje strateško pitanje, nimalo napuhano, dapače, u činjenici da je planeta prenapućena stanovništvom, koje svakim danom raste i crpi sve veće količine pitke vode, ali je istovremeno i zagađuje.
    Voda se može desalinizirati, danas postoje mnoge tehnike za pretvaranje morske vode u slatku. Mislim da je to budućnost, jer mnogi izvori pitke vode su zagađeni.

Čitala sam da kad se morsku vodu zaledi, sol se koncentrira u sredini kao jedna masa, a okolo ostaje slatka voda

Stari lisac
    Datum registracije
    Sep 2011
    Blog Entries
    2
    Citiraj Prvotno napisano od ZGabriel Vidi poruku
    Ispravak krivog navoda - nije udio vode 70 % od cijele planete, nego 70 % zemljine kore a njena debljina je tek nekoliko km ili nekoliko desetaka km, kako gdje.

Nedavno sam pročitala članak o projektu za gradnju bunara u Africi. Opskrba jednog sela košta 25 tisuća dolara, a ljudi bi godinama imali pitku vodu. Pokretač projekta: mlađi brat B. Pitta
    Dakle, upravo da ne bih bio krivo shvacen, svijetsku vodu sam stavio pod navodnike, sto ti je vjerovatno promaklo kao i aproksimacija od 2/3 vode u koju pored mora ulaze i rijeke, jezera i bunari kao resursi o kojima je rijec. Stoga spomenti navodnici pojasnjavaju postojanje i drugiih ali nedostupnijih resursa. Hvala sto si me potaknula na dodatno objasnjenje.

Datum registracije
    Mar 2012
    Blog Entries
    5
    Dakle, upravo da ne bih bio krivo shvacen, svijetsku vodu sam stavio pod navodnike, sto ti je vjerovatno promaklo kao i aproksimacija od 2/3 vode u koju pored mora ulaze i rijeke, jezera i bunari kao resursi o kojima je rijec. Stoga spomenti navodnici pojasnjavaju postojanje i drugiih ali nedostupnijih resursa. Hvala sto si me potaknula na dodatno objasnjenje.
    ali pitanje je ima li vode u unutrašnjosti zemlje i koliko, te kako doći do nje. Ova voda na površini je sve s čime raspolažemo.
    Naravno, uvijek možemo otopiti glečere i utopiti se
    ali da ne skrećem previše s teme, možemo krenuti od sebe i racionalnije trošiti vodu, tako da nešto ostane i onima iza nas.

יֵשׁ מֵאַיִן

Stari lisac
    Datum registracije
    Sep 2011
    Blog Entries
    2
    Citiraj Prvotno napisano od zlatna ribica Vidi poruku
    Voda se može desalinizirati, danas postoje mnoge tehnike za pretvaranje morske vode u slatku. Mislim da je to budućnost, jer mnogi izvori pitke vode su zagađeni.

Čitala sam da kad se morsku vodu zaledi, sol se koncentrira u sredini kao jedna masa, a okolo ostaje slatka voda
    Jasno, postoji vise metoda desalinizacije, ali to bitno poskupljuje cijenu vode, koja se na taj nacin odaljuje siromasnin dijelovima zednog 'svijeta'.

Btw, gdjegod sam boravila u inozemstvu (Europa, Kanada), pila sam vodovodnu vodu. Nikad mi ništa nije bilo. Ta voda mora biti bez boje, mirisa i okusa. Druga je stvar što razmaženi zapadnjaci izvode bijesne gliste pa im je važnija forma (bočica) od sadržaja. Flaširana voda je često punjena iz vodovoda (info iz prve ruke).
    Ništa ti nije, ali ne možeš normalno zaspati.

Citiraj Prvotno napisano od zlatna ribica Vidi poruku

Bumo u budućnosti onda imali sladače od vode.

Stari lisac
    Datum registracije
    Sep 2011
    Blog Entries
    2
    ali pitanje je ima li vode u unutrašnjosti zemlje i koliko, te kako doći do nje. Ova voda na površini je sve s čime raspolažemo.
    Naravno, uvijek možemo otopiti glečere i utopiti se
    ali da ne skrećem previše s teme, možemo krenuti od sebe i racionalnije trošiti vodu, tako da nešto ostane i onima iza nas.
    Zanimljivo razmišljaš o otapanju glečera, uz uvjet da odgovaraju konzumaciji, a s obzirom da je to "meka voda" -destilirana prirodnim putem, za koju je k tomu velik problem, nažalost i sam transport, koji bitnoi poskupljuje takvu vodu, koju bi valjalo dobaviti s Grenlanda...
    Glede unutrašnjosti zemlje, da, tu postoje resursi pretežito premineralizirane ili vrele vode, ali i s druge strane zaista postoje vodeni jastuci u plitkoj kori pitke vode, ali oni su manje više poznati i satelitski snimljeni, ponajviše zahvaljujući tektonici, nauci koja se bavi pokretima ploča zemljine kore, gdje oni imaju određeni značaj.
    Zanimljivo je i da u oceanima ima izvora slatke vode, od kojih su neki poznati, ali za eksploataciju su gotovo neuporabljivi.
    Na kraju da zaključim : Od svega najljepše i najtočnije što si rekla je to da štedimo pitku vodu i sa njom se odnosimo s poštovanjem i eksploatiramo je na najracionalniji mogući način, što je i naš trenutno najveći mogući doprinos...

Datum registracije
    Nov 2011
    Mislim da je te neke Norvežane spomenuo i mardar, ako se ne varam.
    Ja mislim da je stanje trenutno takvo, da se više isplati uzet koncesiju na postojeći izvor vode, flaširat je i prodavat, nego desalinizirat more, skupljat vlagu iz zraka i sl. No istina je isto tako da vode ima svugdje i da već danas imamo tehnologiju koja bi, u teoriji, trebala omogućiti da nitko ne umre od žeđi.
    No politika je druga stvar. Tako pored našeg obilja svega i svačega, ovi u Africi umiru i od gladi i žeđi...
    I dobro zbori Gabi, u svakom se slučaju voda treba trošit racionalno...

caporegime caporegime avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    kad nuklearna podmornica zaroni, ne izranja po pola godine. mislite li da bačve nose sa sobom?
    mislite li da zemlje perzijskog zaljeva vrve oazama?
    ne budalite, priča o nedostatku vode je tek stvaranje fiktivnih razloga da bi se što snažnije podčinjavalo male narode.
    ex. m. BBB ZG +40, 50-100

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove