Al pazi ti nebuloze, reć da je pobijeno 700.000 srba, i to izvali i ostane živ! Na prosto, za nepovjerovat.
Al pazi ti nebuloze, reć da je pobijeno 700.000 srba, i to izvali i ostane živ! Na prosto, za nepovjerovat.
Po toj logici razmišljanja, u BiH bi danas bilo jedvice 500.000 srba dakle nešto ko hrvata. A svi znamo da je premali vremenski razmak bio od drugog svijetskog rata, da bi natalitetom nadoknadili sve te "silne opjevane gubitke". Ako je na području NDH bilo 1.600.000 srba, a u anketi poslje drugog svijetskog rata kad je bio popis stanovništva 1948 ili 1952 nisam siguran, je taj broj čak bio i veći, ako se računa SRHrvatska, i SRBiH i zbroji broj srba. Dakle manipulacije od strane srba i srbije, u svezi genocida na području NDH su uvelike produkt njihovog nemirenja da ovdje može postojat bilo kakva NDH pa makar se ona zvala kako se sad zove RH. I zato idu ovi napadi, i obmane s njihove strane, u cilju destabilizacije ne samo HR već cijelog ovog područja. Al iskreno mene to ne jebe ni najmanje, ako međunarodnoj zajednici pašu ovakvi srbi koji svako malo harače i uvode nemir ovdje na ove prostore onda u redu, meni osobno nije problem s njima zaratit ako opet krenu u neke svoje nakaradne promjene granica. Al žalosno je da se naše generale sudi, i branitelje proganja jer takvima i tom zlu stajemo na žulj. Al to je taj jal i kompleks velikih sila prema hrvatima, oni sami ne znaju za što da nas optuže pa onda savi štrpcu daju zeleno svijetlo da piše optužnice protiv nas i naših najuglednijih časnika.
Ako koga zanima Jasenovac i događanja u njemu treba pročitati knjigu od Ante Cilige..Sam kroz Europu gdje ima poglavlje o njegovom borvaku u Jasenovcu..a može i od Ilije jakovljevića..Konc logor na Savi.
To je pisano iz prve ruke, iz doživljenog, ostavimo na stranu idiotsku srpsku mitomaniju koja ruši sve zakone statistike i matematike.
Ljubo Miloš je bio patološka osobnost, jedan od morbidnijih ustaša. Iz više izvora potvrđeno da je bio koljač. Filipović-Majstorović, on je više mitska ličnost, paradigma ubijanja..ustaša pa još fratar..gdje ćeš bolje..zamisli srpske mašte kad u takvom slučaju proradi. Ciliga navodi da je nekad djelovao sjetan, odsutan, i da se to mješalo s napadima agresije, znao je pomagati ali i biti okrutan. Ali nije on neka bitna osoba u ustaškom pokretu i samom Jasenovcu.
od ustaških prvaka koji su se iskazali okrutnošću prednjači Viktor Gutić..mislim da je on predvodio pokolje Srba u okolini Banjaluke.
Luburić, isto tako, neobično inteligentan, štitio mnoge ljude za koje je mislio da bi mogli pomoći Hrvatskoj, čak i komuniste, svojeglav, prznica, više puta se sukobljavao s Nijemcima a pogotovo nakon pokolja SS-ovaca u podkamešničkim selima, znao ih je razoružati pa i napasti..Nijemci su tražili od Pavelića da im ga dadne, preda, ali ovaj nije htio samo ga maknuo u izolaciju.
Srbi tu tezu iznose već desetljećima. Iako je svakom normalnom jasno, nakon jednog pogleda na brojke, da je to obična glupost takvi srpski mitovi i legende za sobom uvijek povuku i posljedice. Recimo morbidne igre brojkama za vrijeme Oluje, ista stvar, jedino što je prošlo manje godina i što je, valjda zbog informatizacije, napuhani broj manji, no ideja je ista, a kako vidimo i hrvatska reakcija je slična- nitko da službeno to proglasi glupošću.
Osobno ne volim diplomaciju, volim kad se stvari kažu u lice jasno i glasno. No mislim da je hrvatska politika trebala reagirati na Dodikovo gluparanje. Da li prekidom komunikacije ili nekako drugačije, diplomatski prikladnije, ne znam, ali mislim da smo trebali reči barem nešto kad ga već smatramo političkim faktorom jer se s njim službeno sastajemo.
Nikad mi nije do kraja bila jasna ta srpska megalomanija i igre s brojkama. Kao kad jebu kako beograd ima 'tri miliona'. Koja je uopće poanta toga? Nit će beograd biti značajniji, nit će srbija biti bitnija, samo ispada glupo jer svatko može pronači službene brojke na internetu. Glup narod u PM, a mi smo još gluplji što šutke to slušamo umjesto da ih službeno ismijavamo.
ex. m. BBB ZG +40, 50-100
ljudi rasprava je dobra ali ne na ovoj temi. eno teme taman za temu.
http://hrhb.info/showthread.php?t=591
Da poubijale su ustaše cijelo selo , mislim na Cebaru , samo je jedan preživio , bio je to odgovor na prethodno učinjeni pokolj koji su četnici učinili nad Hrvatima . Tomislavgrada i Rame , radi se o preko 900 ubijenih Hrvata i muslimana .Ne opravdavam nikakave pokolje .
Ustvari nešto preko tisuću. Ali to je bilo samo u ramskom kraju. Naime što je čudno, nevesinjski četnici koji su pod komandom talijanskog generala Negrija sišli u Ramu i tamo poklali živalj odbili su produžiti prema Duvnu mada su dobili tu naredbu. Eto to je spasilo Duvno od još goreg pokolja nego što je bio u Rami jer su talijani upravo napustili Duvno a hrvatske vojske faktički nije ni bilo ili je bilo nešto malo. Zato i je sve palo u partizanske ruke.
Zanimljivo da su četnici tu naredbu u produžavanju prema Duvnu odbili objašnjenjem da im je dosta klanja "braće" kako su tada rekli.
inače u Rami su ubijali samo muškarce a kriterij je bio talijanski karabin. Ako je dečko bio veći ubijali bi ga a ako je bio manji onda ne.
Na spomeniku pobijenim Cebaranima vidio sam da ima samo jedno prezime..Zelen. Točan broj pobijenih ne znam. Ima spisak ali ne sjećam se točno broja.
"Vjerujem da se ponasanje Hrvata u WW2 bitno ne razlikuje od ponasanja Hrvata u '90-ima. A to znaci, neprijateljskoj propagandnoj masineriji usprskos, da su Hrvati bili pravi, pravcati andjeli ( s obzirom, naravno, na sve okolnosti i neuvjete).
Ne pada jabuka daleko od stabla."
Ne treba zlobnik biti pa to reći nego normalan čovjek jer ti to baš i činiš.Pa evo sada je uvijek aktualno ono antifašisti i fašisti pa bi te slijedom toga i pitao koliko se Hrvata borilo na antifašističkoj strani.Mada se u te anrifašiste danas gura svako čak i oni koji su činili mnogo veće zločine u miru od fašista u ratu.
Da točno ne pada jabuka daleko od stabla jer i nisi na forumu da raspraviš nešto već da nastaviš sa istom politikom preuveličavanja i osuđivanja svih Hrvata.Samo izjednačavanje nakakvog "ponašanja " Hrvata iz 90-ih sa WW2 je smješno.Konkretno reci kako su se to ponašali.A ne stare naučene izmišljotine.
Najviše mi se svidjelo gore u jednom postu izrečeno da je sreća što Hrvati nisu izgubili i Domovinski rat.
Inače moj stav o ustaškim zločinima je jasan, da nisu bili humani nisu, al boga mi nije se ni druga strana pretjerano iskazala u humanosti. I iskreno to ti je ko kad netko na tebe potegne nož pa te rani, pa ti na njega, i onda ti tvrdiš da je onaj koji je tebe ranio gori od tebe, a on da si ti gori od njega. A što je zapravo istina, istina je zapravo da ste vi podjednako krivi, i da nema nedužnih. Al najviše me iritira što se partizane i te opjevane antifašiste, glorificira kao da oni nisu vršili pokolje pa jebote šta oni misle da su ljudi glupi pa da ne znaju povijest svoga kraja? Pa meni je stara rekla da pokraj gline, ona je iz gline na banovini je bilo 3-4 velike masovne grobnice gdje se sve ustaše i one koji su na neki način njima pomagali odvelo i pobilo. I šta će meni takvi pričat o nekakvoj humanosti, pa služili su se identičnim metodama kao i ustaše i fašisti, a stalno moraliziraju i popuju kako je NDH bila zločinačka tvorevina, i ako je to istina a za mene nije, onda je bila u jednakoj mjeri kao i ona prva i druga jugoslavija, al ne vidim da se iti jedna ističe kao nekakvo zlo niti u približnoj mjeri kao NDH. E vidite to mene provocira, i zato se borim protiv te partizanije koja širi svoju lažljivu propagandu, a što je najgore za šta su se oni borili? Za hrvatsku sigurno nisu, koliko god trubili u sve svoje trube.
ma i on ti je dalmatinac, šperac od glave do peteMislia san u raspravi isprovocirat neki nepoznati podatak.A ti ka junac,vi dalmatinci komunjare i gotova rasprava.
šta ti znači hrvatska regija? zadnji pesto godina bila je turska, mletačka, francuska, austrijska, jugoslavenska, hrvatska ako kontaš državno uređenje. Koja to regija nije imala vrludanja? Ako ćemo čisto etnički i povijesno Dalmacija je najhrvatskija regija. što bi Slavonija bila hrvatskija od Dalmacije? Pa oni do prije 150 godina nisu ni znali da su Hrvati, ritko se spominje hrvatsko ime za razliku od Dalmacije. Krajem 18st. nema šanse da nađeš u Slavoniji nešto ovako ko recimo u Makarskoj:a ja opet ponavljam Dalmacija je više manje uvijek bila hrvatska regija al je realno kroz povijest imala dosta vrludanja dok se 1990e nije jasno iskristalizirala za hrvatsku.
STRILJANJE ALKE 1782.
Šemluk čine makarska gospoda
Od arvatskog slavnoga naroda
Šemluk čine konje igrajući
a s kopjima alku striljajući.
Evo njim poštenja i dara
gledati ji priđe knez od Fara;
A od Sinja, gospoda Sinjani,
iz Omiša mladi Omišani.
A s Krajine Imoćana kita
i vlastela od Kaštel' i Splita;
Svi kolici ljudi izabrani,
Trču gledat tko su Makarani.
Posljednje uređivanje od Škutor Mate : 28-06-2011 at 08:21
ja znam da se uvijk spominjala glinska crkva, nešto u gvozdu te ono u veljunu.
osim jasenovca i jadovnog.
s druge strane, možemo naći hrpu istih takvih pokolja s druge strane pa se onda ili ndh ne može nazvati zločinačkom jer su takvu praksu provodili svi ili da se svi drugi proglase zločinačkim u rangu ndh.
Nije baš da im se nije dolazilo kući.Sjeverno od Save u Zagrebu nisu smjeli živjeti.
Ako nije bilo ustaškog terora,zbog čega se mijenja politika krajem 1942,te počinju pregovori,pomaganja,davanje mirovina,a 1944 novačenje u domobranske postrojbe? Bilo je sranja 1941 i početkom 1942 i priko načina.Nemojte relativizirat jer onda kad komentiramo komuniste i jugovinu nismo vjerodostojni.Pa nisu crkveni vjerodostojnici iz ludosti pisali Paveliću o progonima.
Isto tako ,puno gore je bilo ne srbima u rep srpskoj, nego njima u NDH.
Nakon ulaska partizana u bg,pregledavajući arhivu ,nailaze na ime ovog Srbina i pogledaj apsurdne situacije.
Slučaj srpskog odvjetnika,protiranog iz NDH,da bi se nakon toga uključio u pomaganje Srbima u NDH.Nakon dolaska komunista,sude ga na 3 godine jer je tobože priznao NDH.Van pameti.
![]()
Posljednje uređivanje od bandira : 08-07-2011 at 12:24
Zločina je bilo na svim stranama. Za povijest je najbitnije da se svi što točnije obrade, popišu i kronološki zabilježe. Tek tako bi se moglo doć do nekakva zaključka. Po meni je to kod nas zapravo bila spirala zločina na svim stranama koja je svoj uvod imala i prije samog početka drugog svjetskog rata. Jedan je izaziva drugi u sve većem obimu. Zločini su, odnosno ono što mi iz današnje perspektive smatramo zločinima bili način rješavanja političkih nesuglasica. Štos je u tom da do drugog svjetskog rata je to praktično tolerirano, zločini do razine genocida su bili legitimno sredstvo rješavanja sukoba. Cezar je pobio petinu Gala i sam reka da je samo umor njegovih vojnika spriječio njihovo totalno istrebljenje. August je ljut zbog otopora Ilira na Korčuli sve tadašnje Korčulane pobijo. Listom. Tako spisi vele. Genocid starih Židova naspram Filistejaca pod paskom samog Jahvea. O Mongolima i njihovim metodama ne triba ni pričati. Pa šta su Europljani radili američkim Indijancima, Turci Armencima. I tako redom. No dolaskom 20.st očito se tim metodama pokušalo doć na kraj, a suđenja nakon 2. svjetskog rata su vezana uz to. No i uz učvršćenje novog svjetskog poretka u kom SAD dominira.
slažem se,samo ste stavili temu ustaški zločini.
I sad,ako se mi pravimo glupi i kažemo nije ih bilo ili to su radili i ovi drugi,čemu rasprava?
Sad koliko smo mi glupa država i narod,pogledaj citat iz iste knjige Novi Vinodol koja je štampana u neovisnoj Hrvatskoj.Njima je i dalje onaj koji se zalaže za samostalnu Hrvatsku radikal.
O tome bi možda trebalo otvorit temu.Ili o njihovim dvostrukim kriterijima.Kad govore o partizanima i domovinskom ratu.
Ili bez ikakvog srama,kao nešto dobro i pohvalno,oni i danas pričaju kako su ubili suprugu povjerenika.
u malom Vinodolu ovoliko ljudi pobit.Normalan um ne može ovo branit
slična pogubljenja u splitu,dubrovniku,vrgorcu...su valjda svima poznata
Negdje sam pročitao kako je nakon ulaska Nijemaca u split 1943 predsjednik vatrogasnog društva,koji je znao njemački jezik ,izašao pred njemačku vojsku te im rekao kako nema više partizanskih vojnih postrojbi u gradu.Te nije potrebit nikakav daljnji žestok odnos prema gradu,da bi ga oslobodioci streljali 1944 zbog suradnje sa okupatorom.
Posljednje uređivanje od bandira : 08-07-2011 at 12:50
naravno da je bilol stradavanja srba u početku. to nije niti tajna niti tabu ali ne u većem opsegu od stradavanja hrvata od strane četnika ili partizana.
kako je nakon godinu dvije rata situacoija postala ipak malo jasnija, i ndh uviđa da joj je manje zlo pokušati privući srbe k sebi je partizanski pokret ako ništa drugo preživljavao i stvarao velike političkogospodarske probleme državi koja se nije riješila ni talijansko-njemačkog stačlnog uplitanja u unutarnje stvari i faktičke dominqacije na prostoru ndh.
međutim, današnje tumačenje na koejmu jugovići inzistiraju, da je ndh bila u najmanju ruku dijabolička organizacija kojoj je jedini smisao postojanja bilo klanje srba, kao što je jockeru iz batmana ili spectri iz jamesa bonda bilo rađenje kriminalnih djela i zločina protiv zajednice, naprosto neistinito.
Partizanski zločini za razliku od ustaških rastu sa krajem rata i preuzimanjem vlasti .
OZNA je mislim osnovana u svibnju 1944,a sovjetski instruktori su im došli u listopadu te godine.Jedini zadatak joj je bio učvršćivanje vlasti i eliminacija političkih protivnika.
Negdje sam pročitao,koliko je istina nisam upoznat.Nakon povlačenja iz Sarajeva,Luburić je naredio neka javna vješanja.To su mu mnogi u emigraciji zamjerali zbog još žešće odmazde nakon ulaska osloboditelja u Sarajevo.
Nije tema,al sam naletio.Puno se govorilo o crvenom Splitu.
Naslovnica "Nova Hrvatska",najcjenjenijeg emigrantskog tiska.Uređivao je Jakša Kušan.Izdanje mislim iz 1985,broj 17 "Split prednjači u akcijama protiv režima"
Tada su zaredali u Splitu incidenti sa pitomcima,svaki Badnjak neredi,pjevanja pa u zatvor,mislim da je tada i poletio spomenik u zrak...
![]()