+ Odgovori na temu
Stranica 2 od 2 PrviPrvi 1 2
Prikaz rezultata str. 21/36

Tema: Agencije za nekretnine i Zakon o posredovanju u prometu nekretnina

to je OK. i tu nema ništa spono ako je kupac s njima potpisao ugovor i time postao nalogodavac da mu oni (agencije) traže stan. to znači, ja nemam vremena tražiti okolo stan i zivkati oglase pa sam dao agenciji nalog da mi traži stan.

ali ako ja tražim aktivno stan, zovem na oglase (a koje stavlja i agencija kao npr. u tvoje ime) i trošim svoje vrijeme za obilazak svega i svačega onda mi agencija nema šta nuditi ugovor, jer na taj način, uvjeravajući me da je to poslovna praksa te da je i prodavatelj sklopio s njima ugovor i da dijelimo troškove provizije (2+2), od treće osobe stvara nalogodavca, a to je klasična podvala i prevara. E to je lopovluk.

caporegime caporegime avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    a jebiga....svatko želi izvući za sebe najveću korist.
    ja tako obožavam kad mi se nešto pokvari pa nosim reklamirat pod garancijom.
    priča s njihove strane počinje tako da me žele odjebat i poslat da sam nosim stvar serviseru a često zna završit tako da mi neki šefić broji lovu i vraća....
    iako najčešće uzmu aparat.
    ex. m. BBB ZG +40, 50-100

ma naravno, samo je meni bilo krivo kad sam odjebao ženu iz agencije. kontam i ona živi od toga. a sad vidim da me tuka htjela prevesti žednog preko vode i bit će mi drago ako se dogovorim s vlasnikom mimo agencije.

i još ona meni ide tumačit da ona zna zakon i da mi to moramo potpisati.

Citiraj Prvotno napisano od caporegime Vidi poruku
    a što sam ja to pogrešno rekao?
    plaćanje provizije je ništa drugo nego ispunjavanje dužne činidbe nalogodavca. uslijed ispunjenja svrhe ugovora.
    a gore se vidi tko i na koji način se može ugovorno vezati s agencijom za nekretnine.

ako si pak pogrešno protumačila odgovor na prvo pitanje predlažem da ga pročitaš još koji put.
    ima li pravo tražit da se potpiše ugovor? odnosno u smislu, može li tražiti? ima. i može. svatko ima pravo tražiti. ali druga ga strana ne mora sklapati.
    ja nemam pravo pišati po parkovima. ili ubijati ljude. to je kažnjivo.
    ali imam pravo tražiti (predlagati, moliti, nuditi) potpisivanje ugovora. samo što druga strana (kupac ili u suprotnom slučaju prodavatelj) nije dužna po tome traženju postupiti niti ga postpisati (u ovom slučaju) niti joj mogu nastupiti štetne posljedice u odnosu na njezino pravo da slobodno istražuje tržište.
    Nisi ništa krivo rekao ako je riječ o ugovoru o nekom posredovanju ali agencija nema pravo nuditi kupcu ugovor samo zato što je došao pogledati stan. Ona mu može ponuditi svoje neke usluge ali mu nema pravo dati ugovor na temelju kojeg će on pogledati stan i platiti proviziju. Tako da nema pravo jer je to protivno zakonu.

Dakle, ovo kaže Ministarstvo

Dopisom zaprimljenim u ovo Ministarstvo dana 21. ožujka 2012. godine putem Centralnog informacijskog….., obratili ste nam se sa upitom da li ste Vi kao osoba koja se javila na oglas o prodaji stana na web stranici i nazvala ponuđeni broj agencije za promet nekretninama na taj način postala nalogodavac te da li ste dužni potpisati ugovor o posredovanju u prometu nekretnina i platiti agenciji proviziju od 2% od kupoprodajne cijene stana ukoliko do kupnje dođe, a u smislu odredaba Zakona o posredovanju u prometu nekretnina (Narodne novine, br.107/07, u daljnjem tekstu: Zakon). Nastavno Vašem upitu, očitujemo se kako slijedi:

U odredbi članka 15. stavka 1. Zakona, propisano je da se ugovorom o posredovanju u prometu nekretnina obvezuje posrednik da će nastojati naći i dovesti u vezu s nalogodavcem osobu radi pregovaranja i sklapanja određenog pravnog posla o prijenosu ili osnivanju određenog prava na nekretnini, a nalogodavac se obvezuje da će mu isplatiti određenu posredničku naknadu ako taj pravni posao bude sklopljen. Nadalje, odredbom stavka 2. istog članka Zakona, propisano je da se ugovor o posredovanju u prometu nekretnina sklapa u pisanome obliku i na određeno vrijeme. Stavkom 3. istog članka Zakona propisano je da ako ugovorne strane ne dogovore rok na koji sklapaju ugovor o posredovanju, smatra se da je ugovor o posredovanju u prometu nekretnina sklopljen na određeno vrijeme od 12 mjeseci i može se sporazumom stranaka više puta produžiti. Isto tako, odredbom stavka 6. istog članka Zakona propisano je da u ugovoru sklopljenu između posrednika i nalogodavca moraju osobito biti navedeni podaci o posredniku, nalogodavcu, vrsti i bitnome sadržaju posla za koji posrednik posreduje, o posredničkoj naknadi te mogućim dodatnim troškovima koji nastanu kad posrednik u dogovoru s naručiteljem obavlja za njega i druge usluge u vezi s poslom koji je predmet posredovanja.

Obveze posrednika, ukoliko je sklopljen i potpisan ugovor o posredovanju u prometu nekretnina, određene su člankom 21. Zakona. U navedenom članku je između ostalog određeno da ovlašteni posrednik nastoji naći i dovesti u vezu s nalogodavcem osobu radi sklapanja posredovanog posla, upoznati nalogodavca s prosječnom tržišnom cijenom slične nekretnine, izvršiti uvid u isprave kojima se dokazuje vlasništvo ili drugo stvarno pravo na predmetnoj nekretnini, omogućiti pregled nekretnine, posredovati u pregovorima i nastojati da dođe do sklapanja ugovora, ako se na to posebno obvezao, čuvati osobne podatke nalogodavca te po pisanom nalogu nalogodavca čuvati kao poslovnu tajnu podatke o nekretnini za koju posreduje ili u vezi s tom nekretninom ili s poslom za koji posreduje, te obavijestiti nalogodavca o svim okolnostima važnim za namjeravani posao koje su mu poznate ili mu moraju biti poznate.

Nadalje, člankom 27. Zakona određena je visina posredničke naknade u ugovoru o posredovanju koja ne smije prelaziti 6% kupoprodajne cijene nekretnine.

Bitnim je potrebno naglasiti da je odredbom članka 28. stavak 1. Zakona izrijekom propisano da posrednik stječe pravo na naknadu tek nakon sklapanja ugovora za koji je posredovao, osim ako posrednik i nalogodavac nisu ugovorili da se pravo na plaćanje naknade stječe već pri sklapanju predugovora.

Budući iz vašeg podneska proizlazi da ste se samo javili na oglas o prodaji stana na web stranici određene agencije, ali sa istom niste sklopili niti potpisali ugovor o posredovanju u prometu nekretnina u smislu naprijed citiranih odredbi Zakona, mišljenja smo da sa Vaše strane nije došlo do pravnog posla sa agencijom za posredovanje, te se stoga ne smatrate nalogodavcem u smislu važećih odredbi ovog Zakona.

Isto tako, samo sklapanjem ugovora o posredovanju u prometu nekretnina, nastaje zakonom propisana isplata posredničke naknade, a kako do takvog pravnog posla u vašem slučaju također nije došlo, niste u obvezi niti na plaćanje posredničke naknade tj. provizije.

Osobito smatramo važnim istaći da svaka manipulacija ili prisila na sklapanje ugovora o posredovanju u prometu nekretnina predstavlja eklatantno kršenje odredbi Zakona, budući je suština ugovora i njegova osnovna karakteristika da je to sporazum, konsenzus, očitovanje volje, a ne prisile, ugovornih strana.

S poštovanjem

POMOĆNIK MINISTRA
    Rodila me majka pametna.
    Posljednje uređivanje od Graničar Jozo : 02-05-2012 at 19:34

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    pa čim zakon kaže da je za valjanost ugovora potrebna pisana forma sve je jasno.
    nije to kao kad uđeš u tramvaj pa se autoatrski smatra da si sklopio ugovor s prijevoznikom.
    ja volim te priučene biznismene kad se raskuraže pa počnu pametovati......kako im se počne nakon nekog vremena i kontre raspadati rečenica u nesuvislu hrpu riječi

to u konačnici znači da i nakon što sam odbio potpisati ugovor s agencijom ta ista agencija mora mi pokazati i sljedeći stan, jer ako je sklopila ugovor sa prodavateljem stana onda je dužna po točki zakonu spojiti prodavatelja i kupca.

samo je problem kada agencije ne sklope ugovor sa prodavateljem što je čest slučaj.

a to je sljedeće pitanje za mingorp

Pozdrav svima!Evo ja bas imam pitanje koje se nadovezuju na zadnju recenicu.Naime,agentica me odvela vidjet nekretninu,ja sam joj na prepad potpisala ugovor o posrednistvu za navedenu nekretninu medjutim ona nema ugovor s prodavateljem.Ona je objavila reklamu za stan bez da je vlasnika ista pitala,stovise upoznala ga je kad i ja -kad smo dosli do nekretnine.Vlasnik i ja se slazemo da obavimo direktnu kupnju jer on ne namjerava s takvom agencijom nista potpisivati,ali ono sto mene zanima je: da li je moj ugovor pravovaljan ako ona nije ovlastena za prodaju navedenog stana od strane vlasnika? Hvala unaprijed.

U PRAVILIMA POSLOVANJA
    POSREDNIKA U PROMETU NEKRETNINAMA jasno stoji:
    Član 10.

Agencija ne smije posredovati za nekretnine koje nije razgledao njezin predstavnik i s vlasnikom te nekretnine sklopio ugovor o posredovanju, osim u slučajevima kada se radi o zajedničkom poslu nekoliko agencija.(što ovdje nije slučaj)

Znači li to da je komad papira koji sam ja potpisala bezvrijedan?

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    a da rađe pogledaš koje su sve klauzule u ugovoru?
    ovako napamet se i ne može baš nešto učiniti.

evo, frend mi traži stan u zagrebu za unajmiti, pa ako ima kakav info, javite mi na pp.

očito se radi o pitanju, koje niko ne spominje: agencije oglašavaju prodaju nekretnina za koje nemaju ugovor sa prodavateljem. Na oglas se odazivaš u ubeđenju, da oni go stvarno prodaju, a najčešče to nije tako. i onda se ddesi, da cjena koju oglašavaju ne važi. jer traže od tebe proviziju, pošto je od prodavatelja - u takovm slučaju - nemaju. kao dođeš kupiti cipele, koje su u uzlogu sa cijenom 100, a onda moraš platiti još njihovu maržu. To su - blago rečeno - prevare.
    Razumljivo je, ako stvari ne nađem u oglasu, da odem u agenciju i narućim, da mi nađu ono što trebam i razume se: potpišem ugovor i ako mi to nađu - platim proviziju. Sve drugo je sve drugo a ne pošten rad.

Pozdrav svima!!! Možda sam zbog svoje naivnosti i gluposti naišla na problem s jednom agencijom za nekretnine, pa ću ukratko napisati o čemu se radi i baš me zanimaju vaša mišljenja i savjeti koji su jaaaako dobrodošli Kupujem stan, intezivno tragam za nečim povoljnim, zovem oglase.... javim se na oglas agencije, odvede me u stan, potpišem ugovor (nemam pojma koji, nisam dobila duplikat, znam glupa sam ) i to je to. Nakon tjedan dana ponovo pregledavam oglase, nazovem dotični oglas ( u startu je bilo naglašeno da nije agencija), javi se vlasnik i nakon par minuta ustanovim da se radi o stanu kojeg sam pogledala s agenticom. U njegovom oglasu je cijena bila za 2.000 eura povoljnija kao i kod još jedne agencije koja je nudila taj stan povoljnije nego prva agencija preko koje sam pogledala stan. Da li sam se tim potpisanim ugovorom obvezala da stan mogu kupiti samo kod prve agencije?! Ako se na drugim oglasima stan nudi povoljnije zašto bi ja trebala biti ograničena na samo jednu agenciju?

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    a možemo li barem vidjeti sadržaj ugovora?
    da, nema ga.

kao i kod još jedne agencije koja je nudila taj stan povoljnije nego prva agencija preko koje sam pogledala stan
    čudno. inače agencije ugovorom obvežu vlasnika da stan mogu prodavati samo preko njih.
    kako ljudi to ne puše, onda ih ugovorom obvežu da moraju platiti proviziju agenciji ako stan prodaju mimo agencije onima s kojima je agencija spojila prodavatelje.
    dakle, sumnjam da si ograničena samo na jednu agenciju a pitanje je koliko je takav "ugovor" uopće utuživ u stvarnosti.
    mislim da više služi kao sredstvo plašenja pojedinaca pravnih laika.
    otiđi kod njih i traži da ti daju primjerak ugovora.
    ili, jednostavno ih ignoriraj i radi po svom.
    zapne li, zovi.
    ja jako volim vrijeđati pravne šarlatane i prodavatelje nekretnina

Želim potpisati ugovor s agencijom

Citiraj Prvotno napisano od Graničar Jozo Vidi poruku
    to u konačnici znači da i nakon što sam odbio potpisati ugovor s agencijom ta ista agencija mora mi pokazati i sljedeći stan, jer ako je sklopila ugovor sa prodavateljem stana onda je dužna po točki zakonu spojiti prodavatelja i kupca.
    ...
    a to je sljedeće pitanje za mingorp
    Ja studiram arhitekturu i zanimaju me luksuzne nekretnine. Odlazim do agencija i spreman sam potpisati ugovor ali me nitko ne želi odvesti u razgledavanje. Što da radim? Mogu li se pozvati na zakon?

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    dok nisi potpisao ugovor........niste u odnosu i ništa te za agenciju ne veže

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove