+ Odgovori na temu
Stranica 6 od 6 PrviPrvi ... 4 5 6
Prikaz rezultata str. 101/113

Tema: Ljudi i podvizi za povijest

Spremnik HR SOKOL avatar
    Datum registracije
    Jan 2016
    KAD BOJ BIJE HRVATSKI "GROM". Nakon osvajanja polozaja na Vrastici,gdje su zivoti bojovnika ostaji zauvijek krvlju pisani u suri kamen,povlaci se satnija na odmor.Ranjenici se obilaze u bolnici,uz zelje za njihovo brzo ozdravljenje. Tu je i teze ranjen zapovijednik 1 satnije koji ce vjecno nosit oziljke te neustrasive bitke za Dubrovnik (ranjeni satnik je sada pok.brigadir Predrag Matanovic). 13.7.1992. Ponovo se krece u boj.Ovaj put je zadatak osvojiti Ilijin vrh ,to je "kamena tvrdjava"na kojoj su tri betonska bunkera i cijeli niz rovova.Sam vrh se uzdize na 911 metara nadmorske visine.Gole kamene stijene gotovo da ne pruzaju zaklona.Napadale su taj vrh par puta 4.A brigada,bez uspjeha uz ranjene i mrtve.Nije bilo lako prebaciti zolje i tromblone u podnozje i rezmjestiti se za boj.Jos u prilasku,na bojovnike je otvorena jaka minobacacka vatra.Ostecena su vozila,ranjeno je 5 bojovnika i zapovijednik 2 satnije.Iz bunkera na vrhu pruzao se pogled kilometrima pa je lako vrseno ispravljanje paljbe teskih minobacaca sa cetnickih polozaja.Udari mina od 120 mm naprosto su kosili iznad zemlje.Svaka eksplozija lomila kamene komade,koje na tisuce udarase svuda naokolo.Nakon prvog stisavanja,uzvratise Gromovi po bunkerima,rovovima i promatracnicama.Jos je zvonila jeka mina kad se spoji s novim eksplozijama zolja,osa,tromblona.Gotovo do pucanja ,bolno je zvonilo u usima,kovitlala se prasina kamena i zemlje.Dok su zadnji redovi slali svoje plamene munje,prednji su se cas trkom,cas skokom,cas puzajuci kretali naprijed.Vodio se tu ljuti boj,bili su bojovnici protiv cetnickih hordi,protiv golih ostrih stijena i neumoljive sunceve vatre.

Spremnik HR SOKOL avatar
    Datum registracije
    Jan 2016
    Smrtno su stradala dvojica bojovnika,ekspodirala je mina u neposrednoj blizini.Cvrsto stisnute usne,prsti na okidacima oruzja,tako su bez jauka,nijemo,ostali na svom kamenjaru.Bijeli kamen je postao crven,hrvatska krv ga je bojila,za slobodu i dom bez bradatih zvijeri.Ozojena lica,oguljenih ruku i koljena iz kojih kaplje krv,bolno stisnutih vilica,pogledom mutnim od tuge odase palima zivi.U bojovnicima je planuo neki novi plamen ,odlucnost im je razbistrila pogled,a onda ponovo vatra,sruci se smrt na rovove i bunkere,doletjeli su trombloni,stizuci jedan drugog,fijuckale su zolje,ose i R.Bci neumoljivo udarali snajperski meci.A naprijed su puzali prvi bojovnici,sve blize i blize,nezaustavljivo ko ruka sudbine sto dolazi da naplati dug.Ponovo su dva bojovnika pala pokosena mitraljeskim rafalom iz bunkera,opet sanitet previja ranjene.Predah u zaklonima,tesko se dise u plucima bol dok nosnice i oci grize dim i miris baruta.Uzvracaju cetnici svim oruzjem ponovo tuku mitraljezi,trombloni.Ovaj put su bojovnici preblizu pa izostaje"dejstva"minobacaca.Znaci rukom nesto navjescuju,znaju bojovnici napamet.Podizu se cijevi snajpera,pusaka,zolja,osa i RBci su spremni,i onda vatreno poput celicne kise,udara,drobi,fijuce streljivo kroz kamenjar,po grudobranima ulijece kroz otvore u bunkere.Iz pozadine poletjese zolje,ose RBci i neumoljivo grunuse po "dusanovoj vojsci" Iz prvog reda lete rucne bombe u same bunkere i rovove.Izmjesase se eksplozije sa jaukom i vriskom pogodjenih.Poput pantera uskocise bojovnici u rovove cuju se rafali i uskoro zavlada tisina.

Spremnik HR SOKOL avatar
    Datum registracije
    Jan 2016
    Skupise se bojovnici znojni,krvavi i poderanih odora,gledajujesu li svi uspjeli prezivjeti.Nazalost 4 bojovnika poginula a 7 ih je ranjeno jednog nema,nestao.Ilijin vrh je osvojen,na bunkeru se skida cetnicka zastava,a na stap se stavlja Hrvatski barjak.Podizu ga i ucvrscuju,a onda se i nebo raduje,blagi povijetarac zapuse i zavijori stijeg.Nikada vise nece se iz bunkera navodit artiljerska paljba po Dubrovniku.Uzalud pozivi na radiovezi,krci aparat,cuje se poziv.Pruza se ruka bojovnika,podize dugme i zacuje pitanje"Milovane, sta se zbiva,tuku li vas ustase?"Kroz eter zagrmi "Cujes cedo,Milovan ti kamen grize!!"Odgovor skoro stize ,vide se topnicki i tenkovski polozaji cetnika s trebinjske strane.Uskoro otpocne rika mocnih topova,siktanje VBRova,a bojovnici gledaju i upravljaju vatrom.Izvrne se cijev jednog topa,rastura se kupola pogodjenog tenka.Bila je to najmilija glazba za usi bojovnika,a ujedno praznik za oci.Patnje,sve rane kao da ne postoje,neka cudna smirujuca toplina opija im duse.Krece se dalje,cisti se teren od ostalih "oslobodioca"sto panicno bjeze poput divokoza kamenjarom.Nakon zauzimanja polozaja na crti RAVNO-VELJA. MEDjA-VRSNICA,koji su ocisceni i osigurani,polozaje drzi Interventni vod,dok se 1 i 2 bojna vraca u Dubrovnik.Ponovo nakon izvjesnog odmora zauzimaju polozaje na vrhovima.Gurtina-Vraninova. Glava-Srnjak-Timin-Zacula. Vrsi se utvrdjivanje linije obrane,a onda odbijaju 20ak napada. Prof.M.M

Citiraj Prvotno napisano od hrcco Vidi poruku
    Da se nešto razjasni....osobno poznajem Vjeku Čuljka i to što pojedinci pišu i hvale se da su ga izvlačili kada je stao na minu je čista laž...Vjeko Čuljak se sam izvlačio kada je nastradao od mine...sam je sebe spasio tako što si je blatom zaustavio krvarenje a ne pancirkom..tek kada je dopuzao u Nuštar onda su ga prevezli u bolnicu.Te fore i priče da ga je spasio ovaj i onaj su gluposti...to možete i sami provjeriti ako ikad budete sreli Vjeku negdje.
    Molim te kada vidis Vjeku pitaj ga o tome. Dva koraka od mene je nagazio na minu, isao je po M15 od Davora Macanovica koja je ostala u minskom polju nakon sto je on nagazio na minu. Zar mislis da bih ga ostavio tamo bez podkoljenice i pobjegao? Mene je jednom rukom zagrlio, u drugoj je drzao svoj SAR80 i njime se oslanjao na zemlju, tako smo polako isli prema Nustru, jedno vrijeme smo bili zaklonjeni u kanalu kada nam je previse metaka zujalo oko glava. Vratio sam se tamo nakon dva-tri dana (po noci) da uzmem OSU i RPG koje smo ostavili u kanalu ispod drveta. Nije najkorektnije da nesto tvrdis ako nisi bio sudionik toga.
    Posljednje uređivanje od sin : 02-02-2016 at 00:47

Citiraj Prvotno napisano od gerilac Vidi poruku
    Capo ja sam pogriješio i davno postavio nisam ni obratio pozornost i ima taj dio i čovjek je u pravu:

Jednostavno je u pravu i neka je ispravio.Greška je moja ja zbilja zalijepio jednostavno članak .Eto se ja ispričavam zbog ovoga .

Nemas se zasto ispricavati, nisi objavio nista neistinito.

Citiraj Prvotno napisano od patriot Vidi poruku
    i malo van teme da se skuzi kakvi su to ljudi bili..ivica mudrovcic sola bi predvodio mrave u napad sa poklicem:ima`l zeste
    Sola je bio pravi ratnik (kao i svi iz ekipe), poginuo je od istog projektila od kojeg sam ranjen.

Može i na ovu temu kad ne znam gdje ću staviti.

Robert Šilić rođen je 1967. godine u Konjicu, prije rata bavio se sportom, bio je snažan mladić, njegovi djedovi skončali su svoje živote na Bleiburgu, smatrao je da svojom borbom nastavlja stvaranje sna kojeg su živjeli njegovi predci a to je bila nezavisna i slobodna država

Prvi zapovijednik Vukovarske satnije HOS-a, prekaljen borac, prošao obuku u kampu HOS-a u Bosiljevu, u Zagrebu sudjelovao u osvajanju vojarni JNA Borongaj i Maršalka, jednom prilikom u cik zore Robert Šilić, Ivanon Brdar i još jedan pripadnik HOS-a popeli su se na 11. kat nebodera, planirali su malo podić prašinu pucajući po JNA kasarni ali tada je tenk počeo turirati unutar vojarne, Šilić nije mogao izdržati da ga ne pogodi, sprašio ga je zoljom, htio je još jednoga ali automatski se oglasila uzbuna koja je digla čitav Zagreb na noge, bježali su s vrha nebodera, prije tog događaja Šilić je bio na sastanku s Paragom gdje je pukao na prozivke HOS-a kao paravojne formacije te je rekao "Ako smo mi paravojni onda Maršalka leti u zrak" poznate su i njegove riječi kojima je pozivao JNA na predaju ispred vojarne Borongaj "Gospodo vojnici predajte se, inače ćemo vam sravnat kasarnu sa zemljon večeras"
    Posljednje uređivanje od NorthStand : 10-08-2016 at 07:20

na današnji dan pada Vukovara, prisjetimo se i Zvonka koji je dobar dio života odrobijao za hrvatsku i hrvate. kojima očito to ne znači ništa, dapače neki ga i dalje nazivaju i smatraju teroristom.

no to je dobro, tako lakše vidimo koliko izroda imamo u svojim redovima sami se oglase. počivaj u miru Zvonko, kao i svi ostali hrvatski ratnici 1990ih koji više nisu s nama.

Slava Ukrajini-Herojima slava

Zbog Eline i bokala vina
    zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
    da ja nisam dolazio džaba

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove