+ Odgovori na temu
Prikaz rezultata str. 1/16

Tema: Pravni problemi-praksa i rješenja

caporegime caporegime avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4

Pravni problemi-praksa i rješenja

Imate li pravnih problema?
    razvodi? kazne? štete?.....
    ex. m. BBB ZG +40, 50-100

Ako ima neko od pravnika da mi pomogne bio bih mu zahvalan treba mi za prijatelja. Inace lice u BiH ima neku medjunarodnu potjernicu za odlezavanje kazne, s'tim da je hrvat sa nasim papirima dosao je ovdje jer hrvatska i BiH ulaskom u EU valjda nemaju sporazum o izrucenju tako da je ovdje miran. E sad, zanima nas da li on moze sa nasom osobnom iskaznicom da ide tipa za Njemacku, Austriju? Hoce li imati probleme neke na granicama i drugo?
    PFC, 22, 20+

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    PFC, naši papiri, hrvat.....

ali ajde ovako. ako ima potjernicu iz neke od zemalja EU, bez obzira čpije papire ima bolje mu je da u EU ne ulazi

Citiraj Prvotno napisano od caporegime Vidi poruku
    PFC, naši papiri, hrvat.....

ali ajde ovako. ako ima potjernicu iz neke od zemalja EU, bez obzira čpije papire ima bolje mu je da u EU ne ulazi

Ne. Potjernicu samo ima iz BiH, a ona nije u EU. Sad jbg bez obzira na to, ne znam je li rizik ici na bilo koju granicu cak i ako su granice EU?
    PFC, 22, 20+

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    ček malo. di si ti, di je on i di želi ići?

Nije bitno gdje sam ja. Momak ima dvojno drzavIjanstvo BiH i Hr. osudjen je u bosni za neku glupost i ima medj. potjernicu. Naravno naIazi se u hrvatskoj i ovdje ga niko ne dira za isporucenje, aIi ne smije u Bosnu. Sad me zanima smije Ii ici van hrvatske prema evropskj uniji? razumijes sad?
    PFC, 22, 20+

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    hr ga neće izručiti jer je hr državljanin ali ako ode preko grane, ni jedna zemlja neće imati zapreke da ga izruči u bih

Citiraj Prvotno napisano od teenager Vidi poruku
    Ti ugovori izgledaju otprilike ovako.
    Sad meni nije jasno kako on misli potpisat bilo kakav ugovor a držat nas na crno?

evo capo, teenager ima problem ne znam jel možeš dat kakav koristan savijet ko pravni stručnjak(lisac)?
    Posljednje uređivanje od NorthStand : 05-09-2014 at 23:45

Super ugledni član teenager avatar
    Datum registracije
    Apr 2013
    Blog Entries
    1
    A problem je taj što ne znam čemu služi ovaj ugovor ako nas najmodavac misli držat na crno?
    Razvij mi se trobojnice mila,
    dosta si mi u potaji bila!

Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    na crno znači da vas neće prijaviti da živite tu odnosno da neće prijaviti ugovor poreznoj upravi ali ga ima kao dokaz da ste tu bili da mu ne klisnete pa poslije poričete da ste tu ikada bili i da niste nabili račune za telefon, struju i sl.
    to je vaš interni ugovor.

Imam 4 ideje (inovacije - tehnički proizvodi) koje sam stavio na papir (u obliku nacrta). Ukoliko bi se pokazale dobre u praksi, mislim da imaju potencijala biti financijski isplative.
    Koliko sam uspio sa pregledavanje po bazama podataka, vjerujem da se radi o originalnim idejama.
    Trenutno nisam u mogućnosti propisno ih zaštiti (patentirati), niti financirati izradu prototipa.
    Međutim, kroz razgovor (bez otkrivanja detalja), došao sam do zainteresiranih osoba za suradnju (jači poduzetnici). Idući korak bi bio predočiti im te nacrte, a tada se otvaraju mogućnosti da budem izigran.
    Zanima me da li netko ima kakva slična iskustva i savjete? Kako to dobro "odigrati"? Da li postoje kakve "jeftinije" mogućnosti zaštite ideje (meni je palo na pamet ovjeriti te crteže kod javnog bilježnike (imao bi barem na njima službeno datum), ali nisam siguran, da li bi mi to u eventualnom sporu išta značilo)?

Kaj nema nikoga tko bi pomogao našem Goranu?

Pitanje je koliko je ta ideja razrađena. Prema mjerilima Hrvatskog zavoda za intelektualno vlasništvo ideja sama po sebi se ne može zaštititi nego razrađeni koncept. Tek kada se napravi npr. neko tehničko rješenje onda se može pokušati štititi ostvarenje te početne ideje. Ali ideja sama po sebi ne može.

Ovjera kod javnog bilježnika bi samo potvrdila da si ti nacrtao ta rješenja do određenog datuma, ali to ne znači previše jer se originalnost štiti tek nakon što se na neki način primjeni u praksi. Odnosno, najsigurnije je patentirati nešto ali kako to nije opcija onda , ako želiš, morat ćeš malo riskirati.

Savjetovala bih ti da porazgovaraš s mogućim investitorima i ukratko im objasniš o čemu se radi, bez ulaska u detalje, te izradiš nekakav financijski plan iz kojeg će im biti vidljivo da je to isplativo. Ukoliko su i dalje zainteresirani, potpišite ugovor u kojem ćete definirati sve bitne stvari i u kojima ćete navesti kako ćeš im s danom potpisa ugovora dostaviti te nacrte po kojima će oni dalje raditi ili što već s njima dogovoriš.

Poslovanje je uvijek rizik, ali investitori obično prilaze inovatoru kako bi zaradili, a ne pokrali ideju od njega jer im se ne da previše pilati oko razrade već im je bitno što prije ostvariti određenu zaradu. Dobar ugovor bi trebao biti dobar temelj za suradnju i ne vjerujem da bi imali mogućnosti da te zeznu. Postoje i odvjetnici koji se bave baš pitanjima intelektualnog vlasništva pa bi najbolje bilo u suradnji s nekim od njih sklopiti taj ugovor.

Također, Hrvatski zavod za intelektualno vlasništvo ima stvarno dobre i susretljive službenik i ne bi bilo loše da s njima malo porazgovaraš na koji način se zaštititi. Svaki slučaj je poseban i oni su se stvarno susretali sa različitim situacijama i uvijek se trude pomoći inovatoru. U svakom slučaju, sretno!
    ...oblak je moj dom, oblikujem ga po svom...dosadno je kretati se tlom...

Citiraj Prvotno napisano od pdv Vidi poruku
    Pitanje je koliko je ta ideja razrađena. Prema mjerilima Hrvatskog zavoda za intelektualno vlasništvo ideja sama po sebi se ne može zaštititi nego razrađeni koncept. Tek kada se napravi npr. neko tehničko rješenje onda se može pokušati štititi ostvarenje te početne ideje. Ali ideja sama po sebi ne može.

Ovjera kod javnog bilježnika bi samo potvrdila da si ti nacrtao ta rješenja do određenog datuma, ali to ne znači previše jer se originalnost štiti tek nakon što se na neki način primjeni u praksi. Odnosno, najsigurnije je patentirati nešto ali kako to nije opcija onda , ako želiš, morat ćeš malo riskirati.

Savjetovala bih ti da porazgovaraš s mogućim investitorima i ukratko im objasniš o čemu se radi, bez ulaska u detalje, te izradiš nekakav financijski plan iz kojeg će im biti vidljivo da je to isplativo. Ukoliko su i dalje zainteresirani, potpišite ugovor u kojem ćete definirati sve bitne stvari i u kojima ćete navesti kako ćeš im s danom potpisa ugovora dostaviti te nacrte po kojima će oni dalje raditi ili što već s njima dogovoriš.

Poslovanje je uvijek rizik, ali investitori obično prilaze inovatoru kako bi zaradili, a ne pokrali ideju od njega jer im se ne da previše pilati oko razrade već im je bitno što prije ostvariti određenu zaradu. Dobar ugovor bi trebao biti dobar temelj za suradnju i ne vjerujem da bi imali mogućnosti da te zeznu. Postoje i odvjetnici koji se bave baš pitanjima intelektualnog vlasništva pa bi najbolje bilo u suradnji s nekim od njih sklopiti taj ugovor.

Također, Hrvatski zavod za intelektualno vlasništvo ima stvarno dobre i susretljive službenik i ne bi bilo loše da s njima malo porazgovaraš na koji način se zaštititi. Svaki slučaj je poseban i oni su se stvarno susretali sa različitim situacijama i uvijek se trude pomoći inovatoru. U svakom slučaju, sretno!
    Radi se ne više samo o idejama, nego o sklopovima u (za sada) obliku nacrta. Naravno, moguća su poboljšanja, optimizacija i sl.

Informiran sam (možda i netočno) da patentiranje (osim što je u startu skupo, a zatim se za održavanje istog, svake godine mora doplaćivati sve veći iznos), ne znači automatski neku veliku državnu zaštitu i sl., nego samo pravo da se nekoga tuži i to opet samo u određenim državama, koje su navedene kod patentiranja, tj. za koje je plaćeno. Također (ukoliko je i to točno) netko može promijeniti na tom uređaju 30% i tvrditi da je to sada nešto novo - njegovo?! A kako na nekom složenom sklopu definirati što je to 30%?

U medijima je bio slučaj, inovatora koji je svoj uređaj ponudio jednom velikom poduzeću (RH), a oni su njegov uređaj odbili kao bespotreban, da bi potom sami počeli proizvoditi isti. Otprilike sam u sličnoj (nešto lošijoj) situaciji.

Razmišljao sam pomoć potražiti kod udruge inovatora, ali dobra je Vaša ideja kontaktirati i zavod. Odvjetnik će mi svakako trebati. A biti će zanimljivo vidjeti, kako se može jedan uređaj "ugurati" na papir u obliku ugovora i zaštititi se od daljnjih ne odobrenih "inovacija" moje inovacije, te neovlaštenog prosljeđivanja nekom trećem (možda i van RH).

Hvala

Jasno, patentiranje u vremenu ovako brzih tehnoloških inovacija je teško. Sve se prebrzo razvija i odvija. A, događalo se da netko uzme za osnovu patent i malim izmjenama stvori nešto novo. Na kraju krajeva, temeljm toga se cjelokupna znanost i razvija. Netko izmisli osnovu, a ostali razvijaju i poboljšavaju. Koliko su točni iznosi za zaštitu i kako ide plaćanje za patente stvarno ne bih znala ali sigurno je navedeno na stranicama Zavoda.

Da, ima slučajeva gdje ljudi ostanu kratkih rukava pa sam zato i rekla da se najbolje dobro raspitati. Vjerujem da ćeš se uz pomoć Zavoda i odvjetnika zaštititi svoje interese.
    ...oblak je moj dom, oblikujem ga po svom...dosadno je kretati se tlom...

https://narod.hr/hrvatska/visoki-trg...carskog-franka

Da li tko zna, kakva je daljnja procedura, tj. da li će banke morati automatski obeštetiti klijente ili će svatko morati za sebe podići tužbu?
    Također, odnosi li se ovo na aktualne kredite ili i na one već isplaćene?

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove