• Dodik podupire Jeremića, Jeremić podupire Dodikove zahtjeve

  JEREMIĆA ZA PREDSJEDATELJA OPĆE SKUPŠTINE UN-A

  Izostanak potpore (Jeremićevoj kandidaturi) iz Sarajeva nama će biti znak da BiH ne želi na pravi način normalizirati odnose u regiji, izjavio je Dodik nakon razgovora sa šefom srbijanske diplomacije koji je trajao nešto duže od sat vremena.  Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u subotu je u Banja Luci dao punu potporu nakani Srbije da za predsjedatelja Opće skupštine Ujedinjenih naroda predloži svog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, a sam Jeremić je istodobno potvrdio potporu Dodikovim stajalištima uključujući njegova nastojanja da osigura što brže zatvaranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu (OHR).

  "Izostanak potpore (Jeremićevoj kandidaturi) iz Sarajeva nama će biti znak da BiH ne želi na pravi način normalizirati odnose u regiji", izjavio je Dodik nakon razgovora sa šefom srbijanske diplomacije koji je trajao nešto duže od sat vremena.

  Predsjednik RS istodobno je ponovo doveo u pitanje BiH kao državu nazivajući je "servisom entiteta" i "državnom zajednicom". Dodik je konstatirao kako je za RS "od prvorazrednog značenja" da se podupre Jeremićevu kandidaturu.

  Tome se ranije otvoreno usprotivio član Predsjedništva BiH Željko Komšić obrazlažući svoje nezadovoljstvo Jeremićevim odnosom prema BiH i miješanjem u njena unutarnja pitanja.

  Jeremić je kazao kako se s Dodikom sastao u okviru "redovitih konzultacija" te kako je bilo riječi o odnosima Srbije i BiH te o stanju u regiji.

  Jeremić je ocijenio kako se stanje u regiji u posljednje vrijeme popravilo, prije svega zbog činjenice da je Srbiji odobren status kandidata za primanje u Europsku uniju te kako je došlo i do napretka u BiH.

  Kazao je i kako je upravo stoga ostanak OHR-a s postojećim ovlastima suvišan. "Nadam se da će nakon tolikih godina umjetnog održavanja u životu prestati djelovanje jedne institucije koja je zapravo kočnica napretka ne samo u ovoj zemlji (BiH) nego i u cijeloj regiji i čiji je sustav upravljanja izvana protivan demokratskim procesima", kazao je Jeremić.

  Ustvrdio je kako je RS postala "lokomotivom integracija kojoj će Srbija i ubuduće pružati svaku vrstu potpore političke ali i ekspertske".

  Dodik je u izjavi novinarima kazao i to kako daje potporu Demokratskoj stranci (DS) Borisa Tadića na predstojećim izborima za novi saziv srbijanske skupštine.


  Autor: Hina/http://www.dnevno.hr