• Gola vojvotkinja razotkriva medijsko licemjerje

  'Kraljica je gola!' vrišti sa svoje najnovije naslovnice talijanski tabloid Chi, u vlasništvu kontroverznog bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija. Upravo su objavili svoje ekskluzivno izdanje na čijoj naslovnici se nalazi fotografija vojvotkinje od Cambridgea, Kate Middleton, u toplesu. Uz to su odlučili objaviti čak 50 dodatnih fotografija obnažene supruge britanskog prijestonasljednika, princa Williama. Na prijetnje tužbom i sankcijama odgovaraju: 'Ni izravan poziv kraljice neće nas spriječiti objaviti fotografije.'  Sve je počelo, prošli tjedan, kada je francuski magazin Closer, također u vlasništvu Silvija Berlusconija, prvi objavio sporne fotografije Kate Middleton bez grudnjaka. Nepoznat fotograf snimio ju je početkom rujna ove godine kako se sunča u Luberonu, na terasi imanja lorda Linleya, kraljičinog nećaka. Na jednoj od fotografija vojvotkinja skida grudnjak dok je na drugoj već bez njega i suprug je masira sredstvom za zaštitu protiv sunčanja. Objava fotografija izazvala je veliku buru na britanskom kraljevskom dvoru, a princ William najavio je tužbu zbog narušene privatnosti svoje supruge.


  Šok britanske kraljevske obitelji tim je veći zbog toga jer upravo u Francuskoj, gdje su sporne fotografije snimljene, postoji jasno definiran zakon o privatnosti koji sankcionira tajno fotografiranje javnih osoba u njihovim privatnim trenucima. No upravo tu leži prvi apsurd ove priče. Kazna koju tabloid koji objavi sporne fotografije treba podmiriti iznosi svega nekoliko tisuća eura dok s druge strane može očekivati zaradu od više stotina tisuća, pa čak i milijuna eura, za objavu. Zbog toga svjesno mogu riskirati pa se postavlja pitanje: ima li onda zakon kao takav uopće smisla?


  Neki se također pitaju: trebaju li princ William i njegova supruga uopće tako žestoko reagirati na objavljene fotografije? Na brojnim Facebook komentarima, kao i na forumima, mogu se pročitati komentari kao što su: 'Pa što? Golo ljudsko tijelo nije sramota'. Istina – nije. Jednako tako, slažemo se s urednikom irskog tabloida Daily Star Mikeom O'Keanom – koji je također objavio sporne fotografije – a koji kaže: 'Vojvotkinja nije drugačija od bilo koje druge slavne osobe do čijih fotografija dođemo. Ima isti status kao, na primjer, Rihanna ili Lady Gaga. Ona nije buduća kraljica Irske', kazao je.


  Istina, nije. I točno je da ostatak svijeta ni na koji način ne bi trebao promatrati Kate Middleton kao nešto posebno. Za razliku od Britanaca kojima ona predstavlja buduću kraljicu i simbol nacije, nama vojvotkinja od Cambridgea ne znači ama baš ništa. No time se i dalje nije odgovorilo na sljedeće pitanje: zašto bi se objavljivale obnažene papparazzi fotografije bilo koga, i to na privatnom imanju, a ne na javnoj površini, gdje bi se Kate Middleton otvoreno moglo optužiti za neodgovorno ponašanje u javnosti? Zašto se uopće dozvoljava praksa evidentnog napada na privatnost ljudi koji žele uživati u svojim intimnim trenucima kao i svi mi?


  Jer javnost to želi.


  Tabloidi poput Chija, Closera i Daily Stara uspjevaju opstati iz vrlo jednostavnog razloga – javnost ih kupuje, a oni samo svojim lešinarskim pristupom hrane publiku gladnu kruha i igara. No američki crtač Scott Adams, široj javnosti ponajviše poznat po svom stripu Dilbert u kojem na briljantan način oslikava apsurde korporativnog okruženja, odavno je već izjavio: 'Nikada ne možete podcijeniti glupost šire javnosti.' Mase teže mediokritetima, njihovi standardi su niski i podložne su manipulaciji pa je stoga temeljiti moralne standarde jednog društva na temelju pohotnih usklika masa gladnih senzacionalizma zapravo bespredmetno, a pravog krivca treba tražiti upravo u medijima koji perfidno iskorištava njihovu stupidnost.


  Kada su ti isti mediji i gore naveden slučaj obnažene vojvotkinje od Cambridgea u pitanju, na vidjelo dolazi još jedan apsurd. Isti oni koji se tobože zgražaju nad njenim obnaženim fotografijama, uz već standardnu naricaljku o jadnoj princezi Diani koju su 'papparazzi otjerali u smrt', istovremeno će bez imalo kompleksa – objaviti te iste fotografije. Istina, u nešto manjem formatu ali one će i dalje biti tu. Kome onda pokušavate izigravati moraliste, gospodo? Ako ništa drugo, tabloid Chi nad čijim lešinarenjem se sada toliko zgražate barem je platio te fotografije.


  Treći apsurd leži u odluci samih britanskih medija da ne objave sporne fotografije Kate Middleton. Urednik tabloida Sun, Dominic Mohan, izjavio je kao ih 'neće taknuti štapom.' Lijepo da ovaj put nisu bili vođeni imperativom brze zarade i da su odlučili čuvati dignitet svoje buduće kraljice i žene koja predstavlja dio obitelji koja simbolizira njihovu naciju. Ali, čekajte malo... Nisu li isti ti britanski tabloidi koji se sada zgražaju zbog golih sisa vojvotkinje od Middletona bez imalo zadrške objavili potpuno nage fotografije Williamovog mlađeg brata, princa Harryja? Zašto Williamova supruga ima pravo na privatnost, a njegov brat nema? Zato jer će ona možda jednog dana roditi budućeg prijestonasljednika?  Hm... za sada se priče o Kateinoj trudnoći svode samo na ne previše uvjerljive tračeve, a uz to treba podsjetiti i na onaj koji je navodno potekao od samog kraljevskog liječnika, da je lijepa vojvotkinja zapravo – neplodna. Ukoliko je to istina, tada bi upravo kontroverzni princ Harry, uz svoje eventualno buduće potomstvo, postao najizglednijim kandidatom za britansko prijestolje nakon smrti svog starijeg brata Williama. Pa se ja pitam: u čemu je onda razlika? Zašto britanski tabloidi imaju problem sa sisama Kate Middleton, ali nemaju s pimpekom princa Harryja? Zato jer je on partijaner i veseljak, a ona je jedna jako fina dama? Dajte, molim vas, pokušajte pronaći bolju ispriku. Vrhunac licemjerja je ipak činjenica da je sam Silvio Berlusconi, vlasnik tabloida koji je sve zakuhao, kao i tabloida Chi, svojedobno tužio britanske tabloide kada su objavili - njegove nage fotografije s maloljetnicama u vili Certosi na Sardiniji!  Osobno me ni nečije sise ni nečiji pimpek u medijima previše ne šokiraju, a nekako mi se čini da će moje mišljenje podijeliti i većina čitateljica i čitatelja fizzita. Jedno imate, drugo ste vjerojatno već vidjeli. Međutim, ono što smatram šokantnim i ogavnim jest količina licemjerja, dvostrukih standarda i lešinarenja koji su danas prisutni u medijima, kao i u društvu u cjelini. Nije tu u pitanju samo vojvotkinja od Cambridgea. Dovoljno je samo prisjetiti se Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije i njihovog krajnje lešinarskog pristupa slučaju nedavno ubijene Meksikanke Selene Margarit na Marjanu. Objavljeni groteskni detalji o načinu ubojstva. Hvalisanje prvim dolaskom na mjesto gdje je ubijena. Dovođenje čitavog slučaja na razinu epizode već više puta prežvakanog CSI serijala. Praćenje glavnog osumnjičenika poput nekakve zvijezde reality show programa.  Špekuliranje! Nagađanje! Ekskluzivno! Klikajte, Gregori...

  Napisao/la G.M.
  http://fizzit.net