View RSS Feed

Humphrey

Peđa Grbin izašao iz ormara

Rate this Entry
"Mama,tata, ja sam Hrvat,a onaj poster od Thompsona u mojoj sobi nije tamo zbog pikada,nego je Thompson moj omiljeni pjevač"- ovo je rečenica sa kojom se morao suočiti jedan dio roditelja koji nisu mogli ni zamisliti da će njihovo dijete skrenuti sa puta tako davno ucrtanog.

U ovom duboko konzervativnom antifašističkom društvu u kojem nema mjesta onima koje se smatra nepodobnima najveći je strah svakog roditelja da će i njihovo dijete nositi taj gen genocidnosti i ustaštva sa kojim su prokleti nekii građani.Vidjeti svoje dijete odbačeno,proganjano zbog njegovih uvjerenja i nacionalne pripadnosti sasvim sigurno nije lako.

Uz stalnu medijsku propagandu, izjave najviših političkih dužnosnika nije ni čudo što neki taje svoje političke sklonosti, što se samo u mraku svoje sobe upuštaju u slušanje Thompsona.

Iako je ovo 21.stoljeće i mnogi otvoreno žive kao Hrvati i ne skrivaju svoju sklonost pjevanja Thompsonovih pjesama ne treba osuđivati one koji se još skrivaju.

Vrijedi li odlazak na Thompsonov koncert, zastava na kući za 5.8.i izjašnjavanje kao Hrvata svih problema što sve to nosi sa sobom? Iako bi svi trebali biti slobodni slušati koga žele i izjašnjavati se kako žele realnost je ipak puno drugačija.

Najteže je naravno onima koji dolaze iz tradicionalnih antifašističkih obitelji koje na svoju djecu vrše veliki pritisak i odmalena im pune glave kako je biti Hrvatom nešto loše.Oni su pod najvećim pritiskom, sve im govori kako je u redu biti Hrvat,kako je u redu slušati Thompsona,ali onda sjednu za obiteljski stol i čuju od svojih ukučana pljuvanje po svemu hrvatskom.

Ipak ima nade, cijelu hrvatsku javnost je iznenadila snimka SDP-ovog prvaka i prvoborca Peđe Grbina kako u pulskom noćnom klubu pijan pjeva Thompsona i to za sve antifašiste ozloglašenu "bojnu Čavoglave".

Peđa Grbin je najistaknutiji pripadnik antifašističke scene koji je ovako javno obznanio javnosti svoje sklonosti.

Istina,on se ogradio od svog javnog iskazivanja ljubavi prema Hrvatskoj i opravdao to pijanstvom,ali teško da će ikoga to uvjeriti da Grbin nije od onih koji slušaju Thompsona i smatraju se Hrvatima.

Još je šokantnije što je to uradio u Puli koja je prvi grad u RH koji je zabranio nastup Thompsonu,pa su neki čak i bombama Thompsonu slali poruku da u Istri nije poželjan.Iako će i tu slučajnost Peđa Grbin najvjerojatnije pravdati pijanstvom u to neće nitko povjerovati.

Peđa Grbin je zasad prvi,ali treba pričekati i vidjeti hoće li njegov hrabri istup potaknuti i druge da izađu iz ormara.Kako god bilo Peđa Grbin će ostati zapamćen kao Rosa Parks svih onih Hrvata koji su zatočeni u mračnom svijetu antifašizma.
Categories
Uncategorized

Komentara