+ Odgovori na temu
Stranica 1 od 5 1 2 3 ... PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata str. 1/97

Tema: Široki Brijeg

Član u nastajanju
    Datum registracije
    May 2011

Široki Brijeg

Herceg-Bosna bez Širokog Brijega kao mlada bez mladoženje pa da otvorimo i tu temu

Jučer je Široki na stadionu Koševo pobijedio Sarajevo,čestitamo!!!

http://www.posusje-online.info/index...port&Itemid=60

HRHB nije samo Siroki ......:P

Herceg Bosna je nemoguca bez Sirokog, u bilo kojoj varijanti, stoga je to poredjenje s mladozenjom za mene smijesno, djetinjasto (ali se moze razumjeti ako je na krilima pobjede….).
    Mladozenja bi trebao biti: Srednja Bosna, odnosno Vitez, Busovaca, Zepce, Usora,….. pa Orjasje,…..

Siroki – Lijanovici,……..jesu dobili najvise hrvatskih glasova upravo na Sirokom….?! Jesu li upravo na Sirokom izruceni teroristi serifu Kebi, podanicki, ulizivacki,….

Lako je biti Hrvat u Hercegovini,………a unatoc tomu je toliko isfrustriranih, s osjecajem nemoci na sve sto se dogadja,…….pa i onih koji pljuju po RH, svetinjama,….koji truju ovu mladez protiv svojih,………pa to ide tako daleko kako su Hrvati u beHa, neki poseban narod, …. Ne znam samo kako bi nas nazvali,…. Mogu razumjeti kada nas Muslimani dozivljavaju kao „bosanske katolike“, ali kad netko sa Sirokog provodi kampanju protiv RH,…..jer se ne vidi dalje od nosa,…..kad se pljuje po Tudjmanu, Oluji,….je li vlasnik Poskoka sa Sirokog?!

Nista nije samo crno ili samo bijelo,…. I u situaciji kada nam treba jedinstvo, isticati jedan Siroki,…….u najmanju ruku: ne postoji razmijevanje vaznosti trenutka, stvarnog stanja i polozaja Hrvata koji ne zive u Hercegovini…..

Btw, cestitam na pobjedi :-)!

Čestitamo široki

Član u nastajanju
    Datum registracije
    May 2011
    Citiraj Prvotno napisano od MoSTaR Vidi poruku
    Herceg Bosna je nemoguca bez Sirokog, u bilo kojoj varijanti, stoga je to poredjenje s mladozenjom za mene smijesno, djetinjasto (ali se moze razumjeti ako je na krilima pobjede….).
    Mladozenja bi trebao biti: Srednja Bosna, odnosno Vitez, Busovaca, Zepce, Usora,….. pa Orjasje,…..

Siroki – Lijanovici,……..jesu dobili najvise hrvatskih glasova upravo na Sirokom….?! Jesu li upravo na Sirokom izruceni teroristi serifu Kebi, podanicki, ulizivacki,….

Lako je biti Hrvat u Hercegovini,………a unatoc tomu je toliko isfrustriranih, s osjecajem nemoci na sve sto se dogadja,…….pa i onih koji pljuju po RH, svetinjama,….koji truju ovu mladez protiv svojih,………pa to ide tako daleko kako su Hrvati u beHa, neki poseban narod, …. Ne znam samo kako bi nas nazvali,…. Mogu razumjeti kada nas Muslimani dozivljavaju kao „bosanske katolike“, ali kad netko sa Sirokog provodi kampanju protiv RH,…..jer se ne vidi dalje od nosa,…..kad se pljuje po Tudjmanu, Oluji,….je li vlasnik Poskoka sa Sirokog?!

Nista nije samo crno ili samo bijelo,…. I u situaciji kada nam treba jedinstvo, isticati jedan Siroki,…….u najmanju ruku: ne postoji razmijevanje vaznosti trenutka, stvarnog stanja i polozaja Hrvata koji ne zive u Hercegovini…..

Btw, cestitam na pobjedi :-)!
    A moj čovik na čemu si ti?
    . Mogu razumjeti kada nas Muslimani dozivljavaju kao „bosanske katolike“, ali kad netko sa Sirokog provodi kampanju protiv RH,…..jer se ne vidi dalje od nosa,…..kad se pljuje po Tudjmanu, Oluji,….je li vlasnik Poskoka sa Sirokog?!
    nakon ovakvog upisa na postavljanje teme Široki Brijeg uz ostale teme o Herceg-Bosni a tema je otvorena briljantnom pobjedom Širokog u nogometu u sred Sarajeva mogu ti samo preporučit da odeš hitno do svoga liječnika i neka ti promijeni terapiju,stara ti više ne pomaže.

Temu nisi precizirao i ogranicio samo na sport……toliko o strucnoj preporuci i terapiji….

Široki Brijeg

Slava Ukrajini-Herojima slava

Zbog Eline i bokala vina
    zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
    da ja nisam dolazio džaba

Siroki je nedavno postao grad, ne?

Vlastelinka ZGabriel avatar
    Datum registracije
    Mar 2012
    Blog Entries
    5
    moj prilog temi:

ovo je mjesto gdje su nabacana tijela pobijenih fratara a zatim polivena benzinom i zapaljena. sklonište koje su fratri iskopali u svom vrtu postalo im je grobnica.

za one koji (još) ne znaju, širokobriješka gimnazija bila je nadaleko čuvena, a svi ili skoro svi profesori bili su doktori znanosti. rekli bismo - intelektualna krema ondašnjeg društva. što nije spriječilo hrabre pripadnike 11. dalmatinske brigade da ih pobiju, dapače.
    među tim junačinama posebno see ističu otac uskoro bivšeg predsjednika RH i (pokojni) otac sadašnjeg predsjednika Sabora.
    Ti nisi ono što jesi sad, nego ono što tek možeš biti! Ti si trenutno žir, ali smisao tvog života je biti hrast! ~ T. Ivančić

יֵשׁ מֵאַיִן

Citiraj Prvotno napisano od ZGabriel Vidi poruku

Ha, ugledah ovu sliku, pa mi kroz glavu prostijrli početa teksta..."Odcjepljeni od Bosne bez kruha i krova..." tu možda i leži početak takozvanog hercegovačkog slučaja, hercegovine kao n-tog entiteta u svehrvatskom korpusu, al opet možda i najdominantnijeg integralnog faktora.

Stari lisac
    Datum registracije
    Sep 2011
    Blog Entries
    2
    Citiraj Prvotno napisano od ivica Vidi poruku
    Ha, ugledah ovu sliku, pa mi kroz glavu prostijrli početa teksta..."Odcjepljeni od Bosne bez kruha i krova..." tu možda i leži početak takozvanog hercegovačkog slučaja, hercegovine kao n-tog entiteta u svehrvatskom korpusu, al opet možda i najdominantnijeg integralnog faktora.
    Ne bih se mogao složiti sa ovom konstatacijom o hercegovačkom samostalom n-tom entitetu u hrvatskom korpusu na osnovu zapisa na ovoj ploči, jer ploča u svom povijesnom kontekstu ( 1845 god.) ne insinuira taj politički kontekst nekakvog raskola ili rasapa između Hercegovine i Bosne u tom uskom lokalizmu hercegovačke osame svejedno da li da se to gleda crkveno, svjetovno ili politički, pošto u tom znakovitom periodu krojenja povijesti Europe, te Balkana pod zalazećom Turskom imperijom, u jednom trenutku vremena - slabljenja sprege između crkvene hijerarhijske strukture uvjetovane povijesnom scenom, jedan franjevački podprovincijat ostao je odsječen za nekoliko godina od svoje središnjice u Mostaru, ali i od drugih središta prije svega od Sarajeva i sarajevske nadbiskupije, te provincijata Bosne Srebrene, poslije čega na ovom prostoru, na osami i uistinu velikim trudom oko namicanja sredstava, koja nisu mogli dobiti od spomenutih središnjica i osobnim zalaganjem grupe franjevaca dođe do toga da podigoše samostan sa crkvom, o čemu govori ova ploča i niti o čemu drugom..

Ima toga , mislim da je sagi u pravu..jer je zapadnohercegovčaka zemlja i puk narod čini mi se do tada bio pod upravom samostana u Kreševu..

Zato se kaže..odciepljeni od Bosne

Zbog Eline i bokala vina

Stari lisac
    Datum registracije
    Sep 2011
    Blog Entries
    2
    Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    Ima toga , mislim da je sagi u pravu..jer je zapadnohercegovčaka zemlja i puk narod čini mi se do tada bio pod upravom samostana u Kreševu..

Zato se kaže..odciepljeni od Bosne
    E.
    Moj jedan dida je u to doba pravio crkve po Bosni, a i Hercegovini, upućen iz dalamacije i sa kesom para dobijenom od milodara ljutih katoličkih krajina tadašnjeg pograničja koje se nije prelazilo putovnicama nego franjevačkim habitom.
    O tome se radi, jer kažem tamo na nekom mjestu, bilo je to zlo doba kada su naše bake tetovirale križ ispod nadlanice, kako bi se identificirale, a što je nosila i moja pokojna Baka i nije nepoznato koliko je u to doba hrvatski puk koji je stalno fluktuirao od Dalmacije ka Bosni i obrnuto i jednako tako prema Hercegovini trpio i vitalno seobama preživljavao teška vremena kojekakvih okupatora i okupacija.
    Duga je to povjesna prića, koju sam sticajem okolnosti pamtio od svojih starih, nosio u svom srcu, hajd da o sebi još jedan detalj otkrijem, pisao kompozicije na tu temu i nosio bol dalmatinske pjesme o domovini, ljubavi i odlascima i dolascima naših moreplovaca....
    A Široki, i to je prića za sebe i to je prića o bolu i patnji, progonu i teškim vremenima, o muci i kamenu prelijepe hrvatske Hercegovine koju osobno doživljavam kao predvorje države Hrvatske.
    I na koncu, pade mi na pamet in memoriam Vice Vukov, pokoj vječni daruj mu Gospodine, nitko ljepše i nitko tako krasno nije znao zapjevati o tom moru, o tim odlascima i dolascima o tom pečalbarenju, o Hrvatu satrvenom svim mogućim pošastima...
    Ma duga prića...

malo Širokog iz zraka..

Zbog Eline i bokala vina

jako je bitno da u samoj blizini Mostara ima jedna veća općina poput Širokog..koji je motor zapadne Hercegovine..

To je ujedno i demografski bazen za Mostar a i da ne gubi svoje stanovništvo u većem omjeru..

Zbog Eline i bokala vina

Vlastelinka ZGabriel avatar
    Datum registracije
    Mar 2012
    Blog Entries
    5
    70. obljetnica pogibije fratara na Širokom Brijegu

Franjevačko bratstvo na čelu s gvardijanom fra Tomislavom Puljićem i Vicepostulatora postupka mučeništva “fra Leo Petrović i 65 subraće” na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem i ove godine organiziraju svečanu proslavu – sjećanje na pobijene hercegovačke fratre.

Ove godine je svečanija prigoda – 70. obljetnica njihove pogibije. Oni su svojom krvlju pokazali svoju vjernost Kristu i Crkvi, a na nama je danas dužnost ne zaboraviti ih; ni pobijene fratre ni ostale nevino pobijene žrtve. Njihov primjer nas potiče, na njemu se pokušavamo nadahnuti te njihov zagovor moliti…

Trodnevnica započinje 4. veljače, a ovako izgleda program:

... program pročitajte ovdje
    Ti nisi ono što jesi sad, nego ono što tek možeš biti! Ti si trenutno žir, ali smisao tvog života je biti hrast! ~ T. Ivančić

יֵשׁ מֵאַיִן

Ne znam, meni Poššje izgleda veće od Širokog iz satelita.

Super ugledni član teenager avatar
    Datum registracije
    Apr 2013
    Blog Entries
    1
    Citiraj Prvotno napisano od Grunf Vidi poruku
    Ne znam, meni Poššje izgleda veće od Širokog iz satelita.
    To je ključna stvar, iz satelita

Slabo je urbanizirano Posušje, izgleda kao predgrađe nekog ne prevelikog grada, a to u principu i je
    Razvij mi se trobojnice mila,
    dosta si mi u potaji bila!

Pa svi hercegovački gradići i jesu malo veća sela.

taj kraj je do 60-tih bio faktički pod vojnom upravom, maltene tretiran ko okupacijska zona.

tek je Džemo Bijedić 70-tih skinuo donekle stigmu sa Zapadne Hercegovine i duvanjsko livanjskog kraja i ljudi su tamo strašno cijenili Džemu. Izgrađeno je par tvornica i tako.

najiseljevaniji kraj u bivšoj SFRJ. Općina Duvno prva u odnosu na broj stanovnika, susjedna općina Livno druga. kad su 62-ge otvorene granice sve je nahrupilo u Njemačku i sl.

Dobro da ima ikoga.

Ipak Posušje i Široki su napredovali dok je jedno Duvno pa i Livno nazadovalo.
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 03-02-2015 at 14:15

Zbog Eline i bokala vina

Super ugledni član teenager avatar
    Datum registracije
    Apr 2013
    Blog Entries
    1
    Citiraj Prvotno napisano od Inkvizitor Vidi poruku
    Pa svi hercegovački gradići i jesu malo veća sela.

taj kraj je do 60-tih bio faktički pod vojnom upravom, maltene tretiran ko okupacijska zona.

tek je Džemo Bijedić 70-tih skinuo donekle stigmu sa Zapadne Hercegovine i duvanjsko livanjskog kraja i ljudi su tamo strašno cijenili Džemu. Izgrađeno je par tvornica i tako.

najiseljevaniji kraj u bivšoj SFRJ. Općina Duvno prva u odnosu na broj stanovnika, susjedna općina Livno druga. kad su 62-ge otvorene granice sve je nahrupilo u Njemački i sl.

Dobro da ima ikoga.

Ipak Posušje i Široki su napredovali dok je jedno Duvno pa i Livno nazadovalo.
    Najiseljevaniji kraj je Imocki

Iz popisa stanovništva 1971. godine najveći broj migranata dolazi iz mjesta:

u Hrvatskoj:

Imotski 18,6%
    Ozalj 17,7%
    ...

Zagreb 25 831 osoba

u Bosni u Hercegovini, također mjesta gdje Hrvati prevladavaju:

Tomislavgrad 17,2%
    Livno 15,4%
    Posušje 14,1%
    Čitluk 13,9%
    Ljubuški 13,8%
    Grude 12,9%
    Tijo sam reć da je Posušje više manje samo jedno malo veće selo, nema obilježja grada kao Široki koji ipak ima neke obrise urbaniziranosti, mada Livno je recimo daleko drugačije, ali presjeverno da bi bilo centar po mom mišljenju...
    Razvij mi se trobojnice mila,
    dosta si mi u potaji bila!

Možda je i Imotski ali sam našao na jednom mjestu poopis rađen u statističkom zavodu SFRJ gdje je Duvno bilo najiseljenija općina..al nebitno..cijeli taj kraj je bio iseljenički i to kako iseljenički.

da je bio u nekim normalnim gabaritima ti krajevi bi sad imali po 40-50 000 stanovnika jer je natalitet bio velik..te općine mislim, a sad nemaju ni 20 000.

Posušje je i bilo selo do prije 20-30 godina al sad je to ipak pristojan gradić prešišali su po broju stanovnika i Duvno koje je za Posušje nekad bilo "velegrad".
    Posljednje uređivanje od Inkvizitor : 03-02-2015 at 14:15

Zbog Eline i bokala vina

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možeš otvoriti novu temu
  • Ne možeš ostaviti odgovor
  • Ne možeš stavljati dodatke
  • Ne možeš uređivati svoje postove