+ Odgovori na temu
Stranica 2 od 6 PrviPrvi 1 2 3 4 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 21/113

Tema: Ljudi i podvizi za povijest

Inkvi ovaj čovjek je iz Roškog polja podrijetlom.Samo sam mu zaboravio ime sestre i majke.No mogu saznati i više .

"Jako puno ljudi je umrlo za vrijeme mučenja u logorima. Sjećam se svog suborca pok. Božo Kelava iz Vođinaca (kod Vinkovaca). Čovjek je dragovoljno iz Austrije došao u Vukovar, bio je sa mnom na položaju. Ranjen je 4 puta i svaki puta se vraćao nazad na položaj. Zarobljen je kao ranjenik. Mučili su ga danima, na ranu mu stavljali sol, kroz prostrijelnu ranu na nozi provlačili žicu, premlaćivali po nekoliko puta na dan... Umro je jedne noći sa nama u ćeliji. Bilo je strašno gledati njegove muke, a nismo mu mogli pomoći. Nevjerojatno koliko je to bio jak, srčan i hrabar čovjek. Takvih je bilo jako puno. Mnogi su umrli nakon razmjene. U ovih 20 godina mnogo njih više nije među nama."

Legenda prava legenda .Pokoj duši Boži.
    Sačuvaj Bože Hrvate od srpske dobronamjernosti,bošnjačke merhametli duše i kukuriku vlade

Može biti. Dosta je naših ljudi odselilo u Slavoniju, znam da ih ima u Vođincima dosta. Inače prezime Kelava ima dosta u RP.

Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    Može biti. Dosta je naših ljudi odselilo u Slavoniju, znam da ih ima u Vođincima dosta. Inače prezime Kelava ima dosta u RP.
    Ma znam gdje mu je kuća u Vođincima a u RP sam proveo dosta vremena znam i da su Kelave iz RP,Ljubasi zaboravio sam ostala prezimena.Svećenik bio fra Jole itd .
    Sačuvaj Bože Hrvate od srpske dobronamjernosti,bošnjačke merhametli duše i kukuriku vlade

dobro si upućen. Ma im RP ,mali milion prezimena , veliko je to selo.

dan prije nego poginuo blago zadro su probili na sajmistu..doveden je iz bolnice i u kolicima pokojni marinko antunovic bosanac..skinuo je 4 tenka taj dan..i to je ona recenica koju inkvi napisao..ma necu ga ni gledati..
    tomica jakovljevic je govorio kako covjek nije cekao iz prikrajka tenk da mu se priblizi na udaljenost najbolju da se unisti,vec je prakticki izlazio na megdan tenku

Darko Sucevic,dijete cetnika iz borova sela..otisao 4 razred zavrsiti u zagreb,al se vraca zbog najboljeg prijatelja vjekoslava jugeca(turbo vod),natrag u Vukovar..odvazan i hrabar decko koji je izabrao pravu stranu..nakon sto se borovo komerc zapalilo i nasi krenuli pomoci u gasenju,zarobljena je veca skupina njih..stari mu nije ni pokusao pomoci..ubijen je skupa sa jugecom u dvoristu kuce na trpinjskoj,broj 33..imali su tek navrsenih 18..

Ciscenja koja na sajmistu imao turbo vod su strasna s obzirom na godine +-20 i nikakvo vojno iskustvo u klasicnim borbama prsa o prsa.. (mirko brekalo mladji,jakovljevic,robert zadro,nevenko mauzer itd)..

i malo van teme da se skuzi kakvi su to ljudi bili..ivica mudrovcic sola bi predvodio mrave u napad sa poklicem:ima`l zeste

Citiraj Prvotno napisano od mardar Vidi poruku
    Inkvi nikada neću zaboraviti oko tih razmjena kada sam išao i do njega radi jedne razmjene kada je rekao.Neka leži.Kao i ostali.Dok svi ostali ne budu razmjenjeni ne mora ni on izaći.A tako je na kraju i bilo razmjenjen je zadnji A govorio je o svome bratu.Nikada neću zaboraviti.A brat mu je razmjenjen nakon niza neuspjelih razmjena mislim kod Slavonskog broda .Jer sam i ja čekao na razmjenu jedne osobe.I zamisli gledajući tv sa majkom jednoga od razmjenjenih tada ugledam na HRT baš kako ih razmjenjuju.Nakon možda pola sata zazvonio je telefon kada su nam iz ministarstva i službeno javili da je razmijenjen sa bratom od Glave i da dođemo u Zagreb po njega .Razmjenjeni su zajedno 93 zaboravio sam točan datum.

znam, evo i priče..

http://youtu.be/6NwUAfIBMu8

što čovjek sve može preživjeti

Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    znam, evo i priče..

http://youtu.be/6NwUAfIBMu8

što čovjek sve može preživjeti
    Inkvi osoba o kojoj govorim da je razmjenjena kada i Davor nije se mogla smiriti ni minute u stanu u kojemu su pregradni zidovi bili ukrašeni crvenom fasadnom ciglom sa bijelim fugama između.Navečer je ušao u kuću več ujutro smo morali sve nanovo okrečiti.A ipak je vrlo malo pričao o tome što je prošao i što su njemu radili uvjek je govorio da je Davor prošao 100 puta gore.

caporegime caporegime avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    http://www.vecernji.hr/vijesti/zivot...-clanak-343554
    iako je čovjek nepravomoćno osuđen za ubojstvo, to ne umanjuje činjenicu da se radi o branitelju koji je prošao gotovo sve što se moglo proći, preživio ovčaru, kasnije logor, te do samog kraja bio s puškom u ruci pripadnik 1. brigade.
    ex. m. BBB ZG +40, 50-100

kako jedan potez ukalja impresivnu biografiju.

Kao vrstan poznavatelj diplomatskog umijeća Kvaternik je u svojim političkim spisima zapisao i neke vrlo zanimljive rečenice o načinu funkcioniranja europske diplomacije. Tako je, među ostalim, zapisao i sljedeće:“ Lukavost diplomatična danas tako daleko dotjera, da ona država ili narod koji se upire na pravedni samo mač svoj, a ne i vještinu svoju: bude po općem mnienju kao krivac predstavljen, te ga napadatelj još pred ovom odgovornim za sve posljedice čini!“. Ove rečenice napisane pred više od 150 g. i danas su itekako aktualne: dovoljno je pogledati Domovinski rat, a posebice vojno-redarstvenu akciju „Oluja“, da bi uvidjeli kako je gola vojna sila bez političko-diplomatskog umijeća nedovoljna za uspjeh, i kako je lako moguće da krivac u miru diplomatskim putem ne samo da anulira svoj vojni poraz, nego i da pobjednika proglasi (su)krivcem za rat i posljedice.

Eugen Kvaternik, mislim da je čovjek zaslužio da bude oslovljen u ovoj temi. Iako je za HR pao, osjetno prije domovinskog rata.
    Posljednje uređivanje od NorthStand : 07-11-2011 at 22:01

uz časno poštovanje, to ipak spada pod podforum povijest

Da se nešto razjasni....osobno poznajem Vjeku Čuljka i to što pojedinci pišu i hvale se da su ga izvlačili kada je stao na minu je čista laž...Vjeko Čuljak se sam izvlačio kada je nastradao od mine...sam je sebe spasio tako što si je blatom zaustavio krvarenje a ne pancirkom..tek kada je dopuzao u Nuštar onda su ga prevezli u bolnicu.Te fore i priče da ga je spasio ovaj i onaj su gluposti...to možete i sami provjeriti ako ikad budete sreli Vjeku negdje.

caporegime caporegime avatar
    Datum registracije
    Nov 2010
    Blog Entries
    4
    da? a gdje se to ljudi hvali da su ga izvlačili i spašavali?
    vrtim po temi i ne vidim taj navod.
    ex. m. BBB ZG +40, 50-100

Super ugledni član gerilac avatar
    Datum registracije
    Jun 2012
    Blog Entries
    6
    Citiraj Prvotno napisano od hrcco Vidi poruku
    Da se nešto razjasni....osobno poznajem Vjeku Čuljka i to što pojedinci pišu i hvale se da su ga izvlačili kada je stao na minu je čista laž...Vjeko Čuljak se sam izvlačio kada je nastradao od mine...sam je sebe spasio tako što si je blatom zaustavio krvarenje a ne pancirkom..tek kada je dopuzao u Nuštar onda su ga prevezli u bolnicu.Te fore i priče da ga je spasio ovaj i onaj su gluposti...to možete i sami provjeriti ako ikad budete sreli Vjeku negdje.
    Ja to za Vjeku Čuljka znam.Znam i da je nekoliko puta tijekom 93 išao na operacije imao je problema sa nogom.Znam gdje je kafić držao u Vinkovcima .Ma skidao sam i neke djelove sa njegovog plavog audija .Samo rekao skidaj što treba .Još 93.

Ako ga sretneš pozdravi ga

Super ugledni član gerilac avatar
    Datum registracije
    Jun 2012
    Blog Entries
    6
    Citiraj Prvotno napisano od caporegime Vidi poruku
    da? a gdje se to ljudi hvali da su ga izvlačili i spašavali?
    vrtim po temi i ne vidim taj navod.
    Capo ja sam pogriješio i davno postavio nisam ni obratio pozornost i ima taj dio i čovjek je u pravu:

Izvlačio ranjenog Vjeku Čuljka
    Tijekom borbi koje su Žuti mravi protiv JNA vodili u Nuštru i selima okruženja S. je jednom prilikom sudjelovao i u izvlačenju teško ranjenog Vjeke Čuljka, danas kontroverznog poduzetnika i suvlasnika diskoteke The Best. Iako si ne želi pripisivati nikakve zasluge, činjenica je da je S. možda i najzaslužniji što je Čuljak preživio ranjavanje. – Bili smo u akciji uništavanja tenkova i Vjeko je nagazio na minu koja mu je raznijela nogu. Skinuo sam pancirku i podvezao mu nogu iz koje je liptala krv. Uspjeli smo ga izvući i čovjek je, nasreću, spašen – ispričao je S.
    Jednostavno je u pravu i neka je ispravio.Greška je moja ja zbilja zalijepio jednostavno članak .Eto se ja ispričavam zbog ovoga .

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove