• Sklon vrimenu svakom u nesklono vrime
  ne vraćaj se, imenjače, iz naše Priče
  bolje ti Oluja, u Sahari potop.
  Ne javljaj se nimoj gluhači što viče
  crvenoj krmači što ždere svoj okot.
  Sa zida Zidari brišu naše ime.

  Znaj, dok Šimić spava, izdaja ne spava
  izpod svake riči drima sklupčan Garac;
  ne daj im se, bolan, produži mi muku.
  Tvoj je strpljiv narod Isusov magarac
  priko kog se danas bisni konji tuku.
  Što skuplji glavari, jeftinija glava.

  Ne idi, Radiću, gűdi koja gúdī,
  ne odlazi, Petre, u Novigrad jurve
  ne daj nas, Stipane, Fatihu na pladnju.
  Mužkare su to, istospolci i kurve
  oštri berači što priespavaše sadnju.
  Za vas Sudac moli, al sudija sudi.

  Danas Gospin kip je krvlju proplakao
  mrtvi će nam opet ostati bez glave.
  Al sotonskoj svići doć će zora kraja:
  mi gorimo dok se prvi pivci jave
  i razprše kurve iz zemaljskog raja.
  Osuđeni na raj prođu kroz pakao.


  Ante Kraljević

 • Zadnji komentari

  Puntar2.0

  http://www.youtube.com/watch?v=2hkpJAgZE8c Idi na posljednju poruku

  Operacija Lipanjske zore

  Puntar2.0 on 12-06-2018
  Eskel

  Wow koja rima, imaš talenta za hip hop. Idi na posljednju poruku

  Kud sam pošla..

  Eskel on 16-02-2018
 • Zadnji postovi na forumu

  Grunf

  Makedonija se prostire u Bugarskoj, Grckoj i Makedoniji.

  Makedonci-Bugari

  Grunf Danas, 01:58 Idi na posljednju poruku
  skater

  Mogu se zvati isto tako Šumadincima, s obzirom da svoj etnicitet zovu po regiji u Grčkoj, sukladno tomu, mogu se zvati po regiji u Srbiji.

  Makedonci-Bugari

  skater Jučer, 19:16 Idi na posljednju poruku
  crni bombarder

  Sad su se poceli kajati zbog izbora Komsica, kaze to je homogeniiziralo Hrvate i HDZ odnio najveci broj glasova ikada i sad imaju problem.

  Vijesti iz BiH

  crni bombarder Jučer, 17:38 Idi na posljednju poruku
  imperator

  Ma i s ovom odlukom i bez nje Hrvati su bili nezaobilazni čimbenik u pregovorima glede proporcionalnosti broja glasova, gdje su Hrvati iz BiH u najvećem

  Vijesti iz BiH

  imperator Jučer, 15:56 Idi na posljednju poruku
  st.anger


  Hrvatska infrastruktura

  st.anger Jučer, 15:51 Idi na posljednju poruku
 • Zadnje teme na forumu

  Puntar2.0

  Steve Bannon-poruka Hrvatima

  Začetnik teme: Puntar2.0

  Sugestivna pitanja ovog piskarala vecernjeg, ali vrijedi procitati interview, u mnogocemu se mogu sloziti sa njime, mada Ruse spominje previse. Ali dobro,

  16-12-2018, 16:35 od Puntar2.0 Idi na posljednju poruku
  Grunf

  Grubo mijesanje - novi smjer hrvatske vanjske politike?

  Začetnik teme: Grunf

  Bosnjacka politicka elita, SDA i bosnjacki predsjednik su tako nazvali hrvatsku rezoluciju u HR Saboru. Je li to najava raskida s Mesicevskim smjerom

  Jučer, 14:25 od imperator Idi na posljednju poruku
  Puntar2.0

  Žuti prsluci

  Začetnik teme: Puntar2.0

  Svjedoci smo zanimljivog fenomena, zanimljiv po tome da su jasno anti-globalisticki prosvjedi u tijeku, i lijevoliberalni mediji su u konfuziji kako odreagirati

  15-12-2018, 20:48 od Eskel Idi na posljednju poruku
  Grunf

  Zaštita granica - Australija

  Začetnik teme: Grunf

  Gledali smo na RTL-u, a sad možemo i uživo pratiti. Nakon Bujanca i Sedlara, Australija je odbila ulazak i Leljaku u državu. Kaj mislite, zašto naši ljudi

  09-12-2018, 23:27 od Picaferaj Idi na posljednju poruku
  Puntar2.0

  Martina Markota-Defend Croatia

  Začetnik teme: Puntar2.0

  Zanimljiv youtube kanal jednog od poznatijeg lica americke alt-right scene, nase gore list.

  07-12-2018, 16:58 od Picaferaj Idi na posljednju poruku
 • Nogometni vremeplov: HŠK Hajduk Split i Hrvatski nogomet za vrijeme Banovine Hrvatske


  Počašćen pozivom da „nešto napišem“, donosim ovaj tekst o pomalo zaboravljenom povijesnom periodu hrvatskog nogometa. Kao navijač Hajduka iznosim kronologiju događaja s osvrtom na splitski klub, a navijače ostalih klubova pozivam na doprinos ovoj temi bilo odvojenim tekstom ili kroz komentare, sve u cilju očuvanja baštine hrvatskog nogometa, i sporta općenito.

  1939.-ta je povijesna godina hrvatskog nogometa. Godina je to u kojoj su ispunjeni hrvatski ciljevi za reorganizacijom nogometa, a sljedeće 1940.-te tim plodonosnim radom Hrvatska nogometna reprezentacija će odigrati svoje prve utakmice. Zbog čega se zahtijevalo za reorganizacijom i težilo na samostalnosti hrvatskog sporta? Sa sportske strane, preseljenjem Jugoslavenskog nogometnog saveza (JNS) iz Zagreba u Beograd 1930.-te, stvara se nova struja, struja protuhrvatskih stavova koja će svih tih godina protežirati beogradske klubove i raditi na centralizaciji Beograda. Godine su to čestih svađa i kaosa unutar nogometne organizacije što je dovelo do neodrživog stanja. S političke strane, za istaknuti je podršku hrvatskih političara koji su preko sporta promovirali težnju za većom autonomijom i cjelovitošću hrvatskih zemalja, što je postignuto utemeljenjem Banovine Hrvatske 26. kolovoza 1939.

  U jesen 1938. godine, u Zagrebačkom nogometnom podsavezu počelo se „nešto događati“. Početak je to akcija za preobrazbu nogometa. Pitanje sudaca, „otmica“ igrača, održavanje međudržavnih utakmica, podjela prihoda, bila su samo polazišta. Zagrepčanima, u prvom redu Građanskom, HAŠK-u i Concordiji ubrzo su se javili i hrvatski klubovi iz drugih podsaveza: splitski Hajduk, sarajevski SAŠK, mostarski Zrinjski, subotička Bačka, travnička Bojna, ... nakon čega je formiran privremeni akcioni odbor u kojem su bili: dr. Ivo Kraljević (Građanski), dr. Marijan Dujmović (HAŠK), Ivo Šuste (Hajduk), Bogdan Cuvaj (Concordia) i Lucijan Kovačić (HAŠK).

  U siječnju 1939. godine pokrenuta je beskompromisna borba u interesu napretka nogometa na hrvatskom području. Pozvani su i ostali podsavezi, klubovi, treneri i igrači na suradnju, a veliki obol u borbi za autonomiju hrvatskog nogometa kojoj je cilj bio nacionalni savez i liga dao je i Hajduk. U zajedničkom hrvatskom ozračju predstavnici hrvatskih klubova iz zagrebačkog, splitskog i osječkog podsaveza krenuli su u Beograd na redovnu skupštinu JNS-a koja je održana 29. i 30. siječnja 1939. Zagrebački nogometni podsavez, na prijedlog Građanskog, pokrenuo je pitanje za reorganizacijom nogometa osnivanjem nacionalnih saveza. Bilo je to pitanje koje je naišlo na veliki otpor. Trio, dr. Ivo Kraljević, dr. Jerko Šimić i Ivo Šuste, na skupštini su odigrali veliku ulogu uz negodovanje srpske strane proglašavajući ih izdajnicima. U takvoj atmosferi gdje se prijetilo policijom i zatvorom predstavnik Hajduka Ivo Šuste stavio je točku na „i“ na putu do neizbježnih ciljeva. Šuste se javio za riječ, izašao za govornicu te pozvao hrvatsko izaslanstvo od 50-tak delegata da napuste skupštinu. Bio je to početak kraja.

  U narednim mjesecima donose se rezolucije: O samostalnosti hrvatskog sporta te o načelima reorganizacije, a 14. svibnja 1939. u Zagrebu je održana konstituirajuća skupština Hrvatske športske sloge kojoj su prisustvovali delegati 217 klubova sa područja zagrebačkog, splitskog i osječkog podsaveza te pojedini sa područja banjalučkog i sarajevskog podsaveza. Cilj Hrvatske športske sloge bio je okupiti sve hrvatske nogometne klubove i donijeti konkretan stav klubova prema JNS-u. U skupštinu Hrvatske športske sloge iz Splita su izabrani predstavnici Hajduka inž. Fabjan Kaliterna i dr. Šime Poduje te predstavnik RSK Split Frane Peričić. Donesen je stav da ni jedan igrač hrvatskih klubova neće nastupati za reprezentaciju Jugoslavije dok se ne izvrši reorganizacija JNS-a, a odmah se krenulo i u formiranje Hrvatske lige. U pregovorima Hrvatske športske sloge i JNS-a koliko će se liga igrati, hrvatska strana je držala stav o potrebi formiranja dvije paralelne lige, dok jugoslaveni nisu odustajali od jedinstvene lige. Na traženja Hrvatske športske sloge, JNS na svojoj sjednici 11. srpnja 1939. donio je uvjetovano rješenje o isključenju hrvatskih klubova iz svog članstva ako ne budu sudjelovali u jednoj ligi. U nastavku pregovora 17. srpnja i nakon 7 sati rasprave hrvatska strana nije odustajala od svojih ciljeva, nakon čega 18. srpnja JNS izvršava rješenje od 11. srpnja.

  Dana 6. kolovoza 1939. na skupštini Hrvatske športske sloge obrazložena je potreba osnivanja zaštitnog hrvatskog saveza kao i formiranje hrvatske lige klubova te je osnovan Hrvatski nogometni savez. Kako je Ljubljanski nogometni podsavez stajao na istoj liniji kao i Hrvatska športska sloga postignut je dogovor o formiranju Hrvatsko – slovenske lige u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza, koja uključuje 9 hrvatskih [Concordia, Građanski i HAŠK (Zagreb), Hajduk i Split (Split), Slavija (Osijek), Slavija (Varaždin), SAŠK (Sarajevo), Bačka (Subotica)] i jedan slovenski klub (Ljubljana). Hrvatsko – slovenska liga započela je 27. kolovoza 1939. i izazvala golemi interes sportske javnosti. Paralelno s Hrvatsko – slovenskom ligom igra se i tzv. „istočna liga“ u organizaciji JNS-a i Beogradskog loptačkog podsaveza. U takvoj situaciji 1. listopada 1939. održana je likvidacijska skupština JNS-a, a odmah zatim i osnivačka skupština Vrhovnog nogometnog saveza Kraljevine Jugoslavije. Članovima VNSKJ postali su nacionalni nogometni savezi: Hrvatski nogometni savez (osamostaljen od Hrvatske športske sloge 25. studenoga 1939.), te netom osnovani Srpski loptački savez i Slovenski nogometni savez.

  Dogovorom je postignuto da će se tri najbolje plasirane momčadi iz liga koje se igraju kvalificirati u prvenstvo Jugoslavije 1940. godine, a autonomni savezi su izborili i pravo na igranje međunarodnih utakmica. Oformljena Hrvatska nogometna reprezentacija svoju prvu utakmicu odigrala je u Zagrebu 2. travnja 1940. protiv reprezentacije Švicarske (4:0) a za vrijeme Banovine Hrvatske još će odigrati 3 utakmice.

  Hajduk u hrvatsko – slovensku ligu ulazi pojačan za odlično desno krilo Ratka Kacijana čime pojačava navalu oslabljenu za F. Matošića koji je na služenju vojnog roka u Beogradu gdje ujedno nastupa za beogradski BSK. U proljetnom dijelu Hajduk ostaje bez Kacijana, ali se pojačava iskusnim čehoslovačkim internacionalcem Jirkom Sobotkom. U utakmici sezone, Hajduk u Splitu rezultatom 1:0 pobjeđuje Građanski te osigurava treće mjesto ispred Concordie. Prvak Hrvatsko – slovenske lige je Građanski a osvojenim trećim mjestom Hajduk se kvalificirao u prvenstvo Jugoslavije 1940. godine i jedini je klub koji je izborio nastup u završnicama svih dotadašnjih prvenstava. U prvenstvu Jugoslavije Hajduk igra slabo, a momčad se nalazi u krizi. Mlađi igrači još nisu mogli uspješno zamijeniti starije te je sezona završena petim mjestom na tablici. Ovo zadnje prijeratno prvenstvo Jugoslavije osvojio je zagrebački Građanski nastupajući najčešće u ovoj jakoj postavi: Glaser, Brozović, Belošević, Antolković, Jazbinšek, Kokotović, Cimermančić, Wolfl, Lešnik, Đanić i Matekalo.

  U sezoni 1940./'41. tri samostalna nogometna saveza (hrvatski, slovenski i srpski) igraju svoje jedinstvene lige. U organizaciji HNS-a Hajduk nastupa u Hrvatskoj ligi, koja uključuje sljedeće klubove: Concordia, Građanski, HAŠK, Željezničar (Zagreb), Hajduk i Split (Split), Slavija (Osijek), Slavija (Varaždin), SAŠK (Sarajevo), Bačka (Subotica). U Hrvatsku ligu Hajduk ulazi pojačan za vratara M. Krstulovića koji se vratio iz Sarajeva te F. Matošića i R. Kacijana koji su ponovno na okupu s bijelima. Kako su se registracije igrača vodile u nacionalnim savezima, zanimljivo je kako srpski savez u početku nije htio dati ispisnicu F. Matošiću i time je sprječavao Franin povratak u matično jato. Isto tako bijele je trebao pojačati igrač Građanskog i istaknuti nogometni reprezentativac Ivan Oscar Jazbinšek koji je sve dogovorio s Hajdukom, ali je transfer zaustavljen. Nastali spor narušio je odnose Hajduka i Građanskog, a Ivo Šuste podnio je ostavku sa mjesta tajnika HNS-a.

  Uz navedena pojačanja te standardne prvotimce: Kokezu, J. Matošića, Rafanellija, Marušića, B. Bakotića, Alujevića, Radovnikovića na raspolaganju su i mladi talentirani igrači: Batinić, Luštica, Viđak i ostali. Tim igračkim kadrom Hajduk se vraća u formu, sličnu onoj prethodnih generacija koje su klubu donijele prve uspjehe i slavu, a dobar start u prvenstvu momčadi daje i prijeko potrebno samopouzdanje. Obrana je čvrsta, a navalni trio Kacijan – F. Matošić – Sobotka pruža izvanredne igre i zajedno do kraja prvenstva postižu 43 gola. Sa 31 osvojenim bodom ,uz gol razliku: 75:17, Hajduk prvenstvo završava na prvom mjestu. Standardna šampionska momčad bila je u sljedećem sastavu: Krstulović, Kokeza, J. Matošić, Rafanelli, Marušić, B. Bakotić, Alujević, Kacijan, F. Matošić, Sobotka i Radovniković. Momčad je uz izraženu stručnu sposobnost vodio trener Ljubomir Benčić koji je svakom igraču nastojao ukloniti i najmanju manu, stvorivši tako tehnički dobar i fizički spreman tim. Predsjednik kluba bio je Janko Rodin, bivši klupski igrač i reprezentativac.

  Trijumfom u Hrvatskoj ligi Hajduk je postao i službeni prvak Banovine Hrvatske. S velikim veseljem, nakon 12 godina i titule prvaka Jugoslavije 1929., Split i čitava Dalmacija pozdravili su novu hajdukovu titulu.

  U travnju 1941. godine buknuo je rat i na hrvatskom tlu, a Hrvatska se našla u novim prilikama. Hrvatski kup, koji se igrao i 1938. i 1939. godine, u sezoni 1940/41 se trebao nastaviti u narednim mjesecima, ali zbog ratnih okolnosti nije odigran do kraja. Nedugo po uspostavi Nezavisne Države Hrvatske (10. travnja 1941.) Hrvatska športska sloga je prestala djelovati, a sport je ustrojen po novim načelima. Ujedno je to i novi period u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti.

  Piše: Ž.K. i hrHB.info
  Komentara 7 Komentara
  1. bandira avatar
   Ovo nema u Lalićevoj ,Reićevoj,Pilićevoj,Pavičićevoj...povijesti.
   Kad se ovo učilo oni taj dan nisu bili u školi
  1. caporegime avatar
   ma oni od škole imaju jedino prolaz preko veze, tj partijske intervencije.
  1. Inkvizitor avatar
   da ali oni su u svakom mediju pisanom i elektronskom..oni su vladari Hrvatske i čuvari "istine"
   sve pohvale autoru na analitici i trudu
  1. bandira avatar
   Ajmo još malo o drugu Reiću i njegovoj povijesti HNK Hajduk.
   U monografiji Hajduka izdanoj povodom 70 godina kluba Reić i kompanija pišu o novom imenu Hajduka obnovljenom na Visu.
   Normalno,niti jednom riječje ne spominju obnovu koja pada baš na zaštitnika Splita svetog Duju.On tada sv Duju nije slavio.

   Obratimo pažnju na krivotvorenje povijesti u nazivu obnovljenog Hajduka iz Reićeve monografije.   A vidimo kako je zapravo bilo.   Ja ne vidim nikakav NOV POJ...
  1. fajrunt avatar
   Navedeni period u tisku toga vremena:

   Hrvatska šprtska sloga:   Hrvatski nogometni savez:


   Apel H.Š.K. Zrinjski Mostar:


   Hrvatska – Švicarska 4:0 2.4.1940.:   Hajduk prvak 1940/41:
  1. MIR avatar
   Bravo!
   Vrlo lijepa i vrijedna dokumentacija Hrvatskog nogometa!
  1. Picaferaj avatar
   Hvala za ovo.