+ Odgovori na temu
Stranica 3 od 17 PrviPrvi 1 2 3 4 5 13 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 41/332

Tema: Dogodilo se na današnji dan

šteta što je ova tema zamrla

evo ja ću svoj skromni doprinos dati dodavanjem ove kronologije sa jedne malo manje poznate bojišnice, uz poseban naglasak na današnji datum (20.12.)....bio tamo, doživio i vidio svašta, 20.12. preživio jedva, uz puku sreću...

http://www.sirac.hr/stranice/vijesti...1991-1992).pdf
    BBB (ZGM, d42), 40, 250+

Stari lisac gorand556 avatar
    Datum registracije
    Feb 2012
    Na današnji dan obilježava se 21. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske.

Najsigurniji je onaj, koji je na sve pripravan.

Stari lisac gorand556 avatar
    Datum registracije
    Feb 2012
    Najsigurniji je onaj, koji je na sve pripravan.

Akcija Maslenica '93

Najjači i najintenzivniji fight u cijelom DR-u
    BBB (ZGM, d42), 40, 250+

od nekih mojih rođaka koji su učestvovali u borbama oko Kašića čuo sam priču da je tamo stvarno bio žestok sukob i da su u tri navrata pokušavali da vrate položaje ali da su hrvatske snage uspele da se održe uprkos gubicima pogotovo u trećem pokušaju
    Posljednje uređivanje od Blefer : 23-01-2013 at 10:02 Razlog: greška

caporegime caporegime avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    da. bilo je žestoko.
    bilo je biti ili ne biti.
    ex. m. BBB ZG +40, 50-100

super je ovaj petominutni filmić ministarstva obrane o vro maslenica.

dinamičan je i zanimljiv.

kad bi barem ministarstvo obrane više radilo na populariziranju domovinskog rata.

Citiraj Prvotno napisano od Blefer Vidi poruku
    od nekih mojih rođaka koji su učestvovali u borbama oko Kašića čuo sam priču da je tamo stvarno bio žestok sukob i da su u tri navrata pokušavali da vrate položaje ali da su hrvatske snage uspele da se održe uprkos gubicima pogotovo u trećem pokušaju
    žestoko je bilo još danima i mjesecima nakon početnog fajta.
    Nešto od toga sam stavio na forum,
    uglavnom sa vaše strane je bila kako se pokazalo najbolja brigada Srba iz Hrvatske 92 mtbr Benkovac pojačana sa respektabilnim snagama bataljon "Banija", bataljon "Kordun", bataljon iz 103. pbr (Lapac), četnički bataljon Jove Ostojića , bataljon "Vukovi s Vučjaka", bataljon milicije, 1 tenkovski vod (???vjerojatno iz 4. lpbr), "Arkanovi tigrovi" i Kosmetsko-toplički odred.

Sa naše strane u izvedbi operacije i u obrani dostignutih crta bojišnice sudjelovale sve gardijske brigade, što mislim da se nije ponovilo više u nijednoj operaciji.
    Također je bitno pripomenuti da je to prva akcija u kojoj je sudjelovalo naše ratno zrakoplovstvo
    Posljednje uređivanje od bandira : 23-01-2013 at 18:26
    torcida,45,45

Da netko ne bi pomislio da su cijele brigade bile u fajtu. Dijelovi brigada. I to ne sve na maslenici . Je li 9-ta brigada bila samo na Velebitu. Pa peta.? Sedma? Prva.? Mislim da su glavninu iznijele 4- ta u napadu i 3-ća u odbijanju kontranapada kad je desantirana na Maslenicu i ona je imala najveće gubitke.
    Slava Ukrajini-Herojima slava

Zbog Eline i bokala vina
    zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
    da ja nisam dolazio džaba

caporegime caporegime avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    udar na najtežem pravcu je izvela 4. brigada. dijelovi 1. i 9. su sudjelovali na velebitskom dijelu zajedno sa specijalnom policijom.
    na ravničarkosm dijelu najteže je bilo bojni 3. brigade koja je pretrpila najjači srpski udar, tj. protunapad.
    održala je položaje iako je bilo jako čupavo.
    tih dana među srbima poginuli su zapovjednici benkovačke brigade kao i vukova s vučjaka.
    srećom nisu uspjeli jer bi s obzirom na onoliku količinu snaga, da su probili, doveli hrvatsku u još teži položaj nego je bio prije akcije.
    ex. m. BBB ZG +40, 50-100

Citiraj Prvotno napisano od caporegime Vidi poruku
    udar na najtežem pravcu je izvela 4. brigada. dijelovi 1. i 9. su sudjelovali na velebitskom dijelu zajedno sa specijalnom policijom.
    na ravničarkosm dijelu najteže je bilo bojni 3. brigade koja je pretrpila najjači srpski udar, tj. protunapad.
    održala je položaje iako je bilo jako čupavo.
    tih dana među srbima poginuli su zapovjednici benkovačke brigade kao i vukova s vučjaka.
    srećom nisu uspjeli jer bi s obzirom na onoliku količinu snaga, da su probili, doveli hrvatsku u još teži položaj nego je bio prije akcije.
    Ja mislim da bi bilo teško da su probili ali zakratko. Nisu Srbi više mogli držat konstatnu crtu. A protuudar na Maslenice im je bio labuđi pjev. Što su mogli tu su dali, poslije je bilo samo, kad će i za koliko će.

Zbog Eline i bokala vina

Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    Da netko ne bi pomislio da su cijele brigade bile u fajtu. Dijelovi brigada. I to ne sve na maslenici . Je li 9-ta brigada bila samo na Velebitu. Pa peta.? Sedma? Prva.? Mislim da su glavninu iznijele 4- ta u napadu i 3-ća u odbijanju kontranapada kad je desantirana na Maslenicu i ona je imala najveće gubitke.
    U izvedbi operacije Maslenica bile su angažirane sve grane oružanih snaga, a sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split (4. gardijska brigada "Pauci", taktičke grupe 112. i 113., 126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna VP), specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi GSHV-a, te Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a i eskadrila helikoptera HRZ-a.

U obrani dostignutih pozicija su linije držale i različite domobranske postrojbe... momp Hvar,Dugi Otok Ugljan,domobranska bojna Obrovac,141 brigada...

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&...Ta_fKw&cad=rja
    torcida,45,45

Citiraj Prvotno napisano od bandira Vidi poruku
    U izvedbi operacije Maslenica bile su angažirane sve grane oružanih snaga, a sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split (4. gardijska brigada "Pauci", taktičke grupe 112. i 113., 126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna VP), specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi GSHV-a, te Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a i eskadrila helikoptera HRZ-a.

U obrani dostignutih pozicija su linije držale i različite domobranske postrojbe... momp Hvar,Dugi Otok Ugljan,domobranska bojna Obrovac,141 brigada...

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&...Ta_fKw&cad=rja
    Znači nema 5-te i 7-me gardijske.

Zbog Eline i bokala vina

Znači nema 5-te i 7-me gardijske.
    5. gardijska je zaminila 3. gardijsku (ovi Hvarani sa Novigrada šta sam stavia link su najprije bili potčinjeni 3, pa drugi dio terena 5. gardijskoj),

a 7. gardijska je osnovana mislim samo misec dana prije operacije,Vjerovatno su neki iz 1. posli prišli u 7.
    (Iz 5. bojne 1. gardijske je nastala 7. gardijska)
    torcida,45,45

Citiraj Prvotno napisano od bandira Vidi poruku
    žestoko je bilo još danima i mjesecima nakon početnog fajta.
    Nešto od toga sam stavio na forum,
    uglavnom sa vaše strane je bila kako se pokazalo najbolja brigada Srba iz Hrvatske 92 mtbr Benkovac pojačana sa respektabilnim snagama bataljon "Banija", bataljon "Kordun", bataljon iz 103. pbr (Lapac), četnički bataljon Jove Ostojića , bataljon "Vukovi s Vučjaka", bataljon milicije, 1 tenkovski vod (???vjerojatno iz 4. lpbr), "Arkanovi tigrovi" i Kosmetsko-toplički odred.

Sa naše strane u izvedbi operacije i u obrani dostignutih crta bojišnice sudjelovale sve gardijske brigade, što mislim da se nije ponovilo više u nijednoj operaciji.
    Također je bitno pripomenuti da je to prva akcija u kojoj je sudjelovalo naše ratno zrakoplovstvo
    ovi moji su bili u tom "kosovsko topličkom odredu" i po njihovoj priči imali su troje poginulih, ako se dobro sećam bili su više od mesec dana na tom području pa su zamenjeni drugom grupom, znam da je u tim akcijama poginuo vođa vukova sa vučjaka

Veljko Milanković.

Zbog Eline i bokala vina

Ja mislim da bi bilo teško da su probili ali zakratko. Nisu Srbi više mogli držat konstatnu crtu. A protuudar na Maslenice im je bio labuđi pjev. Što su mogli tu su dali, poslije je bilo samo, kad će i za koliko će.
    nisu oni imali šanse, kad smo se mi naoružali to je bio kraj priče. i da se VJ uključila u rat, rat bi samo duže trajao i bilo bi više mrtvih, ali mi bi svejedno pobjedili. milošević je znao, da mu se takva vrsta rizika ne isplati, zato kad je krajina pala nije ni pokušavao intervenirat da je spasi preko VJ.

Citiraj Prvotno napisano od NorthStand Vidi poruku
    nisu oni imali šanse, kad smo se mi naoružali to je bio kraj priče. i da se VJ uključila u rat, rat bi samo duže trajao i bilo bi više mrtvih, ali mi bi svejedno pobjedili. milošević je znao, da mu se takva vrsta rizika ne isplati, zato kad je krajina pala nije ni pokušavao intervenirat da je spasi preko VJ.
    On nije mogao i da je htio. Sankcije su toliko uništile Srbiju da ona nije mogla voditi rat tri dana. Nestašica svega. Ljudi se tuku za kruh koji im se baca iz kamiona. Benzin se prodaje u plastičnim bocama.

S čim ćeš onda ratovat. Rat između ostalog vodii ekonomija..ako je ona srušena..rat si izgubio..nema tu junaštva.

Zbog Eline i bokala vina

baš tako!
    onog trenutka kad su Srbiji uvedene ekonomske sankcije gotovo je bilo sa ozbiljnim ratom jer vojska koja nema logistiku iza sebe nema šta da traži na frontu koliko god bili hrabri njeni vojnici

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove